CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

18 septembrie,  istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Anul 14 : Tiberius este confirmat imparat de catre Senatul Roman , în urma morții naturale al lui  Augustus.

 

 

 

 

 

 

 53: S-a nascut  Impăratul Traian (Marcus Ulpius Nerva Traianus);(d.13.08.117).

Urna de aur cu cenuşa împăratului a fost depusă într – o încăpere din soclul Columnei din Roma, care a devenit astfel şi mormântul cuceritorului Daciei.

 

 

 

 

 

În timpul domniei lui Traian (98 – 117 d. Hr.), Imperiul Roman a atins apogeul expansiunii sale teritoriale.

 A  fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni a Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia.

Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.

 

 

 

 

 

 

96: Nerva este proclamat imparat la Roma, dupa asasinarea imparatului Domitian. A domnit intre anii 96-98.

 

 

 

 

 

 

Marcus Cocceius Nerva (n.8 noiembrie 30- 27 ianuarie 98) , împărat roman.

Membru de vază al senatului, este proclamat împărat la asasinarea lui Domitian (la 18 septembrie 96)de către prefectul pretorilor.

 Nerva a fost primul dintre cele “cinci împărați buni”, și primul care a adoptat  un moștenitor provenit din afara din familiei sale.

 El a  dispus construirea de  apeducte și hambare  pentru a îmbunătăți aprovizionarea cu apa alimente a Romei.

În scurta sa domnie, Nerva,  jurist și om de litere apreciat, încearcă să restabilească prestigiul senatului și să reabiliteze victimele persecuțiilor predecesorului său.

La  27 octombrie 97  îl adoptă și-l desemnează coregent și succesor la tron pe Ulpius Traianus, guvernatorul provinciei Germania Superior, unul dintre cei mai talentați generali ai Imperiului.

 

 

324: Constantin cel Mare l-a invins pe Licinius in batalia de la Chrusopolis, preluand controlul asupra Imperiului Roman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

411: A murit Flavius Claudius Constantinus , cunoscut și sub denumirea de Constantin al III-lea. A fost un general roman care s-a autodeclarat împărat al Imperiului Roman de Apus în Britania, în anul 407.

 

 

 

 

 

1180:A decedat Ludovic VII (n,1120)  rege al Franței. A domnit din 1137 până la moartea sa. A fost membru al Casei Capetienilor .  Fiul sau, Filip al II-lea (Philippe Auguste), devine rege al Franței ; (21 august 1165 – 14 iulie 1223).

 

 

 

 

Philippe Auguste, regele Franței între 1180-1223.

 

A fost fiul regelui Frantei  Ludovic al VII-lea,  din dinastia Capetienilor și a celei de-a treia soții a acestuia, Adela de Champagne. Filip  si-a  extins regatul și  a sporit influența monarhiei franceze in Europa.

 

 

 

 

 

1454: In batalia de la Konitz ( Chojnice ), in timpul razboiului de treisprezece ani, oastea Cavalerilor Teutoni zdrobeste  armata Regatului Polonez, comandata de regele Cazimir al IV-lea.

 

 

 

 

1502 : Cristofor Columb ancoreaza in Honduras. A fost  al patrulea si ultimul sau voiaj spre Continentul American.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1538 :  S-a încheiat prima domnie în Moldova a voievodului Petru Rareş.

 

 

 

 

 

Petru al IV-lea Rareș (n. 1483- d. 1546) a fost domnitor al Moldovei de două ori: 20 ianuarie  1527-18 septembrie  1538  și 19 februarie  1541 – 3 septembrie 1546 .

 

 

 

 

 

1569:  A murit  pictorul flamand Pieter Bruegel cel Bătrân ; (n. 1525).

 

 

1600 : Batalia de la Miraslau. Mihai Viteazul a fost infrant de catre ostile generalului austriac  Basta, unite cu cele unguresti.

 

 

 

 

 

 

1739: In urma Pacii de la Belgrad,  Imperiul Habsburgic restituie Oltenia, care este  reincorporata Tarii Romanesti.

Pacea  punea capăt conflictului care durase timp de 2 ani (1737-1739), în care  habsburgii  aliati cu Rusia au luptatt împotriva Imperiului Otoman.

Prin acest tratat, habsburgii cedau  Serbia de Nord si Belgradul , iar Oltenia ocupată în 1718 in urma  Tratatului de la Passarowitz,  era retrocedata Tarii Romanesti (controlată de otomani ), stabilindu-se  linia de demarcație intre cele doua imperii de-a lungul râurilor  Sava si Dunare .

 

 

 

 

 

1783: A încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor); este considerat fondatorul calculului variaţional.

 

 

 

 

Leonhard Euler, matematician şi fizician elveţian (n.15.04.1707).

 

 

 

 

 

1793:  Presedintele SUA, George Washington, a pus piatra de temelie a Capitoliului, devenit astazi simbol al politicii americane si al libertatii acestei natiuni.

 

 

 

Capitoliul din Washington DC, în timpul mitingului organizat de practicanţii Falun Gong, pentru a comemora victimele celor 13 ani de persecuţie orchestrată de regimul comunist chinez (Alex Ma/The Epoch Times)

 

 

 

 

 

1795 : S-a nascut  Papa Grigore al XVI-lea; (d. 1846).

 

 

 

 

 

1819: S-a nascut Leon Foucault, fizicianul  francez care  a demonstrat miscarea de rotatie a Pamantului cu ajutorul pendulului care-i poarta numele si a determinat viteza luminii (1850); (d.11.02.1868).

 

 

 

 

 

 

 

1831: A murit poetul roman  Vasile Cârlova (“Înserare”, “Ruinurile Târgovistii”); (n. 4.02.1809, Buzau).

 

 

 

1851: A aparut primul numar al publicatiei americane The New York Daily Times,devenita  sase ani mai tarziu,renumita  The New York Times, care a suprevietuit pana in zilele noastre  .

 Ziarul a obținut 98 de premii  Pultzer până în anul 2008 și a avut un tiraj de aproximativ 1 milion de exemplare în anul 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

1883: S-a inaugurat, la Bucuresti, “Expozitia cooperatorilor din tara”, exclusiv cu produse mestesugaresti autohtone.

 

 

 

 

 

1883:  S-a inaugurat, la Bucureşti, “Expoziţia cooperatorilor din ţară”, exclusiv cu produse meşteşugăreşti autohtone.

 

 

 

 

 

1896: A murit la Chisinau,Ştefan Gonata, agronom şi om politic, membru fondator al Societăţii Academice Române; (n. 1 februarie, Trifanesti,jud.Balti)

 

 

 

 

 

1901:  S-a născut George Horace Gallup, sociolog, iniţiator al cunoscutelor sondaje de opinie care ii poarta numele;(m. 27 iulie 1984).

 

 

 

 

 

 

 

 

1903: S-au desfăşurat primele curse de motociclism din ţara noastră, pe velodromul de la şosea (18.09/1.10).

 

 

 

 

 

1904: A apărut, la Bucureşti, săptămânalul umoristic “Furnica” (apariţie până în 1930).

 

1905:  S-a născut Greta Garbo (Garbo Lovisa Gustaffson), actrita de origine suedeza stabilita in SUA,unul dintre miturile sacre ale cinematografiei. Nascuta Greta Gustaffson, actrita a fost descoperita de regizorul Mauritz Stiller.

 

A debutat in filmul “The Atonement of Gosta Berling” (1924) dupa care a plecat in Cetatea Filmului. Sustinuta de Stiller, Garbo a inregistrat succes dupa succes si s-a impus rapid in randul vedetelor de la Hollywood.

 

A fost nominalizata la Oscar la categoria “Cea mai buna actrita in rol principal” pentru aparitiile din productiile “Anna Christie” (1930), “Romance” (1930), “Camille” (1937) si “Ninotchka” (1939).

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1950, Garbo a fost votata cea mai buna actrita din ultimii 50 de ani in urma unui sondaj realizat de revista de specialitate Variety. Dupa patru ani, Academia Americana de Film a rasplatit-o cu un premiu pentru “performantele ei memorabile”; (m. 15 aprilie 1990).

 

 

 

 

 

1909 : A încetat din viaţă Grigore Tocilescu, istoric, arheolog, folclorist, acadamician,profesor de istorie antică şi de epigrafie la Universitatea din Bucureşti.

 

 

 

 

 

 

Tocilescu a fost  unul dintre primii istorici care s-a ocupat de studiul civilizaţiilor de pe teritoriul fostei Dacii; (n. 1850).

 

 

 

 

 

1914: S-a semnat  Convenţia ruso-română, prin care Rusia se angajează să garanteze şi să apere integritatea teritorială a României şi recunoaşterea drepturilor acesteia asupra teritoriilor din Austro-Ungaria locuite de români în schimbul unei neutralităţi binevoitoare a României („Acordul Sazonov-Diamandi”).

 


 

 

 

 

 

1923 : S-a născut, la Paris, Principesa Ana de Bourbon-Parma, devenită Regina Ana a României prin căsătoria cu Regele Mihai, la 10.06.1948.

 

 

 

 

 

 

 

 

1928: Are loc zborul primului avion cu motor diesel (SUA).

 

 

 

 

 

 

 

1931: A început agresiunea Japoniei împotriva Chinei,care a avut drept rezultat ocuparea, în mai puţin de 5 luni, a întregului teritoriu al Chinei de nord-est (provincia istorică Manciuria.

 

 

 

 

 

1934:  Uniunea Sovietica este admisa in Liga Natiunilor.

 

 

 

1938: A fost inaugurat Mausoleul de la Mărăşeşti, România. În interiorul monumentului se află osemintele a 5.073 de eroi (3.000 de ostaşi neidentificaţi, 1974 de ostaşi identificaţi, 97 de ofiţeri şi 2 preoţi).

 

 

 

 

 

 

 

1939: S-a nascut Jorge Sampaio, fost preşedintele al Portugaliei ; (ales la 14.I.1996; reales si în 2001 ).

 

 

 

 

 

1947: Inaugurarea Teatrului “Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti cu piesa “Insula” de Mihail Sebastian (regia lui Mihai Şeptilici, distribuţia: Jules Cazaban, Beate Fredanov, Ion Lucian.

 

 

 

 

 

1948:  S-a nascut Andrei Oişteanu, scriitor, publicist, istoric al religiilor (“Imaginea evreului în cultura română.Studiu de imagologie în context est-central european” – Marele premiu al asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România, 2001).

 

 

 

 

 

 

 

 

Este membru fondator și cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Romane și membru în Consiliul științific al Institutului. Este de asemenea profesor asociat la Centrul de Studii Ebraice, Universitatea Bucuresti , fiind membru în Consiliul științific al Centrului si  președintele Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor.

 

 

 

 

 

 

 

1952: Charlie Chaplin a părăsit  Statele Unite pentru o călătorie în Europa  și nu a putut intra înapoi în aceasta tara la ordinul lui  J.Edgar Hoover, directorul FBI.

 

 

 

 

 

1954: A fost înfiinţată Compania TAROM prin încetarea activităţii TARS (Transporturi Aeriene Româno-Sovietice). În decurs de 6 ani compania a reușit să se conecteze la princiaplele capitale europene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Încă 6 ani au trebuit până la primul zbor transatlantic iar din 1974,TAROM a organizat zboruri către New York si Australia, via Calcutta. Aeroportul Internațional JFK din New York și spre Australia  la Sydney, via Calcutta.

 

 

 

 

 

1959 :  Crearea Curţii Europene a Drepturilor Omului pe lângă Consiliul Europei la Stasbourg, instituţie fondată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cu scopul de a asigura respectarea obligaţiilor care rezultă din aceasta de către statele contractante.

 

 La 3.11.1998, a fost inaugurată la Strasbourg, noua Curte Europeană a Drepturilor Omului.

 

 

 

 

 

1961: Secretarul general al ONU, Dag Hammarskjöld, si-a pierdut viata intr-un accident aviatic in timpul unei calatorii in Africa, unde urma sa aiba o intilnire cu autoritatile din Congo.

 

 

 

 

A fost al doilea secretar general al ONU (1953-1961), laureat, postum, al Premiului Nobel pentru Pace (1961).

 

 

 

 

 

1962 : A murit Krikor H. Zambaccian, critic şi colecţionar de arta, de etnie armeana, membru al Academiei Române ; (n.6.02.1889).

 

 

 

 

1967 : A încetat din viaţă Sir John Douglas Cockroft, fizician. A realizat prima transmutare a nucleului atomic cu ajutorul unui accelerator. Laureat al Premiului Nobel pe anul 1951;  (n. 27 mai 1897).

 

 

 

 

A fost laureat al Premiului Nobel pe anul 1951.

 

 

 

 

 

 

 

1970: Chitaristul american Jimi Hendrix (James Marshall), a murit la doar 28 de ani, in urma unei supradoze  de droguri, in Londra.

 

Hendrix s-a nascut in Seattle si a inceput sa cante la chitara din copilarie, model fiind bluesman-ul Muddy Waters. La inceputul anilor 1960, dupa ce a fost lasat la vatra din armata SUA, s-a mutat in New York, unde a inceput sa cante prin cafenele. Intr-un asemenea local a fost remaracat de catre basistul trupei Animals, Bryan Chandler.

 

Acesta s-a oferit sa il ajute pe Hendrix. In 1966, chitaristul american s-a stabilit in Londra si a pus bazele formatiei Jimi Hendrix Experience, alaturi de basistul Noel Redding si bateristul Mitch Mitchell. Primul single a fost “Hey Joe”, care a propulsat trupa in topurile britanice pana pe locul 6. Un an mai tarziu, Hendrix a sustinut primul concert adevarat in tara natala, la festivalul de la Monterey, la finalul caruia i-a uimit pe toti cei prezenti cand si-a dat foc la chitara.

 

 

 

 

 

 

De altfel, incendierea instrumentului a devenit un fel de marca a artistului si a fost preluata apoi de numerosi instrumentisti rock. In urmatorii doi ani, trupa lui Hendrix a lansat “Purple Haze”, “Foxy Lady” si “The Wind Cries Mary”, devenite piese de rezistenta. Albumele, printre care “Are You Experienced?” (1967), “Bold as Love” (1969) si “Electric Ladyland” (1969), au facut istorie. In 1969, trupa s-a destramat, dar faima lui Hendrix nu a pierit. In acelasi an, chitaristul a facut senzatie la Woodstock, unde a interpretat memorabil imnul Statelor Unite. La scurta vreme, el a format o noua trupa, “Band of Gypsies”, cu care a debutat in noaptea Anului Nou. Hendrix a sustinut ultimul concert in august 1970, la un festival rock britanic.

 

Un an mai tarziu a fost lansat un album solo al artistului, “The Cry of Love”, pe care acesta l-a inregistrat inainte de a muri. Legendă a muzicii rock; solist vocal, instrumentist, compozitor, a fost unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume.Stilul său de interpretare  la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni.În 2003, Hendrix a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”. S-a nascut la  27 noiembrie 1942.

 

 

 

 

 

1973:  Adunarea Generala a ONU recunoaste existenta celor doua Germanii.

 

 

 

 

 

1974 : A fost inaugurat, la Sf. Gheorghe, Monumentul Ostaşului Român.

 

 

 

 

 

1980: A încetat din viaţă scriitoarea Katherine Anne Porter, laureată a premiului Pulitzer (“Corabia nebunilor”) ; (n. 15 mai 1890).

 

 

 

 

 

1981: A fost abolită în Franţa, pedeapsa cu moartea.

 

 

 

 

 

1988 : La a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de la Seul, delegaţia României a cucerit 7 medalii de aur, 11 de argint şi 6 de bronz.

 

 

 


 

1997 : A intrat în vigoare Convenţia ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal.

 

 

 

 

 

1998:  A încetat din viaţă Kurt Hager, ideologul fostei Republici Democrate Germane (RDG). Urmărit în justiţie după reuniunificarea germană, alături de alţi demnitari din RDG, pentru împuşcarea fugarilor est-germani, la Zidul Berlinului, el a scăpat de depoziţia în faţa instanţei, dată fiind starea precară a sănătăţii sale;  (n. 24 iulie 1912).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012 : A decedat poetul,prozatorul si traducatorul român, Romulus Vulpescu ;(n. 1933).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Eumenie, episcopul Gortinei

 

 

 

 

Sfantul Eumenie, episcopul Gortinei

 

 

 

Sfantul Eumenie a vietuit in secolul al VI lea. Si-a impartit averea saracilor si s-a calugarit.

Atat de mult s-a umplut de harul Duhului Sfant, incat, a stralucit cu o lumina care nu putea fi ascunsa. Era asemeni versetului “Nu poate o cetate aflata pe varf de munte sa se ascunda” (Matei V, 14).

 

Datorita vietuirii sale a fost ales episcopul Gortinei. Propovaduieste Evanghelia la Roma si in Tebaida Egiptului.

 

Sfantul Eumenie a fost tatal sarmanilor, bogatia nevoiasilor, mangaierea intristatilor, vindecatorul bolnavilor si facator de minuni – in Tebaida, la o vreme de mare seceta a adus ploaie prin rugaciune; a imblanzit un sarpe veninos, a scos afara demoni, a vindecat multime de bolnavi.A trecut la cele vesnice in Tebaida. Moastele sale au ajuns in Grecia, la Raxos, locul sau de nastere.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfintelor Mucenite Sofia si Irina;

 

– Sfintei Mucenite Ariadna din Frigia;

 

– Sfantului Mucenic Castor din Alexandria.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=hR_Vd52L1dg

 

 

 

 

Bibliografie (surse): Crestin Ortodox.ro; cugiralba.ro;mediafax.ro;emaramures.ro;Istoriculzilei blogspot.com;Wikipedia.ro

 

 

18/09/2013 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: