CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

 

 

Nici o furtună, nici o invazie, nici un cutremur, nici o ocupaţie, nici o lovitură, oricât de dureroasă, de nimicitoare, nu a putut să-i clintească pe românii din Dacia Traiană.

Nimeni şi nimic nu ne va putea smulge din ea.

 

 – Ion Antonescu –

 

 

 

 

Ion Antonescu

 

Ion Victor Antonescu (n.2 iunie 1882, Pitesti –   d. 1 iunie 1945 la inchisoarea Jilava, Bucuresti), a fost un om politic român, general,maresal din 1941,, șeful secției de operații a Marelui Cartier General al Armatei in Primul Razboi Mondial, , atașat militar la Londra si Paris , comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major al Armatei Romane  și Ministru de Război.

Din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944   a fost prim-ministru al Romaniei  și Conducător al Statului cu puteri dictatoriale.

Antonescu a decis intrarea României în al Doilea Razboi Mondial de partea puterilor Axei,  pe baza promisiunilor lui Hitler că teritoriile românești pierdute în 1940 ca urmare a Dictatului de la Viena si  Pactului Ribbentrop-Molotov, in favoarea Ungariei si URSS , vor fi retrocedate României cu sprijinul Germaniei .

A fost demis de la conducerea statului de regele Mihai I in urma loviturii de la 23 august 1944 . La 17 mai 1946 a fost condamnat la moarte pentru crime de razboi de un Tribunal al Poporului constituit de guvernul comunist. La 1 iunie 1946 a fost executat prin împușcare.

In legatura cu viata si activitatea Maresalului Antonescu,storicul roman Alex Mihai Stoenescu  în lucrarea sa  „Istoria loviturilor de stat din România”, sugerează o  conspirație , cu scopul de a discredita România în ochii lumii.

Stoenescu se bazează pe anchetele lui Mihai Antonescu, conform cărora „se căutau, prin toate mijloacele, dovezi ale persecuției evreilor, că multe erau inventate, trucate sau mult exagerate și că ele erau imediat difuzate prin publicațiile germane pentru a arăta că România aplică programul nazist împotriva evreilor. Imaginile și informațiile — între care și diversiunea cu „masacrul de la Abator” — erau apoi preluate de presa britanică și americană, ilustrând aceeași temă defavorabilă României.

Ancheta lui Mihai Antonescu a dus la ipoteza că întreaga acțiune este inițiată și condusa de Ungaria, cu scopul de a discredita România în ochii lumii.

Cu ocazia dezvelirii bustului lui Antonescu sponsorizat de miliardarul Iosif Constantin Dragan ,la a 55-a comemorare a execuției acestuia, în 2001,în fața unei biserici dintr-o piață din București,  politicianul Corneliu Vadim Tudor a deplâns „…moartea martirului … care i-a apărat pe evrei…”.

Problema bustului, în urma scandalului și protestelor stârnite în România și în străinătate, a fost rezolvată ulterior printr-o metodă …diplomatica: a fost lăsat pe loc, dar ocultat sub o cutie de tablă.

Ministrul Culturii,Razvan Teodorescu în replică la presiunile Comitetului Helsinki, a declarat: „Informațiile din scrisoarea Comitetului Helsinki nu se verifică” și că „statuile mareșalului Antonescu de la Sărmaș, Călărași și Jilava au fost demontate, iar cea din București a fost acoperită. Cât privește portretul din Palatul Victoria, acesta nu este expus într-un loc public”

09/02/2014 - Posted by | MARI ROMANI | , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Bustul lui Ion Antonescu nu mai este pe soclul de la biserica din Piata Vergului, zisa si Piata Muncii pe vremea „bestiilor” comuniste care ne obligau sa muncim pentru ei si acum zisa Piata Hurmuzachi.
    Da Ion Antonescu a fost un mare aparator al evreilor. Vadim a avut dreptate.
    Nu inteleg de ce antisemitii ii ridica osanale.

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 09/02/2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: