CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 MAI. VIDEO


16 mai, istoricul zilei

16 mai: Ziua Sfantul irlandez Brendan , supranumit “Navigatorul”(n.484- mort in 574 sau 578).

Este unul dintre primii sfinti ai irlandezilor. Sf. Brendan este  renumit pentru legendara călătorie a  sa la Insula Binecuvântata, numita de asemenea si Insula Sfantului Brandon. 

Click to see an enlarged picture

  Sf.Brendan. (Wikimedia Commons )

Ziua Sfântul Brendan este celebrată pe 16 mai de către catolici  si  anglicani.  

1204 : Baudouin  al  IX- lea , conte de Flandra (1172 – 1205), unul dintre conducatorii proeminenti ai celei de-a IV- Cruciade, este încoronat  primul împărat al Imperiului Latin de Constantinopol .

 

1204:  Mentionarea populatiei ortodoxe din dioceza Oradei. Papa Inocentiu al III-lea cere episcopului de Oradea sa supuna aceasta populatie (probabil români) direct Scaunului Apostolic.

 

1527: Florenta a devenit republica.

1605:  Paul al V lea a  devenit Papa.

 S-a nascut la  Roma  la 17 septembrie 1552  si a decedat pe 28 ianuarie 1621. Numele sau de nastere a fost  Camillo Borghese  si a ramas in scaunul pontifical de la 16 mai 1605 până la moartea sa.

Foto: Papa Paul al V-lea
 

Paul al V-lea a facut apel la natiunile europene pentru a face sa inceteze persecutarea crestinilor in Orient. A incurajat cercetarile astronomice,dar a fost de acord cu condamnarea teoriei heliocentrice a lui Copernic.

Lucrarile de constructie la Basilica Sfantul Petru din Roma a fost terminate in timpul pontificatului sau.

 

1611: S-a nascut Papa Inocenţiu al XI-lea; (d. 1689).

A  fost un inițiator entuziast al Ligii Sfinte care a reunit statele  germane  și pe  regele Ioan al II-lea al Poloniei , cel care în 1683  i-a infrant  pe turcii care asediau Viena.

 După ce asediul a fost ridicat, Innocent nu a cruțat din nou, nici un efort pentru a-i uni pe  principii creștin pentru alungarea turcilor din Ungaria. El a contribuit cu milioane de scuzi la fondul  pentru ajutorarea Austriei si Ungariei .

 
1703: Tarul Rusiei  Petru cel Mare, a fondat orasul Sankt Petersburg,  care a devenit  capitala  tarii  pana la revolutia bolsevica din 1918.
Acesta a fost principalul centru al revoluţiilor din 1905 şi 1917, iar dupa ce  bolşevicii lui Lenin şi Troţki au  preluat puterea,  au mutat   capitala la  Moscova.

 

Saint-Petersburg. Bird’s-Eye View of St. Petersburg

 Sankt-Petersburg.

St Petersburg a fost  numit  de bolsevici Petrograd, apoi Leningrad , înainte de a reveni la numele original, Sankt Petersburg in anul 1991.

 

 1703: A murit Charles Perrault, povestitor, dramaturg, traducător francez; (n. 1628).

 

1770: Principesa  Maria Antoaneta  s-a casatorit  la varsta de 14 ani cu viitorul rege al Frantei, Ludovic al XVI-lea, (cu un an mai mare decat consoarta sa).

Marie Antoinette, regina Franţei

 

 1792: A fost inaugurat Marele Teatru La Fenice („Teatrul Fenix”) din Veneţia, cu o operă  compusa de Giovanni Paisiello.

1812:  S-a semnat la Bucuresti,Tratatul de Pace ruso-turc, in urma caruia Basarabia a fost anexata de Imperiului rus.

 La 16 mai 1812, la București, in Muntenia, în urma Războiului ruso-turc din anii 1806-1812, a fost încheiat Tratatul de pace dintre Rusia și Turcia, prin care  teritoriul dintre Prut și Nistru ( parte a principatului Moldovei), numit apoi de ruși Basarabia, este anexat Imperiului Rus.

  Înca din  1803, ministrul rus de Externe Voronţov îl avertiza pe ţarul Alexandru că trecerea Nistrului şi ocuparea Principatelor Române reprezenta o implicare pe termen lung în politica Balcanilor. Strategii militari ţarişti s-au convins de avantajele unei prezenţe militare permanente în regiune care să ţină presiune asupra Imperiului Otoman. De aici a rezultat ocuparea  unei fâşii lipsite de importanţă economică sau demografică, însă extrem de importantă din punct de vedere militar.

 1826: A murit Elisabeta Alexeievna, soţia ţarului Alexandru I al Rusiei; (n. 1779).

 

1830: A decedat  matematicianul francez Jean Baptiste Fourier (n. 1768).

 

1836: Edgar Allan Poe, celebru poet  si scriitor american, se însoară cu verişoara sa de numai 13 ani, Virginia.

 

 

 

1872: A fost infiintata agentia diplomatica a Romaniei la Berlin.

  

1891: A incetat din viata  marele om  politic roman Ion C. Bratianu.

Ion C. Brătianu s-a nascut pe  2 iunie 1821 la  Pitești,  în Țara Românească). A luat parte  la Revolutia  română  din 1848, fiind prefect al poliției în guvernul revolutionar provizoriu.

În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), Brătianu a fost un lider liberal proeminent. A contribuit  la alegerea Prințului Carol I ca domn al României, avand sub  domnia acestuia  mai multe mandate ministeriale în următorii patru ani. A fost arestat pentru complicitate la  revoluția din 1870 (revolutia de la Ploiesti), dar a fost eliberat la scurt timp.

În 1876  a format un cabinet liberal, care a rămas la putere până în 1888, fiind ministru în timpul Războiul Ruso-Turc din 1877 si  al  Congresului de la Berlin. A avut o contributie remarcabila in  cladirea  statului Romaniei moderne.

1905: S-a nascut Henry Fonda, actor si producator american. S-a nascut in statul Nebraska, numele lui complet fiind Henry Jaynes Fonda. A studiat jurnalistica la Universitatea din Minnesota, dar, in parale, a facut si cursuri de drama. 

 

 

 

 La varsta de 23 de ani a decis sa se alaturi unei companii teatrale, ocazie cu care si-a cunoscut si viitoarea sotie, Margaret Sullivan. Pe marele ecran a debutat abia in 1935, in productia „Fermierul isi ia o nevasta”, insa abia cu urmatoarele roluri a reusit sa se impuna in fata publicului. Desi succesul era asigurat, actorul a revenit din nou la prima dragoste, teatrul. A reaparut in productii de cinema in 1955,  facand  roluri memorabile.

 Cu toate acestea doar la finalul carierei a fost recompensat cu premiul Oscar, pentru aparitia in pelicula „Pe lacul auriu”. S-a stins din viata in 12 februarie 1982, dupa ce a aparut in 90 de filme. Este tatal nu mai putin celebrei actrite Jane Fonda.

 

1920: Eroina poporului francez,  Ioana d’Arc a  fost sanctificata in cadrul unei ceremonii de canonizare care a fost oficiata la Roma, de catre Papa Benedict al XV-lea.

 

1926: A murit Mehmed VI, ultimul sultan otoman (n. 1861).

În  1922  in Turcia a avut loc o lovitură de stat, care l-a detronat pe sultanul Mehmet al VI-lea Vahdettin. Republica Turcia a fost proclamată pe 29 octombrie 1923, fiind constituită din rămășițele Imperiului Otoman.

 

 
1929: Se decerneaza primele premii Oscar (sau Premiile Academiei) la Hollywood Acestea , sunt decernate în fiecare an, pentru cele mai bune filme produse  in SUA în diferite categorii.
Cel mai mare număr de premii Oscar câştigate de către un singur film este de 11.
 Această performanta este   deţinuta de trei filme:
 
Ben-Hur în 1959

Titanic în 1997

Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui în anul 2003.

Premiul este o statueta  numita  Oscar, deoarece un membru al Academiei numit Margaret Herrick a constatat că aceasta semăna cu unchiul ei Oscar.

A  fost proiectata de Cedric Gibbons, co-fondator al Academiei şi director artistic al MGM între anii 1924 şi 1956.

 

 

1930: S-a nascut scriitorul si scenaristul Titus Popovici;  (d. 1994).

 

1931: La Londra este pus in circulatie primul troleibuz.

 

1943: 19 bombardiere britanice Lancasters din Escadrila 617, pilotate de canadieni şi britanici , bombardeaza  barajele germane  Mohn, Eder şi Sorpe, din regiunea industriala Ruhr.

 

1943:  Rezistenţa evreilor rasculati din ghetoul de la  Varsovia este zdrobita după o lună de lupte sângeroase cu trupele germane. Au murit in timpul luptelor  7000 de evrei.

deportation:

Supravietuitorii au fost trimisi in lagare de concentrare germane, iar ghettoul evreiesc din Varsovia a fost  distrus.

1948 : Chaim Weizmann este ales primul preşedinte al Israelului .

 

1954: A murit printul Vladimir Ghica, deţinut politic  in timpul regimului comunist din Romania; (n. 1873).

 A fost diplomat, scriitor, om de caritate si  preot catolic  român, nepotul lui  Grigore Alexandru Ghika  ultimul principe al  Moldovei.

Tatăl lui Vladimir Ghika a fost  Ioan Grigore Ghika ministru de externe al Romaniei.

După venirea la putere a comuniștilor refuză de asemenea să plece cu trenul regal alegand sa ramana in mijlocul credinciosilor.

Este arestat la 18 noiembrie 1852  sub acuzația de „înaltă trădare” și întemnițat la Jilava unde este amenințat, bătut până la sânge, torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar în  16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus.

Miercuri, 27 martie  2013 Papa Francisc a semnat decretul prin care Biserica recunoaște „martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan […] ucis din ura  față de credinta  […], la 16 mai 1954”.

Miercuri, 8 mai 2013, s-a anunțat că Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat sâmbătă, 31 august 2013, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, ce va fi săvârșită la Romexpo, de la ora 11. Sfânta Liturghie va fi prezidată de Eminența Sa, cardinalul Angelo Amato  , Prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. După beatificare, sărbătoarea sa va fi la 16 mai , data martirajului  său.

1957: A murit Elliot Ness, celebrul sef echipei de lupta impotriva gangsterilor din Chicago  n anii’30, cunoscuta sub numele de “Incoruptibilii”(The Untouchables).

 

 


Eliot Ness s-a născut 19 aprilie 1903. 

 

1960: Theodore Maiman, un fizician american prezinta lumii inventia sa – primul laser, produs  in laboratoarele de cercetare Hughes din Malibu  din California.

1970: S-a nascut Gabriela Sabatini, jucătoare de tenis argentiniană.
 

 


Portile de Fier I1972: A fost inaugurat sistemul hidroenergetic Portile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, in partea romaneasca si tot atat in partea iugoslava.

Lucrarile sistemului au inceput in septembrie 1964, insa discutiile referitoare la construirea hidrocentralei s-au purtat cu insistenta inca din 1955.

Initiativa a apartinut statului roman care a prezentat ideea liderului iugoslav Iosif Broz Tito.

In 7 septembrie 1964, Gheorghe Gheorghiu Dej si Tito au participat la punerea pietrei de temelie la Portile de Fier I, lucrarile desfasurate ulterior scotand la iveala o serie de vestigii dacice.

Proiectul a fost finalizat dupa opt ani, dar eforturile financiare au meritat. Centrala Portile de Fier I, amplasata la 15 kilometri in amonte de orasul Drobeta Turnu-Severin, este printre cele mai mari din Europa.

1973: S-a nascut actrita americana Tory Spelling.

 1974: S-a nascut populara cantareata italiana  Laura Pausini.

1974:  Josip Broz Tito este re-ales preşedinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia si in acelasi timp timp  este ales  presedinte pe viaţă .  

1975: Alpinista nipona Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a urcat pe Everest.

 

1978: Cadavrul lui Charlie Chaplin a fost găsit, la trei luni după furtul  sicriului sau din  cimitirul Corsier-sur-Vevey din Elvetia.

 

1980: La  Mogoșoaia, langa Bucuresti, s-a  stins din viață Marin Preda, nuvelist, romancier, scriitor și director de editură român.

La 16 mai 1980, la Mogoșoaia, România, se stinge din viață Marin Preda (n. 5 august 1922, Siliștea-Gumești, județul Teleorman) nuvelist, romancier, scriitor și director de editură român. În 1974 este ales membru corespondent alAcademiei Române.

Marin Preda debutează în aprilie 1942 cu schița Părlitu’ în ziarul, la pagina literară ”Popasuri”, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicînd în continuare schițele și povestirile:Strigoaica, Salcîmul, Calul, Noaptea, La cîmp. Experiență sa militară o descrie în romanele Viața ca o pradă și Delirul. În 1945 devine corector la ziarul ”România liberă”. În 1956 primește Premiul de Stat pentru romanul Moromeții. În 1954 se căsătorește cu poeta Aurora Cornu. Scrisorile de dragoste trimise poetei au fost publicate postum. Au divorțat în 1959. S-a recăsătorit apoi cu Eta Vexler, care ulterior a emigrat în Franța la începutul anilor 70. Cu cea de-a treia soție, Elena, a avut doi fii: Nicolae și Alexandru. Din 1952 devine redactor la revista ”Viaț raomânească”. În 1970 – traduce în colaborare cu Nicolae Gane romanul lui Fiodor Dostoievski: Demonii. Romanul său, Marele singuratic, primește premiulUniunii Scriitorilor pe anul 1971.

În 1980, la editura pe care o conducea, publică ultimul său roman: Cel mai iubit dintre pămînteni. O lună mai tîrziu este ales deputat în Marea Adunare Națională.

Pe 16 mai 1980 moare la vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. Fratele scriitorului, Saie, crede că a fost asasinat de Securitate, dar probele din dosarul CNSAS român ar fi dispărut. Familia sa este convinsă că moartea sa fulgerătoare are o legătură cu publicarea romanului Cel mai iubit dintre pămînteni și a survenit în condiții oculte.

Detalii… Marin Preda, biografie.

 

1990: A murit americanul Jim Henson, creatorul cunoscutelor “papusi Muppets”.

1990: A luat fiinţă prima societate pe acţiuni din România , după Revoluţia  din decembrie 1989.

 1991:  Regina Elisabeta a II-a  Regatului Unit s- a adresat  intr-un discurs  Congresului Statelor Unite . A fost  primul monarh britanic care s-a adresat  Congresului SUA.

 

1990: A murit dansatorul, cantaretul si muzicianul american Sammy Davis Jr.

 

 

1997: Preşedintele Zairului, Mobutu Sese Seko,  încheie 32 de ani de  guvernare  autocratica,  forţele rebele conduse de Laurent Kabila obligandu-l sa paraseasca  ţara.

 

 

 

1997: Actorul roman Puiu Calinescu a incetat din viata in urma unui stop respirator.


 

1999: Congresul UDMR l-a reales pe Marko Bela in functia de presedinte executiv al Uniunii.

2002: Actritei Marlene Dietrich i-a fost acordat, post-mortem, titlul de „Cetatean de onoare” a Berlinului la zece ani dupa ce s-a stins din viata.

 

 2005 : Kuwaitul a aprobat un amendament la legea electorală, care le asigură femeilor dreptul la vot și le ofera posibilitatea de a candida la funcții politice.

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Cuvios Teodor cel Sfintit

 Sfantul Cuvios Teodor cel Sfintit

Sfantul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. S-a nascut si a crescut pagan in Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani paraseste casa parintilor si merge la manastirea Sfantului Pahomie. Mai tarziu se vor calugari atat mama sa, cat si fratele lui.

Dupa moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor sfintelor manastiri intemeiate de staretul sau. Sfantul Teodor cel Sfintit a trecut la cele vesnice pe 16 mai 367.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;
– Sfintilor Mucenici Avda si Avdiis, episcopii;
– Sfintilor Mucenici Isaachie, Simeon si Vahtisoiu;
– Sfantului Mucenic Papilin;
– Sfantului Mucenic Petru din Vlaherne;
– Sfantului Nicolae, patriarhul Constantinopolului;
– Sfintei Eufimia;
– Sfantului Mucenic Nicolae din Mezov.

Maine, facem pomenirea Sfantului Apostol Andronic.

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. e.maramures.ro;

  5. Istoria md;

  6. Wikipedia.ro.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=fmMLv4gbgGU

16/05/2013 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: