CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

CE SE VA INTAMPLA CU R.MOLDOVA, DUPA VILNIUS ?


Image of European UnionMoldova Flag

 

CE VA FI DUPĂ „VILNIUS ÎN BASARABIA?

 

 

CE VA FI DUPĂ „VILNIUS ? ori „ NU TRĂIŢI ÎN EVENIMENTE, TRĂIŢI ÎN CONŞTIENTIZARE”

 

„Nu trăiţi în evenimente… A spus-o înţeleptul OSHO. Noi ,urmând, doar, să conştientizăm realitatea din jurul nostru, căci evenimentele social-politice din ultima vreme, ne-au încorsetat minţile.
Odată cu investirea „guvernului Leancă”, la cârma guvernului, în R.Moldova se jubila şi se mai visează încă. Pentru marea majoritate a celor rătăciţi, cumpăraţi şi spălaţi pe creeri, unii trasierişti ori trădători au devenit mari eroi, iar „ spărgătorul de alianţe-.Filat,devenise” marele erou naţional”.

O trăsătură caracteristică basarabenilor, care, fiind îngenunchiaţi de la 89-90 încoace, de „idolii” Marilor Adunări Naţionale şi-a parveniţilor de „patrioţi”, gen Vanea , îmbrăcat în ie naţională şi eliberatori de separatişti-smirnovişti, continuă să-i motiveze pe basarabeni, să-şi facă idoli şi „eroi naţionali”,din toate măştile politicii moldoveneşti.
R.Moldova se „bălăceşte” în fel-de-fel de crize chiar de la începuturile „independenţei” care însumează peste 20 de ani.

Acum, cine a adus R.Moldova la marginea prăpastiei unde ultima lozincă ne mai întreabă:-Ce va fi după perdeaua „VilnIus”?.
Nu ştiu şi nu cred că astfel de inşi, de „idoli” mai sunt capabili să producă reforme, să producă „revoluţii” pentru a schimba spre bine viaţa poporului. Reies din faptul că în R.Moldova, doar politica aduce profit, deoarece, satisface pe deplin, interesele proprii şi de clan ale politicienilor , chiar dacă, unii dintre ei, revin la rampă cu aceleaşi minciuni. Asta e adevărul cu aceşti „eroi naţionali”, care trîmbiţează la maximum, atunci, cand se produce vre-o schimbare mică, de parca ei a-r fi umplut cerul cu stele şi soarele cu căldură.

Evenimentele politice din R.Moldova au căpătat viteza luminii, din care motiv, putem deduce că mulţimea nu mai este în stare să le conştientizeze, să le analizeze pe îndelete.Faptul că s-a pus „guvernul Leancă” cu „foştii”,rămaşi sub acuzaţii este şi el un eveniment, dar nu cel mai important pentru o republică săracă . Este un paravan , la o adică, şi pentru organismele internaţionale care atât de mult ne doresc binele, că au temerea pentru ca aşa-numita „Moldova de succes”,să nu ajungă în finalul -tip „cu oiştea în gardă”, altfel spus, să-şi piardă credibilitatea.

Pentru ei,misionarii europeni, înfrângerea ar cădea ca o bilă neagră în cariera şi imaginea lor politică măcar şi la nivel european.

Se cunoaşte deja faptul că democraţia, spre care tinde R.Moldova, aduce după sine dictatura majorităţii, a alianţelor ori a coaliţiilor de moment, care sunt chemate să dea câte un cec în alb, unuia sau altuia, însă fără să precizeze suma.

Cine în R.Moldova acum, cică în plină democraţie:- democrată, liberal-democrată şi-ncă reformatoare va striga în gura mare:-Hai să scoatem hoţii ori cleptocraţia de la guvernare? că se fură la vamă, se fură băncile,se vinde şi se fură de unde se mai poate de furat. Sigur, cineva mai strigă, dar, cine? ,Tot hoţii, tot acei care deţin toate atributele administrative şi juridico-financiare ori au fost crescuţi în serele „hoţiilor comuniste”.
La moment, în R.Moldova se guvernează prin intermediul marionetelor puse pe linia întăi, majoritatea oligarh-financiară, prin interese geopolitice şi economico- financiare, precum şi prin foştii nomenclaturişti şi copiii acestora ori prin acei ce lustruiau cândva papucii şi aduceau „caiul”. Vrem să credem că ne mişcăm înainte, că avem şi performanţe, iar noile alegeri ne vor scăpa de nevoi, lumea va fi mai perfectă şi mai bună, însă scena politică în prim-planul său, îi c-am ţine în vizorul său pe unii şi aceleaşi personaje politice. Un Voronin, care nu ştie să piardă, care nu mai cunoaşte alt rol în viaţa sa decât a fi în prim-plan şi-a se ţine numai „de revoluţii”.Trăncăneala lui politică continuă şi astăzi, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic în ţara aceasta, iar „democraţii noştri”nu-l pot aciua utilizând pentru asta buchia legii.

Ceilalţi, din actuala coaliţie de guvernare, nu prea clară doctrinar-politic, care, fiind crescuţi şi educaţi de acelaşi sistem comunist, cu „ ţara lor de succes”, cu proiecte despre reparaţii capitale a drumurilor, despre construcţia apeductelor din localităţile rurale… nici nu prea îndrăznesc să mai pună la dubă vre-un rechin, căci, ghemul şantajelor poate porni la vale , cu siguranţă ducându-i la dubă pe toţi ei, luaţi împreună.

Unii, dintre noi, n-am uitat cât de mult şi pompos, pe la toate întâlnirile lor cu masele, majoritatea personajelor politice de ieri şi de astăzi, ne fericesc cu promisiuni preelectorale despre măriri de salarii, despre noi locuri de muncă, despre condiţiile de trai mai bune, despre „satele moldoveneşti „ renovate, despre Europa la noi acasă, despre ieftinirea gazului şi a produselor de primă necesitate, despre rezolvarea conflictului transnistrean.
Realizările devin şi mai „vizibile „ şi mai „ reale„ pe măsură ce ne apropiem de noi alegeri. Fermitatea şi încrederea pe care ne-o insuflă ei pe la mitingurile lor, parcă ne ameţeşte, în acele momente, pierzând chiar din simţul realităţii.
Nu ştiu cum se face, dar în ajunul alegerilor ai senzaţia că problemele noastre se vor rezolva cu mult mai repede. Când stai să-i asculţi parcă cu toţii avem deja locuri de muncă, cresc salariile, se măresc pensiile, revin mamele şi copiii acasă…
Aşteptăm campaniile electorale doar din simplul motiv că ne mai trezesc din amorţire aceste personaje politice, care ne fac să visăm, ne mai spun poveşti, iar noi mioritici din fire, îi credem.

Cu siguranţă cunoaşteţi ce revendicări au ăştea cu steagurile roşii şi cu pancardele-tip „ Acţiunea socială „? În 8 ani de guvernare a lor, noi n-am cerut nimic de la ei , nu le-am creat probleme , iată că acuma , când ne-au adus la sapă de lemn şi nu mai guvernează ţara, tot ei ne scot în stradă fiindcă pensiile ne sunt prea mici, pentru că nu avem unde munci, pentru că gazul se va scumpi şi mai mult, pentru că hoţii-oligarhi , deveniţi şi politicieni, crescuţi tot de ei, deja sunt mai abili şi mai văzuţi în politică….Deja şi preoţii nu mai stau în biserici, scot steagurile şi icoanele în stradă, mărşăluiesc cu ele mai dihai ca „ revoluţionariii…

Toate, luate la un loc şi conştientizate ne dau senzaţia că colapsul este inevitabil, generând prin această parcă „ sfîrşitul lumii”.
La sigur, nu sunt un cetăţean pesimist din fire, dar observ că aceste crize de tot felul i-a săturat pe majoritatea, iar pentru că lumea s-a schimbat avem nevoie de ceva nou, de schimbarea mentalităţii, nu doar de şomeri, de sărăcie, de produse alimentare contrafăcute şi de contrabandă, de hoţii şi mimări de politici guvernamentale, de susţinerea nemărginită a consumului…
Economia presupune multiplicare, economia are nevoie de bani, iar în R.Moldova nu prea se conştientizează că nu prea avem, nici nu prea căutăm, din ce putem face bani. Mai bine să ni-i dea cineva cu „sacul”.
Când guvernările, împreună cu societatea, va susţine poporul şi va porni motorul în economia reală a R.Moldova, va învăţa mulţimea să utilizeze mijloacele de care dispune pentru a face mai mult pentru a multiplica bunăstarea naţiunii?

 

 

herta-maria1

Maria Herţa

Basarabia literara

12/10/2013 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: