COMUNISMUL FARA MASCA.Giovanni Papini in vizita la Lenin
Giovanni Papini (1881 – 1956)
Moscova, 3 iulie:
«M-am trudit aproape o luna, dar, in sfarsit, am reusit. Venisem in Rusia numai ca sa cunosc pe acest om si nu voiam sa plec fara sa-l fi auzind vorbind. Mi se pare ca e, genul sau, unul din cei trei sau patru oameni in viata, care merita sa fie ascultati.
Ca sa ajuns pana la el, am cheltuit aproape douazeci mii de dolari – cadouri nevestelor comisarilor, bacsisuri soldatilor rosii,daruri orfelinatelor – dar nu regret.
Mi se spunea ca Vladimir Ilici era bolnav, obosit si ca nu putea sa primeasca pe nimeni, in afara de intimii sai. Nu mai locuieste la Moscova, ci intr-un sat din apropiere, intr-o veche locuinţa boiereasca, cu obisnuitul peristil de coloane albe la intrare.
Vineri seara, ultimele dificultati fura inlaturate si telefonul ma instiinta ca eram asteptat duminica. I se spusese lui Lenin ca fondurile mele ar putea sa ajute inceputurile anevoioase ale Nep-ului si acesta consimtise sa ma vada.
Fui primit de sotia sa, o femeie groasa si tacuta, care ma privi asa cum privesc infirmierele pe un nou bolnav care intra in sala lor.
Gasii pe Lenin pe un mic balcon, sezand la o masa mare, acoperita cu foi vaste de desen. Imi facu impresia unui condamnat, caruia i se permite, in ultimele ore pe care le mai are de trait, sa-si piarda timpul in pace, cu fleacuri.
Capul sau foarte cunoscut, de tip mongol, parea taiat din branza veche si uscata: teapan si totusi molatic. Intre buzele lui respingatoare se vedeau doua randuri sinistre de dinti, ca ai unui cap de mort.
Craniul sau, lung si gol, facea impresia unei urne barbare, taiata din osul frontal al unui monstru fosil. Doi ochi vicleni si inchizitori de pasare de prada stau pitulaţi indaratul pleoapelor insangerate.
Mainile sale se jucau neglijent cu un creion de argint: se vedea ca fusese groase si puternice, maine de mujic, dar in aspectul lor descarnat anuntau apropierea mortii.
Nu voi uita niciodata urechile lui de fildes lustruit, intinse in afara ca pentru a prinde ultimele sunete ale lumii, inainte de linistea cea mare…
Primele minute ale conversatiei noastre fura mai curand penibile. Lenin se trudea sa ma cantareasca, dar cu un aer distrat, ca si cum si-ar fi indeplinit o datorie de care de acum inainte nu se mai sinchiseste.
Iar eu, inaintea acelei masti obosite de culoarea sofranului, nu mai gaseam curajul sa-i pun intrebarile pentru care venisem. Inganai la intamplare o lauda despre marea opera pe care o savarsise in Rusia. Si atunci, acea fata pe jumatate moarta se umplu de strambaturi spectrale, care voiau sa fie un zambet sarcastic.
– Dar totul era facut, exclama Lenin, cu o insufletire neasteptata si aproape cruda, totul era facut inainte de a veni noi! Strainii si imbecilii presupun ca s-a creat ceva nou.
Eroare de burghezi orbi. Bolsevicii n-au facut altceva decat sa adopte, dezvoltandu-l, regimul instaurat de ţari si care e singurul potrivit cu poporul rus.
Nu se poate guverna o suta de milioane de brute fara bat, fara spioni, fara politie secreta, fara teroare si spanzuratori, fara tribunale militare, munca silnica si torturi. Noi am schimbat numai clasa care isi baza guvernarea pe acest sistem.
Unde erau saizeci de mii de nobili si patruzeci de mii de mari functionari, in total o suta de mii de indivizi ; azi sunt aproape doua milioane de proletari si comunisti.
E un progres, un mare progres, deoarece privilegiatii sunt de zece ori mai numerosi, insa nouazeci si opt la suta din populatie n-a castigat prea mult prin aceasta schimbare. Fii chiar sigur ca n-a castigat nimic si e tocmai ceea ce vreau, ceea ce doresc si, de altfel, ceea ce este absolut inevitabil.
Si Lenin incepu sa rida in surdina, ca un negustor care a inselat pe cineva si care contempla satisfacut umerii victimei care pleaca.
– Si atunci, bombanii eu, Marx, progresul si celelalte?
Lenin ma privi cu un aer foarte mirat.
– Dumitale, care esti un om strain si puternic, relua el, pot sa-ţi spun tot. Nimeni nu te va crede. Dar aminteste-ţi ca Marx insusi ne-a invatat ca teoriile n-au decat o valoare pur fictiva, o valoare de instrument. Data fiind starea de lucruri din Rusia si din Europa, a trebuit sa ma servesc de ideologia comunista pentru a realiza adevaratul meu scop.
In alte ţari si in alte vremuri, as fi intrebuinţat altceva. Marx nu era decat un burghez evreu, calare pe statisticile englezesti si admirator in secret al industrialismului.
Un creier imbibat de bere si de hegelianism, in care amicul Engels injecta cateodata unele idei geniale. Revoluţia ruseasca e o dezmintire completa a profeţiilor lui Marx.
Comunismul a triumfat tocmai intr-o ţara unde aproape nu exista burghezie.
Oamenii, domnule Gog, sunt niste salbatici fricosi, care trebuiesc stapaniţi de un salbatic fara scrupule, asa cum sunt eu. Restul nu-i decat vorbarie, literatura, filozofie si alta muzica, pentru folosul nerozilor. Ori, salbaticii sunt la fel de criminali, ultimul ideal al oricarui guvern trebuie sa fie acela de a face in asa fel, ca ţara sa semene cu o ocna.
Vechea «catorga» (ocna – n.n.) tarista e ultimul cuvant al inţelepciunii politice. Daca te gandesti bine, vei vedea ca viaţa de inchisoare e cea mai potrivita celor mai mulţi oameni. Nemaifiind liberi, ei sunt, in sfarsit, feriţi de riscuri si in situaţia de a nu putea savarsi raul. Indata ce un om intra la inchisoare, trebuie, prin forta lucrurilor, sa duca o viata de nevinovat.
Mai mult decat atat, nu mai are nici ganduri, nici preocupari, deoarece sunt altii care gandesc si poruncesc pentru el: lucreaza cu corpul, dar isi odihneste spiritul.
Si stie ca in fiece zi va avea ce sa manance si unde sa doarma, chiar daca nu lucreaza si chiar daca e bolnav, fara grija pe care o are cel liber de a-si procura o paine in fiecare dimineaţa si un pat in fiecare seara.
Visul meu este de a transforma Rusia intr-o imensa inchisoare: si sa nu crezi ca spun aceasta din egoism, caci intr-un atsfel de sistem cei mai sclavi si cei mai sacrificati sunt tocmai paznicii si ajutoarele lor!
Lenin tacu deodata si incepu sa contemple un desen pe care-l avea dinainte si care reprezenta, mi se pare, un palat inalt ca un turn gaurit de nenumarate ferestre rotunde. Indraznii sa pun una din intrebarile mele.
– Si ţaranii?
– Urasc ţaranii, raspunse Vladimir Ilici cu o strambatura de dezgust. Urasc pe mujicul idealizat de acel ramolit occidental care era Turgheniev si de acel faun convertit care era ipocritul de Tolstoi.
Taranii reprezinta tot ce urasc mai mult: trecutul, credinţa, ereziile si maniile religioase, lucrul manual. Ii tolereze si ii cultiv, dar ii urasc. As vrea sa-i vad disparand pe toţi, pana la cel din urma.
Un electrician valoreaza pentru mine cat o suta mii de ţarani.
Se va ajunge, sper, sa traim cu alimente produse in cateva minute de masini, in laboratoarele noastre chimice si in sfarsit vom putea masacra ţaranimea devenita atunci inutila. Taranii se vor face lucratori sau vor crapa. Viaţa in natura e o rusine preistorica.
Baga-ţi in cap ca bolsevismul reprezinta un razboi triplu: al barbarilor stiintifici impotriva intelectualilor corupţi, al Orientului impotriva Occidentului si al orasului impotriva satului. Si in acest razboi nu ne vom uita la alegerea armelor.
Individul e ceva care trebuie suprimat. E o invenţie a acelor pierde-vara de greci si a inchipuiţilor de germani. Cine rezista, va fi taiat ca o tumoare vatamatoare. Sangele e cel mai bun igrasamant oferit de natura.
Sa nu crezi ca sunt crud. Toate aceste executii si spanzuratori, care se fac din ordinul meu, ma plictisesc. Urasc victimele, mai cu seama fiindca ma silesc sa le ucid.
Dar nu pot face altfel. Visez sa fiu directorul general al unei inchisori model, al unei ocne pacifice si bine intretinuţe.
Dar se gasesc, ca in toate inchisorile, neasculatori, nelinistiţi, din aceia care au nostalgia stupida a vechilor ideologii si mitologii omucide.
Toti acestia vor fi suprimaţi. Nu pot permite ca numai cateva mii de bolnavi sa primejduisca fericirea viitoare a milioane de oameni. Si apoi, defintiv, vechile varsari de sange nu erau un fel rau de a ingriji corpurile.
E o oarecare voluptate sa te simţi stapan pe viata si pe moarte. De cand vechiul Dumnezeu a fost ucis – nu stiu bine daca in Franţa sau in Germania – unele satisfacţii au acaparat oamenii.
Eu sunt, daca vrei, un semizeu local asezat intre Asia si Europa, dar pot totusi sa-mi permit unele capricii. Sunt gusturi ale caror secret s-a pierdut, dupa caderea paganilor.
Sacrificiile omenesti aveau ceva bun: erau simbol profund, o invaţatura inalta, o sarbatoare sanatoasa.
Dar aici, in locul imnului credinciosilor, aud ridicandu-se spre mine urletele prizonierilor si al muribunzilor; te asigur ca n-as schimba aceasta simfonie cu cele noua ale lui Beethoven. Acesta e cantecul religios care anunta beatitudinea apropiata.
Mi se paru atunci ca fata descompusa si cadaverica a lui Lenin se intindea ca sa asculte o muzica inceata si solemna, sensibila numai pentru el. Aparu doamna Krupskaia, sa-mi spuna ca sotul sau era obosit si ca avea nevoie de putina odihna. Iesii indata.
Am cheltuit douazeci mii de dolari ca sa vad pe omul acesta si, intr-adevar, am impresia ca nu i-am aruncat pe fereastra.»
«GOG», memorii de Giovanni Papini
(traducere de Ileana Zara, publicat 1990, Bucuresti)
Motto-ul ales de Papini pentru publicarea memoriilor sale a fost:
« Satana va iesi din temnita lui, ca sa insele neamurile, pe Gog si pe Magog…» (Apocalips, XX, 7)
Basarabia literara
Apreciază:
Apreciază Încarc...
18/08/2013 -
Posted by cersipamantromanesc |
ISTORIE ROMÂNEASCĂ | comunism, fata nestiuta a lui lenin, giovanni papini, gog si mgog, ipocrizie leninista, lenin, marxisti-leninisti, revolta, revolutia mondiala
Reblogged this on Temeiurile iar nu Arătările unui Bun Început !.
ApreciazăApreciază
Aceste memorii imi aduc de alte memorii similare in care romanii erau prezentati ca ucigasi de evrei carora le scurgeau sangele in niste recipiente si pe care apoi il foloseau la uns rotile de la carute.
Hartia suporta orice. Si cititorii suporta orice daca sunt un pic morbizi.
ApreciazăApreciază
Ca sa-ti dai seama ce specimene sunt acesti pigmei ai scrisului precum Giovanni Papini, trebuie sa stiti ca tot italian era si Malaparte, cel care scria ca taranii romani luau gatul la evrei ca sa le scurga in diverse recipiente sangele pe care ulterior il foloseau la un osiile de la carute pentru ca sarete cau calesti nu aveau taranii romani.
Si ca tot aminteam de italieni, „stramosii nostri”, sa amintim ca tot ei ne-au tradat si cu Dictatul de la Viena.
Hai ca italieni pe ii inteleg pentru ca i-am tradat si am trecut la ortodoxie, dar de ce ne urasc rusii asa tare, desi suntem tot ortodocsi ca si ei ?
ApreciazăApreciază
Formidabil articolul! Felicitări!
ApreciazăApreciază
Totusi, cred ca trebuie mentionat faptul ca interviul nu e unul real, ci de domeniul imaginatiei autorului ))))
ApreciazăApreciază
[…] a través de COMUNISMUL FARA MASCA.Giovanni Papini in vizita la Lenin — CER SI PAMANT ROMANESC […]
ApreciazăApreciază
DIRECTIVA din 2 iunie 1947 a NKVD (asta ca sa se trezeasca si cei care cred ca rusii ne iubesc si ca comunismul a fost benefic pentru tarile est-centrale intrate in sfera de influenta a URSS):
„Intre recordurile activității istoricilor se numără și descoperirea directivei din 2 iunie 1947 a NKVD-ului (predecesorul direct al KGB), privind “soluționarea problemelor” = sovietizarea Poloniei, dar evident, valabile și pentru toate statele Europei Est-Centrale. Reținem din acest document unele din cele 45 de dispoziții cu caracter general pentru toate țările intrate după 1944-1945 sub cizma roșie:
“…5.Trebuie realizata în mod accelerat unificarea tuturor partidelor într-un singur partid. 6. Unificarea tuturor organizațiilor de tineret 8. Se va acorda o atenție deosebita persoanelor cu capacități organizatorice și cu șanse sigure de popularitat 9. Se va urmări ca funcționarii de stat (exclusiv organele de securitate și din industria minelor) sa aibă salarii mic 10. În toate organele de guvernământ, respectiv în majoritatea uzinelor, trebuie sa avem oameni care conlucreaza cu serviciile noastre speciale (fără știrea organelor administrative locale). 13. Politica fata de mica gospodarie taraneasca isi propune a face gospodaria nerentabila. După aceea trebuie începuta colectivizarea. 14. Trebuie facut totul ca hotărârile și ordinele – fie acestea cu caracter juridic, economic său organizatoric – fie nepunctuale. 17. Sindicatele nu au dreptul de a se împotrivi conducerii. Sindicatele trebuie sa fie ocupate cu alte probleme, că de exemplu: organizarea concediilor de odihna, discutarea cererilor de pensii și împrumuturi, programe culturale și distractive, organizarea de excursii, repartizarea mărfurilor deficitare. 19. În legătură cu activitatea bastinasilor (polonezi, români, unguri etc – G.B.) care sunt purtători ai unor funcții de partid, de stat sau administrative, trebuie create asemenea condiții ca acestia sa fie compromisi în fata angajatilor. 21. În cazul fiecărei acțiuni armate și cu ocazia tragerilor, cantitatea de muniție va trebui controlată permanent și cu seriozitate, indiferent de tipul de arma. 22. Trebuie ținut sub observație fiecare institut de cercetare și laborator. 23. Trebuie acordată o mai mare atenție inventatorilor, inovatorilor… Este permisă doar realizarea acelor invenții care au aplicabilitate în industria minelor său cele care au indicațiile noastre speciale… 24. Punctualitatea transporturilor trebuie perturbata. 27. Luarile de pozitie ale conducerilor bastinase pot avea coloratura nationala său istorica, dar acestea nu pot duce la unitate națională. 28. Trebuie acordată o mai mare atenție că nu cumva sa existe rețele de apa nelegate la reteaua principala din cartierele în curs de reconstructie său nou construite… 32. Trebuie facilitată extinderea de stat la cel mai înalt grad în toate domeniile… 33. A se împiedica aprovizionarea bună a pieței interne. 34. Trebuie acordată o atenție deosebita bisericilor. Activitatea cultural-educativă trebuie astfel dirijata că sa rezulte o antipatie generala impotriva acestora. 35. Din școlile elementare, de specialitate, dar mai ales din licee și facultăți trebuie sa fie inlaturati profesorii care se bucura de popularitate. Locurile lor trebuie sa fie ocupate numai de oameni numiți… 36. Trebuie sa fie initiata organizarea unor actiuni cu caracter artistic său sportiv care sa sarbatoreasca lupta bastinasilor împotriva cotropitorilor (exclusiv rusi, îndeosebi nemți) și care sa popularizeze lupta pentru socialism. 37. Pe plan local este interzisă apariția unor opere despre acei băștinași care dinainte de revoluție și de perioada celui de-al Doilea Război Mondial au trait la noi. 40. Atenție ca reprezentanții opoziției politice sa fie închiși. Sa se prelucreze acei opozanți care se bucură de stima populatiei. Înainte ca ei sa se intipareasca în conștiința maselor, trebuie lichidați prin asa numite <> sau închiși sub acuzația de crima de drept comun. 41. Trebuie impiedicata reabilitarea celor condamnați în procese politice… 45. Trebuie ca la facultăți sa ajunga cu prioritate cei care nu sunt interesați sa se perfectioneze la nivel înalt, ci doar sa obțină o diplomă.
Rememorand “recomandările” din 1947 ale NKVD-ului, trebuie sa recunoastem că și astăzi, dupa toata experienta comuna a tarilor est-central europene, ramanem uluiti de precizia și gama largă a problemelor cuprinse într-un singur document, de voința și scopurile precise etalate de învingător, de mijloacele eficace alese de către ocupant pentru a-și apropia succesul, intr-o “opera” incredintata în primul rand, dacă nu exclusiv, serviciului secret cel mai de temut și eficient al gulagului stalinist – organul de securitate interna.”
din Dr. Gh Buzatu: AGRESIUNEA COMUNISMULUI IN ROMANIA; DOCUMENTE DIN ARHIVELE SECRETE 1944-1989, pg. 14-16
ApreciazăApreciază