CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ce reprezintă pentru noi românii cei 13 generali maghiari executaţi, care au partcipat la Revoluţia de la 1848 – 1849” ?


 

Monumentul celor 13 generali de la Arad

 

Comemorarea celor „13 generali maghiari”, de către etnici şi reprezentanţi ai minorităţii maghiare din România laolaltă cu cei ai Ungariei se înscrie pe aceaşi linie a antiromânismului exacerbat,a  obrăzniciei fără limite şi ofensei la adresa naţiunii române manifestate constant, în ultimii peste 20 de ani, de susţinătorii şi promotorii maghiari şi secui, din România şi unguri din Ungaria, de formaţiuni politice, diverse  organizaţii, asociaţii, etc. ale acestora, ai ideologiei revizionist-iredentiste, revanşarde, segregaţioniste sau autonomist – separatiste teritoriale.

Sunt numeroase exemplele când aceşti duşmani pe faţă ai statului naţional unitar român sărbătoresc şi comemorează, pe teritoriul României,  momente şi evenimente socotite de ei „măreţe pentru istoria Ungariei”, dar care pentru români au fost tragice şi dureroase.

Fără a dovedi nici cel mai mic respect faţă de asemenea sensibilităţi naţionale – proprii, de altfel, fiecărei ţări sau naţiuni din lumea largă a căror istorie a fost marcată de  tragisme, orori şi drame profunde – nostalgicii, de aici, din Ungaria şi de aiurea ai statului ungar de dinainte de Trianon au sărbătorit si sarbatoresc cu pompă şi mândrie, între altele, „15 martie 1848”, „70 de ani de la intrarea lui Horthy Miklos în oraşul Miercurea Ciuc”, ba chiar au riscat conştient ruperea relaţiilor dintre România şi Ungaria prin acţiunea de reânhumare, în ţara noastră, a fascistului antiromân şi antisemit horthyst şi szalasist Nyiro Jozsef, si îl venerează şi îl sărbătoresc pe Vass Albert, unul dintre macabrii  criminali maghiari ai ocupaţiei horthyste a zonei de nord-vest a României, criminal de război,  etc.!

 

 

 

 

Ce reprezintă cei „13 generali maghiari din revoluţia de la 1848 – 1849” pentru români?

 

 

 

 

Cine au fost cei „13 generali maghiari”?

 

 

Aceasta este denumirea generică sub care i-a făcut cunoscuţi istoriografia ungară. Aceştia au fost: Karlo Knezic, croat, numit general de Lajos Kossuth; Karoly Vecsey, maghiar, numit general de Kossuth; Erno Kiss, armean, numit general de Kossuth; Jovan Damjanic, sârb, numit general de Kossuth; Ludwig Aulich, german, numit general de Kossuth; Arisztid Dessewffy, maghiar, căpitan; Georg Lahner, german; Vilmos Lazar, maghiar; Karl August, conte german; Jozsef  Nagysandor, maghiar; Ernst Poelt von Poeltenberg, conte austriac, numit colonel de Kossuth; Josef Schweidel, austriac, maior şi Ignac Torok, maghiar.

Prin urmare, în realitate, ei ar trebui numiţi „cei 13 ofiţeri de la Arad”, întrucât numai cinci dintre ei au avut gradul de general.

Mai mult, doar cinci dintre aceştia au fost de etnie maghiară, restul de opt având nationalitatea  austriacă, germană, sârbă, croată şi armeană.

Toţi au fost ofiţeri ai armatei imperiale austriece, iar prin dezertare şi trădare s-au alăturat armatei revoluţionare maghiare şi au participat la luptele duse de aceasta împotriva armatei populare revoluţionare româneşti din Transilvania, condusă de Avram Iancu şi a imperialilor.

După înfrângerea şi capitularea resturilor armatei maghiare, la Şiria, lângă Arad, „cei 13” au fost făcuţi prizonieri de amata ţaristă şi predaţi austriecilor.

 

 

Executia celor 13 criminali, pictura de János Thorma

Executia celor 13 criminali, pictura de János Thorma

Potrivit tuturor uzanţelor militare, inclusiv pe timp de război, aceştia au fost condamnaţi la moarte, de curtea marţială, prin spânzurătoare pentru trădare şi trecerea de partea inamicului.

Prin acţiunile lor armate „cei 13” au susţinut prevederile programului revoluţiei paşoptiste maghiare, inclusiv punctul 12 al acestuia care stipula alipirea forţată a Transilvaniei la Ungaria împotriva voinţei românilor majoritari!

Parte dintre ei, având şi funcţii de comandă, sunt răspunzători, alături de ceilalţi mercenari şi aventuriei din armata aşa zis revoluţionară maghiară, comandată de Jozsef Bem, de uciderea a peste 40 000 de români, dintre care peste 100 de preoţii ortodocşi români spânzuraţi, de arderea şi ştergerea de pe faţa pământului a peste 300 de sate locuite de români, de sute şi sute de crime barbare şi atavice, de miile de schingiuiri, de execuţiile „tribunalelor de sânge maghiare” destinate exterminării românilor transilvăneni.

Ei i-au ucis pe românii transilvăneni care îşi apărau dreptul la libertate socială şi naţională! Asta reprezintă pentru noi românii „cei 13”!!!

În anul 1925, în timpul României interbelice, perioadă istorică caracterizată printr-o imensă demnitate naţională şi un accentuat patriotism, susţinute de personalităţile ce făuriseră România Mare la 1918, guvernul Ionel Brătianu şi Regele Ferdinand Întregitorul de Ţară au dispus demolarea monumentului ridicat de Ungaria, la 1881, la Arad, în memoria „celor 13”, înţelegând că acesta reprezenta un afront la adresa României dar şi pentru a stopa acţiunile revizioniste maghiare, în general, practicate de regimul horthyst al Ungariei împotriva ţării noastre.

În anul 2004, Guvernul României, printr-un act de gravă eroare de guvernare ce impietează memoria românilor care s-au jertfit în luptele cu duşmanul ancestral maghiar pentru libertate naţională în Transilvania şi nu numai, – aceasta în ciuda unei puternice opoziţii – aprobă reamplasarea monumentului „celor 13”, la Arad!

Nu există nici o motivaţie în susţinerea acestei decizii ruşinoase  şi descalificante pentru guvernul respectiv pentru că nu poţi justifica niciodată, nicăieri şi în faţa nimănui, în această lume, aprobarea ridicării unui monument în ţara ta care să evoce pe criminalii strămoşilor tăi!

 Claudiu Aiudeanu

Ziarul Natiunea.ro

02/07/2013 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

12 comentarii »

  1. Poate ca ar trebui sa luam exemplu de la unguri cum se lupta ei pentru tara lor si pentru neamul lor si pentru eroii lor. Ma uit la statuia lor ce fromos este facuta. Si-mi aduc aminte de bustul lui Nicolae Balcescu din Piata Pache Protopopescu care este facuta groaznic, cu gauri in ea, parca nefinisata, un fel de Nicolae Balcescu „in mizerie”. O batjocura a eroilor neamului. Sau statuia lui Iuliu Mania din Piata Palatului Republicii, vis-a-vis de cladirea MAI, statuie care este tot asa rasolita, cu gauri de parca sculptorul nu a mai avut material, ingrozitor finisata, parca facuta de mantuiala. Este de inteles modernismul, dar nu aplicat pe valorile neamului romanesc.

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 02/07/2013 | Răspunde

  2. daca mai traiesc si oi fi tinar si v-a incepe un razboi toata natia ungureasca vreau sa o distrug in frunte cu tradatorii din romania.

    Apreciază

    Comentariu de raulmarta35 | 06/07/2013 | Răspunde

  3. Stimate Raul Marta,
    Lumea in ziua de astazi, a europenilor, se conduce dupa alte principii decat cele naziste care doreau sa distruga natiile potrivnice.
    Daca o sa mai traiti si o sa mai fiti tanar, eu as zice sa distrugeti prostia din capul multor romani. Mai navigati si dumneavoastra pe net si cautati pe youtube de exemplu, sau emisiunea TV a lu’ Mitica, si in multe alte locuri, si veti vedea cat de mare este prostia la unii romani, la foarte multi romani. Prostia lor s-o distrugeti, daca puteti, in primul rand pentru ca ne fac neamul de ras si in al doilea rand pentru ca nu cu acestia veti putea „distruge” natia maghiara.
    Cred ca va lasati prea usor manipulat. Asta daca nu sunteti chiar dumneavoastra un manipulator precum Vadim care si el asmute natia romana contra maghiarimii negandindu-se o clipa cate probleme are natia romana. Poate se gandeste dar le ignora voit.
    Ca si Vadim si dumneavoastra nu ati invatat nimic din istorie. Asa au fost legionarii care erau romani asmutiti contra evreilor si contra comunistilor si contra URSS. Si au distrus tara pentru ca urmare actiunii lor s-a creat curentul intrarii Romaniei in WW2, navalirii muscalilor bolsevici peste noi timp de 45 de ani si inca mai sunt in spinarea noastra si acum, dupa 23 ani de la puciul lui Gorbaciov si al fostului presedinte, domnul Ion Iliescu. Basca grava acuzatie de holocaust, pilonii principali ai acestei acuzatii fiind legionarii si Ion Antonescu.
    Ura antimaghiara ne va duce si mai mult pe drumul pierzaniei pe noi, neamul romanesc. Sper ca nu acesta este scopul dumneavoastra. Dar mai stii ? Dupa cum va exprimati ura viscerala, cred ca asta urmariti.

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 07/07/2013 | Răspunde

    • Stimate domn, discursul dumneavoastra in conext eoropean si corect politic se bazeaza pe mai multa prostie si necunoastere decat a babelor ce se cearta la Mitica, de unde pana unde ii scoateti vinovati pe leginari de intrarea tarii in razboi, si de ocupatia de mai tarziu, aruncati toate mizeriile propagandistice pe care le-ati citit, deasemenea uitati toate rahaturile cu europenizarea si alte bazaconii, informatia de pe net este mai nociva decat cianura, pune-ti mana si ctiti-i pe Noica, Eliade, Nae Ionescu, Julius Evola, Radu Gyr, Friedrich Nietzsche, Nicolae Paulescu, Tutea, etc, si poate ve-ti reusi sa ganditi cu mintea dumneavoastra nu cu a comisarului responsabil cu propaganda, fie el sovietic sau european. Desigur ura viscerala nu poate naste nimic bun, dar cum puteti dumneavoastra a invata din greselile trecutului cand nu il cunoasteti, uitati-va la dumneavoastra ce aer de superioritate afisati, dar dati dovada de neghiobie. Vorbiti despre ura cand dumneavoastra urati ceea ce nu intelegeti, si nu intelegeti pentru ca sunteti un autosuficient cras.

      Apreciază

      Comentariu de Catalin | 24/07/2013 | Răspunde

      • Nu prea se intelege pe cine sunteti dv. suparat si nici ce aveti de spus, daca aveti intr-adevar ceva de spus…

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 24/07/2013

  4. Domnule Mucanu , din pacate tocmai asta este problema – sunt foarte putini romani cu ura antimaghiara in schimb maghiarii sunt foarte uniti si porniti impotriva romanilor.Romanii din Ardeal sunt indoctrinati cu expresia ”eu ma inteleg bine cu Pista” dar Pista cu ai lui ”uneltesc” si vor strazi , facultati , limba etc etc etc. iar jumatate Ardealul este cumparat la propriu de maghiari ptr ca suntem un popr slab. Uita-te cum au procedat Croatia , Slovacia , Slovenia unde ungurii au incercat aceleeasi strategii marsave……Acolo poti ajunge si in puscarie daca-ti tradezi tara prin vanzari de pamant etc.La noi romanii vor sa uite , romancele isi deschid membrele in fata lor fara sa stie ca politica lor a fost de cand lumea de maghiarizare a teritoriilor si este transmisa de neamul lor din mosi stramosi si nu numai la noi , iar Ungaria mama ii sprijina neoficial cu pozitii inalte si cu bani…..

    Apreciază

    Comentariu de Un roman. | 07/08/2013 | Răspunde

  5. Maghiarii se trag din semintiia popoarelor turce ca si khazarii si pe unde s-au aciuiat au exploatat, distrus sau au omorat populatiile sedentare gasite pe acele meleaguri. Asta au e in sange si e greu sa-i convingi ca provin din migratori si barbari. Si azi secuiimai umbla cu cutitul la cizma sau cu brisca in buzunar ca sa taie un roman. In aceste conditii ce mai putem spune cand isi pun statui cu eroi lor care de fapt sunt criminali pentru noi. Ungurul care in martie 1990 l-a calcat in picioare pe romanul Cofariu la Tg Mures a facut puscarie, iar secuii l-au declarat martir. In trecut ungurii au mai facut o nazdravanie si i-au botezat pe tiganii din Ardeal cu nume unguresti creand o rasa noua tigano-secuimea care au asimilat tiganii si vorbesc ungureste acum, dar portul lor nu s-a schimbat prea mult. Au facut asta ca sa le creasca numarul. DACA I-AM ANALIZA GENETIC PE UNGURII DIN ARDEAL AM CONSTATA CA SUNT UN AMESTEC DE RASE SI NATII, DAR UNGURII TIN LA BLAZON SPRE DEOSEBIRE DE NOI ROMANII.

    Apreciază

    Comentariu de Cezar | 28/08/2013 | Răspunde

    • Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 28/08/2013 | Răspunde

    • Aveti pe acest videoclip rezultatele cercetarilor genetice privind originea maghiarilor facute de Acadaemia Ungara de Stiinte Medicale in colaborare cu institutii prestigioase din Germania, America etc.Va recomand cu caldura acest material…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 28/08/2013 | Răspunde

  6. Demolarea sau transportarea acestui monument hortist, in tara de bastina, Centrul Asiei sau Ungarea! In America l-ar da jos urgent, fara nici o replica.

    Apreciază

    Comentariu de Ileana Lu Bodale-Jewell | 16/03/2014 | Răspunde

  7. Guvernele noastre corupte Au nevoie De o lectie De Istorie, blatul de moment le intuneca capacitatile in dauna unei tari intregi .Rusine acestor tradatori inconstienti!!!!!

    Apreciază

    Comentariu de Alex. Chiheri | 02/07/2017 | Răspunde

  8. Am un tablou de vânzare referitoare la aceasta tematica

    Apreciază

    Comentariu de Sabin | 05/04/2022 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.