CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 9 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

9 februarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 474 – Zeno este încoronat  co-împărat al Imperiului Bizantin.

A domnit in anii 474-475 și din nou 476-491.

Revoltele interne și vrajbă religioasă i-au afectat domnia, care totuși a reușit în probleme externe.

In timpul sau  s-a  prabușit Imperiul Roman de Apus, dar  Zenon a reusit sa stabilizeze Estul Imperiului.

 

 

 

 

772 – Întronizarea Papei Adrian I; (n. cca 700).

 

 

 

 

  Miniatura reprezentand primirea lui Carol cel Mare de catre Papa Adrian I.

Adrian I a fost papă de la 772 la 795. Sub pontificatul său a avut loc al doilea Conciliu de la Niceea din 787 si s-a  încheiat prima criza iconoclastă (venerarea imaginilor şi icoanelor).

Scrierile sale dogmatice pun în evidență o erudiție patristică cu totul deosebită. În ele abundă citarea Părinților greci, lucru foarte rar în occident în Evul Mediu.

A murit pe 25 decembrie 795.

 

 


1199 – A murit Minamoto no Yoritomo (n.9 mai 1147), fondatorul și primul shogun  al Shogunatului Kamakura din Japonia.A domnit din 1192 până în 1199

1441 – S-a nascut  in orasul Herat,din vestul Afganistanului,  poetul, ganditorul si omul de stat uzbec, Ali-Shir Nava’i

A scris in limbile uzbeca, tadjica si persana. Opera principala a lui Nizamaddin Navoi este considerata ciclul epic intitulat “Hamsa”; (d.03.01.1501).

1640 –  A murit Murad al IV-lea, sultan al Imperiului Otoman; (n. 1612).

Murad al IV-lea (n. 26/27 iulie 1612 – d. 9 februarie 1640), a fost sultan al Imperiului Otoman din 1623 până la moartea sa în 1640.

S-a născut la Constantinopole ca fiu al sultanului Ahmed I și a soției sale, Kösem Sultan. Adus la putere printr-o conspirație de palat în 1623, el l-a succedat pe unchiul său, Mustafa I (domnie: 1617–18, 1622–23). Avea doar 11 ani când s-a urcat pe tron.

1645 – S-a nascut Johann Aegidius Bach (d.noiembrie 1716) , organist, violistul, si dirijor de  orchestră municipala in Erfurt, Germania.A fost unchiul lui Johann Sebastian Bach, fiul lui Johannes Bach si tatăl compozitorului Johann Bernhard Bach.

1729 – S-a nascut (9 februarie s.v /20 februarie s.n), Fiodor Volkov, actor rus, numit de criticul literar Vissarion Belinski “parintele teatrului rus”.

In 1750, Volkov, a organizat, la Iaroslavl, o trupa teatrala de amatori, din care o buna parte au intrat in componenta primului teatru public permanent din Rusia; (d.04.04.1763/ 15 aprilie s.n).

1773 – S-a nascut  William Henry Harrison. A fost  primul presedinte al Statelor Unite ale Americii, asasinat dupa o guvernare de cateva luni; (d. 04.04.1841).

1775 – S-a nascut  Bolyai Farkas, matematician maghiar din Transilvania, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale în domeniul geometriei; (d.20.11.1856).

A fost tatăl matematicianului János Bolyai.

1801 – Pacea de la Luneville confirmă tratatul de la Campoformio (octombrie 1797), semnat de Austria și Franța; Austria recunoaște anexarea Țărilor de Jos și pretențiile franceze asupra malului stâng al Rinului.

 1826 – Tarul rus  Nicolae I aprobă hotărîrea Consiliului de Miniştri, privind statornicirea în Basarabia ţaristă a sîrbilor, aflaţi aici din 1814.

1846 – S-a nascut  Wilhelm Maybach, celebru designer si constructor de masini; (d. 29.12.1929).

1849 – La Roma, rasculatii condusi de revolutionarul italian Giuseppe Mazzini proclama Republica.

Republica Romana a intrat in vigoare dupa ce guvernul Statelor Papale a fost înlocuit de un guvern provizoriu  republican.

A fost condusa de Carlo Armellini, Giuseppe Mazzini și Aurelio Saffi, care  au format un  triumvirat dupa modelul Romei antice.

In Constituția republicii toate religiile puteau fi practicate în mod liber și Papei i- a fost garantat dreptul de a guverna Biserica Catolica. Constituția Republicii Romane a fost prima din lume care a abolit pedeapsa capitală.

1861 – Războiul civil american: Jefferson Davis a fost ales președinte al Statelor Confederate separatiste ale Americii.

 

 

 

1874 – A incetat din viață istoricul francez Jules Michelet (“Istoria Franței”, “Istoria Revoluției Franceze”); (n. 21 august 1798).

 

 

 

 

 

 

1874 – S-a născut  Dmitri Gulia, scriitor, lingvist, istoric si etnograf abhaz; a fondat primul teatru din Abhazia in 1921; (d.7.04.1970).

Deasemenea, Dmitri Gulia este cel care a creat alfabetul abhaz, pe baza celui chirilic. A scris poeme, povești și romane. A fost culegător de folclor și a întemeiat primul ziar abhaz, Apsna. El este considerat părintele literaturii abhaze.

 

1880 – N. Callimachi – Catargi, aflat in misiune speciala la Bruxelles, notifica regelui Belgiei, Leopold al II-lea, independenta Romaniei.

 

1881 – Moare Fiodor Mihailovici Dostoievski., unul din cei mai importanți scriitori ruși, ale cărui opere au avut un efect profund și de durată asupra literaturii secolului al XX-lea.

Romanele, povestirile și nuvelele lui Dostoevski seau influențat puternic curentele literare  existențialist  și expresionist (s-a nascut pe 11 noiembrie 1821).

 

 

Fișier:Dostoevsky 1872.jpg

Foto: Dostoievski, portret de Vasili Perov, 1872

A suferit de patima jocurilor de noroc și de pe urma efectelor acestora. Se pare ca romanul Crimă și pedeapsă cel mai cunoscut roman al sau, a fost grabinc finalizat pentru a-l da spre publicare, fapt ce i-ar fi adus un avans in bani de la editura.

Dostoievski a scris în același timp și nuvela Jucătorul pentru a-i satisface pretențiile editorului sau Stellovski care, potrivit contractului, dacă nu primea o operă nouă ar fi intrat în posesia drepturilor de autor a tuturor operelor dostoievskiene.

 

 

1885 –  S-a născut compozitorul austriac Alban Berg ; (d.24.12.1935).

 

 

1895 – Americanul William G. Morgan a inventat voleiul, joc care initial a fost numit Mintonette.

 

 

Imagini pentru William G. Morgan inventatorul voleiului photos

 

Foto: William G.Morgan (1870-1942)

 

 

 

1900 – Cupa Davis.

În New York, la sfârşitul reuniunii de tenis între Marea Britanie si Statele Unite, jucătorul american de tenis Dwight Filley Davis a donat trofeul care îi poartă numele.

Cupa este confectionata din  argint si va fi  câştigata in anul urmator tot de către Dwight Filley Davis în Newport.I se va spune “Salatiera de argint”.

 

 

Aceasta competitie este considerata cel mai important turneu de tenis pentru echipe de bărbaţi din lume
Iniţial, concurau în turneu: SUA şi Marea Britanie.

Inainte de Primul Război Mondial,vor intra in competitie  Canada, Franţa, Belgia, Austria, Germania si Australiaț

In  ultima sută de ani, numărul ţărilor participante a crescut exponențial astfel încât, în 2002, au fost prezente în preliminariile Cupei Davis un număr de 142 de ţări .

1902 – S-a născut Gabriel Peri, ziarist si  erou al rezistentei franceze împotriva ocupanților germani; (d.15.12.1941).

 

 

 

 

 

1904 – După ce flota japoneză a atacat pe neaşteptate fortareaţa rusă Port-Arthur, a început războiul ruso-japonez, încheiat în 1905 prin tratatul de pace de la Portsmouth.

 

1908 –  S-a născut scriitorul român Cicerone Theodorescu; (d. 18.02.1974.

 

 

1910 –  S-a născut Jacques Monod, biochimist,laureat al Premiului Nobel pentru medicină pe anul 1965; (d. 31.05.1976).

 

 

1917 – S-a nascut Oleg Danovski, balerin român, unul din  intemeietoriil scolii nationale romane de balet modern;(d.21.10.1996).

Oleg Danovski & Mihai Brediceanu

 

 

 

1919 – România și Polonia independentă au stabilit relații diplomatice.

 

 

 

1920 – S-a semnat tratatul Spitzbergenului, prin care se recunoaștea suveranitatea Norvegiei asupra Insulelor Svalbard.

Tratatul privind Spitsbergen, adesea denumit și Tratatul Svalbardului, din 9 februarie 1920, a fost cel prin care s-a recunoscut deplina suveranitate a Norvegiei asupra arhipelagului arctic Spitsbergen (astăzi denumit Svalbard).

Suveranitatea statului norvegian este, totuși, supusă unor stipulări și nu se aplică toate legile norvegiene.

 

 

map of svalbard, svalbard maps

 

 

Prin acest tratat, Svalbard a fost parțial demilitarizat și toate țările semnatare au primit drepturi egale de a practica activități comerciale în insule. Norvegia și Rusia încă utilizează acest drept.

Nouă țări au fost primele state semnatare ale acordului, printre acestea fiind Statele Unite, Danemarca, Franța, Italia, Japonia, Țările de Jos, Norvegia, Suedia și Regatul Unit (inclusiv dominioanele de peste mări Irlanda, Canada, Australia, India, Africa de Sud și Noua Zeelandă).

Alte țări au semnat tratatul în primii cinci ani de după ce a intrat în vigoare, inclusiv Uniunea Sovietică în 1924 și Germania și China în 1925. Astăzi, tratatul are peste 40 de semnatari. El a fost trimis pentru a fi înregistrat în cadrul Seriei de Tratate a Ligii Națiunilor la 21 octombrie 1920.

Dintre semnatarele inițiale, Japonia a fost ultima care l-a ratificat la 2 august 1925. Ulterior, la 14 august 1925, tratatul a intrat în vigoare.

Norvegia a preluat sarcinile de administrație a teritoriului și a luat imediat mai multe măsuri pentru protecția mediului.

 

 

1929 –  S-a încheiat, la Moscova, între URSS, România, Letonia și Estonia, un acord prin care statele semnatare se obligau să pună în aplicare, numit Pactul Briand-Kellogg, de renunțare la război ca instrument de politică națională, încă înainte de ratificarea lui de către toate statele.

 

 

 

Semnarea pactului Briand-Kellogg

 

 

Pactul a fost propus de Aristide Briand, ministrul de externe al Franței și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, ca un tratat bilateral între Franța și Statele Unite ale Americii, prin care se scotea în afara legii folosirea războiului pentru rezolvarea problemelor dintre cele două țări. Briand a considerat că o asemenea inițiativă avea să încălzească relațiile răcite dintre foștii aliați și, mult mai important, avea să asigure o viitoare alianță a SUA cu Franța într-un eventual nou război european.

Frank B. Kellogg, Secretarul de Stat al Statelor Unite, dorea, pe de altă parte, să evite orice altă implicare a SUA într-un război european, fiind din acest motiv neinteresat de propunerea franceză. Totuși, dacă s-ar fi opus tratatului, el ar fi trebuit să facă față atât atacurilor din Congresul Statelor Unite, cât și presiunilor exercitate de grupurile pacifiste. De aceea, Kellogg a răspuns cu o propunere pentru un pact multilateral împotriva războiului, deschis tuturor națiunilor doritoare de pace.

Peste 10 ani, Rusia va invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia si  va ocupa teritoriile romanesti Basarabia si Bucovina de Nord.

 1934 – Se semneaza  la Atena, în  Grecia, de către reprezentanţii României, Iugoslaviei, Greciei şi Turciei,  Pactul Înţelegerii Balcanice.

 

 

 

Pactului Înţelegerii Balcanice conţinea un protocol şi o anexă secretă, care stipulau, printre altele, că statele semnatare “îşi garantează mutual securitatea frontierelor balcanice” şi “îşi iau obligaţia de a nu întreprinde nici o acţiune politică faţă de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalţi semnatari şi de a nu lua nici o obligaţie faţă de oricare alt stat balcanic fără cunoştinţa prealabilă a celorlalte părţi“. Iniţial se preconiza semnarea pactului în cinci, însă Bulgaria a refuzat oferta.

Documentul este semnat pe timpul Guvernului român Gheorghe Tătărescu, ministru de Externe fiind Nicolae Titulescu.

 

 

1940 –  S-a nascut John Maxwell Coetzee, scriitor sud-african, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2003.

 

 

 

 

 

 

 

 1943 — S-a încheiat bătălia de la Guadalcanal cu o victorie a Aliaților pe frontul din Pacific din Al Doilea Război Mondial.

Victoria de la Guadalcanal,  reprezinta sfarsitul unei batalii care a durat din luna august 1942 si care a oferit trupelor generalului  MacArthur, controlul  asupra Noii Guinee  si  a insulelor Pacificul de Sud . Puterile Axei intra în defensivă.

 

 

 

1943 –  S-a născut actorul american Joe Pesci.

 

 

 

 

1944 – Acord economic româno-german privind modalitățile de achitare de catre  Reich a produselor furnizate armatei germane din România.

 

 

 

  1945 –  S-a descoperit o mare cantitate de arme și muniții (ascunse cu aprobarea vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, Petru Groza, și a subsecretarului de stat de la Interne, Virgil Stănescu), care urmau a fi folosite într-o eventuală lovitură de forță pentru instaurarea unui guvern comunist în România.

Existența acestui depozit contrazicea declarația stângii politice, că nu dorea o lovitură de stat.
In aceeasi zi a fost promulgată Legea pentru epurarea presei, care prevedea sancționarea cu admonestare scrisă, suspendarea activității între 6 luni și 5 ani și interzicerea definitivă de a lucra în presă pentru acei ziaristi, publiciști și colaboratori ai presei care înainte de 23 august 1944 s-au pus în slujba hitlerismului sau a fascismului, au fost stipendați de către puterile Axei pentru propagandă în favoarea politicii lor, au îndemnat la acte de teroare, schingiuiri și omoruri.

1945 – S-a născut  actriţa  americană  Mia Farrow.

 

 

1953 – Apariția popularei colecții “Livre de poche”, care a cunoscut un succes remarcabil.

Primul roman din colecție, care purta numarul 1, a fost „Koenigsmark”, de Pierre Benoit,  dar in aceeasi zi au aparut „Les Clef du royaume”, de Cronin, și „Zbor de noapte”, de  Saint-Exupeery.

Ideea de a edita autori de prima mâna la un preț modic a fost inspirată  de editorii francezi din practica americanilor, la momentul respectiv existența colectiei românești ”Biblioteca pentru toti” nefiind cunoscută pe malurile Senei.

 

 

Numele colecției fusese folosit deja, la inceputul secolului, de Tallandier, de Editura Hachette, pentru o serie de romane populare. Astazi colecția numără 3.500 de titluri și publica in jur de 360 de volume pe an.

 

 1957 – Fostul dictator ungur Miklós Horthy, a murit în exil la Estoril in Portugalia.

A  fost amiral în flota Austro-Ungariei și guvernator al Ungariei  de la 1 martie 1920 până la 15 octombrie 1944; (s-a născut la 18 iunie 1868 la Kenderes).

 

 

 

1959 – Japonia a anunţat ca renunţă la producerea si utilizarea de arme nucleare.

 

 

 

1965 – Razboiul din Vietnam.Primele trupe americane sunt trimise în  aceasta tară.

 

 

 

1967 – Are loc premiera, la Bucuresti, a filmului “Dacii” (debutul cu o pelicula de lung metraj a regizorului Sergiu Nicolaescu; ( scenariul: Titus Popovici).

 

 

 

 

 

 

1969 – Primul zbor al unui avion  “jumbo jet”.

 

Imagini pentru Boeing 747,photos

Cel mai mare avion din lume, Boeing 747, poreclit “jumbo jet”, face primul test de zbor în Statele Unite.

 

 

 

1971- Misiunea extraterestră  americană Apollo 14  s-a întors pe Pământ. A fost a treia misiune care a dus oameni pe Lună.

 

 

 

 

Fișier:Apollo 14 crew.jpg

1977 – Postul de radio Europa Liberă a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul român  Paul Goma se solidariza cu protestatarii anti-comunişti ai Chartei 77 din Cehoslovacia.

A fost „actul de naştere” al dizidenţei româneşti.

 

 

 

1977 – A murit Serghei Iliușin, celebru proiectant de avioane rus.

Serghei Vladimirovici Iliușin s-a născut la 30 martie 1894.

 

 

 

 

1979 – A murit  Dennis Gabor, fizician și inventator maghiar, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1971; (n.05.06.1900).

 

 

 

 

 

 

 

1981 – A murit Bill Haley, solist vocal, compozitor, autorul primei piese rock and roll ajunsă în secţiunea pop în Billboard “Crazy Man Crazy”; (n.06.06.1925).

 

 

 

 

 

1984 – A murit Iuri Vladimirovici Andropov, născut la 15 iunie 1914, a fost sef al poliției secrete sovietice, diplomat și secretar general al PCUS din 12 noiembrie 1982 până la moartea sa, care avea să survină  şaisprezece luni mai târziu; (n. 15.06.1914).

 

 

 

 

 

 

Înainte de a ajunge la conducerea URSS, el a condus KGB-ul (serviciul secret sovietic) din 1967 pana in  1982.

 

 

 

1990 – In România se constituie CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională), prin restructurarea CFSN, organ legislativ şi al puterii de stat, avînd ca scop asigurarea pregătirii şi desfăşurării alegerilor programate pentru 20.05.1990.

 

 

 

 

 

 

 

1991 – Electoratul lituanian voteaza independența țării față de fosta URSS.

 

 

 

1991 – A murit poetul român Florin Mugur.

 

 

A scris versuri (“Visele de dimineaţă”, “Mituri”, “Piatra palidă” – Premiul Uniunii Scriitorilor), proză, eseistică şi publicistică literară (“Aproape noiembrie”, “Convorbiri cu Marin Preda”, “Profesiunea de scriitor”); (n.07.02.1934).

 

 

 

1992 – In România au avut loc primele alegeri libere pentru administraţia publică locală, după 1989.

 

 

1994 – A decedat  Gherasim Luca, poet, prozator, aderent la mişcarea literară de avangardă. Din 1947, s-a  stabilit la Paris.

 

 

A semnat şi sub pseudonimele Costea Sar, Petre Malcoci; (n. 23.07.1913.

 

 

 

1995 – A murit  William Fullbright, politician american, fondatorul Programului Şcolar Fullbright; (n. 09.04.1905.

 

 

 

 

1995 – Alain Delon, actor, regizor și producător francez , primește “Ursul de aur” pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Berlin.

 

 

1998 – La Tbilisi, Eduard Șevardnadze, presdintele Georgiei independente si fost ministru de externe al URSS, supraviețuiește unui atentat îndreptat împotriva lui.

 

 

 

 

 

 

2001 – Reprezentanții Bisericilor Catolice, Luterane și Reformate, s-au reunit  pentru prima oară de la marea schismă din 1517, pentru a analiza problema indulgențelor papale.

 

 

 

 

 2002 – Sora mai mică a reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii, Principesa Margareta, a murit  în urma unui accident vascular cerebral.

 

 

2006 – A început Festivalul de Film de la Berlin, desfăşurat în perioada 9.02 – 20.02.2000.

Festivalul s-a desfăşurat la Post Potsdamer Platz şi a avut în deschidere filmul lui Luc  Besson, “Jeanne d’Arc”, şi pe cel al realizatorului german Wim Wenders, “The Million Dollar Hotel”.

Calendar creștin ortodox

Sfântul mucenic Nichifor.

Imagini pentru calendar ortodox 9 februarie 2020 photos

 

Sfântul Mucenic Nichifor a trait in secolul al III-lea si era prieten cu preotul crestin Sapriciu. Diavolul a semanat ura intre cei doi, incat, nu doreau sa se mai intalneasca.

Dupa un timp, Nichifor si-a venit in fire si a trimis cativa prieteni la preotul Sapriciu sa-l roage sa-l ierte. Pentru ca nu a primit iertarea, Nichifor a mers singur la el, si cazand la picioarele lui, i-a spus: “Iarta-ma, parinte, iarta-ma pentru Domnul”.

 Sapriciu nu i-a acordat iertare, iar Nichifor a plecat de la dansul rusinat.Din cauza prigonirii impotriva crestinilor, Sapriciu primeste pedeapsa de a i se taia capul. In acel timp a alergat Nichifor catre Sapriciu sa-si ceara iertare.

Prigonitorii i-au spus lui Nichifor: “Om nebun ca tine niciodata n-am vazut. Iata acesta merge la moarte, iar tu cu tot dinadinsul ceri de la el iertare.

Ce trebuinta iti este sa te impaci cu cel ce va muri indata?”Insa, Sapriciu nu l-a iertat. De aceea, Dumnezeu a luat darul Sau de la Sapriciu, si indata acesta s-a lepadat de El. Sapriciu a ales sa nu fie ucis, fagaduind ca va jertfi zeilor.

Vazand Sfantul Nichifor ca Sapriciu s-a lepadat de Hristos, a inceput sa strige catre calai: “Eu sunt crestin si cred in Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Sapriciu s-a lepadat!

Deci, taiati-ma pe mine in locul lui”. Calaii n-au indraznit sa-l ucida fara voia ighemonului si toti se mirau ca de buna voie se ofera mortii, strigand: “Sunt crestin si zeilor vostri nu ma inchin si nu voi jertfi”.

In urma acestei marturisiri, Nichifor a fost taiat pentru Hristos in locul lui Sapriciu.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

http://youtu.be/OdhZI1vAFl8

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. Istoria md.

  5. Istoriculzilei blogspot.com;

  6. lessignets.com

  7. Wikipedia

 
Publicitate

09/02/2014 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: