CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 IANUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

16 ianuarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

Anul 27 î.Hr.: Gaius Julius Caesar Octavianus (n.23 septembrie 62 i.Hr.- d. 19 august 14 d.Hr. ), a primit titulatura sacrală de “Augustus”(cel venerat), intitulandu-se “Imperator Caesar Augustus divi filius”.

A fost primul  imparat roman. Deși a păstrat in aparenta republica, a condus ca un dictator  mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol  de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială.

 

 

 

Gaius Julius Caesar Octavianus in My Photos by marc agrippa

 

 

În 23 î.Hr. Augustus și-a asumat funcția de Împărat al Romei. Totuși, el folosea adesea ca titlu, Princeps, sau “Primul Cetățean.”

 

 

 

929: Emirul Abd er-Rahman al III-lea s-a proclamat calif, înființând pe teritoriul actual al Spaniei,Califatul Córdoba.

 

 

 

1120: S-a desfasurat Conciliul de Nablus, o consfatuire  a conducatorilor bisericesti si laici ai Regatului cruciatilor de la Ierusalim.

Acesta a  fost convocat la Nablus de catre Warmund, patriarhul Ierusalimului si de regele Baldwin al II-lea a l Ierusalimului. Acesta a stabilit douăzeci și cinci de canoane  atât religioase și laice si  poate fi considerat atât un un Sinod ecleziastic  cat si un Parlament . Acordului rezultat între patriarh și rege a fost un concordat  , similar celui de la Worms,doi ani mai târziu.

 

 

 

 1471: În Moldova sunt  executati  marii boieri: Isaia-vornicul, Negrilă-paharnicul şi Alexa-stolnicul, care complotaseră împotriva domnitorului Ştefan cel Mare.

 

 

 

Ştefan cel Mare (n.1433-d.1504), domn al Moldovei

 

 

 

 

1547: A decedat astronomul și cartograful german Johannes Schonner   (n.1477).

 

 

 

 

 

1547: Ivan cel Groaznic devine ţar al Rusiei (n.25 august 1530 – d.28 martie 1584).

 

 

 

Tsar Ivan Vasilyevich Grozny, portrait by Viktor Vasnetsov, 1897 (image from bibliotekar.ru)

 

 

Tarul Ivan Vasilievici Groznai,portret de Viktor Vasneţov

Ivan al IV-lea, numit și Ivan cel Groaznic,a fost primul  cneaz moscovit care s-a intitulat “ţar”.

 

 

1556: Urca pe tronul Spaniei regele Filip al II-lea.

 

 

 

1581: Parlamentul englez adoptă legi împotriva catolicismului.

 

 

 

 

 1605: Apare prima editie a faimoasei “El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha” a lui Miguel de Cervantes,la Madrid, in Spania.

 

 

1707: Parlamentul Scotiei  a ratificat Act of the Union, prin care s-a deschis calea spre constituirea Marii Britanii.

 

 

 

1710: A decedat Împăratul Higashiyama (n.21 octombrie 1675) ,al al 113-lea împărat al Japoniei, potrivit ordinii tradiționale de succesiune. Domnia lui Higashiyama a durat din 1687 până în 1709

 

 

 

1749: S-a nascut  contele Vittorio Alfieri,scriitorul si filosoful italian considerat părintele tragediei italiene. ; (d.1803).

 

 

1794: A decedat istoricul englez Edward Gibbon ; (n.1737).. Cea mai cunoscută lucrare a sa este Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman, care a fost publicată în șase volume între anii1776 si 1788.

 

Datorită succesului de care s-a bucurat în epocă opera sa istorică, era considerat „marele monarh al literaturii”, iar Adam Smith scria despre Gibbon că „este în fruntea întregului trib literar care există astăzi în Europa

 

 

1809: In timpul asa numitului Razboi Peninsular,armatele britanice inving trupele franceze in Batalia de la Coruna.

 

 

1878: In timpul razboiului ruso-turc (1877-1878) are loc batalia de la Filipopolis, in timpul careia un escadron al armatei imperiale ruse condus de capitanul Aleksandr Burago, elibereaza orasul bulgar  Plovdiv de sub ocupatia turca.

 

 

 

 1885: Apare noul organ de presa “Romania libera”, publicatie care reflecta conceptiile grupul junimist intrat in Camere la alegerile din noiembrie 1884.

 

 

 

 1891: Moare compozitorul francez Léo Delibes.

 

 

 

 

Léo Delibes  (1836-1891)

 

Léo Delibes s-a născut în ziua de 21 februarie 1836, la Saint-Germain du Val (Franța). Prima sa compoziție de balet “La source” (“Izvorul”), îi va aduce primul mare succes. În anul 1870 urmează Coppélia – baletul său cel mai popular – apoi Sylvia  (în 1876).  Cunoaște un triumf copleșitor în 1881 cu capodopera sa Lakmé (prezentată în premieră  la Opéra-Comique) .

 

În 1881 este numit profesor de compoziție la Conservatorul din Paris, unde îi va succeda lui Henri Reber. Delibes moare la Paris în ziua de 16 ianuarie 1891.

 

 

 

 1909:  Exploratorul britanic Ernest Shackleton a descoperit polul sudic magnetic al planetei.

 

 

 

 

 

 

1919: In Statele Unite este ratificat al XVIII-lea Amendament la Contitutia SUA ceea ce va permite in anul urmator autorizarea Prohibitiei pe teritoriul tarii.

 

 

1920: Intră în vigoare un amendament la Constituţia SUA care interzice fabricarea şi consumul băuturilor alcoolice (“Legea prohibiţiei”), în vigoare până la 5 decembrie 1933.

 

 

1924: In Grecia este numit pentru a patra oara prim ministru al guvernului, Elefterios Venizelos.

 

 

1932: S-a  nascut marele sahist roman Victor Ciocaltea.( d.1983)

 

 

 

1933:  S-a nascut Susan Sontag, scriitoare americana. A fost singurul scriitor al generatiei sale care a cistigat principlalele premii literare: National Book Award, National Book Critics Circle Award („Note despre „camp””, „The Benefactor”).

 

 

 

 

 

A decedat la  28.12.2004, la varsta de 71 de ani, într-un spital din New York.

 

 

1942: S-a nascut prozatorul si eseistul roman Aurel Dragos Munteanu, stabilit in SUA din anul 1994.

 

 

1945: Adolf Hitler se mută în  așa-numitul Führerbunker ( buncarul fuhrerului) din Berlin, o rețea complexă de încăperi de sub cancelaria nazistă care l-a adăpostit  în ultimele trei luni de viață ale sale, pana la sinuciderea sa in 30 aprilie 1945.

 

 

 

 

 

1945: În urma Convenţiei de Armistiţiu, care stabilea la articolul 11, reparaţiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenţia economică “asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operaţiunile militare şi ocuparea teritoriului sovietic”. Este inceputul jafului organizat de Uniunea Sovietica in Romania.

 

 

 

 

 

 

 

 

1951 : S-a nascut talentatul actor roman  Radu Gheorghe (“Grăbeşte-te încet”, “Rămăşagul”).

 

 

 

 

 

1957: A murit Arturo Toscanini, unul dintre cei mai mari dirijori din prima jumătate a secolului XX. A condus mai multe orchestre celebre (La Scala, Milano; Metropolitan Opera şi Filarmonica, New York), a format National Broadcasting Company Orchestra; (n.25.03.1867).

 

 

 

 

 

 

1969: Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani îşi dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Naţional, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice; (n. 1948).

 

 

 

 

Moartea sa a produs o adanca emotie in Cehoslovacia ocupata si  in intreaga lume.

 

 

 

1962: A murit Ivan Mestrovic, sculptor, pictor şi gravor croat din Iugoslavia ; a realizat la Bucureşti statuile lui Carol I, Ferdinand II şi monumentul lui  I. C. Brătianu; ( n.15 august 1883).

 

 

 

 

 

1979: În urma unor puternice manifestaţii, şahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, ceea ce a dus la sfârşitul monarhiei în Iran si inceputul dictaturii islamiste.

 

 

 

 

 

 

1991: Este declansata  operaţiunea militara  ”Furtună în deşert” (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak. Are loc primul atac aerian al  coaliţiei internaţionalăe(SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.

 

 

 

 

 

2005: Adriana Iliescu (67 de ani) devine cea mai vârstnică femeie din lume care dă naştere unui copil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru

 

 

 

Pe 16 ianuarie serbam inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru. Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) aflam ca in anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfantul Apostol Petru sa fie intemnitat si legat in lanturi.

 

Petru este dezlegat si eliberat de un inger. Lantul cu care a fost legat Petru tamaduia neputintele si gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lant se sfintea.Lantul a fost pastrat de credinciosii din Ierusalim, trecand de la unii la altii, pana cand Patriarhul Iuvenalie l-a dat Evdochiei, sotia imparatului Teodosie cel Tanar. Imparateasa l-a dus la Constantinopol in anul 437 sau 439. De aici, lantul cu care a fost legat Sfantul Petru, ajunge la Eudoxia, sotia lui Valentin, imparatul Occidentului.

 

 Lantul va fi depus intr-o biserica ridicata in cinstea Sfantului Apostol Petru. Potrivit traditiei, in acesta biserica au fost aduse si lanturile cu care a fost batut Apostolul in vremea imparatului Nero.

 

 

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Sfintilor Mucenici si frati: Pevsip, Elasip, Mesip si a bunicii lor, Neonila;

 

– Sfantului Mucenic Danact, citetul;

 

-Sfantului Sfintit Mucenic Damaschin.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=_G8_eyDra0I

Bibliografie (surse):

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Istoria md.

  3. Istoricul zilei blogspot.com.

  4. Crestin Ortodox.ro

  5. Wikipedia org.

 

 

 

 

 

 

Publicitate

16/01/2014 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: