CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

„ARDELENISMUL”SI MITURILE SALE


 Budos Olah luat Ardeal la noi, rog dat Ardeal imediat la loc!

 

Ardelenismul este o ideologie regionalistă ce susține autonomia sau independența Transilvaniei, autonomia ca prim pas spre desprinderea de România.

Mirajul unui Ardeal mai prosper i-a păcălit pe mulți români ardeleni, care au ajuns să creadă că regionalismul este calea spre prosperitate.

Însă nu mai este de mult o noutate faptul că în spatele acestei ideologii anti-românești stau extremiștii unguri.

Ardelenismul e promovat prin intermediul televiziunii Transilvania Live și alte canale media deținute de afaceristul Arpad Paszkany.

Aceste idei separatiste sunt susținute și de unii români cu mentalitate de iobag, precum Sabin Gherman (care dorește înființarea Partidului Ardelenilor) sau Liviu Alexa, ambii slugi ale milionarului mai sus menționat.

Ideologia acestora este foarte frumos ambalată și prezintă lucrurile în așa fel încât românii să nu își dea seama că ”ardeleniștii” fac jocul separatiștilor maghiari.

Dar cum ardelenismul este doar o strategie de tranziție, o analiză mai atentă a acestui gunoi ideologic va demonstra că se bazează doar pe mituri și vorbe goale.

Mi-am propus să demontez câteva din aceste mituri folosite de promotorii ardelenismului pentru a îi dezbina pe români.

1. Nu contează etnia, ci faptul că toți suntem ardeleni. Cam asta încearcă unii să ne bage pe gât nouă, românilor ardeleni, că Transilvania e un plai al armoniei interetnice unde toate etniile se simt mai apropiate deoarece locuiesc în același spațiu.

Dar realitatea e cu totul alta: majoritatea românilor se simt mai apropiați de conaționalii lor din sud și din Moldova, majoritatea ungurilor se simt mai apropiați de maghiarii din Ungaria, iar celelalte minorități (germani, ucraineni, țigani, etc) se raportează la identitatea lor etnică înainte de a se defini ca ardeleni.

Iar dacă unii unguri se simt mai apropiați de români decât de Ungaria, atunci aceștia se simt mai apropiați de toți românii, nu doar de cei din Ardeal, conștientizând că trăiesc în aceiași țară și se confruntă cu aceleași probleme.

2. Transilvania ar fi mai dezvoltată economic dacă ar fi autonomă și nu ar trebui să dea bani județelor sărace de dincolo de Carpați.

E adevărat că înafara Bucureștiului cea mai dezvoltată zonă e Ardealul. Dar acest mit al prosperității economice asigurată de autonomie e bun doar pentru unii care locuiesc în orașe dezvoltate precum Cluj, Brașov sau Sibiu.

În județele mai sărace din Transilvania, sărăcia e totuna cu cea din restul țării. Să presupunem că Ardealul ar fi autonom și banii nu s-ar mai trimite la București, după această logică unui clujean nu ar trebui să-i convină ca banii lui să se ducă în județe mai sărace ca Harghita, Covasna și Sălaj.

Atunci, de ce să nu fie județul Cluj autonom? Dar în cazul acesta municipiul Cluj-Napoca ar da bani orașelor mai sărace ca Huedin și Câmpia Turzii, de ce să nu fie Cluj-Napoca municipiu autonom? Și putem merge cu logica aceasta tâmpită până declarăm autonomia străzilor din Cluj. Da, se dau bani la București, dar județele sărace primesc mai mult decât dau.

3. Ardelenii sunt mai civilizați ca miticii și moldovenii. În orașele mari din Transilvania se ascultă manele pe autobuze, la colț de stradă stau cocalari ce mănâncă semințe și beau bere la pet în timp ce înjură de aude tot cartierul, sunt destui oameni ce aruncă gunoaie pe jos, iar incultura e prezentă la tot pasul.

Cu siguranță aceste simptome ale imoralității ce afectează poporul român sunt mai prezente în București, dar numai pentru că e un oraș mai mare, fapt ce face lipsa de civilizație să iasă mai mult în evidență. Așadar oameni bădărani și inculți găsim și de-o parte și de alta a Carpaților.

Dacă problema e mai gravă în sud decât în Ardeal, nu e cu mult mai gravă. Iar cei ce își închipuie că ungurii sunt mai civilizați ca românii, nu cunosc situația destul de bine, căci sunt și destui unguri care ascultă manele și se comportă ca la ușa cortului. Iar în primul rând ca ardelean mă deranjează necivilizații de aici, de care dau toată ziua, nu cei din București de care dau de câteva ori pe an.

Deci autonomia nu va rezolva această problemă.

4. Ne-am săturat să fim furați de politicienii de pe Dâmbovița, vrem ca Ardealul să fie condus de ardeleni. Mai ales acum, în contextul regionalizării, acest mit prinde bine. Dar cine crede în calitățile morale superioare ale politicianului transilvănean ”cinstit” nu poate fi numit decât naiv. Indiferent de etnie politicienii din România sunt niște paraziți, care nu au nici un interes să facă ceva pentru cetățeni.

Regiunea din care provin nu oferă o siguranță că sunt mai buni. Verestoy Attila, Emil Boc, Laszlo Tokes, Sorin Apostu, Ioan Rus, Marko Bela și alții asemenea lor, sunt cu toții ca o ciumă.

Și-au bătut joc de România, inclusiv de Ardeal. Dacă unii preferă să fie furați de politicienii ardeleni decât de cei din sud sau și din Moldova, doar ei știu ce câștigă…

 

 

 

Stema Transilvaniei, promovată de ardeleniști, îi reprezintă pe unguri, sași și secui, dar nu și pe români

5. Ardelenismul e împotriva naționalismului venit de la București și Budapesta. Naționalismul românilor ardeleni nu e venit de la București, ci e un sentiment izvorât din sufletele noastre. Naționalismul e dragostea față de neam, nu o marfă ce se transportă.

E evident că ”ardeleniștii” sunt împotriva naționalismului românesc, aceștia au condamnat manifestările pro-românești ale Mișcării Noua Dreaptă, acuzându-i pe membrii acestei organizații că distrug ”armonia interetnică”.

Dar împotriva naționalismului maghiar, revizionist și xenofob, nu spun nimic. Când extremiștii unguri de la HVIM cer anexarea Transilvaniei la Ungaria, adepții ardelenismului tac.

După logica lor și aceștia ar trebui să distrugă ”buna înțelegere dintre ardeleni”, încă mai mult decât membrii ND, care niciodată nu au instigat la ură. Dar cum ardelenismul e doar o doctrină de tranziție, și scopul său final e creșterea influenței Budapestei în Ardeal, extremismul maghiar nu e o țintă pentru regionaliști. Asta demonstrează doar ipocrizia acestei ideologii.

6. Transilvania ar fi fost mai dezvoltată dacă rămânea o parte a Ungariei. Istoria nu se face cu ”ce ar fi fost dacă”, însă uneori trebuie să intrăm în acest joc caracterizat mereu de subiectivism. Să presupunem că ar fi fost așa, că dacă trăiam în Ungaria nivelul de trai era mai bun.

Prețul unor avantaje materialiste ar fi fost libertatea și identitatea noastră națională. Românii ar fi fost supuși unui proces de maghiarizare și deznaționalizare, am fi fost discriminați în propria țară, cu toate că noi suntem majoritari în Ardeal. Cei care visează la ”vremurile bune” din Imperiul Austro-Ungar să nu uite prin ce suferințe au trecut atunci românii. Horea nu a murit pentru ca unii să-și arunce la gunoi libertatea de dragul banilor.

7. O Transilvanie independentă ar fi privită mai bine în Europa. Din nou, o speculație fără dovezi concrete. Dacă Ardealul ar fi independent și țiganii din zonă vor fi prinși la cerșit și furat prin occident, în curând și noul stat ar fi asociat cu ”țara țiganilor”. Iar problema corupției în politică ar fi aceiași ca în România.

Deci o Transilvanie independentă nu are cum să fie privită mai bine cât timp ardelenismul nu are soluții realiste la această problemă, ci invocă doar ”cultura superioară” din provincie. Să ne amintim de ce imagine ”frumoasă” a făcut etnicul țigan Romulus Mailat (ardelean) în Italia în 2007 când a ucis o femeie.

8. Și totuși, dacă Ardealul ar avea autonomie/independență nivelul de trai ar fi mult mai ridicat. Deși îmi vine greu de crezut după tot ce am prezentat mai sus, să presupunem că ardelenismul chiar e capabil de un miracol economic (cu toate că politicienii vor fi aceiași).

Prețul va fi pierderea puterii în Ardeal de către români. Ungaria ar investi masiv în regiune, facilitând procesul de maghiarizare. În urma retrocedărilor frauduloase extremiștii maghiari ar intra în posesia a mare parte din clădiri și pământuri. Iar încet, dar sigur, românilor le va fi impus să învețe limba maghiară ca să poată să trăiască decent în Transilvania.

Vom ajunge la fel ca în perioada dualismului când românii, deși majoritari, erau înlăturați de la putere dacă nu renunțau la identitatea lor.

Oricine se informează cu atenția asupra ideologiei ardeleniste va vedea că aceasta nu este decât o formă subtilă de anti-românism ce nu caută decât să dezbine, să dezbine nu doar România, dar și pe români. Promotorii acesteia nu sunt decât extremiștii unguri.

Dar nu cei care poartă tricouri cu Ungaria mare și se îmbată la concertele formației șovine Karpatia, ci afaceriști îmbrăcați la costum ca Arpad Paszkany ce reușesc să-și ambaleze frumos ideile xenofobe și să păcălească pe cei ce nu filtrează informația.

Aceștia sunt cei mai periculoși, deoarece nici nu ies în față cu ideile lor ci lucrează subtil prin firme și mass-media manipulând opinia românilor.

Ca români ardeleni avem datoria să analizăm cu atenție aceste decepții și să nu cădem pradă dezbinării prezentată ca progres.

 

 

„Ardelenismul”promovat de Budapesta merge mana in mana cu moldovenismul promovat de Moscova

 

 

 

Ardelenistii prieteni cu moldovenistii lui Renato Usatii

 In stanga imaginii, faimosul ” ardelenist”Csibi Barna agita un steag asa zis „secuiesc”.

„Ardelenistii” prieteni cu „moldovenistii” lui Renato Usatii

Noi am repetat acest lucru de nenumarate ori: ardelenismul promovat de Budapesta merge mana in mana cu moldovenismul promovat de Moscova, existand la vedere o legatura de iubire platonica intre „patriotul romin” Csibi Barna si „patriotul moldovan”, Nicolae Pascaru.

Nu, nu am facut nici o greseala gramaticala ci doar am citat din Nicolae Pascaru, cel care il numeste pe extremistul Csibi Barna: “prietenul meu, patriotul romin Csibi Barna”.

La asa “patriot romin”, asa “patriot moldovan”. Cine se aseamana se aduna.

„Patrioții maldavani” din Republica Moldova au prieteni, buni prieteni… Cunoști un om și după anturajul său.

Unul dintre „patrioții patriei moldave” îl are ca prieten de suflet pe extremistul Csibi Barna din secuime.

Acum, că ne-am lămurit cine sunt prietenii „patrioților” din Republica Moldova   să mergem mai departe.

Ce mai fac acești „patrioți”? Mai nou, au promovat cu entuziasm un „cântec” cu un element melodic imprumutat dintr-un cântec… din regiunea Munteniei!

Tocmai din Muntenia… Vă imaginați?

Este vorba despre o trupă „moldovană” obscură care cantă pe la nunți, piesele „Lume, lume…” si „Moldovenii care Plîng”.

 

 

 

Elementul melodic „imprumutat”, este un fragment din cântecul lăutăresc al regretatului Grigoraș Dinicu, renumit muzician bucurestean, care la rându-i, l-a preluat de la un lăutar bătrân, tot din București.

„Patrioții”, se mint cu nerusinare că piesa ar fi pur „moldovenească”.

Cântecul este în special cunoscut datorită artistei Maria Tănase, ascultați ambele piese iar în cea „patriotică” veți găsi elementul în cauză săltat de la „romini”:

 In R.Moldova este inteleasa poate mai bine parsivenia “transilvanismului” sau a “ardelenismului”, care nu este altceva decat o strategie de indobitocire similara “moldovenismului”, cu care rusii au incercat sa-i prosteasca  pe mancurtii din Moldova.

Asa cum moldovenismul a fost sustinut de catre autoritatile sovietice din URSS si mai nou de catre rusi si ucraineni, cu scopul de a promova “deosebirea” si despartirea culturala, politica si spirituala dintre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului, asa si transilvanismul / ardelenismul este sustinut de catre autoritatile de la Budapesta tot cu acelasi scop.

Surse: http://glasul.info

17/07/2013 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , , , , , , , ,

29 comentarii »

  1. Foarte bun articol! Felicitari!

    Apreciază

    Comentariu de Devorattor | 06/08/2013 | Răspunde

  2. mananci … ceea ce produci !
    Si in Ardelal e la fel ca in toata tara pentru ca miticismul ne-a potopit, doar ca aici este doar de import vremelnic pe cand in sud – estul slavo – turcit el este GENETIC deja !
    Cat despre bogatia bugetara a buCURestiului nu uita ca ei „capitalistii” au legalizat obligatia ca firmele mari sa cotizeze (taxele, impozitele si etc plus spaga !) doar acolo, obligatoriu !

    Apreciază

    Comentariu de bigone | 07/08/2013 | Răspunde

    • Vorbesti aiurea !Culmea este ca nu-ti dai seama ca faci jocurile dusmanilor poporului roman.Chestia cu “estul slavo-turcit”e o lozinca veche a separatistilor maghiari Ce sa faca si ei, daca nu sunt majoritari in Ardeal, incearca sa inventeze un “popor ardelenesc” diferit de poporul roman, doar, doar le va iesi o scindare a teritoriului Romaniei, ca pe urma e mai usor sa inghita Ardealul cu tot cu romanii majoritari…. Din cate vad, prostia nu doare !

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 07/08/2013 | Răspunde

    • Cum o seama de ardeleni vorbesc prostii,miticii de care fac docții vorbire,sunt ardeleni,moldoveni,olteni și….munteni. Marko Belo e mitic?Ce ar fi sa nu mai spuneti prostii,deștepților !Citiți de pe Google,ce bine a fost în Transilvania intre anii 1940-1946.IP,Traznea etc,va spune ceva?

      Apreciază

      Comentariu de Alex | 27/05/2014 | Răspunde

  3. Ungurii nu au viitor in TRANSILVANIA !

    Apreciază

    Comentariu de Bogdanovici | 07/08/2013 | Răspunde

  4. Toti retarzii, au importat acum lozinca : miticii, miticii fac, miticii dreg , Bucurestiul e de vina ! Prostii dau buzna sa inghita toate speculatiile manipulatorilor de tampiti ce actioneaza dupa vechea lozinca divide et impera ! totul trebuie faramitat, sub alibiul decsentralizarii,…ca asa stiu ei ca merge treaba mai eficient ……! S-a vazut , simtim toti cat de benefica este economia de piata construita in dauna celei planificate ! Unde este China acum cu economia planificata ? Yugoslavia era la fel, au vazut ca nu o pot darama ideologic au distrus-o cu nationalismul si aceeasi faramitare !!!

    Apreciază

    Comentariu de robert | 07/08/2013 | Răspunde

    • Bravo,Robert!Întreabă prostu dacă știe ca Ungaria a fost pașalâc,noi nu.

      Apreciază

      Comentariu de Alex | 27/05/2014 | Răspunde

  5. Slavo turcit e tacto, ala labagiul ! Baaa cretinoidule, toti suntem romani, turcii nu isi lasau boule copii aici , idiotule, copii de romani erau luati in Turcia ! inghiti toate eculubratiile maghiarilor , porniti prin lasitate si minciuna sa intoxice tot ca sa poata ei sa fure ce nu le-a apartinut vreodata

    Apreciază

    Comentariu de maghiarizare fortata | 07/08/2013 | Răspunde

    • tuturor cretinoizilor care-i pupa-n cur pe straini via BUDApesta…VA DAU GLONTUL SI VA TRIMIT TOATA FAMILIA IN SIBERIA, DOBITOCILOR, COPII FACUTI DIN LABA

      Apreciază

      Comentariu de marc | 07/08/2013 | Răspunde

  6. No auziti aci, faza e ca dupa niste calcule cat se poate de exacte Ardealul independent ar fi o Elvetie. Cand vine vorba de Unirea cu Basarabia toti o vreti ca sa vedeti harta Romaniei mai mare dar cand va ganditi ca Moldova e saraca parca av razganditi, nu miticilor? Ideea e ca va tremura geninchii cand va ganditi ca ar putea sa pierdeti Ardealul pentru ca el va hraneste. Tot au fost incercate indoctrinari ca ungurii ne fac si ne dreg, si ca ce asupriti suntem, bai incultilor eu stau pe strada plina de unguri si mereu am fost prieten cu ei, de mic m-am jucat cu ei, dintotdeauna au fost relatii bune intre noi. Diferenta o face mass-media care la fiecare bataie din Ardeal dintre romani si unguri televiziunile sunt sufocate, asta doar pentru a dezbina unitatea ardelenilor fie ei si unguri si romani, dar la voi in regatul ala al vost’ va injunghiati si va bateti cu tiganii zilnic si nu mai zice nimic. Heil Siebenbürgen!

    Apreciază

    Comentariu de MnadruArdelean | 05/10/2014 | Răspunde

    • Am inteles, stai pe strada cu unguri,vrei sa treaca Ardealul inapoi la Ungaria , ca doar propaganda antiromaneasca te invata ca Transilvania ungureasca este ,iar romanii din Ardeal nu sunt de acelasi sange cu „regatenii”,ei fiind frati cu ungurii.
      Cat despre „Ardealul care hraneste toata tara”,pune mana pe statistici, analfabetule, si ai sa afli ca un sfert din PIB-ul Romaniei este dat de Bucuresti.

      Nu socotim aici ce produce Argesul si Galatiul si Constanta si Prahova,ca daca am socoti,ai sa afli ca esti un bou care canta ca lautarii tigani dupa ureche, aruncand cu mizerii intara noastra…
      Cand aud idiotii din astea pe care le spuneti voi „ardelenistii”de doi bani,imi vin in minte versurile marelui roman care a fost Mihai Eminescu :

      „Unde esti tu Tepes, Doamne? Ca punand mana pe ei,
      Sa-i impartzi in doua cete, de nebuni si de misei,
      Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
      Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!”

      Esti un mandru tradator de neam, nu „mandru ardelean”,derbedeule !

      PS.”Mitic” e tactu’ care nu a stiut sa te educe si sa puna nuiaua pe curul tau ,atunci cand spuneai prostii din astea, nesimtitule !

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 05/10/2014 | Răspunde

      • No fi atent, voi tot sustineti ca ungurii sunt orgoliosi si ca romanii sunt discriminati la ei in tara, unde in tara Ardealului? Cu toate astea voi spuneti ca ei ne educa pe noi sa va consideram inferiori iar pe ei fratii nostri, pai hotarati-va.
        Daca voi credeti ca romanii se simt atat de rau alaturi de unguri ar trebui sa facem un referendum sa vedeti care sunt si care nu-s nemultumiti de ei, va asigur ca cele mai multe casatorii sunt mixte, nu mai exista in ardeal prea multi romani 100% dai cu atat mai putin unguri 100%. Sa revin la Regat, in Bucuresti ai sanse mari sa fi jefuit fara sa intervina nimeni, mai ales daca esti ardelean si asta pentru ca smecheria balcanica a sudistilor le permite neobrazarea sa isi bata joc de noi. Normal ca oficial Bucurestiul produce cel mai mult dar asta pt. ca sunt multe firme ardelenesti cu sediul acolo.
        Mai bine raman in Ardeal si-mi asum riscul de a fi in pericolul sa „nu ma serveasca” cineva decat sa merg in Regat sa ma bata tiganii si smecherii de Bucuresti, Craiova, Vlacea si asa mai departe. Porpaganda antiromaneasca? No bun, mi-ai pus-o la fileu, adica ardelenii fac propaganda antiromaneasca sau tiganii ragateni care merg si fac infractiuni in strainatate? Eu cred ca va e ciuda pe noi ca suntem mai civilizati si mai occidentali. Va e ciuda ca ardelencele sunt cele mai frumoase fete, fie ele romance sau unguroaice, va e ciuda cand vedeti ca Ardealul este cea mai civilizata parte a Romaniei. Cum isi permit sudistii sa ne discrimineze si sa rada de accentul nostru sau sa ne bata, ne permitem si noia roganta sa ne simtim superiori si nu pentru ca traim in Ardeal ci pentru ca pe noi ne-au „civilizat” sasii, romanii de marca si chiar si maghiarii ardeleni adevarati. Adu-ti aminte de scoala ardeleana si intelegeti regatenilor de ce scrieti cu litere latine, pentru ca la BRasov a fost prima data folosita. Deaconul Coresi, Andrei Saguna, Nicolae Titulescu, etc….cum aveti voi valorile voastre asa avem si noi asa ca pa. Apropo eu vorbesc din experienta, prietena mea e unguroaica si are un caracter perfect, ea nu vrea sa „fure” Ardealul de la Romania si sa-l anexeze la Ungaria, la fel cum nu vor nici maghiarii, aia aveti numa’ voi in cap.

        Apreciază

        Comentariu de MnadruArdelean | 07/10/2014

      • Vorbele d-tale sunt o insiruire de cuvinte fara sens….
        1.Este evident ca romanii sunt adesea discriminati in zonele unde procentul de maghiari este mare numai ca tu te faci ca nu stii asta.
        Poate ai idee cati romani sunt angajati in administratia locala din Harghita – Covasna si cati au acolo functii de conducere…Poate ai auzit si ce patesc copii de romani in scolile din localitatile majoritar unguresti.Ai auzit de fetita aceea romanca,Sabina ?

        2.Nu stiu daca ungurii te-au educat pe tine sa consideri alti romani inferiori.
        Eu spun ca sunt unguri care fac propaganda in sensul asta,iar daca le merge cu unii romani ardeleni mai slabi cu capul,atumci sigur ca nu se supara si chiar se bucura.
        De obligat, ungurii nu obliga pe nimeni dintre romani sa fie prost…

        3.Actiunile de destabilizare si divizare a opiniei publice din tarile -tinta ale Ungariei dupa Trianon ,inclusiv Romania, sunt un obiectiv vechi al Ungariei, indiferent de regimurile care s-au perindat in ultima suta de ani la Budapesta.
        „Ardelenismul”este o inventie mai veche a laboratoarelor diversioniste maghiare si are rostul de a fractiona societatea noastra pentru a -i slabi puterea de reactie.
        E mult mai usor sa rupi bucati dintr-o tara sfasiata de forte centrifuge, decat atunci cand ai in fata unui popor unit.
        O doctrina asemanatoare ardelenismului e pusa in aplicare in Basarabia si poarta numele de „moldovenism”>
        Pentru „moldovenistii” conceputi de Moscova, „ruminii”sunt tot ce poate fi mai rau pentru adevaratii „maldavani”.

        Sunt fascisti, tigani, hoti. Atentie totusi la faptul ca pentru „moldovenisti”, „romini fascisti si tigani” sunt atat ardelenii cat si muntenii si chiar moldovenii nostri, care s-au „rominizat”adica sunt si ei tigani fascisti ca si ardelenii si muntenii !
        Pe scurt, temele si lozincile sunt cam aceleasi si printre „ardelenisti”si primtre „moldovenisti”,numai ca „moldovenistii”nu vorbesc inca de „mitici” !
        Unde mai pui ca „autonomistii”indepedentisti ai Tinutului Secuiesc si-au dat mana cu „moldovenistii”de la Chisinau si Csibi Barna se duce regulat in R.Moldova, unde face diverse actiuni separatiste impreuna cu organizatii antiromanesti ca „Voievod” sau „Patriotii Moldovei”.
        Barna a fost la Chisina si la aniversarea bataliei de la Podul Inalt din 1475,cand un corp de oaste secuiesc a luptat alaturi de Stefan cel Mare impotriva turcilor.
        Rasul este ca musiu Csibi Barna nu „sarbatoreste” impreuna cu muntenii batalia de la Calugareni din 1595, cand secuii au fost din nou aliati cu romanii,munteni de data asta ,impotriva turcilor ! :))

        Cat despre criminalii de „mitici”,rugamintea mea e sa incerci sa nu mai vorbesti prostii.Hoti si criminali sunt si in Ardeal si in Timisoara si in Maramures si in Oltenia, sa nu intram intr-o discutie aiuristica de genul :” hotii mei sunt mai buni ca hotii tai”.

        Oricum, constat ca pierd vremea cu un subiect de-a dreptul tampit,facand astfel jocul propagandei de care am vorbit mai sus.
        As fi bucuros totusi daca ai incerca sa -ti dai seama ca toata „filosofia” asta „ardelenista e o facatura si ca „independenta” romanilor fata de alti romani ar fi cea mai mare lovitura pe care ar putea sa o dea Ungaria in directia reanexarii Ardealulului.
        Sa-ti fie clar ca NICIODATA Ungaria singura nu ar putea sa arunce in aer Romania,dar daca ar reusi sa aiba in fata parti dezmembrate ale Romaniei, i-ar fi mult mai usor…
        Nu-i este nimanui ciuda ca dintre ardeleni s-au ridicat somitati ca Andrei Saguna (apropos,el nu era ardelean, era aroman de la sud de Dunare asezat in Ardeal), sau Gojdu (oops, alt aroman venit in Ungaria din Balcani ),sau Samuel Micu Klein,sau Coresi, Barnutiu, Iuliu Maniu si multi altii.
        Suntem MANDRI, nu invidiosi, pentru ca sunt romani de-ai nostri si au luptat pentru INTREG POPORUL ROMAN ,nu doar pentru Ardeal…

        Cat despre Nicolae Titulescu,atentie, era oltean si tu nu stiai ! Ramai mandru de el, nu-i asa ?

        Cat despre „discriminarea” ardelenilor pentru accent,hai sa fim seriosi, asta e o prostie…Tu sa faci socoteala cati prim-mimistri si ministri ardeleni au avut guvernele Romaniei si pe urma sa vorbesti prostioare din aste despre discriminare…
        Ar fi multe de spus,numai ca nu prea mai am timp.Daca am uitat ceva, am sa reiau discutia alta data.

        Ce trebuie sa retii tu este ca ideea asta prosteasca a separarii provinciilor romaneti se incearca sa se planteze si printre vanateni.

        Am discutat cu vreo doi „banatenisti”si imi serveau cam aceleasi imbecilitati antiromanesti ca si „ardelenistii” si „moldovenistii”,de unde se vede ca „filosofia” separatista e unitara sica e clocita cam in acelasi „laborator”.

        Ce m-a distrat la „banatenisti” este faptul ca atunci cand i-am intrebat de ce vor separarea Banatului de Ardeal, mi-au spus ca „ardelenii nu sunt atat de civilizati ca banatenii.”
        Na-ti-o franta ca ti-amdres-o ! :))

        .
        In orice caz,

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 07/10/2014

      • Hm, asa fac banatenii? Pai nici noi nu-i consideram ardeleni, putin ne pasa. Ideea e ca noi suferim de aceasta teorie a conspiratiei cum ca ungurii ne vor divizati ca sa ne fure tara. Intr-adevar asta s-a incercat dar in trecut, in vremuri mult apuse. Eu zis asa, un copil juma’ ungur juma’ roman nu ar avea dreptul ca in viitor sa detina o casa in proprietate ca e putin ungur? Ca am auzit si despre asta, ca ungurii investesc in Ardeal ca sa-l fure, in Bucurtesti sunt si cateva firme chinezesti, asta inseamna ca Beijingul va cere ca Bucurestiul sa devina pamant chinezesc? Eu nu vad problema, eu vad mai multi maghiari discriminati decat romani cu toate ca noi ardelenii suntem toti o apa si-un pamant fie ca suntem romani sau maghiari sau sasi. Dar aceste „discriminari” se fac din amicitie de cele mai multe ori nu din rautate, de multe ori imi salut prietenii unguri ” Salut bozgore, ungure, etc…” dar e doar o gluma si invers. Eu sunt sigur ca daca ne-am vedea fiecare de treburile noastre ar fi mai bine, nu trebuie mereu sa cautam sa ne certam noi intre noi ardelenii. Sa stii ca etnia care intradevar pune in pericol societatea romaneasca si incearca s-o destrame e etnia tiganeasca. Aceste scursuri imputite fac umbra pamantului degeaba, nu stiu de ce ea toata lumea de ardeleni. Ar mai fi o chestie, cum ai spus si tu am multe de zis si nu am timp asa ca sar de la una la alta, am auzit ca separatistii sau ardelenistii asa cum ii numiti voi ar fi toti unguri, adica puneti chestiunea asta delicata doar in seama ungurilor, ei bine eu va asigur ca raportul de forte e chiar egal intre romani si unguri referitor la acasta doctrina da? Deci cu romanii ardeleni se cuvine sa se mandreasca toata tara nu? Dar ungurii atunci de ce nu au voie sa se mandreasca si ei cu scriitorii lor? Nu cumva pt. ca-s in Romania si ar trebui sa plece la ei in tara dupa spusele ragatenilor? Asa v-ar conveni nu? Ei bine tocmai asta ii face deosebiti pe ungurii nostrii de cei din ungaria, faptul ca s-au ardelenizat. Nu ii poti cere unui om care s-a nascut in Ardeal si a muncit pamantul Ardealului sa se duca la el in tara daca vrea sa celebreze ziua unui poet ungur. Si asta e cu atat mai tipic regatenesc cu cat o spun chiar ei regatenii. Cum va mandriti si noi cu oamenii de cultura din Ardeal au si ei dreptul sa se mandreasca cu oamenii lor de cultura. Dar dupa capul vostru nu e permis. Eu ti-am zis, suntem toti oameni, ungurii din Ardeal nu vor cu Ungaria, le e bine in Ardeal, multor romani de asemenea nu le place Regatul.

        Apreciază

        Comentariu de MandruArdelean | 08/10/2014

      • Din cate vad, d-ta ai idei putine si stupide…
        – Nu vorbeste nimeni de rau investitiile adevarate unguresti in Ardeal si Romania. D-ta confunzi Investitiile unguresti, care sunt una, cu smecheriile unguresti legate de retrocedari in Ardeal.
        Mii de proprietati au fost luate de unguri si organizatii unguresti din Ardeal,invocand drepturile la retrocedare ,dupa caderea regimului comunis,numai ca majoritatea acestor proprietati au fost RASCUMPARATE de Statul Roman dupa primul razboi mondia, in urma asa zisului Proces al Optantilor.Asadar, acum au fost date a doua oara ungurilorprin frauda.
        Pe de alta parte, o mostenire care valoreaza miliarde, ma refer la averea marlui roman-aroman Gojdu din Ungaria, nu este pusa la dispozitia Mitropoliei Ardealului,asa cum spune testamentul pentru ca statul ungar se opune.Atentie, Gojdu si-a lasat averea pentru a servi ca sustinere materiala studentilor romani si ortodocsi.

        – Chinezii sunt bineveniti daca investesccinstit si nu urmaresc subjugarea noastra economica.
        – Tiganii nu au legatura cu subiectul, decat poate in masura in care ne amintim ca in urma cu vreo doua saptamani, liderii tiganilor gabori din Harghita si Covasna au spus, auzindu-i pe liderii secuimii ca vor autonomie,au sarit ca vor si ei sa fie autonomi, ca doar reprezinta vreo 60000 de suflete in HAR-Cov.
        – Noi ne mandrim cu toti romanii care au facut istoria acestui popor.Sa nu-mi spui ca ardelenii nu sunt mandri de Eminescu(moldovean),Arghezi (muntean)Simion Barnutiu (ardelean), Gheorghe Lazar (ardelean),Bratianu(muntean),Traian Vuia(banatean),Minulescu (muntean), Toparceanu (muntean), Octavian Goga ( familie aromana din Ardeal), Lucian Blaga (ardelean) etc.Poporul asta ar fi mult mai sarac daca s-ar lipsi de marii sai ardeleni sau moldoveni sau munteni, asa ca lasa te rog prostioarele astea separatiste si incearca sa gandesti9 cu capul tau…

        – Ungurii au voie sa se mandreasca si ei cu geniile lor si nu-i impiedica nimeni, dar atentie, ca n-ai sa vezi un ungur din Ardeal ca e „ardelean” nu ungur si ca nu pot sa-i sufere pe „miticii”unguri din Ungaria. !

        Poate nu stii ,dar avem in toate marile orase di „regat” strazi si monumente ale lui Petofi si Adi Endre.
        Uite ca la Odorhei a iesit scandal cand niste consilieri unguri au cerut sa se elimine denumirea strazii Mihai Eminescu.Csibi Barna si un oarecare CsiszerLorant au strans si 2000 de semnaturi pentru aceasta actiune…
        Prostia asta cu dusmanul roman valah o aud doar la „moldovenistii”platiti de rusi si vad ca o promoveaza in Ardeal musiu Sabin Gherman , platit de Paszkanyi la Transilvania tv. si de o mana de papagali care habar nu au cine sunt si de unde vin….
        Vad ca a incheiat aiuristic „expozeul”tau, pretinzand ca ar spune cineva ca nu ai dreptul sa te mandresti cu marii oameni de cultura si arta pe care i-a dat Ardealul romanimii. In plus, e o prostie mare cat secolul sa spui ca ungurii din Ardeal nu viseaza la un nou Diktat de la Viena si ca nu vor , draga Doamne unirea cu Ungaria, cu Ardeal cu tot.
        Pana atunci, se folosesc de dezorientati si nestiutori ca tine si supraliciteaza doctrina fasaita a „ardelenismului „. Adica…vax !… :))

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 08/10/2014

      • Eu stiu ca sunt oameni calumea peste tot, nu am avut placerea sa merg in Ungaria dar am cativa prieteni unguri care au fost. Legat de dictatul de la Viena, sa fim seriosi ce-i intereseaza pe ardelenii unguri daca Transilvania s-ar unii cu Ungaria? Ei ttot aici vor trai, nu se vor muta cu casa la Budapesta. Toti ungurii pe care ii cunosc se mandresc ca-s ardeleni, toti vorbesc cu tine romana, langa liceul meu este un liceu maghiar, cand scapam de la scoala trecem pe la ei prin fata liceului, ne intalnim cu ei, ne salutam, radem, glumim, mergem la biblioteca impreuna, totul e super fain. Eu nu sunt nestiutor, stiu ce masacre a facut Horty, stiu ca romanii au fost oarecum marginalizati sau li s-a indus ideea asta in Ardeal dar pana la urma nu-i putem acuza pe ei pentru greselile parintilor lor. Eu ca ardelean roman ma intristez cand aud ca mereu se incearca distrugerea acestei relatii. Sa nu uitam ca in comunism ungurii erau si ei marginalizati asa ca suntem „chit”. Noua ne e ciuda tocmai pentru ca atat noi romanii ardeleni cat si maghiarii ardeleni suntem tratati ca niste inapoiati, lenti, lenesi si blegi de catre Bucuresti si Budapesta. Sunt niste stereotipuri de care nu scapi. De exemplu un prieten in Bucuresti si-a luat flegme ca a indraznit sa intrebe ce autobuz sa ia si a intrebat cu accent ardelenesc. Tot asa un prieten a plecat la rude in Ungaria si acolo niste derbedei unguri, atentie, unguri, nu ardeleni i-au zis sa se intoarca inapoi in Ardeal ca e tradator. Asta nu e lupta noastra, noi am cazut la mijloc din cauza orgoliilor bucurestenilor si ungurilor din Budapesta. Noi suntem calcati in picioare si tarati prin glod fara vreo vina. De asta lumea ardeleneasca are tendinta si manifesta dorinta de autonomie/independenta sau cum o fi. Ne dorim ceva ce-i al nostru, ceva cu care sa ne identificam pentru ca unul care e 50% roman si 50% ungur in Romania e considerat bozgor iar in ungaria e considerat „Szar budos roman”, e ca si cum suntem ai nimanui. Nu cred ca e vreun ardelean care pe care-l cunosc sa nu mearga cu teama in capitala tarii lui ca e batjocorit sau batut. Nu exagerez cu nimic cand spun ca ungurii din Ungaria sunt total straini de cei ardeleni. Daca e vreo fata din ardeal in „sud” atunci mereu trebuie luata la misto de smecheri care se holbeaza la ea. Daca esti student ardelean in Bucuresti atunci esti mai slab dotat decat cei bucuresteni pt. ca esti mai lent. Daca ai masina cu nr. de Ardeal esti mai claxonat. De lucrurile astea nu scapi. Cred ca Bucurestiul ar trebui sa-si puna mai inainte rpoblema educarii cetatenilor si dupa sa isi faca problema ca ne fura ungurii Ardealul. Stiu e super sa fi Bucurestean, sa fi din capitala, acolo de unde se da ora exacta, acolo unde respiri aer superior, voi nu intelegeti cum e sa fi discriminat pentru ca voi nu sunteti. Ajungi la un moment la saturatie si te deranjeaza chiar si o privire, asta e caracteristic si Budapestei si Bucurestiului din cate am inteles de la prieteni. De ce nu ne omorati pe noi toti ardelenii si va bateti voi Bucurestiul si Budapesta intre voi? Ca parca aia e important, e o competitie intre voi si Budapesta, noi contam mai putin. Nu e razboiul nostru dupa cum am mai spus, noi aici in Ardeal suntem doar „ardeleni”, nu unguri sau altceva. Numai voi face diferente intre noi din orgoliu. Batalia asta dintre Bucuresti si Budapesta ne face rau iar voi nu va dati seama sau nu va intereseaza. Aici nu e nimic anormal ca un ungur sa iubeasca o romanca si invers, in schimb in restul tarii si in Ungaria automat sunt stigmatizati si priviti altfel.

        Apreciază

        Comentariu de MandruArdelean | 08/10/2014

      • Cu nazdravanii din astea vii tu aici ? Cum adica :’ nu-i intereseaza pe ardelenii unguri daca Transilvania s-ar unii cu Ungaria? Ei ttot aici vor trai, nu se vor muta cu casa la Budapesta. Toti ungurii pe care ii cunosc se mandresc ca-s ardeleni, toti vorbesc cu tine romana ”

        Realitatea e cu totul alta: majoritatea românilor ardeleni si banateni se simt mai apropiați de conaționalii lor romani din sud și din Moldova, majoritatea ungurilor se simt mai apropiați de maghiarii din Ungaria, iar celelalte minorități (germani, ucraineni, țigani, etc) se raportează la identitatea lor etnică înainte de a se defini ca ardeleni. Prin urmare, nu incerca sa creezi o realitate falsa, diferita de cea pe care o traim zi de zi.
        2.Nu incearca nimeni dintre romanai sa distruga relatia inter etnica, din contra e de dorit, in locul confruntarii, numai ca ungurii au o multime de lideri care promoveaza separatismul pe criterii etnice si tu stii asta, asa ca las-o mai moale, ca ce spui tu poate sa fie crezut ce cineva neinformat sau neinteresat de situatia reala din Ardeal, nu de mine.

        De aceea nu incerca sa-mi vinzi gogosi generalizatoare de genul ” lumea ardeleneasca are tendinta si manifesta dorinta de autonomie/independenta sau cum o fi”. Care „lume ardeleneasca , tu, prietena ta si inca vreo doisprezece insi care habar nu au cat au suferit ardelenii sub unguri de-a lungul istoriei?
        3.Nu confunda glumele interregionale care se fac in anumite medii pe seama muntenilo (miticii ,nu-i asa), ardelenilor cei lenti sau a moldovenilor, oltenilor sau constantenilor, cu o psihologie de respingere intre diverse grupuri regionale ale poporului roman … Una sunt glumele,alta e fenomenul de respingere, inexistent in psihologia maselor. Asa ceva ai sa vezi si intre francezii din nord si cei din sud,sau intre nemti, italieni etc.De aici pana la separare teritoriala si anularea luptei duse timp de sute de ani pentru unire e cale lunga de tot, asa ca las-o jos ,ca ma faci sa rad canD aud ‘ARGUMENTELE”TALE DE DOI BANI!
        TU NE VREI SA TE INTERESEZI SI SA AFLI CA EXISTA O MISCARE REALA DE SEPARARE A UNGURILOR CU TOT CU ARDEAL de Romania, sprijinita si stipendiata din afara granitelor Romanie. Asta se intampla de 100 de ani iar in ultimii ani a devenit tot mai obraznica.Una e ca un roman sa iubeasca o unguroaica si alta ste sa militezi pentru ruperea Transilvaniei de trupul Romaniei.Si eu vin dintr-o familie atestata documentar cu radacini ardelenesti vechi de trei sute de ani, iar la noi in familie ni9ci nu poate fi vorba sa ne socotim mai cu mot decat restul romanilor si socotim asta o mare prostie.
        Sa-ti intre bine in cap ,”ardelene” !

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 09/10/2014

      • No ce mi-as dori sa vi odata pe la noi sa vezi cum sta defapt treaba. Adica eu mint? O sa vezi ca nu ai probleme cu nimeni, nimeni nu-ti da cu steagul Ungariei in cap aici, poti sa vorbesti si chineza ca tot te serveste vanzatoarea unguroaica la magazin. Poti sa ai scris pe frunte „roman” si o sa vezi ca tot vei putea sa bei o bere intr-un pub fara sa atragi macar o privire rautacioasa. De cat timp n-ai mai fost in Ardeal? Apropo m-ai facut derbedeu, tradator de tara doar pentru ca am numele „MandruArdelean”, dar tu nu te mandresti cu orasul tau spre exemplu? Prin faptul ca am vrut sa aduc niste argumente care arata ca ungurii sunt prietenii nostri sunt numit tradator. Halal tratament ospitalier de la un roman de-al meu am primit. Vezi? E vorba de inversunare, de rautate la voi, in timp ce la noi e vorba de detasare in ceea ce priveste problemele interetnice. Nu uita ca noi nu oamenii nu avem probleme, noi ni le inventam. Acum eu nu zic ca, apropo sambata e meciul, un ungur nebun nu va sari la bataie pe stadion sau nu se vor incaiera cu ragatenii dar pana la urma aia sunt nebuni extremisti de Budapesta, nu de Ardeal. Si da liderii lor sunt niste mizerabili, UDMR nici n-ar trebui sa existe pentru ca nu poti infiinta partid politic pe criteriu etnic. No, eu te invit pe la noi sa vezi ce bine ii, si dupa o sa-ti schimbi parerea. :)

        Apreciază

        Comentariu de MnadruArdelean | 09/10/2014

      • Nu minti, spui prostii fara sa gandesti ce spui. Nu am spus nimic despre steagul Ungariei si nici despre steagul secuiesc,asa ca dezvata-te sa bati la usi deschise…
        Cand calific pe cineva ca e tradator, nu o fac pentru ca acel cineva isi spune “manru ardelean”sau pentru ca le spune altor romani “mitici”.
        Tradator e cu siguranta cel care actioneaza pentru dezmembrarea patriei noastre Romania.

        Cum poate fi altfel un astfel de specimen, decat tradator ?

        Am tot fost in ARDEAL, ASA CA STIU CARE E SITUATIA ACOLO, NU E NEVOIE SA MI-O EXPLICE CINEVA.Am intalnit o multime de unguri de treaba si evident cativa nenorociti care vedeau in romani dusmani,desi nu le facusera nici un rau.
        In plus, eu spun ca tare asi dori pentru romanii nostri din Timoc sau din Ucraina si Rusia, sau pentru aromanii din Balcani,sa aiba aceleasi drepturi nationale ca ungurii din Romania…
        Din pacate noi romanii suntem mai peste tot supusi presiunilor, batjocurii si deznationalizarii.

        Inchei sfatuindu-te sa urmaresti cu atentie videoclipul de mai jos si sa incerci sa CUGETI fara patima “ardelenista”la soarta TRISTA A romanilor ardeleni (si nu “mitici”) din UNGARIA.

        JURAMANT DE APARARE A TRADITIILOR SI A LIMBII ROMANE IN RANDURILE ROMANILOR DIN UNGARIA …IN LIMBA MAGHIARA ! VIDEO

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 09/10/2014

      • Mda, am vazut, si ce sa le fac?! Uite ma uit asa de detasat la Romania – Ungaria, fara sa injur pe nimeni, fara sa-mi pese cine castiga. Incercati si voi ca nu va costa nimic :))! De la atat incrancenare la un asemenea meci romanii si ungurii vor face riduri si vor imbatranii cu 10 ani de atat ura. Inca un lucru prin care ne deosebim! :D Noi nu avem dusmani, nu avem de impartit teritorii cu nimeni. Na poftim :P!

        Apreciază

        Comentariu de MnadruArdelean | 11/10/2014

      • Cine ti-a spus sa te uiti la meciurile cu Ungaria fara sa sustii nicio echipa ? Chiar crezi ca Romania nu are dusmani ?
        E uimitor cum te rupi de realitate si cum nu reusesti sa intelegi esenta unor probleme simple.
        Oi fi tu „ardelenist”, dar habar nu ai pe ce lume traiesti !

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 12/10/2014

      • 10 MOTIVE PENTRU CARE AR FI GENIAL SA NU-I HUIDUIM MAINE PE UNGURI. DIN CONTRA, SA LE APLAUDAM IMNUL.
        1. Am dovedi faptul ca romanii pot sa-si propuna o tema, un deziderat, ca sunt uniti. Asta i-ar speria groaznic pe oamenii politici.
        2. In mod clar ungurii vor huidui imnul nostru. Imaginati-va stupoarea momentului neasteptat de liniste pe imnul lor. Asta e mai inspaimantator pentru fotbalistii maghiari decat ceva la care se asteapta si pentru care au fost pregatiti psihic. In plus, o astfel de lectie le-ar pune plumb in picioare, in loc sa-i inraiasca.
        3. Am arata unei Planete intregi ca suntem altfel. Asa ceva ar face prima pagina in toata Europa.
        4. Ar fi o umilinta greu de indurat pentru suporterii maghiari.
        5. Am demonstra un nivel superior lor ca si civilizatie, educatie…
        6. Ar fi viralul anului in Romania dar si in Ungaria.
        7. Ar fi un fenomen imbratisat cu respect si bucurie de toti activistii anti-razboi. Ar face din Romania un punct de reper.
        8. Ar fi o reprezentare a tarii noastre mai puternica decat orice demers politic la nivel european sau regional din ultimii 25 de ani.
        9. Ne-am demonstra ca suntem mai buni si mai puternici decat credem. Si asta in doar 60 de secunde in care ne-am abtine o descarcare de ura.
        10. Pentru ca nu riscam nimic facand asta. Absolut nimic

        Apreciază

        Comentariu de MnadruArdelean | 12/10/2014

      • Chestia asta e valabila si pentru unguri,cand vine vorba de imnul Romaniei…

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 12/10/2014

  7. Citez „Mirajul unui Ardeal mai prosper i-a păcălit pe mulți români ardeleni~ Ma indoiesc ca sint multi!!!

    Apreciază

    Comentariu de carl | 21/01/2015 | Răspunde

  8. Scriu acest comentariu in totala cunoastinta de cauza! Sabin Gherman si Mircea saian , liderii acestei formatiuni , numite Liga Transivaniei Democrate ,au sustinut din start infiintarea acestei organizatii! Nimeni insa nu so0a pus intrebarea de unde vin fondurile ? Sumele alocate acestei organizatii sunt imense! Prosperitatea lui Sabin Gherman este batatoare la ochi ! Daca s-ar evalua averea lui Gherman, precis nu ar putea justifica din salariul de la Paszkany casele , masinile etc etc vacanytele in strainatate. De ce nu faceti publice intalnirele celor 2 ci Vona Gabor ,Eva Maria Barki si alti membrii Jobbik ?

    Apreciază

    Comentariu de membru ltd scarbit | 12/07/2015 | Răspunde

  9. subscriu,ma blocat pentru simplul fapt ca am intrebat de unde are toti banii astia!

    Apreciază

    Comentariu de adi | 10/10/2015 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.