CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

21 IUNIE- SOLSTITIUL DE VARA.Video de la Stonehenge.


 

 

 

Dupa momentul solstitiului, Soarele isi incepe drumul lung de sase luni spre sud. In acest interval ziua va scadea mereu, iar noaptea va creste. Echinoctiul de toamna se va produce pe 23 septembrie, iar solstitiul de iarna pe 22 decembrie.

Denumirea de solstitiu provine din latinescul solstitium, format din sol (Soare) si stitium, de la verbul sistere (a se opri, a ramane constant). Datele pur tehnice se pot gasi la finele acestu material. Ca si un interesant video explicativ despre solstitiu, dar si despre monumentul celt de la Stonehange, care se pare ca a fost dedicat evenimentelor astrale precujm solstitiile si echinoxurile.

Spre deosebire de celelalte zile din an, cand unghiul facut de Soare cu orizontul la trecerea meridianului se schimba semnificativ de la o zi la alta, la solstitii acest unghi devine stationar, planul determinat de centrul Soarelui si de axa de rotatie a Pamantului fiind perpendicular pe planul orbitei Pamantului. In cele doua momente ale anului unghiul facut de razele Soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an.

 Variatia acestui unghi in cursul anului se explica prin aceea ca axa de rotatie a Pamantului nu este perpendiculara pe orbita lui.

Dar sa vorbim putin si despre traditii, despre cum influenteaza eleomenirea, ceea ce spuneam la inceputul acestui articol. Inca din cele mai vechi timpuri omenirea a realizat ca vara zilele sunt din ce in ce mai lungi, iar hrana se gaseste din abundenta.

Agricultura si pastorirul erau foarte prielnice in acest sezon care incepeacu soltitiul de vara, pestii in rauri si in lacuri se gaseau cu mult mai mare usurinta. In plus, hrana fiind abundenta, nici fiarele salbatice nu mai atacau ca iarna, de pilda. De aceea vara a fost inca din acele timpuri asociata cu traiul bun, cu odihna.

 

 

 

 

Traditiile si superstitiile in timpul solstitiului de vara au radacini stravechi. Fiindca este cea mai lunga zi a anului (ziua in care are loc solstitul de vara) a fost considerata punct de rascruce. In timpul solstitului de vara exista un anume moment in care toate stihiile stau in cumpana lucru ce a generat mai multe traditii si obiceiuri.  Solstitiul de vara are loc intr-o zi a absolutului inscrisa sub semnul focului care este simbolul soarelui.

Traditiile si superstitiile vechilor celti vis  avis de solstitiul de vara, constau in aducerea de multumiri zeitei Litha care asigura fertilitate, bogatie, putere si ordine. Vechii germani sarbatoreau solstitiul de vara prin aprinderea de focuri pe munte si rostogolirea la vale roti aprinse care simbolizau soarele. Aceste traditii si obiceiuri aveau menirea sa omagieze  pe zeul lor Wotan, in acelasi timp ele avand rolul sa puna pe fuga spiritele rele.

In China antica , sarbatoarea solstitiului de vara era o sarbatoare dedicata pamantului , fortei feminine si pricipiului Yin. Solstitiul de iarna era rezervat sarbatoririi cerurilor , fortei masculine si principiului Yang. In vechea Galie , celebrarea solstitiului de vara era denumita “Sarbatoarea lui Epona” , dupa numele unei zeite a cailor, personificand fertilitatea, independenta si agricultura.

Solstiţiul se va produce începând cu ora 20.16, atunci când practic Soarele “stă” pe cer mai mult decât în restul anului, aflându-se la cea mai mică înălţime faţă de Ecuator. Solstiţiul de vară are loc ca urmare a înclinaţiei axei terestre la 23°27′, ceea ce face ca emisfera nordică să primească mai multă lumină de la Soare, în timp ce emisfera sudică se află în situaţia opusă.

Astfel, Soarele se află la latitudinea medie a ţării noastre de 67 grade şi 52 de minute deasupra orizontului, ceea ce determină ca durata zilei să fie cea mai mare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, iar durata nopţii, de 8 de ore şi 28 de minute.

 Solstitiul de vara atrage anual o multime cosmopolita – druizi, hippies, adoratori ai soarelui si diversi curiosi care vor sa traiasca experienta acestui festival antic, scrie The Telegraph. Aproape 20.000 de oameni s-au adunat pentru a vedea rasaritul la Stonehenge, iar politia a facut peste noapte 15 arestari, pentru tulburarea linistii publice.

Rasaritul a fost intampinat cu urale de catre vizitatorii complexului megalitic, mai ales ca, spre deosebire de anii precedenti, conditiile atmosferice au fost favorabile. Anul trecut, nu mai putin de 36.500 de oameni au venit la Stonehenge, provocand haos in imprejurimi. Cu ocazia solstitiului de vara, motorul de cautare cel mai indragit, Google, a marcat evenimentul prin schimbarea logoului.(agentia org.)

Publicitate

21/06/2013 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: