CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ajutorul de război anglo-american acordat URSS-ului – UN AJUTOR VITAL, MINIMALIZAT SAU TRECUT CU VEDEREA DE SOVIETICI


 

 

 

artid 1242781785 Ajutorul de război anglo american acordat URSS ului

 

 

 

Ajutorul de război anglo-american acordat URSS-ului

 

 

Importanţa Armatei sovietice în lupta Coaliţiei Antihitleriste împotriva Germaniei naziste şi a aliaţilor ei, este incontestabilă.

 

Însă, voit sau nu, se trece cu vederea ajutorul material pe care l-au primit sovieticii de la anglo-americani, fără de care nu se ştie ce desfăşurare ar fi avut războiul.

 

Despre acest substanţial ajutor logistic în epocă ştia toată lumea. La 16 martie 1944, organele informative militare româneşti de pe front, informau despre Ajutorul anglo-american pentru Rusia Sovietică, relatând că, Uniunea Sovietică primea în cantităţi mari mijloace auto, în special camioane, echipament şi hrană conservată.

 

Potrivit datelor procurate, tot acest material furnizat Uniunii Sovietice, sosea prin Iran în oraşul Ordjonikidze (actualmente Vladikavkaz, capitala Osetiei de nord, Federaţia Rusă), unde exista „un fel de Centru de adunare şi de îndrumare a materialului spre front”, fiind direcţionat spre oraş pe două itinerare:

 

1. Calea de coastă – Mahacikala – Gudermes – Ordjonikidze;

 

2. Kirovobad (actualmente oraşul Gheangea, Azerbaigean) – Tiflis (actualmente Tbilisi, capitala Gruziei) – Calea militară gruzină – Ordjonikidze.

 

De asemenea, şi la Krasnodar prin Iran soseau avioane, camioane, echipament (mai ales bocanci şi mantale), conserve, etc.

 

La graniţă, personalul sovietic prelua ajutorul anglo-american şi nu avea voie să discute nimic cu însoţitorii englezi sau americani, care erau consideraţi, neoficial, inamicii Statului sovietic, dar de ajutorul cărora era mare nevoie.

Unul din dezertorii sovietici cercetaţi de serviciile speciale româneşti, mărturisea că, în vara anului 1943, personal a văzut cum veneau din Iran, „zeci de mii de camioane” cu diverse materiale, iar un prizonier sovietic declara că, sprijinul anglo-american dat Uniunii Sovietice în acest război era considerabil; fără acest sprijin Armata sovietică nu ar fi putut întreprinde marea ofensivă de la Don la Nistru.

Cu toate că era binevenit acest ajutor, în sânul populaţiei sovietice domnea îngrijorarea că, „după terminarea războiului, ruşii să nu devină robii şi muncitorii americanilor”.

Se considera că, avioanele şi tancurile primite de la americani, vor fi plătite foarte scump, însă nu exista o altă soluţie: autorităţile sovietice au acceptat ajutorul anglo-american pentru a putea învinge în acest război. Existau destule resurse umane, în schimb resursele tehnico-materiale erau insuficiente.

Ion Pantazi, care a luptat în cadrul Armatei române în Crimeea şi Caucaz împotriva Armatei sovietice (fiul ministrului de Război în perioada 1942-1944), vorbind despre soldatul sovietic care era într-o „stare mizerabilă”, neavând „decât o pâine neagră-neagră, tare ca piatra, deci un fel de pesmet, cum nu mai văzuse nici un român până atunci şi o sticlă mare de vodcă”, menţiona că, din anul 1942, situaţia alimentară din Armata sovietică „a început să se amelioreze sensibil, pentru că americanii au ajutat enorm Armata Roşie, trimiţând multe mii de tone de alimente, de furnituri de tot felul şi, bineînţeles, echipament de război.

 

Tehnica de luptă nu era marea problemă a ruşilor, căci ei produceau o tehnică bună, problema era a alimentelor.

Or, aici americanii au avut un aport decisiv. Pot să spun – continua Ion Pantazi – în deplină cunoştinţă de cauză că, fără ajutorul masiv american, în 1942 Armata Roşie ar fi capitulat”.

 

 În acest război – mai spunea Ion Pantazi –, „Noi i-am găsit (pe ostaşii sovietici – n.n.) destul de bine echipaţi încă din 1941, aveau pufoaice, cizme, echipament de vară şi de iarnă, oricum erau mai bine îmbrăcaţi decât nemţii…

Problema Armatei Roşii era mâncarea, aşa cum este de fapt şi astăzi… (…) ruşii aveau camioane militare, dar erau foarte proaste, nu puteau merge nici pe noroi, nici pe zăpadă.

 

Camioanele americane erau ultramoderne, mergeau pe orice teren şi în orice condiţii atmosferice. Graţie acestor camioane, Armata Roşie s-a putut deplasa rapid, începând cu anul 1942, sute de kilometri numai în câteva zile, în timp ce noi (soldaţii din Armata română – n.n.) eram tot la cai sau chiar şi mai rău, pe jos, fără cai…

 

Camioanele americane – încheia Pantazi – au făcut pentru ruşi mai mult decât 10.000 de tancuri… În plus, prin aceste livrări masive, americanii au ridicat moralul bolşevicilor, care şi-au spus că acum au un aliat foarte puternic, nu mai sunt singuri”.

 

Uniunea Sovietică a avut parte de un ajutor cu adevărat uriaş. Transportul lui a implicat realizarea unor operaţiuni periculoase, în special pe Oceanul Atlantic, unde submarinele germane în permanenţă au atacat caravanele navale Aliate, care transportau materialele necesare U.R.S.S.

 

Numai S.U.A. a furnizat U.R.S.S. 427.284 de camioane militare („Studebaker”, „Dodge”), 50.501 geep-uri militare („Willis”), 595 de vapoare, 3 spărgători de gheaţă, 105 submarine, 9.681 de avioane de vânătoare, 2.771 de bombardiere, 35.041 de motociclete, 1981 de locomotive, 11.155 de vagoane, 136 de tone de explozibil, 473.000.000 de proiectile de artilerie, 423.107 aparate telefonice, 3.820.906 tone de alimente (conserve, unt, ciocolată, etc.), 2.541.008 tone de petrol şi produse petroliere, 2.317.694 de tone de oţel (inclusiv de blindaj), 5.807 tone de aluminiu şi 166.699 de tone de aliaje din aluminiu, 3.700.000 de anvelope, 50.413 tone de piele, 15.010.900 de perechi de cizme de piele, 69.000.000 m2 de ţesătură din lână, etc., etc.

 

După încheierea războiului, foştii aliaţi sovieto-anglo-americani au revenit la confruntările ideologice. În acest context, sovieticii sporadic au mai pomenit de ajutorul anglo-american din timpul războiului şi i-au minimalizat rolul în victoria obţinută de U.R.S.S. asupra Germaniei naziste.

 

sursa: http://www.ax.md

 

21/08/2013 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. Si cand te gandesti ca legionarii romani asteptau ajutorul american pentru a ne elibera de rusi si luptau in munti cu alti romani incorporati in trupele de securitate sau de militie. Si se omorau romanii unii cu altii pe teme ideologice sau religioase. Spre satisfactia dusmanilor neamului romanesc.
  Si in zilele noastr tot SUA sunt cele mai puternice din lume si vor fi inca multa vreme de acum incolo. Asa ca nu mai priviti spre Rasarit ca nu de acolo vine lumina pentru noi, ci spre Apus, cum au facut si pasoptistii.

  Apreciază

  Comentariu de Mucanu Aurel | 21/08/2013 | Răspunde

  • Deja ecomia chineza stramtoreaza economia americana peste tot.In 4-16 ani China va avea cea mai puternica economie si in 10-15 ani va fi cea mai puternica tara.Rusia de mult nu mai e o superputere, dar e un alt stat european ca anglia franta sau germania, cu populatie mica, care in afara europei, nu influentaza mult.S-au dus anii tarilor astea.

   Apreciază

   Comentariu de Ovidius | 21/12/2019 | Răspunde

   • Analiza d-tale omite un al treilea mare jucător- India…
    Ştim, de pildă, că, astăzi, centrul de greutate al lumii se mută spre est, în Asia; credem că, în cel mult un deceniu, China va deveni prima putere economică a lumii și mai ştim, de asemenea, că Asia se va afirma drept zona cea mai dinamică a globului, dar noi continuăm să relatăm, să analizăm cu predilecţie probleme de pe alte meridiane, cele care ni se par nouă importante.
    A privi mai atent spre acea zonă dinamică este un alt fel de a pregăti viitorul.

    În plan economic, între cei doi giganţi ai Asiei, China și India, se profilează un tip de disensiune, de abordare diferită, dacă nu de tensiune. Vom vedea cum vor evolua lucrurile și pentru asta va trebui să încercăm să privim în viitor.
    Azi trăim pe plan internaţional un dublu bipolarism: unul economic, reprezentat de SUA şi China, altul militar, întruchipat de SUA şi Rusia.
    În jurul anilor 2030, adică, din punct de vedere istoric, mâine, India va deveni a treia putere economică a lumii.
    Pe podium vor fi China, SUA şi India, toate la mare distanţă de următorii competitori. Din punct de vedere politic, existenţa a ceea ce numim „troică” este un semn de instabilitate: doi membri se pot coaliza în contra celui de-al treilea. Pe lângă puterea proprie, din ce în ce mai mare, India va beneficia şi de o putere de împrumut: ea va putea alege între cele două superputeri. Ce opţiune va face Delhi? Greu de spus. Ceea ce putem afirma este că orice opţiune strategică se construieşte în trepte: iată importanţa “mişcărilor” pe care le face India astăzi.

    Mai putem adăuga forţa în ascensiune a subcontinentului indian. Anul trecut, India a primit cele mai multe investiţii străine din lume, devansând China şi SUA.
    Este ţara cea mai tânără dintre puterile semnificative ale lumii: mai mult de un sfert din populaţia care se va adăuga pieţei globale a forţei de muncă în următorul deceniu va proveni din această ţară. India va continua să fie o ţară a contrastelor, dar ascensiunea ei este incontestabilă exact ca aceea a Chinei.
    Ambii coloşi asiatici fac eforturi considerabile pentru a-şi moderniza puterea militară. Bugetul militar al Chinei, al doilea din lume, a crescut cu un ritm anual de 13,8% în ultimii 15 ani, iar India a înlocuit China ca importatorul de arme cel mai mare din lume.

    Ne-am obișnuit să privim la cursa dintre nr. 1 şi nr. 2 în competiţia mondială, dar va trebui să ne uităm atent şi la potenţialul nr. 3, la India. Care va hotărî multe în lumea de mâine. Nu doar prin greutatea economică proprie, ci şi prin opţiunea strategică pe care o va face.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 21/12/2019

 2. Englezii si americanii au promis lui Stalin ajutor militar, dar rusii trebuiau sa-i atraga pe germani intro ambuscada, pe timp de iarna si sa fie incercuiti. Si cat mai departe, sa nu poata sa mai fie aprovizionati si salvati. Acesta a fost Stalingradul. Germanii nu stiau de intelegerea ruso-anglo-americana, credeau ca sovieticii sunt slabi. Scopul principal al razboiului planificat de Winston Churchill cu mult timp inainte era ca Anglia sa scape de Germania, care devenea un rival militar si economic tot mai puternic. De aceea a colaborat cu Stalin si i-a dat toate indicatiile cum sa-l faca pe Hitler sa-l atace. Nu s-au asteptat ca dupa razboi chiar URSS sa devina foarte puternica si sa fie o rivala si amenintare mult mai mare pt Occident. URSS a fost condusa de evreii comunisti intro proportie covarsitoare, au fost ajutati de evreii din toata lumea. Se stie ca evreii din USA trimiteau multe secrete in URSS. Churchill mai avea un plan secret, dar care nu i-a reusit. Spera ca in prima parte a razboiului germanii sa reuseasca sa nimiceasca marea majoritate a evreilor comunisti din URSS, adica pe comisarii poporului. Impotriva acestora si Stalin avea mare ura si teama. Dar au ramas destui si dupa razboi, si au preluat conducerea URSS.

  Apreciază

  Comentariu de mihai popovici | 20/11/2019 | Răspunde

  • mihai popovici da tu esti un nazist.Citesc ideile tale gen Ren TV si ma gandesc ca mai intai trebuie sa inveti istoria si datele statistice legate de istorie in primul rand.Inainte de al doilea razboi mondial URSS a devenit a doua cea mai puternica economie dupa SUA.Avea 180 milioane oameni, germania avea mai putin de 70, anglia inca mai putin iar SUA avea mai putin de 120 milioane.dauga resursele gen metal, carbune, gaz, petrol si industria grea dezvoltata si primesti a doua putere industrliala din lume.De asa stat dezvoltat si inca comunist se temeau toti capitalistii.

   Apreciază

   Comentariu de Ovidius | 21/12/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: