CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORI E A ZILEI DE 13 MAI. VIDEO


 

 13  mai, istoricul zilei

 

 

 

 

1476: După strălucita victorie de la Vaslui repurtată de Ștefan cel Mare al Moldovei, însuși sultanul Mehmed al II-lea Cuceritorul pornește cu oastea din Adrianopol și deschide marea campanie împotriva Moldovei.

Mehmed II-lea Cuceritorul, sultan al Imperiului Otoman
Mehmed II-lea Cuceritorul, sultan al Imperiului Otoman
Ştefan cel Mare (n.1433-d.1504), domn al Moldovei
Stefan cel Mare (n.1433-d.1504), domn al Moldovei

La 13 mai 1476, după strălucita victorie de la Vaslui (10 ianuarie 1475) repurtată de Ștefan cel Mare al Moldovei, însuși sultanul Mehmed al II-lea Cuceritorul pornește cu oastea din Adrianopol și deschide marea campanie împotriva Moldovei.

În primăvara 1475, Veneția încheie pace cu imperiul Otoman și acesta primește răgazul necesar pentru operațiuni militare la Marea Neagră. Mehmed II-a, Cuceritorul Constantinopolului, atacă Crimeea genoveză, cucerind pe rînd cetățile Caffa, Tana și Mangop și Hanul Crimeei devine dependent de Poartă.

Astfel la 1476, Tătarii atacă Moldova din est iar însăși sultanul conduce Armata otomană din sud. Ștefan cel Mare este nevoit să perimită grosului armatei formate din răzeși să-și apere casele de tătari rămînînd cu armata de curte în fața inamicului principal.Urma să aibă loc Bătălia de la Valea Albă (Bătălia de la Războieni) la 26 iulie 1476.

Scopul atacului otoman, susținut și de tătari, era preluarea cetăților Chilia și Cetatea Albă și înlocuirea lui Ștefan cu alt domnitor loial Imperiuliui. Ștefan cel Mare a solititat ajutor militar țărilor creștine ale Europei, dar majoritatea lor au refuzat. Polonia a păstrat neutralitatea, fiind amenințată de otomani. Unicul ajutor a venit de la Matei Corvin, regele Ungariei. Oastea sutanului număra 150 000 oameni, din care 90 000 luptători, la care se adăugau 12 000 de munteni a lui Laioltă Basarab și forțele tătărești de 30 000 călăreți.

Tuturor le se opune oastea moldavă a lui Ștefan cel Mare numărînd 40 000 oșteni.Oastea sultanului a urmat itinerarul Adrianopol-Varna-Dobrogea-Vadul Obluciței. Înaintarea pe teritoriul Moldovei a început la 10 iulie 1476 pe direcția Prut-Siret-Suceava. Din cauza inferiorității mari de forțe, Ștefan rămas doar cu 10 000 boieri, se retrage, satele din calea dușmanului fiind părăsite și ogoarele arse. La 25 km nord-vest de Roman, pe un platou împădurit, Ștefan orzanizează o tabără întărită cu un șanț, val de pămînt și trunchiuri de copaci. Un obstacol de model husist a fost executat din carele oștirii legate între ele la adăpostul cărora se trăgea cu tunurile în otomani.

Prin această amplasare a liniei de apărare Ștefan își asigura o cale de retragere în Transilvania.Bătălia a durat 2 zile după care Ștefan cu oastea se retrage în pădure, pierzînd 200 morți și 800 prizonieri, în schimb otomanii au pierdut 30 000 oameni.

Bătălia a fost cîștigată de sultan dar acesta nu a putut nimici oastea Moldovei. Garnizoanele Cetăților Nemț, Suceava și Hotin au reușit să respingă atacurile otomane. Ștefan refăcu o armată de 16 000 oșteni și hărțuiește otomanii pînă la retragerea sultanului peste Dunăre, o parte din prăzi fiind recuperată.

 

 

 

 

1607: Căpitanul John Smith şi un batalion de soldaţi debarcaţi  la Jamestown, în Virginia, au  pus bazele primei colonii englezeşti în Lumea Nouă

 

 

 

 

 

1655: S-a nascut Papa Innocenţiu al XIII-lea (d. 1724).

 

 

1717: S-a născut Arhiducesa de Austria, Maria Terezia, din dinastia Habsburgilor; (d. 1780).

 

 

A fost  împărăteasă a Sfântului Imperiu Romano- German.

 

 

 

 

 1792: S-a  nascut Papa Pius al IX-lea ; (d. 1878).

 

 

 

 

1806: A murit Samuil Micu supranumit si  Klein , cărturar iluminist, filolog şi traducător, reprezentant  de seama al Şcolii Ardelene (n. septembrie 1745).

 

 

 

Samuil Micu Klein a fost nepotul episcopulului roman Inocentiu Micu Klein.A redactat o serie de lucrări cu caracter istoric și lingvistic , prin care urmărea să informeze pe învățații străini despre originea romană a poporului și a limbii române, despre continuitatea românilor pe teritoriul fostei  Dacii și, influențat de iluminism, a militat, în opera sa, pentru egalitatea în drepturi a românilor cu celelalte națiuni din Transilvania, pentru înlăturarea iobăgiei, numărându-se  printre autorii cunoscutului memoriu oficial numit Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae din  1791.

 

 

 

 

 

 1840: S-a nascut scriitorul francez Alphonse Daudet .

Alphonse Daudet  s-a nascut  in orasul  Nimes, intr-o familie instarita care a saracit insa in perioada cand acesta era la scoala astfel ca nu a mai reusit sa ii mai achite cursurile. Daudet nu a reusit din acest motiv sa isi ia diploma de bacalaureat, iar ca sa se intretina s-a angajat ca pedagog intr-un colegiu din Ales. Ulterior, s-a stabilit in Paris, unde a si debutat ca scriitor cu un volum de versuri romantice. Succesul a venit insa in anul 1869, cand a publicat ciclul de povestiri „Scrisori din moara mea”.

Este autorul celebrei trilogii „Tartarin”, dar si a altor lucrari satirice, fanteziste ori romane de moravuri. Boala l-a determinat sa renunte la stilul trepidant de viata si, impreuna cu familia, s-a retras in mica localitate Champsrosay, in 1872. Doar romancierul Victor Hugo a reusit sa il determine sa vina din cand in cand la Paris.

Daudet se inscrie printre cei mai acerbi scriitori anticlericali ai secolului, dar este cunoscut si pentru  criticile aduse de el impotriva Academiei franceze.

A incetat din viata in 15 decembrie 1897, la Paris, ultimul sau roman fiind „Nemuritorul”, publicat in 1888.

 

 

 

 

 

 

 1846: Statele Unite declară război Mexicului.Este inceputul razboiului  mexicano american.care e a avut loc între 1846 și 1848 în urma anexarii în 1845 de către Statele Unite a Texasului. Mexic a revendicat Texasul ca provincie mexicană și a refuzat să recunoască secesiunea acesteia și dobândirea independenței pe cale militară de către Texas în 1836.

 

 

 

 Harta Texasului

 

Cea mai importantă consecință a războiului pentru Statele Unite au reprezentat-o termenii capitulării Mexicului în conformitate cu Tratatul de la Guadalupe Hidalgo , prin care teritoriile mexicane Alta California si Santa Fe de Nuevo Mexic  au fost cedate Statelor Unite.

 În plus, raul Rio Grande  a devenit graniță între Texas și Mexic, iar Mexicul nu a mai revendicat niciodată Texasul.

 

 

 

 

 1860: Bătălia de la Catalafim: trupele de voluntari patrioti italieni conduse de Giuseppe Garibaldi, înfrâng armata regatului Neapole.

 

 

Foto: Giuseppe Garibaldi

In 1861, trupele lui  Garibaldi au  cucerit Sicilia și Neapole, care s-au unit astfel cu regatul Sardiniei și Piemontului.

In fapt, in  anul 1861 întreaga Italie, cu excepția Romei (aflată sub autoritatea Papei) și a Veneției (rămasă sub control austriac), a fost unificată.

 

 

 

1860: A fost adoptata legea cu privire la principiile si la modul de desfasurare a instructiei in armata Principatelor Unite, care „vor fi de acum inainte uniforme”.

 

 

 

1882:  S-a născut pictorul francez Georges Braque, întemeietor alături de Pablo Picasso, al curentului cubist in pictura(d. 31 august 1963).

 

 

 

 

 1888: In Brazilia se da Legea abolirii sclaviei, cunoscuta si sub denumirea de “Legea de aur”(Lei Áurea).

 

 

 

 

1904: S-a nascut Elvira Godeanu, actriţă româncă de teatru şi film; (d. 1991).

 

 

 

 1917: La Fatima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 şi 10 ani, au avut viziuni cu Fecioara Maria.

 

 

Cei  3 tineri vizionari de la Fatima: Jacinta, Francisco şi Lucia.

În 1930 aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar pe  locul respectiv s-a ridicat o biserică.

 

 

 

1926: Primul zbor in balon peste Polul Nord.Américanul  Lincoln Ellsworth, norvegianul  Roald Amundsen, italianul Umberto Nobile, alaturi de alti  12 membri ai echipajului  au survolat  cu dirijabilul Norge,  Polul Nord .

 

 

 

 

1930: A murit Fridtjof Nansen, explorator şi om politic norvegian, laureat al Premiului Nobel (n. 1861).

1929: In  România se emite un Decret prin care sunt amnistiate toate infracțiunile politice încercate sau săvîrșite de către cetățeni români pînă la 2 decembrie 1928. Decretul a fost completat prin Legea pentru amnistie din 6 iunie și Decretul din 11 iunie prin care erau grațiate toate infracțiunile politice săvîrșite în intervalul  8 mai – 6 iunie 1929.

 

 

 

 

 1938: A murit Charles Edouard Guillaume, fizician elveţian, laureat al Premiului Nobel (n. 1861).

 

 

 

 

 

 1938: S-a nascut  la Cluj  tenorul roman Ludovic Spiess;  (d. 29 ianuarie 2006).

 

 

1942: S-a nascut Constantin Vaeni, regizor, scenarist şi actor român.

 

 

 • Zidul (1974)

 • Buzduganul cu trei peceți (1978)

 • Vacanța tragică (1979)

 • Ancheta (1980)

 • Intrusul (1983)

 • Imposibila iubire (1983)

 • Acasă (1985)

 • Drumeț în calea lupilor (1988)

 

 

 

1943:  Armata germană din Africa de Nord (Afrika Corps), aflata  sub conducerea mareşalul Erwin Rommel, capitulează în faţa aliaţilor anglo-americani.

 

 

 

 

 

 

 1950: S-a nascut renumitul cântăreţ şi compozitor american Stevie Wonder..

 

Si-a schimbat  numele în Stevland Hardaway Morris) .  Este un  muzician multilateral, fiind  cantaret,compozitor, multi-instrumentist si producator. Este orb din naștere. A semnat un contract cu casa de discuri Motown la vârsta de 11 ani și continuă să cânte pentru aceasta și în ziua de azi.

 

 

 1954: S-a nascut  in Australia , cântăreţul  şi compozitorul  irlandez,Johnny Logan pe numele său real Seán Patrick Michael Sherrard) .

 

 

A câștigat concursul muzical Eurovision de două ori: în 1980 și în 1987..


 

 

 

 1960: Prima ascensiune a vârfului Dhaulagiri, Nepal cel de-al şaptelea munte ca înălţime din lume.

 

 

 

 

1961: A murit renumitul actor american de cinema Frank James ; (n. 7 mai 1901).

 

 

 

A jucat in o suta de filme si a obtinut de doua ori Premiul Oscar pentru cea mai buna interpretare, in 1941 si 1952.

 

 

 

 

1968: S-a nascut Oana Sârbu, cântăreaţă şi actriţă româncă.

 

 

 

 

1968: Muncitorii francezi se alătura  protestului studentilor din Paris, declarand  o grevă generală de o zi.
Mai 68

Aproximativ 800.000 de studenți, profesori și muncitori au mărșăluit prin capitala franceză cerând demisia guvernului  lui  Charles de Gaulle și au protestat  fata de  brutalitatea poliției în timpul  manifestatiilor  din ultimele zile.

 

 

 

 

 

 

1977:  Biserica romano-catolica  aproba casatoriile barbatilor care si-au facut operatii de vasectomie .

 

 

 

 

 

 

 1981: Tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către turcul Mehmet Ali Ağca.

 

 

 

Vătămată Papa ajutat de asistenții în Piața Sf. Petru

In Piata Sfantul Petru de la Vatican, cu putin timp inainte de inceperea slujbei, Papa Ioan Paul al II-lea  a fost impuscat de Mehmet Ali Agca, un turc in varsta de 23 de ani. Atentantul, care s-a soldat cu ranirea grava a Papei Ioan Paul al II-lea, s-a petrecut in timp ce acesta se deplasa cu papa-mobilul prin multimea de credinciosi care astepta inceperea slujbei. Atacatorul a tras patru focuri de arma in suveranul pontif, insa doar doua gloante l-au atins – unul a intrat in abdomen, iar un altul in bratul stang. Celelalte gloante au ranit doua femei, o americanca si o jamaicanca.

Oamenii au reusit sa il imobilizeze pe turc inainte sa fie prea tarziu.Papa Ioan Paul al II-lea a fost transportat de urgenta la spital, unde a fost supus unei operatii de  urgenta.

La proces, acesta si-a recunoscut vinovati si a declarat ca a actionat de unul singur. In iulie 1981 a fost condamnat la detentiune pe viata. Dovezi ulterioare au indicat ca atentantul a fost pus la cale de serviciile secrete sovietice KGB-iste si de cele bulgare, insa nu exista dovezi clare in acest sens.

 

 

 

Foto: Papa il iarta pe Agca

Papa Ioan Paul al II-lea a avut puterea sa il ierte pe Mehmet Ali Agca, in 1983 vizitandu-l in inchisoarea in care isi ispasea pedeapsa.

 

 

 

 

 

1990: Sfatul Frontului Popular din republica sovietica Moldova a facut o declaratie de adeziune pentru Proclamatia de la Timisoara.

 

 

 

 

 

2005 – Masacrul de la Andijan

 

 

Foto: Morti la Andijan

 

Timp de câteva săptămâni, în 2005, bărbaţi, femei şi copii din Uzbekistan au participat la manifestaţii pasnice antiguvernamentale  în oraşul Andijan.  Forte ale  Ministerului de Interne şi ale Serviciului Naţional de Securitate din Uzbekistan  au  încercuit piaţa din centrul oraşului si au deschis focul  asupra  mulţimii. Estimările privind numarul celor ucisi variaza de la  187, cifra comunicata de  oficiali ai guvernului,  şi 5.000 de oameni, dar cele mai multe rapoarte  estimeaza  câteva sute de morţi. Un dezertor din serviciul secret al Uzbekistanului  a susţinut că au fost ucişi 1500 de oameni. Cadavrele celor mai mulţi dintre cei care au a murit in urma masacrului ar fi fost aruncate  în gropi comune.

“Trag asupra oamenilor paşnici…. Sunt ucişi oameni…. Soldaţii vin în transportoare blindate de personal, dar lumea stă pe loc”…. relata un manifestant. În acea seară la Andijan au fost ucise aproximativ 500 de persoane. Guvernul uzbek a declarat că ziariştii occidentali au denaturat adevărul, dar înregistrarile apelurilor telefonice ca cel de mai sus nu pot fi negate.

Pentru vizionare, accesati  linkul de jos:

http://www.youtube.com/watch?v=thdWPvxMyyk

 

 

 

 

2008: A murit marele actor roman  basarabean Colea Răutu A jucat in filmele  “Moara cu noroc”, “Răscoala”, “Neamul Şoimăreştilor”, “Mihai Viteazul”, “Cel mai iubit dintre pământeni”; (n. 28 noiembrie 1912).

 

 

 

 

 

 

2008 : A decedat  Costică Toma, fost portar al echipei CCA, actuala Steaua Bucureşti, şi al reprezentativei României (n. 1 ianuarie 1928).

 

 

13 mai   in lume :

 

 

 

 Ecuador: Ziua Independenţei (1830)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfanta Mucenita Glicheria

 

 

Sfanta Mucenita Glicheria

 

 

Sfanta Glicheria a trait in secolul al II-lea, in timpul imparatului Antonin si a guvernatorului Savin. Sfanta Glicheria a fost fiica unui guvernator roman. Dupa moartea tatalui s-a stabilit in cetatea Traianopole din Tracia. Glicheria a fost pusa sa aduca jertfe inaintea idolului lui Zeus. Refuza si la rugaciunile ei un fulger a lovit statuia lui Zeus si a sfaramat-o.

Prefectul a poruncit sa fie batuta si aruncata in temnita. Dorea ca Glicheria sa moara prin infometare. Insa, ingerul Domnului se pogora din cer si ii aducea hrana. Temnicerul Laodicius vazand aceasta minune, L-a marturisit pe Hristos in fata prefectului.

Pentru aceasta marturisire temnicerului i se va taia capul.Sfanta Glicheria a fost aruncata intr-un cuptor cu foc din care a iesit nevatamata, iar mai tarziu a fost aruncata la fiare. Rugandu-se lui Dumnezeu, aceasta sfanta mucenita si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Din sfintele ei moaste curgea mir inmiresmat, care vindeca tot felul de boli grele.Tot astazi, facem pomenirea:– Sfantului Mucenic Laodichie;

– Sfantului Cuvios Serghie Marturisitorul;

– Sfantului Cuvios Pavsicacos, episcopul Sinadei;

– Sfantului Sfintitului Mucenic Alexandru, episcopul Tiverianiei;

– Sfantului Cuvios Nichifor, preotul Manastirii Efes;

– Sfantului Cuvios Eftimie cel Nou, ctitorul Manastirii Ivirilor din Aton;

– Sfantului Cuvios Ioan Iviritul;

– Sfantului Cuvios Gheorghe Iviritul;

– Sfantului Cuvios Gavriil Iviritul si a monahilor sfintilor cuviosi mucenici iviriti.Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Isidor.

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Istoria md;

 4. Petre Otu, 100 de mari bătălii din istoria României, Editura Orizonturi, București 2009.

 5. Wikipedia org.

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=M2rAwzeaFkI

 

13/05/2013 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: