CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

„Scrisoarea celor 6“ adresată lui Nicolae Ceauşescu in luna martie 1989


 

 

 

Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu

 

 

 

 

„Scrisoarea celor șase” a fost  un document conceput de fostul demnitar comunist de rang înalt Gheorghe Apostol  și semnat de alți cinci  membri marcanți ai Partidului Comunist Roman,  care se opuneau politicii  duse de Nicolae Ceausescu si regimul sau.

Scrisoarea a fost difuzată de posturile de radio Europa Libera, si  BBC  pe data de 11 martie 1989,  in plin proces de dezintegrare a „lagarului tarilor socialiste” din Europa…

Sedința din 13 martie 1989 Comitetul Politic Executiv al CC al PCR a avut pe agendă problema acestui protest, insa o  dezbatere nu s-a făcut, pentru ca a vorbit aproape în exclusivitate Nicolae Ceușescu, cu scurte intervenții de aprobare ale soției sale.

Ședința a hotărât înăsprirea condițiilor în care cetățenii români puteau întreține legături cu străinii și îi înfierea pe semnatarii scrisorii  ca trădători de țară.

Cei sase semnatari ai scrisorii au fost  rapid  arestați, interogați și puși în stare de arest la domiciliu.

Cu toate că nu avea un sprijin larg din partea populației, această scrisoare a produs emotie  si a contribuit la demascarea și căderea sistemului comunist de opresiune.

 

 

 

Gheorghe Apostol

 

 

Dupa revolutie, Gheorghe Apostol a declarat ca  i s-a impus  domiciliu forțat, a fost exclus din partid și dat pe mâna Securității,  unde  fost anchetat din mai 1989 până în decembrie 1989.

În 22 decembrie 1989,  dupa fuga lui Ceausescu, autorii „Scrisorii celor șase” au fost eliberați din arestul la domiciliu, și au avut  o soarta diferita.

 

 

 

Silviu Brucan

 

Chiar in acea zi, Silviu Brucan   a apărut la televiziune, unde  a făcut o declarație de condamnare a vechiului regim, fiind cooptat de  Ion Iliescu  în noua putere, Consiliul Frontului Salvarii Nationale, devenind  „ideologul” noului regim, un personaj cu autoritate și prestigiu.

El l-a acuzat pe  Gheorghe Apostol  că i-a trădat pe ceilalți semnatari ai scrisorii, și a blocat toate încercările acestuia de a apărea la TVR sau de a se implica în noile structuri de conducere.

În 1998 Apostol a publicat o carte intitulată „Eu și Gheorghiu-Dej” (București, Ediție de Casă, Regie proprie, p. 152).

 

 

 

Alexandru Barladeanu

 

 

Alexandru Barladeanu a luat parte la elaborarea Comunicatului către țară al Consiliului FSN și a ajuns președintele Senatului României.

 

 

 

 

Corneliu Manescu  a fost și el membru în CFSN și a fost ales președintele Comisiei de politică externă a Senatului României.

 

 

 

 

 

 

 

 Constantin Parvulescu  a apărut la Televiziune, unde și-a împărtășit amintirile legate de „Scrisoarea celor șase” și conflictele sale cu Nicolae Ceaușescu

 

 

 

 

 

Despre Grigore Ion Raceanu nu am aflat prea multe…

 

S-a născut la Cojocna, jud. Cluj  ( Wikipedia nu da data) , a lucrat ca conducător de locomotivă la  CFR devenind  lider sindical, fiind unul dintre organizatorii grevelor de la Cluj din 1929-1933.

În septembrie 1940 a organizat un protest la Brașov împotriva  Diktatului de la Viena 

În timpul celui de-al doilea razboi mondial , Răceanu a trăit în  Bucuresti, unde a avut conflicte ideologice cu  Stefan Foris, conducătorul pe atunci al PCR.

Răceanu a criticat obediența prea mare a PCR față de ordinele venite din URSS, în special cele legate de anexarea în 1940 a Basarabiei  și a  Bucovinei de Nord motiv pentru care a fost exclus din partid în 1942.

După război, a fost reprimit în partid, dar exclus din nou în 1958, arestat, condamnat ca dușman al poporului, și eliberat în 1960.

S-a căsătorit cu Ileana Pop și a devenit tatăl  vitreg al lui Mihai Raceanu, devenit diplomat cunoscut, condamnat la moarte pentru spionaj in favoarea americanilor. 

În martie 1989 a fost unul dintre semnatarii Scrisorii celor sase, care a criticat regimul ceaușist. A fost etichetat ca trădător, pus în stare de arest la domiciliu, și eliberat în timpul  revolutiei, dupa care a dus o viata retrasa.

Nu stiu daca mai traieste sau nu …

 

 

Continutul faimoasei scrisori „a celor sase” este urmatorul :

 

 

” Preşedintelui Nicolae Ceauşescu,

 

În momentul în care însăşi ideea de socialism, pentru care noi am luptat, este discreditată de politica dumneavoastră şi când ţara noastră este izolată în Europa, noi ne-am hotarât să luăm poziţie. Ne dăm perfect seama că facând aceasta ne riscăm libertatea şi poate chiar vieţile noastre. Dar simţim că e datoria noastră să apelăm la Dvs. pentru a schimba cursul actual înainte de a fi prea târziu.

 

1. Comunitatea internaţională vă reproşează nerespectarea Actului final de la Helsinki, pe care l-aţi semnat. Cetăţenii români vă reproşează nerespectarea Constituţiei, pe care aţi jurat să o respectaţi.

Iată faptele:

 

 

a) Întregul plan de sistematizare a satelor […]

b) Decretul care interzice cetăţenilor să aibă contacte cu străinii nu a fost niciodată votat de un corp legislativ şi nu a fost niciodată publicat. De aceea este lipsit de putere legală. […]

c) Centrul civic din Bucureşti, investiţia cea mai mare, de multe miliarde de lei, facută vreodată în România, nu dispune de un buget public şi este construită cu violarea tuturor legilor existente privitoare la construcţii şi finanţarea lor. […]

d) Securitatea, care a fost creată pentru a apăra ordinea socialistă împotriva claselor exploatatoare, este acum dirijată împotriva muncitorilor.

e) Fabricile şi instituţiile au primit ordin să-şi angajeze să lucreze duminica, […]

f) Poşta este violată sistematic, iar convorbirile noastre telefonice sunt întrerupte prin violarea articolului 34 care le garantează.

Pe scurt, Constituţia a fost virtualmente suspendată şi nu dispunem în momentul de faţă de un sistem legal. Trebuie să admiteţi, domnule preşedinte, că o societate nu poate funcţiona dacă autorităţile, începând cu cele de la vârf, manifestă lipsă de respect faţă de lege.

 

2. Planificarea nu mai funcţionează în economia românească. […]

 

3. Politica agricolă este de asemenea în derută. […]

 

4. Însuşi faptul că nemţii, ungurii şi evreii emigrează în masă arată că politica de asimilare forţată trebuie să înceteze.

 

5. În sfârşit, suntem îngrijoraţi profund că poziţia internaţională a României şi prestigiul ei scad cu repeziciune. După cum ştiţi, aceasta este demonstrată în mod concret de deciziile unui număr de ţări de a închide ambasadele lor la Bucureşti. Cel mai alarmant este că ambasade, ca cele ale Danemarcei, Norvegiei şi Portugaliei, au fost deja închise şi alte ar putea să urmeze. […]

Am pierdut statutul de naţiune favorizată în comerţul cu S.U.A. şi, ca urmare, o serie de fabrici textile nu mai au comenzi. C.E.E. (Comunitatea Economică Europeană) nu mai vrea să extindă acordul ei comercial cu România, ceea ce va afecta în mod negativ alte sectoare ale economiei.

Dumneavoastră aţi susţinut întotdeauna că întâlnirile la nivel înalt sunt decisive în îmbunătăţirea relaţiilor între state. Dar cum să îmbunătăţeşti relaţiile externe ale României când toţi liderii ţărilor necomuniste din Europa refuză să se întâlnească cu dumneavoastră?

Aţi început să schimbaţi geografia satelor, dar nu puteţi muta România în Africa.

 

Gheorghe Apostol — fost membru al Biroului Politic şi preşedinte al sindicatelor.

Alexandru Bârlădeanu — fost membru al Biroului Politic şi preşedinte al C.S.P.

Corneliu Mănescu — fost ministru al afacerilor externe şi preşedinte al Adunării Generale a O.N.U.

Constantin Pârvulescu — membru fondator al P.C.R.

Grigore Răceanu — veteran al P.C.R.

Silviu Brucan — fost redactor-şef adjunct al „Scânteii“. „

 

*****

 

 

Surse:

 

Silviu Brucan, De la capitalism la socialism şi retur. O biografie între două revoluţii, Ed. Nemira, Bucureşti, 1998, pp. 196–198

Wikipedia.ro

Istoria României în texte, autor Bogdan Murgescu, Ed. Corint, Bucureşti, 2001.

About these ads

17/05/2013 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. mi se pare o manipulare totala. ce a fos si ce este.

  Comentariu de raulmarta35 | 18/05/2013 | Răspunde

 2. Lucrurile mari se vad in timp si de la distanta Oare ce ar scrie acum semnatarii epistolei din 1989 ???

  Comentariu de N Lae | 19/05/2013 | Răspunde

  • Nu stiu daca mai traieste cel mai „discret” dintre ei…Ati citit articolul ?

   Comentariu de cersipamantromanesc | 19/05/2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 446 other followers

%d blogeri ca acesta: