O ISTORIE A ZILEI DE 19 MAI. VIDEO
19 mai, istoricul zilei
804: A murit carturarul Alcuin, consilier al lui Carol cel Mare.
Flaccus Albinus Alcuinus sau Ealhwine ( n. cca.735 ), a fost un teolog anglo-saxon , profesor la școala palatină din Aachen , si colaborator al imparatului Carol cel Mare . A făcut reforme importante în liturghia romano-catolica și a lăsat peste 300 de scrisori în latina , o sursă importantă de studiu pentru istoria timpului său.
1296: A murit Papa Celestin al V-lea; (n. 1215).
A fost ultimul suveran pontif până la Benedict al XVI-lea, care a renunțat la funcția de conducător al Bisericii Catolice. Demisia din februarie 2013 a lui Benedict al XVI-lea a cauzat multe comparații între cei doi suverani pontifi.
1536 : Este decapitată in Turnul Londrei sub invinuirea de incest, adulter și înaltă trădare, Anne Boleyn, a doua soţie a lui Henric al VIII-lea al Angliei; (n. cca.1501).
1593: S-a nascut Jacob Jordaens, pictor flamand; (d. 1678).
Jacob Jordaens : Autoportret (c.1650)
1762: S-a nascut filosoful german Johann Gottlieb Fichte.
Este cunoscut ca părinte al idealismului german, unul dintre marii succesori ai lui Kant (d.27 ian. 1814).
1802: Napoleon Bonaparte a instituit ordinul ”Legiunea de Onoare”, cea mai inalta recompensa care se acorda in Franta, drept recompensa pentru merite civile si militare deosebite in serviciul Frantei.
1825: Moare Claude Henri de Rouvroy, conte de Saint-Simon, teoretician social francez (n. 1760). Este fondatorul curentului filosofic Saint-Simonist .
Ideile sale au avut o mare influenta asupra multor filosofi materialisti si socialisti utopici din secXIX.
1881: S-a nascut Mustafa Kemal Atatürk , primul preşedinte al Turciei; (d. 1938).
Mustafa Kemal Ataturk
1882 : S-a nascut Mohammed Mosaddeq , prim-ministru al Iranului; (d. 1967).
1887: S-a nascut sculptorul roman Ion Jalea, membru al Academiei Române; (d. 7 noiembrie 1983).
A participat la Primul Război Mondial, unde şi-a pierdut o mână în luptă, fiind nevoit să sculpteze toată viața cu o singură mână.
1890: S-a nascut liderul comunist vietnamez Ho Și Min; (d. 1969).
A fost un om de stat și revoluționar marxist vietnamez, prim-ministru (1946 -1955 ) și președinte (1955 – 1969) al Vietnamului de Nord.
1895: A murit José Martí, scriitor și om politic cubanez; (n. 28 ianuarie 1853).
1898: S-a născut Julius Evola, publicist şi filosof politic italian;( d.11 iun. 1974).
A fost nul dintre cei mai proeminenţi filosofi tradiţionalişti ai secolului trecut si un autor pe cât de prolific şi strălucit pe atât de controversat. Numit “eternul revoltat împotriva lumii moderne”. Principalele sale lucrări “Revolta contra lumii moderne” (Rivolta contro il mondo moderno, 1934), “Oamenii printre ruine” (Gli uomini e le rovine, 1953), “Fascismul”(Il Fascismo, 1964), sunt traduse în toate limbile de circulaţie internaţională. Volumul ”Cavalcare la tigre” (A călări tigrul), apărută în 1961, este cartea cea mai controversată a lui Julius Evola.
1898: A murit William Ewart Gladstone ( n.29 decembrie 1809) , om de stat liberal britanic. A fost de patru ori prim ministru al guvernului Marii Britanii.
1910: S-a nascut pictorul roman Ion Ţuculescu.
A vazut lumina zilei la Craiova, intr-o familie de intelectuali, iar cursurile priamre si gimnaziale le-a facut in localitatea natala.
A debutat de timpuriu, la varsta de 15 ani, sub indrumarea lui Eustatiu Stoenescu, cu o expozitie personala. In ciuda aprecierilor, a renuntat la pictura in favoarea studiului biologiei si medicinii umane. Si-a incheiat s studiile la Facultatea de stiinte naturale in 1936, fiind numit profesor la seminarul teologic de la Manastirea Cernica.
Trei ani mai tarziu a absolvit cu mentiunea Magna cum laude Facultatea de medicina.In timpul studiilor universitare a pictat destul de rar, dedicand mai mult timp stiintei decat artei.
A revenit in prim-plan cu o expozitie personala vernisata la Ateneul Roman in 1938. A fost trimis pe front in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in calitate de medic.
A activat apoi ca cercetator stiintific la Academia Romana si sef de lucrari la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti. S-a imbolnavit brusc in 1961, iar starea sanatatii sale s-a agravat cu fiecare zi, in 1962 fiind supus unei interventii chirurgicale.
Din perioada aceea dateaza lucrarea „Testamentul meu plastic” Ultimul tablou l-a pictat in 27 aprilie, pentru ca in 27 iulie 1962 , la numai 52 de ani, sa se stinga din viata. A fost inmormantat in cimitirul Manastirii Cernica, in cavoul familiei Galaction.
1918: Regele Romanaiei, Ferdinand I isi continua vizita in Basarabia, vizitand dupa Hotin, orasul Balti.
1919: A început Războiul de Independență al Turciei, după ce Mustafa Kemal Atatürk a organizat la Samssun mișcarea de rezistență împotriva dezmembrării Imperiului Otoman.
1919: A fost înființată organizația non guvernamentală Save the Children pentru apărarea drepturilor copilului.
1922: Este înființată „Organizația de Pionieri” a Uniunii Sovietice.
1925: S-a nascut dictatorul criminal comunist cambodgian Pol Pot; (d. 15 aprilie 1998).
1925 : S-a nascut activistul radical american Malcolm X, luptator pentru drepturile civile ale populatiei americane de culoare;(d.21 februarie 1965 ).
1925: Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei au incheiat o conventie pentru revalorizarea leului si lichidarea totala a datoriilor statului catre BNR.
1932: S-a infiintat Institutul Superior de Educatie Fizica din Romania.
1932: Parasutista romana Smaranda Braescu a stabilit recordul mondial de altitudine sarind de la 7 233 metri. Saltul a avut loc in Sacramento, California.
Recordul acesteia a rezistat pana in 8 mai 1951 si a fost doborat tot de un roman, Doru Negulici, care a sarit 7.250 in 104 secunde.
1935 : In grădina publică din Tighina (azi Bender, R.Moldova), vis-a-vis de Cinematograful Capital, este dezvelit bustul lui Ion Gh. Duca. Monumentul a fost demolat după îndoliata zi de 28 iunie 1940 de catre sovietici.
1938: Este inaugurat bustul lui Alexei Mateevici, instalat pe mormîntul poetului de către Societatea Istorico-Arheologică Bisericească din Chișinău, România.
Bustul funerar al poetului Alexei Mateevici, Chișinău, sursă:monument.md
|
|
|
|
La 19 sau 20 mai 1938 este inaugurat bustul lui Alexei Mateevici, instalat pe mormîntul poetului de către Societatea Istorico-Arheologică Bisericească din Chișinău, România. Bustul poetului, al cărui autor este sculptorul Alexandru Plămădeală, a fost turnat din bronz, în 1933, la București. Soclul bustului funerar este executat din marmură.
Alexei Mateevici (n. 27 martie 1888, Căinari – d. 24 august 1917, Chişinău) este unul din cei mai reprezentativi scriitori români născuţi în Basarabia de la începutul secolului XX. Alexei Mateevici este autorul poeziei „Limba noastră”, poate cea mai frumoasă odă închinată limbii române.
Astăzi cuvintele poeziei Limba noastră de Alexei Mateevici sunt versurile Imnului de stat al Republicii Moldova.
1945: S-a nascut chitaristul englez Pete Townshend ( The Who ).
1947 : S–a deschis Muzeul Zambaccian, cuprinzând colecţii de artă donate de colecţionarul şi criticul de artă Krikor Zambaccian.
1952: S-a infiintat Institutul de Geriatrie, devenit, din 1974, Institutul National de Gerontologie si Geriatrie “Ana Aslan”.
Institutul a fost condus de academicianul roman Ana Aslan, intre 1958-1988
1962: Actrita Marilyn Monroe canta celebrul “Happy Birthday, Mr President” in onoarea presedintelui John F. Kennedy, la Madison Square Garden.
VIDEO AICI: http://www.youtube.com/watch?v=k4SLSlSmW74
1991 : Croaţii au votat in cadrul unui referendum pentru independenţa tarii lor fata de RSF Iugoslavia .
1994: A incetat din viata Jacqueline Kennedy Onassis, sotia presedintelui american John F. Kennedy, asasinat in 1963. A fost una dintre cele mai mediatizate Prime Doamne de la Casa Alba, aceasta reusind sa se faca placuta de intreaga lume prin personalitatea si eleganta sa.
S-a nascut in 28 iulie 1929, numele sau de fata fiind Jacqueline Lee Bouvier.
In primii ani de viata a locuit la Ney York si East Hampton, iar apoi a studiat la cele mai bune scoli private. S-a angajat ca fotograf la un ziar local din Washington, ocazie cu care l-a intalnit pe Kennedy, pe atunci senator. Intre ei s-a infiripat o relatie, cei doi casatorindu-se in 1953.
Dupa ce s-a mutat la Casa Alba, Jackie si-a sprijinit enorm sotul si a trecut cu vederea barfele care circulau pe seama lui. Dupa asasinarea lui JFK, s-a stabilit in New York, iar in 1968 s-a casatorit cu celebrul om de afaceri Aristotel Onassis. Armatorul grec a incetat din viata in 1975, iar Jackie, in ciuda averii mostenite, a preferat sa lucreze.
Din 1978 si pana la moartea sa a lucrat ca editor la Doubleday. Funeraliile sale au fost simple, doar membrii familiei fiind prezenti. Jacqueline Kennedy Onassis a fost inmormantata in cimitirul national Arlington din New York la patru zile dupa ce s-a stins din viata.
1997: Curtea Suprema de Justitie a Romaniei a reabilitat 21 de intelectuali romani, printre care Constantin Noica, Alexandru Paleologu si Nicolae Steinhardt.
Acestia au fost acuzati in 1960, pentru “crima de uneltire contra ordinii sociale” si crima de tradare de patrie, fiind condamnati la pedepse cuprinzand intre 25 de ani de munca silnica si sapte ani de inchisoare corectionala, cu confiscarea totala a averii.
1999: A fost lansat episodul I din filmul american de mare succes international, “Razboiul stelelor” .
2002: Teritoriul din Asia de Sud-Est,Timorul oriental,si-a proclamat independenta, dupa 24 de ani de ocupatie indoneziana.
2007: In Romania are loc primul referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu , în urma căruia 74,48% din voturile exprimate au fost împotriva demiterii președintelui.
2009: O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a scheletului fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani denumita Darwinius masillae, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.
CALENDAR CRESTIN ORTODOX
Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei
Sfantul Patrichie a vietuit in primul secol crestin, in cetatea Prusa din Asia. Ca episcop al acestei cetati, a convertit multe persoane la credinta in Hristos.
In timpul imparatului Iulian Apostatul, Sfantul Patrichie a fost aruncat de pagani in ape fierbinti. Sfantul, fiind aruncat, a strigat: “Doamne Iisuse Hristoase, ajuta robului Tau!” Cand l-au aruncat si a cazut in apa, picaturile care au sarit din acel izvor i-au oparit pe cei de fata, in vreme ce el a iesit nevatamat.
In urma acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit ostasilor sa il scoata pe Sfantul Patrichie din apa si sa-i taie capul cu toporul, asemeni si preotilor Acachie, Menandru si Polien.
Tot astazi, facem pomenirea:
– Cuviosului Memnon;
– Sfantului Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;
– Sfantului Mucenic Arolot;
– Sfintei Chiriachi;
– Sfintei Mucenite Teotimi.
Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Talaleu.
Bibliografie (surse):
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
-
Crestin Ortodox.ro;
-
Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
-
e.maramures.ro
-
Wikipedia.ro
6.Cercetaribiblografice blogspot.com
VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns