CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 17 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

1215: Londra a fost ocupată  de  baronii englezi (în timpul puciului contra regelui John).

 1388: S-a încheiat zidirea bisericii mari a Mânăstirii Cozia (Vâlcea, România).

Poze. Manastirea Cozia, Romania

 

1395: A avut loc bătălia de la Rovine una dintre cele mai importante bătălii din istoria Țării Românești.

MirceatheElder.jpg

Mircea cel Bătrân                         

          Baiazid I

Comandantii in Batalia de la Rovine 

Acţiunile lui Mircea cel Bătrân în spaţiul balcanic, cât şi relaţiile acestuia cu regele Ungariei şi cu emirii anatolieni – care primejduiau poziţia otomană încă nesigură pe teritoriul european – l-au făcut pe Baiazid să întreprindă o expediţie personală de cucerire a Ţării Româneşti, în primăvara lui 1395. Pentru a-şi spori posibilităţile de acţiune, la 7 martie 1395, Mircea cel Bătrân şi regele Sigismund de Luxemburg au încheiat la Braşov un tratat de cooperare militară antiotomană.

Cronicile nu oferă prea multe informaţii istorice cu privire la desfăşurarea bătăliei. Laonic Chalcohondil scrie că, după ce a dus populaţia în munţi, Mircea a hărţuit oastea sultanului de la Dunăre până când otomanii şi-au aşezat tabăra. După cronicile turceşti lupta s-a dat pe râul Argeş, cu pierderi mari de ambele părţi.

Cronica bizantino-bulgară relatează un alt deznodământ: văzând râul însângerat de mulţimea cadavrelor, Baiazid s-a înspăimântat şi a fugit.

In lupta  la Rovine a cazut unul dintre vasalii lui Baiazid, prinţul sârb Marko Kralevici .

1510: A murit Alessandro Filipepi , cunoscut sub numele de Sandro Botticelli, unul dintre cei mai mari pictori al Renaşterii florentine (n.1 martie  1445).

1590: Regina Ana a Danemarcei a fost încoronată regină a Scoției  la Edinburgh.

Fișier:Anne of Denmark mourning the death of her son Henry in 1612.jpg

1673:  Louis Joliet și Jacques Marquette încep explorarea fluviului Mississipi din America de Nord. 

 1727:  A murit Ecaterina I a Rusiei, născută Marta Helena Skowrońska,  ţarină a Rusiei din 1725 până la moartea sa (n. 1683 sau 1684).

Nu se cunoaste precis  ascendența Caterinei. Majoritatea istoricilor spun ca  s-a  născut la Ringen aflat în prezent în Estonia, localitate care  făcea parte  in acea vreme din Letonia suedeză. Era fiica lui Samuel Skowroński, un țăran leton de origine poloneză.

La vârsta de 17 ani s-a căsătorit cu un dragon suedez, cu care a stat măritată opt zile în 1702, moment în care trupele suedeze au fost retrase din Marienburg.

 Când trupele ruse au cucerit Marienburgul, pastorul luteran Ernest Gluck, în casa cărui lucra Marta, a fost chemat la Moscova ca traducător în serviciul mareșalului Boris Sheremetev. Mai târziu ea a devenit slujitoare în casa prințului Alexandru Menșikov, bun prieten al lui Petru cel Mare și primul guvernator al orașului Sankt Petersburg.

În 1703 Petru   a întâlnit-o pe Marta in casa Menșikov, iar la scurtă vreme, i-a devenit amantă. În 1705 ea s-a convertit la ortodoxism și și-a luat numele de Ecaterina Alexeievna.

Fișier:Catherine I of Russia by Nattier.jpg

Ecaterina și Petru s-au căsătorit în secret  în 1707 si au avut nouă copii dintre care doar două fete au ajuns la maturitate, Ana și Elisabeta.Petru a murit (28 ianuarie 1725 stil vechi) fără să numească un succesor.Ecaterina a fost prima femeie care a condus Imperiul Rus, deschizând calea legală a celor șaptezeci de ani (aproape tot secolul al XVIII-lea) de domnie a femeilor în Rusia; toate au continuat politica lui Petru I pentru modernizarea Rusiei.

 1729: A murit filosoful englez Samuel Clarke  (n. 1675).

1749: S-a nascut   in Berkeley ( Gloucestershire), Edward Jenner, medic britanic, specialist care a descoperit vaccinul impotriva variolei ai a pus astfel bazele imunologiei moderne.

Figure 1

 

Lui i se datoreaza o descoperirere care avea sa salveze o multime de vieti. Medicul a observat ca pacientii care dezvoltau un tip de variola – a taurinelor – erau protejati impotriva bolii. El a efectuat  un experiment care a constat in vaccinarea unui copil de 8 ani cu puroiul unei persoane bolnave de variola, dovedind ca acesta este protejat.

Jenner a dat numele de “vaccin” solutiei descoperite, numele provenind din latinescul „vacca”, tradus vaca. Importanta descoperirii lui Jenner a fost recunoscuta rapids si in circa zece ani, procedeul a inceput sa fie utilizat pe scara larga.Ulterior, in omagiul medicului, Louis Pasteur a propus ca numele de vaccinare sa fie utilizat pentru toate procedurile de protejare impotriva bolilor cu transmitere.

1792: S-a infiintat  Bursa de pe Wall Street, devenita cel mai important sediu  mondial  de  bursa.

 File:NY stock exchange traders floor LC-U9-10548-6.jpg

1809: Napoleon Bonaparte anexeaza  Statul  Pontifical  la Imperiul francez.

 1814: Norvegia adopta  prima sa constituţie.

1838: A murit marele diplomat francez Charles Maurice de Talleyrand;  (n. 1754).

 1819 : Este sfințită biserica Sfîntul Gheorghe din satul Grădiște, ținutul Hotărniceni, Basarabia țaristă, înălțată de căpitanul Cociu din satul Copceac ”cu a sa cheltuială”.

1842 :  Ekaterina Kelpș deschide  la Tighina in  Basarabia țaristă, un pension particular de fete.

 

1848: Se încheie Marea adunare naţională de la Blaj, Transilvania, la care au  participat  40 000 de romani , prin care românii se declară naţiune de sine stătătoare.

 


Ioan Lemeni (n.1780-d.1861)      Andrei Șaguna (n.1808 – d.1873),


 

                                                                       

 

La 5 mai 1848, stil vechi (17 mai 1848, stil nou) se încheie Marea adunare naţională de la Blaj, Transilvania, cu participarea a 40 000 oameni, preponderent ţărani. Adunarea a avut loc pe Cîmpia Libertăţii, fiind prezidată de episcopii Ioan Lemeni și Andrei Șaguna.

Adunarea a ales un Comitet Național, din care făceau parte Avram Iancu (venit la adunare cu 10 000 de moți), Andrei Mureșanu (1816-1863, autorul poeziei Un răsunet / Deșteaptă-te române, devenită după 1989 imnul de stat al României), Simion Bărnuțiu, Alexandru Papiu Ilarian, August Treboniu Laurian, Timotei Cipariu etc.

Marea adunare națională de la Blaj fixează programul social-politic (burghezo-democratic) al revoluţiei din Transilvania. Programul revendică, în cele 16 articole, următoarele:

 • dreptul românilor de a fi reprezentaţi în dietă;

 • dreptul de a folosi limba română în legislaţie şi administraţie;

 • emanciparea bisericii ortodoxe române de sub jurisdicţia mitropoliei sîrbeşti;

 • desfiinţarea iobăgiei;

 • desfiinţarea breslelor;

 • libertatea cuvîntului şi a tiparului;

 • asigurarea libertăţii personale şi a întrunirilor;

 • înarmarea poporului şi înfiinţarea gărzii naţionale;

 • libertatea industriei şi a comerţului;

 • învăţămînt de toate gradele în limba română;

 • impozit proporţional cu veniturile;

 • etc.

Ideea centrală a programului Marii adunări naţionale de la Blaj era „Naţiunea română se declară şi se proclamă ca naţiune de sine stătătoare…„.

Note:

 • Ioan Lemeni (n. 22 aprilie 1780, Dezmir, comitatul Cluj – d. 29 martie 1861, Viena) a fost între 1833-1853 episcop român unit al Episcopiei de Făgăraș și Alba Iulia (cu sediul la Blaj), suspendat din funcție de autoritățile austriece în anul 1848, ca urmare a trecerii sale de partea Revoluției de la 1848 și a guvernului revoluționar de la Pesta.

 • Andrei Șaguna (n. 20 ianuarie 1808, Miscolț, Ungaria — d. 28 iunie 1873, Sibiu) a fost mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române. Andrei Șaguna, în fruntea unei delegații, duce petiția de la Blaj la Viena, împăratului Franz Joseph. 

 

1848: Are loc Adunarea românilor din comitatul Caraş, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana

La 4 mai / 16 mai – 5 / 17 mai 1848 are loc Adunarea românilor din comitatul Caraş, cu participarea unor moldoveni şi munteni, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana.

  

1848 : { stil vechi (29 mai 1848, stil nou), Dieta din Cluj, Transilvania, votează fără a ține cont de cererea Adunării de la Blaj, unirea Principatului Transilvaniei cu Ungaria, act politic pe care împăratul Ferdinand îl sancționează la 29 mai 1848, stil vechi (10 iunie 1848, stil nou).

1901: S-a nascut sculptorul  roman Romul Ladea;  (d. 1970).

1904: S-a nascut marele  actor  francez Jean Gabin; (d. 1976).

1912:  La Chișinău in gubernia rusa  Basarabia,  este pusă in fata Mitropoliei temelia monumentului țarului Alexandru I, care va fi inaugurat la 3 iunie 1914.

  

1914: Principatul de Monaco este ocupat de trupele austriece.

1920: S-a nascut poetul roman Geo Dumitrescu  (d. 2004)

1923: Guvernul roman si cel cehoslovac au semnat un Protocol prin care se prelungea, pe o durata de trei ani, valabilitatea Conventiei de alianta defensiva dintre cele doua tari, semnata la Bucuresti, la data de 23 aprilie 1921.

1923 : In  București, România, are loc inaugurarea Monumentului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol.

Fișier:Parcul Carol vechi.jpg

Mormântul Ostașului Necunoscut este  opera sculptorului Emil Wilhelm Becker,  devenind loc național de pelerinaj și de reculegere în memoria celor 225.000 de ostași care s-au jertfit în Primul Război Mondial, pentru întregirea României.

La data inaugurării, 17 mai 1923, au  fost prezenti  familia regală, membrii guvernului, ai corpurilor legiuitoare și un numeros public.

In timpul constructiei  „Monumentului eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”, regimul comunist a dispus demontarea  Mormântului  Ostașului Necunoscut în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1958 și a strămutarea acestuia  la Mausoleul de la Mărășești.

La  26 octombrie 1991, Mormântul Eroului Necunoscut a fost readus în Parcul Carol I din Bucuresti.

1924 : La Chișinău, România, se editează revista literară, științifică, socială, bilunară Gîndul neamului. Revista a fost editată pînă în aprile 1928.

1932: In Romania, a intrat in vigoare Legea pentru organizarea Institutului Superior de Educatie Fizica, cu durata cursurilor de patru ani.

1936: A fost deschis publicul Muzeul Satului din Bucuresti, la initiativa profesorului Dimitrie Gusti. Concomitent, a fost inaugurat si Parcul Herastrau.

Foto: prof. Dimitrie Gusti

 1936:  In România se promulgă Codul penal și Codul de procedură penală care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 1937.

 

1936: S-a nascut actorul si regizorul american Dennis Hopper.

1940:  Germania ocupă oraşul Bruxelles, capitala  Belgiei.

1946: A avut loc constituirea Blocului Partidelor Democrate (BPD), alianta electorala alcatuita din PCR, PSD, PNL-Gh. Tatarescu, PNT-Anton Alexandrescu, Frontul Plugarilor si PNP, fiecare partid pastrandu-si ideologia si programul propriu.

 Platforma-program, data publicitatii la 20 mai, prevedea: asigurarea regimului democratic in cadrul monarhiei constitutionale; respectarea libertatii individuale; respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti; libertatea cuvantului, a scrisului, a intrunirilor si a dreptului de asociere; libertatea religioasa;

 1957: Regizorul Ion Popescu-Gopo a fost premiat la Cannes cu Marele Premiu Palme d’or pentru scurt metraj, pentru filmul de desen animat „Scurtă istorie”.

1961: S-a nascut  Enya (Eithne Ni Bhraonain), solistă vocală irlandeză.

 

 

 

1995: Pentru prima data, un roman, Constantin Lacatusu, a reusit sa ajunga pe cel mai inalt varf al lumii, Everest.

Alpinistul a urcat pe „Acoperisul lumii”, la  8.848 metri, dupa alte doua incercari.

Foto: comunicatemedia.ro

Cu un an inainte, acesta a avut o tentativa de escaladare a Everestului pe un traseu in premiera mondiala, dar nu a depasit 8.100 de metri. La „Jubileul de Aur Everest 2003”, a primit o medalie din partea Printului nepalez Paras Bikram Shah Dev ca semn al recunoasterii meritelor sale.

S-a nascut in 21 februarie 1961, la Piatra-Neamt, si este casatorit cu vedeta TVR, Irina Pacurariu. A inceput sa practice alpinismul in facultate, in 1981 facand primul traseu de escalada.

In 1990, prin Federatia Romana de Alpinism a avut prima sa iesire din tara, in Caucaz, pe Virful Elbrus. Au urmat apoi alte expeditii, prima mare reusita venind in 1992 cand a fost primul roman „optmiar”, reusind sa ajunga pe Varful Broad Peak (8.047 m) din Himalaya. In anii care au venit a cucerit varf dupa varf, fiind de departe cel mai mare alpinist al Romaniei.

1994: Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a promulgat Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

1995: Jacques Chirac a devenit presedinte al Frantei, dupa ce vreme de 18 ani a fost primar al Parisului.

1997:  Trupele rebele ale lui Laurent Kabila au intrat în Kinshasa, capitala Zairului, proclamând Republica Democrată Congo., numita pana atunci Zair. Fostul dictator, presedintele  Mobutu Sese Seko a fost  nevoit sa fuga din tara.

2004: Liderul separatiştilor ceceni Samil Basaev a revendicat atentatul comis la Groznâi, la 9 mai, în timpul căruia a murit preşedintele Ceceniei, Ahmad Kadarov şi a anunţat că pregateşte noi atentate împotriva Rusiei

2012: A decedat renumita cantareata americana  Donna Summer; (n.31 decembrie 1948).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 mai este Ziua națională a Norvegiei; ( 1814).

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

Sfantul Apostol Andronic

 

 

Sfantul Apostol Andronic

Sfantul Andronic a fost unul dintre cei Saptezeci de Apostoli si ruda a Sfantului Apostol Pavel. Despre Andronic, Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Romani, spune: „Imbratisati pe Andronic si pe Iunias, cei de neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au fost in Hristos“ (16, 7).

Sfantul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fara a avea tronul episcopal intr-un loc anume. El calatorea si predica Cuvantul pe intreg cuprinsul Panoniei.

Impreuna cu Sfanta Iunia, a luptat impotriva inchinarii la idoli si vindecau prin Sfantul Duh toate bolile si suferintele din popor.

Sfintele lor moaste s-au descoperit in regiunea Evgheniei, iar Sinaxarul face pomenire de ele pe 22 februarie.

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfintei Iunia;
– Sfantului Mucenic Solohon;
– Sfintilor Mucenici Pamfamir si Pamfilon;
– Sfintilor Cuviosi Nectarie si Teofan, ctitorii Manastirii lui Varlaam, din Meteora.

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox .ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. e.maramures.ro;

 5. Wikipedia.ro

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

17/05/2013 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: