CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 24 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

24 septembrie, istoricul zilei 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 15 :  S-a nascut imparatul roman Vitellius;  (d. 69). A condus Roma din 17 aprilie 69 până la moartea sa , fiind unul din împărații romani aparținând asa numitului An al  celor patru împărați.

 

 

 

 

 

 

Legiunile trimise de Vespasian impotriva sa au  obținut  la 24 octombrie o victorie categorică la Cremona, iar Vitellius  fost  ucis la 20 decembrie 69 în timpul luptelor de stradă pentru cucerirea Romei, de forțele lui Vespasian.

 

 

 

 

 

366: A murit Papa Liberiu.  A pastorit  Biserica Romei de la 17 mai 352, iar despre viața lui dinainte de pontificat nu se știe nimic sigur; conform autorului Liber Pontificalis, era roman, fiul unui anume Augustus.

 

 

 

 

Păstorirea Bisericii de către  el a coincis cu perioada tristă a cezaropapismului exercitat de Împăratul  Constantiu al II-lea care, instigat de ariani, voia să proscrie doctrina Conciliului de la Niceea. La început Papa Liberiu a știut să reziste  pretențiilor împăratului, dar cu timpul a cedat; cel puțin în parte. Și această slăbiciune a sa i-a procurat un renume nefavorabil nemeritat.

 

 

 

 

 

 

 

622: Profetul Muhammad încheie pelerinajul de la Mecca la Medina ( Hedjira).

 

 

 

 

 

 

768 : A murit Pepin cel Scurt, regele francilor şi tatăl lui Carol cel Mare; (n. 714). Carol cel Mare este incoronat rege al francilor.

 

 

 

 

 

Pepin cel Scurt

 

Pepin cel Scurt (714-768), fiul lui Carol Martel şi tatăl lui Carol cel Mare, a fost primul rege de drept carolingian al Franţei (751-768), care si-a asigurat legitimitatea prin încoronarea sa de către papă.

 

 

 

 

 

 

Imagine: Pepin cel scurt se inchina Papei Stefan al II-lea.

 

 

 

Teritoriile din Italia pe care le-a eliberat de sub stăpânirea longobardă, le-a dăruit papalităţii  ele stand la baza formării Statului Papal.

 

Porecla de cel Scurt i s-a dat din cauza staturii sale mici, pe care a moştenit-o şi fiul său, Carol cel Mare (numit cel Mare pentru faptele sale deosebite în plan politic, militar şi pentru spijinul acordat culturii).

 

 

 

 

 

787: Incepe al  VII lea Sinod Ecumenic (al doilea de la Niceea). Sinodul s-a tinut intre 24 septembrie si 13 octombrie 787  si a fost  convocat pentru a   dezbate controversa referitoare la icoane si la locul lor in inchinarea ortodoxa.

 

 

 

 

 

 

Hotararea sinodului, orientata dupa precizarile Sfantului Ioan Damaschin, cuprindea urmatoarea decizie dogmatica : Este permis si chiar util si bineplacut lui Dumnezeu a face icoane religioase si a le venera; dar aceasta venerare sa fie numai cinstire, iar nu adorare, caci adorarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Cinstirea nu se adreseaza materiei icoanei si astfel ea nu este idolatrie.

 

Totodata, au fost emise 22 de canoane privitoare la aspectele de ordin admnistrativ si disciplinar prin care s-a incriminat hirotonirea pe bani (simonia), alegererea episcopilor de catre autoritatea statala si construirea de manastiri mixte.

 

  Adunarea de la Niceea, desi recunoscuta de Papa, nu a fost acceptat de catre Bisericile din imperiul lui Carol cel Mare (Germania, Franta, Spania). Prin urmare, in 794, la Frankfurt a avut loc un nou sinod care a condamnat venerarea icoanelor.

 

Curand dupa inchiderea Sinodului VII ecumenic de la Niceea, Carol cel Mare (768-814) – care nu a recunoascut acest sinod – a primit traducerea latina deformata a actelor sinodului si atunci el a predat-o teologilor de la palat, comentand cu ei atitudinea ce urma sa fie luata fata de Sinodul VII ecumenic. Teologii franci au fost insarcinati sa alca­tuiasca o scriere polemica impotriva celor stabilite la Niceea, cunoscuta in istorie sub numele de Libri Carolini.

 

Abia la sfarsitul secolului al IX-lea  hotararile luate la Sinodul de la Niceea au  fost recunoscute  in Apus.

 

 

 

 

 

1180: A  murit  Manuel I Comnenul, ultimul împărat al dinastiei Comnenilor( n.28 noiembrie 1143), a cărui domnie a avut un rol crucial în istoria Bizanțului.Manuel a avut alianțe cu Biserica Catolică, a invadat Italia, a participat la invazia Egiptului alături de Regatul cruciatilor de la Ierusalim.

 

 

 

 

 

Fișier:Manuelcomnenus.jpg

 

Manuel a schimbat harta politică a Balcanilor și a zonei de est mediteraneene, plasând regatele Ungariei și a statelor înființate după prima Cruciadă (Țara Edessa, Principatul Antioch, Comitatul Tripoli și Regatul de la Ierusalim) sub hegemonia Bizantină.Dupa moartea sa, Imperiul Bizantin intra in declin.

 

 

 

 

 

 

 

1420:  După o rezistenţă eroică, în lupta de sub zidurile cetatii Haţegului, forţele transilvănene sunt înfrânte de oastea otomană.

 

In zilele urmatoare, invadatorii au distrus targul Orastie si au devastat tinutul pana la Sibiu, dupa care s-au retras.

 

 

 

 

 

1501: S-a nascut Girolamo Cardano, medic, matematician şi cercetător italian; (d. 1576)

 

 

A fost un  savant  renumit, un adevărat spirit universal. contemporan cu Tartaglia,   un alt mare matematician al epocii.

 

 

 

 

 

 

 

1541:  A  încetat din viaţă Paracelsus (Theophrastus Bombastus von Hohenheim), alchimist, medic şi filosof, una dintre cele mai pitoreşti figuri ale Renaşterii, precursor al iatrochimiei prin folosirea, în tratamentul bolilor, a unor medicamente realizate prin sinteză chimică (n. 10 noiembrie 1493).

 

 

 

 

 

 

Ca alchimist a utilizat pentru prima oară în laborator aparatul de distilare prin antrenare cu vapori de apă, inventat de el, a preparat hidrogenul din  otet și pilitură de fier și eterul  etilic din etanol si vitriol .

 

Paracelsus nu a scris prea mult. În mod obișnuit, el dicta ceea ce dorea să‑i învețe pe discipolii săi și astfel cea mai mare parte a lucrărilor lui a ajuns în posesia acestora; numai câteva au fost publicate în timpul vieții sale. Cărțile tipărite, în număr de șapte, au alcătuit “De Grandibus et Compositionibus Receptorum et Naturalium”, Basel, 1526, și “Chirurgia Magna”, aparută la Ulm în 1536. Celelalte scrieri au devenit cunoscute publicului numai după moartea sa.

 

 

 

 

 

1572: Este asasinat de conquistadorii spanioli  Túpac Amaru I, ultimul conducător a Imperiului Inca .

 

 

 

 

 

File: IncaTupacAmaru.gif

 

1724 :  Are loc Sfinţirea Mânăstirii Văcăreşti, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat, situată în partea sudică a Bucureştilor, unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului istoric şi artistic românesc, distrusă din ordinul dictatorului  Nicolae Ceauşescu.

 

 

 

 

 

 

1789: A fost infiintata  printr-un act adoptat de Congres si semnat de presedintele George Washington ( Judiciary Act), Curtea Suprema a  SUA.

 

 

 

 

 

1834: A murit  Pedro I, împărat al Braziliei, rege al Portugaliei; (n. 12 octombrie 1798).

 

 

 

 

 

 

A  fost primul impărat al Braziliei (1822–1831) și al douăzeci și al optulea rege al Portugaliei (timp de șapte zile în 1826).

 

 

 

 

 

 

 

1870: S-a nascut Georges Claude, fizician si chimist francez, inventatorul tubului cu neon; a fondat propria sa firma cu numele ‘Claude Néon’.

 

 

 

 

 

 

Aceasta noua tehnologie a  prezentat-o la Paris la 11.12.1910 si ulterior a vandut patentul firmei “Packard” (SUA) pentru 24.000 $ ; (d.23.05.1960).

 

 

 

 

 

1896: S-a nascut Francis Scott Fitzgerald, scriitor american, autor al celebrului roman “Marele Gatsby”. S-a nascut in St. Paul, Minnesota. S-a inscris la Universitatea Princeton, insa nu a mai absolvit cursurile acesteia pentru ca s-a inrolat in armata, participand la luptele din Primul Razboi Mondial.

 

 

 

 

 

 

Este unul dintre reprezentantii de marca ai “generatiei pierdute”, acel grup de scriitori americani care au trait la Paris in anii ’20, printre care Ernest Hemingway si Gertrude Stein. Primul roman al lui Fitzgerald, “Dincoace de Paradis”, a aparut in 1920 si are caracter autobiografic.

 

Cartea l-a facut faimos si celebru. Dupa cativa ani petrecuti in lux la New York, autorul s-a mutat in 1924 la Paris. Insuccesul si problemele de sanatate ale sotiei sale l-au afectat enorm pe Fitzgerald, care a cazut in patima alcoolului. S-a reintors in SUA si a inceput sa scrie scenarii de film la Hollywood. A murit la data de 21 decembrie 1940.

 

 

 

 

 

1911: S-a nascut  Konstantin Ustinovici Cernenko, Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (d. 10.03.1985).

 

 

 

 

 

 

 

 

1916 : S-a nascut  compozitorul român Aurel Giroveanu;  (d.2001).

 

 

 

 

 

 

1920 : In zilele de 24-25 septembrie,  s-a întrunit  la Chişinău  Congresul Partidului Popular din Basarabia.

 

Preşedinte al Comitetului Central al partidului a fost ales Sergiu Niţă.

 

 

 

1928 : A fost înfiinţată Federaţia Română de Baschet şi Volei, reorganizată la 10.11.1930.

 

 

 

1929: Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie  se va introduce pe teritoriul tarii o versiune reformata a calendarului  , în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.

 

 

 

 

 

1934 : S-a născut Manfred Wörner, om politic german, fost secretar general al NATO (1988-1994);  (m.13 august 1994).

 

 

 

 

 

 

1936 : S-a nascut Jim Henson, actor şi cineast american; a realizat primul spectacol cu păpuşile Muppets in 1969  şi serialul de televiziune “The Muppets Show” (1976-1981);  (d.1990).

 

 

1941: S-a nascut  Linda McCartney, cântăreaţă americană şi soţia lui Paul McCartney; (d. 17.04.1998).

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: S-a nascut  Lucia Hossu-Longin, jurnalistă româncă, redactor la Radiodifuziunea Română între anii 1976 şi 1978, apoi redactor la Televiziunea Română; din 1991 a început, la TVR, seria de documentare de maxim impact “Memorialul durerii”, pentru care a obţinut numeroase premii .

 

 

 

 

 

 

1941: URSS a aderat la “Carta Atlanticului”. Dată publicităţii la 14.VIII.1941, Carta, semnată de preşedintele SUA, Franklin Delano Roosevelt  şi de primul ministru britanic, Winston Churchill (în urma unei întrevederi la bordul navei “Prince of Wales”, în Golful Argentina din Newfoundland), stabilea strategia Aliaţilor în timpul celui de-al doilea război mondial şi se referea la organizarea postbelică a lumii după înfrângerea nazismului.

 

 

 

 

 

1944  A murit  pictorul  si sculptorul  francez Aristide Maillol; (n.08.12.1861).
1945 : A decedat Hans Geiger, cunoscut fizician german care a  descoperit  împreună cu Walther Müller  detectorul de particule Geiger-Müller);  (n. 30.09.1882).

 

 

 

 

 

 

1949 : S-a nascut regizorul spaniol  Pedro Almodóvar .

 

 

 

 

 

1950 A decedat  prinţesa Victoria de Hesse, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii; (n. 1863).

 

 

 

 1957 : La Barcelona, in Spania a fost inaugurat cel mai mare stadion din Europa – Camp Nou.

 

 

 

1960:  Lansarea  primului  portavion din lume cu propulsie nucleara, USS Enterprise.

 

 

 

 

 

 

1970:  Capsula de întoarcere a stației automate “Luna-16″ aparținând URSS,  a adus pe Pamant pentru prima oara  mostre de sol  lunar.

 

 

 

 

 

1989: A decedat Paul Georgescu, critic literar şi prozator; (n.1923).

 

 

 

 

 

1991:  “A patra mineriada”. Minerii de la Vulcan, aflati în greva, nemultumiti de întârzierea raspunsului Guvernului la revendicarile lor, pornesc spre Bucuresti. În drum, se opresc la Craiova si devasteaza gara orasului . 

 

 

 

 

 

1992 : A intrat în vigoare in Romania, Legea nr. 102 privind stema ţarii şi sigiliul statului.

 

 

 

 

 

 

1996: Este transformat in judet Sectorul Agricol Ilfov, al saptelea sector al Bucurestiului, alcatuit din 38 de comune si orasul Buftea.

 

 

 

 

 

1997:  A fost retras din activitate celebrul Deep Blue, supercomputerul care l-a învins pe campionul mondial la şah, Gari Kasparov, în “Meciul secolului”, din mai 1997.

 

 

 

 

 

1998 : A decedat Irina Eliade, traducătoare şi prozatoare romanca ; (n.05.02.1920).

 

 

 

 

 

1998: O echipă internațională de chirurgi din Lyon a reușit primul transplant mondial  al unei maini .

 

2003 : A încetat din viaţă cântăreaţa americană Rosalie Allen (n. 1924).

 

 

 

 

 

2004: A încetat din viaţă scriitoarea franceză Françoise Sagan;  (n. 21 iunie  1935).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 septembrie este:

 

 

 

 

 

– In Guinea-Bissau – Ziua naţională. Proclamarea independentei fata de Portugalia;  (1973).

 

 

 

-In  SUA – Ziua indienilor americani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfanta Mucenita Tecla

 

 

 

 

 

Sfanta Mucenita Tecla

 

 Sfanta Mucenita Tecla este prima femeie martira pentru Hristos. In Sinaxarele Bisericii este socotita intocmai cu Apostolii. Sfanta Tecla s-a nascut in cetatea Iconiu, din parinti pagani. S-a logodit cu Tamir, un tanar de neam bun, in timpul in care la Iconiu sosise Sfantul Apostol Pavel, impreuna cu Varnava, ca sa predice Evanghelia.

 

Ascultand timp de trei zile si trei nopti cuvantarile acestuia, Tecla s-a convertit la crestinism si s-a hotarat sa duca o viata de feciorie.Mama sa, auzind ca nu mai doreste sa se casatoreasca, a batut-o, a torturat-o si a infometat-o.

 

Pentru ca nici dupa aceste chinuri nu a facut-o sa lepede credinta in Hristos, mama sa a dat-o pe mana judecatorului cetatii si a cerut sa o arda in foc, invocand ca ea nu este fiica ei, ci este „ramura uscata si blestemata odrasla“. A fost aruncata in foc, dar a iesit nevatamata.Sfanta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici un tanar si-a dorit-o sotie. Pentru ca a fost refuzat, acesta a acuzat-o in fata conducatorului cetatii ca este crestina. A fost aruncata la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia.Primind binecuvantarea Sfantului Apostol Pavel, s-a retras intr-un loc pustiu, la Maloula, oras situat la 70 km vest de Damasc, in Siria.

 

Pentru credinta ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecarii bolnavilor, iar toti cei care ajungeau la pestera sa, primeau tamaduire de orice boala erau cuprinsi.Vracii din Maloula i-au ridicat pe localnici impotriva ei. Dorind sa scape de rautatea acestora, Tecla s-a rugat si in urma rugaciunilor ei, stanca sa despicat si i-a devenit mormant.

 

 

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

 

– Sfantului Cuvios Coprie;

 

– Sfantului Cuvios Siluan Athonitul.

 

 

 

 

 

 

 

 VIDEO:  ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=awpEWv0gbd8

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):  Crestin Ortodox.ro; e.maramures.ro; cugiralba blogspot.com; Istoriculzilei blogspot.com; mediafax.ro;Wikipedia.ro.

 

 

Publicitate

24/09/2013 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: