CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 8 OCTOMBRIE. VIDEO


Quantcast

8 octombrie, istoricul zilei

314: Împăratul roman Licinius este înfrânt de către Constantin I in  Bătălia de la Cibalae, şi  pierde teritoriile sale europene.

451: Incepe  la Calcedon , un oraş din Asia Mică, prima sesiune a Sinodului de la Calcedon (se termină la 1 noiembrie).

Al patrulea Sinod Ecumenic s-a ținut la Calcedon (Halkidon)  este cunoscut și ca Sinodul de la Calcedon. Acest important sinod s-a ocupat de două mari chestiuni:

  • unele aspecte privind Firea (Natura) și Ipostasul (Persoana) lui  Hristos, și

  • organizarea văzută a Bisericii.

     

1075: Dmitar Zvonimir este încoronat rege al Croaţiei.

Regele Dmitar Zvonimir Knin

In timpul  domniei sale (1075–1089) si  a  inaintasului  sau, Petar Kresimir  al IV-lea (1058–1074), Regatul Croat medieval a ajuns la maxima sa expansiune în secolul al XI-lea.

1207: Moare ucis  in timpul asedierii Salonicului, Ioniţă Caloianu din dinastia Asăneştilor, ţar  (1197–1204)  al  Imperiului româno–bulgar.

 

Caloian a asediat în două rânduri, însă de fiecare dată a eșuat în încercarea de ocupare a orașului, ca urmare fie a retragerii cavaleriei cumane, fie a contraofensivei hotărâte a împăratului de Constantinopol, Henric I.

În 12o7, el a încheiat o alianță antilatină cu Theodor I Laskaris,conducătorul Imperiului Bizantin de Niceea.

Pe parcursul aceluiași an, trupe ale lui Ioniță l-au atras într-o ambuscadă pe  regele cruciat al Salonicului, Bonifaciu de Montferrat , care și-a pierdut viața (4 septembrie 1207).

Căutând să profite de pe urma acestui eveniment, Caloian s-a îndreptat cu toate forțele sale către Salonic și a început asediul, însă a fost asasinat de către unul dintre comandanții cumani din armată, Monastăr,la începutul lunii octombrie.

1317: A murit impăratul Fushimi al  Japoniei; (n. 1265).

1408 : Privilegiul comercial acordat de Alexandru cel Bun negustorilor in Liov le garanteaza acestora legatura libera cu bazinul pontic prin Moldova, asigurandu-le un adevarat monopol pentru comertul cu zona Marii Negre; actul mentioneaza dreptul de depozit limitat al orasului Suceava.

1434: Cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași. Cercetarile arheologice au demonstrat insa ca asezarea exista de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun.

1480: Începe de-a lungul râului Ugra un conflict între armatele ruse ale lui Ivan al III-lea și  cele tatarasti ale Hoardei de Aur, care durează până în 11 noiembrie.

1600 In San Marino este adoptată Constituţia scrisă.

 

1754: A decedat scriitorul englez  Henry Fielding; (n.22 aprilie 1707).

https://i0.wp.com/bvi.rusf.ru/fanta/foto/fielding.jpg

Este apreciat pentru umorul său sănătos și puterea satirica a scrierilor sale, din care se detașează romanul  Tom Jones ,tradus in numeroase limbi.

 

 

1857: Constantin A. Kretzulescu prezintă o rezoluţie care cuprindea “doleanţele fundamentale” ale românilor, Adunării ad-hoc din Valahia.

 

 

Constantin A. Kretzulescu (n.1809 - d.1884) Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei
Constantin A. Kretzulescu (n.1809 – d.1884) Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei

Aceasta continea  cereri asemănătoare Rezoluţiei moldovene votate in 7 octombrie 1857 si  exprima “doleanţele fundamentale” ale românilor munteni, arătînd că ”dorinţa cea mai mare, cea mai generală, acea hotărîtă de toate generaţiile trecute, acea care este sufletul generaţiei actuale, acea care, împlinită, va fi fericirea generaţiilor viitoare, este UNIREA PRINCIPATELOR ÎNTR-UN SINGUR STAT, o unire care este firească, legiuită şi neapărată, pentru ca în Moldova şi Valahia suntem acelaşi popor, omogen, identic, ca nici unul altul, pentru că avem acelaşi început, acelaşi nume, aceeaşi limbă, aceeaşi religie, aceeaşi istorie, aceeaşi civilizaţie, aceeaşi instituţii, aceleaşi legi şi obiceiuri, acelaşi temeiuri şi aceleaşi speranţe, aceleaşi trebuinţe, aceeaşi hotare de păzit, aceleaşi dureri de trecut, acelaşi viitor asigurat şi în sfîrşit, aceeaşi misie de îndeplinit“.
Pe 9 octombrie 1857, la a doua zi după citire, rezoluţia lui C.A.Kretzulescu este adoptată în unanimitate.

 

1860:  Potrivit prevederilor ‘’Diplomei din Octombrie’’ – act organic promulgat de împăratul Franz Joseph I – Transilvania a redevenit stat autonom în cadrul Imperiului habsburgic.

1862: Otto von Bismark este numit  ministru al Afacerilor Externe al Prusiei.

1878: Armata română victorioasă în Războiul de Independență, își face intrarea triumfală în București pe Podul Mogoșoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.

 

1869: A incetat din viata la varsta de 65 de ani, Franklin Pierce, al 14-lea presedinte al SUA.

1883: S-a nascut  Otto Heinrich Warburg, biochimist, medic si fiziolog, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina în anul 1931; (d. 1.08.1970).

1890: S-a nascut  Heinrich Focke, constructor german de avioane, realizator al  primul elicopter functional; (d. 1979).

1895: S-a nascut  Juan Domingo Perón, preşedinte în două rânduri al Argentinei (1946–1955; 1973–1976). A fost unul dintre politicienii cei mai influenţi ai Americii Latine, în secolul XX.

Mişcarea politică iniţiată de el, cu accente sociale populiste,care  se dorea  o posibilă a treia cale, alături de capitalism şi socialism (aşa–numitul peronism), a constituit un model urmat de numeroase ţări aflate în curs de dezvoltare ;(d.01.07 1974) .

1912 : Începe primul război balcanic: Muntenegru declară razboi Turciei.

  Grecii au ocupat Salonicul apoi Albania, Epirul. Macedonia și Tracia au căzut în mâinile aliaților, în timp ce otomanii au fost obligați să apere Constantinopolul. Un armistițiu a fost semnat între Bulgaria (care reprezenta și Serbia și Muntenegru) și Imperiul Otoman la 3 decembrie.

Grecia continuat singură războiul, încercând să cucereascăIoanina, participând totuși la conferințele de pace de la Londra in urma carora s-a sfârșit primul război balcanic, însă disputele teritoriale au rămas nerezolvate, astfel ca  cel de-al doilea razboi balcanic a urmat repede.

1914: A decedat  Dimitrie A. Sturdza-Miclăuşanu, istoric şi om politic liberal, ,de 4 ori prim-ministru al României ; (n.10.03.1833).

A fost membru şi presedinte al Academiei Române.

1917: S-a nascut Aurel Savin, teolog și jurist român; (d. 2007).

1919: Prima intrecere aeriana continentala a avut loc in SUA. In competitie au intrat 63 de avioane, acestea avand de parcurs ruta San Francisco – New York. Intrecerea a fost castigata de locotenentul Belvin Maynard, care a zburat la bordul unui aparat Havilland-4 botezat “Hello Frisco”, el parcurgand distanta dus-intors in 24 de ore, 59 de minute, 49 de secunde.

Belvin MaynardCursa acestuia a durat insa aproape o saptamana, pilotul american avand nevoie de trei zile sa ajunga din New York pana pe coasta californiana si de alte patru sa se intoarca.

Belvin Maynard i-a avut ca insotitori de bord pe mecanicul William Klein si pe ciine Trixie.

Pe drum a intampinat numeroase probleme tehnice, insa a reusit sa aduca avionul cu bine la destinatie.

Cursa s-a sfarsit tragic pentru 12 piloti, armata americana fiind criticata la acea vreme pentru organizarea evenimentului.

Dupa izbanda, Belvin Maynard a fost supranumit “cel mai mare pilot de pe pamant”.

1923: S-a nascut  violonistul român Ion Voicu; (d. 1997).

Artist de reputaţie mondiala, Ion Voicu a fost în perioada 1972-1982  director al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti ; (d.24.02.1997).

1939: Germania a anexat vestul Poloniei.

1939: A murit George Mihail Zamfirescu, scriitor român.(Domnişoara Nastasia”, “Idolul şi Ion Anapoda”, “Maidanul cu dragoste”, “Sfânta mare neruşinare”); (n.13.10.1898).

1944: Armata Română a început operaţiunile militare de pe teritoriul Ungariei; (8.10.1944 – 19.01.1945).

1949: S-a nascut  Sigourney Weaver, actriţă americană (“Alien”, „O femeie face carieră”).

1954: A decedat Dimitrie D. Pompeiu, unul dintre creatorii şcolii matematice româneşti, membru al Academiei Române; (n.22.10.1873).

1962 : Algeria este acceptată ca cel de-al 109-lea stat membru al Naţiunilor Unite.

1967: Revoluţionarul  comunist Ernesto Che Guevara şi cativa dintre apropiaţii lui, sunt capturaţi în Bolivia.

 

La 8 octombrie sunt încercuiți în zona râpei Quebrada del Yuro și Guevara ordonă ca grupul să se despartă în două, unul cu bolnavi fiind trimis mai în spate, iar Che, cu ceilalți rămași, rămâne să țină piept trupelor boliviene. După trei ore de lupte Che este capturat împreună cu Simón Cuba Sarabia.S-a predat după ce a fost rănit la picior, iar pușca i-a fost deteriorată de un glonț.

La 9 octombrie guvernul bolivian anunță moartea lui Che Guevara în luptă. În același timp sosește în La Higuera colonelul Joaquín Zenteno Anaya și agentul C.I.A. Félix Rodríguez.

La ora 13 președintele Barrientos dă ordinul de execuție al luptătorilor. Chiar dacă nu și-au justificat niciodată decizia, colaboratorii lui Barrientos cred că îi era teamă de un proces public ce ar fi atras atenția internațională asupra Boliviei, cum s-a întâmplat în cazul lui Régis Debray; el nu voia, de asemenea, ca Che să fie condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, apoi eliberat, ca în cazul lui Fidel Castro.

1970:  Scriitorul rus Alexandr Soljeniţîn primeşte Premiul Nobel pentru Literatură.

1970: S-a nascutin Cambridge, Massachusetts, intr-o familie americana  instarita, popularul actor   Matthew Paige Damon (Matt Damon).

Matt Damon Wallpaper

 

Are un frate mai mare care este sculptor. Damon si-a facut debutul in 1988 in filmul “Mystic Pizza”, regizorii si producatorii l-au remarcat insa doar dupa cinci ani.

 Rolul jucat in “Courage Under Fire” (1996) a fost cel cu care a reusit sa convinga cu talentul sau.

Este  castigatorul unui premiu Oscar pentru scenariu original la filmul “Good Will Hunting” (1997) pe care l-a realizat impreuna cu prietenul sau din copilarie, actorul Ben Affleck. S-a nascut in Cambridge, Massachusetts, intr-o familie instarita. Are un frate mai mare care este sculptor.

Damon si-a facut debutul in 1988 in filmul “Mystic Pizza”, regizorii si producatorii l-au remarcat insa doar dupa cinci ani.

1973: În urma unei lovituri de stat, preşedintele Greciei, Ghiorghios Papadopoulos, a fost răsturnat de la putere.

 

Ghiorghios Papadopoulos ( n. 5 mai 1919 – d. 27 iunie 1999) a fost liderul unei lovituri de stat militare, care a avut loc în  Grecia  la 21 aprilie 1967, și a fost conducător al guvernului militar  care a condus țara între anii 1967-1973.

1978: Australianul Ken Warby a doborat recordul mondial la viteza pe apa, ambarcatiunea sa atingand o viteza de 317 km/h.

1991: Parlamentul Croatiei a hotarat intreruperea  oricarei legaturi  intre aceasta tara si  Iugoslavia.

1992: A murit Willy Brandt, politician german, laureat al Premiului Nobel; (n. 18 decembrie 1913).

1993: Au inceput, la Viena, lucrarile primei reuniuni la nivel inalt organizate de Consiliul Europei de la crearea sa, dedicata drepturilor omului, in special protectiei minoritatilor.

“Declaratia de la Viena”, documentul acestei reuniuni, a inscris intentia Consiliului Europei de cooperare cu toate tarile europene fidele principiilor democratiei, mai ales cu tarile europene din fostul bloc comunist.

1993: Naţiunile Unite ridică sancţiunile economice aplicate Africii de Sud, dupa ce aceasta tara a abolit legislatia  segregationista impotriva populatiei majoritare de culoare.

Foto: Nelson Mandela, primul presedinte  de culoare al Africii de Sud

1997: Aproape 90 de revolutionari, condusi de Dan Iosif, au intrat in greva foamei, in Piata Revolutiei din Bucuresti, pentru a protesta fata de proiectul de modificare a Legii 42/1990, inaintat de Guvern Parlamentului, pe 22 septembrie si care prevedea restrangerea drepturilor acordate luptatorilor din decembrie 1989.

 

2000: Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care condamnă “folosirea excesivă a forţei” împotriva palestinienilor de către Israel.

2001: România îşi reiterează sprijinul faţă de SUA şi NATO în lupta impotriva terorismului.

2004 : Moare Jacques Derrida, filosof francez, promotor al teoriei deconstructiviste; (n. 15 iulie 1930).

2008 : A decedat George Emil Palade, medic şi om de ştiinţă american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină în 1974 ;(n. 19 noiembrie 1912).

2009 : Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost atribuit scriitoarei germane originare din România, Herta Muller (n. 1953), ale cărei scrieri prezintă viaţa sub dictatura comunistă în România.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfanta Pelaghia

Sfanta Pelaghia

Sfanta Pelaghia a trait in secolul al V lea. A fost inzestrata de Dumnezeu cu o frumusete trupeasca nemaivazuta. Inainte de a se converti la crestinism, se numea Margareta. Si-a folosit frumusetea spre desfranare.

Trecand pe langa biserica in care predica episcopul Non, s-a oprit sa-i asculte predica. Episcopul, vazand-o pe aceasta, a spus: “Luati aminte la femeia aceasta, de la care eu multa invatatura am aflat.

Socotiti cate ceasuri a zabovit in camera ei, spalandu-se si imbracandu-se cu ales vesmant si impodobindu-se la oglinda cu multa grija, numai ca sa se arate mai frumoasa decat celelalte femei, in fata oamenilor.

Iar noi, care dorim din toata inima sa fim bineplacuti lui Dumnezeu, ne lenevim si nu ne silim sa impodobim pacatosul nostru suflet, nu ne sarguim sa-l spalam cu lacrimile pocaintei, nici sa-l impodobim cu margaritarele faptelor bune, ca sa se infatiseze cu vesmant cuviincios in fata lui Dumnezeu”.

Cuvintele acestuia au facut-o sa-si schimbe radical viata. A primit botezul si s-a retras intr-o chilie pe Muntele Maslinilor.

Dupa trei ani a fost cercetata de Iacov, diaconul episcopului Non. Cand a revenit dupa trei zile, a aflat-o moarta. I-a ingropat trupul cu cinste.

Astfel, desfranata de mai inainte, a fost iertata de noianul pacatelor datorita pocaintei sale.

Tot astazi, facem pomenirea Sfintei Cuvioase Taisia.

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=3QinTpO7CTI

Bibliografie (surse) :

Crestin Ortodox.ro; Cugiralba wordpress.com; EMaramures.ro; Istoria md.; Istoricul zilei blogspot.com.; Mediafax.ro; Wikipedia.ro.

08/10/2013 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.