CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

TINUTURI ROMANESTI


12/05/2013 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA, ROMANII DESPRE ROMANI | , , , ,

5 comentarii »

 1. Ce harta frumoasa. Cinste cui a desenat-o.

  Apreciază

  Comentariu de Mucanu Aurel | 13/05/2013 | Răspunde

 2. NE LIPSESTE MULT DIN I-A. PACAT NIMENI NU FACE NIMIC

  Apreciază

  Comentariu de raulmarta35 | 14/05/2013 | Răspunde

  • Nu trebuie sa faca altii, noi trebuie sa facem. In primul si in primul rand sa vorbim si sa scriem corect romaneste.
   De exemplu moldovenii din Basarabia vorbesc romaneste/moldoveneste cu accent rusesc. De parca limba materna este limba rusa. Este aceeasi situatie cu secuii de la noi care vorbesc romaneste cu accent maghiar. Ma rog, astia au limba materna limba maghiara. Exista si secui care vorbesc perfect romaneste, mai ales dintre cei cu pregatire superioara. Revenind la basarabenii nostri ma tot intreb : cand vorbesc ruseste vorbesc cu accent romanesc ?
   Apropo de acest lucru. Citem mai demult un articol pe internet despre un francez care se stabilise la Cluj si care in derularea interviului pe care il dadea unui reporter isi arata uimirea, inca de cand era in Franta, „cat de mult seamana limba romana cu limba rusa”. Mi-a fost lehamite sa mai fac vreun comentariu la acel interviu. Probabil acel francez intalnise multi basarabeni, inclusiv in Romania, care vorbeau evident cu accent rusesc. De unde si credinta lui ca limba romana este o limba slava. Asa ne percep strainii, vestul. Si asta din cauza basarabenilor care cu niciun chip nu vor sa renunte la accentul lor rusesc.
   Din aceasta cauza, nivelul meu de incredere fata romanismul basarabenilor este in apropiere de zero( zero normal nu zero absolut). Sa nu se supere basarabenii pe mine.
   Cineva explica „stiintific” faptul ca nu se poate scapa de acest accent pentru ca vorbirea in limba rusa se face cu nu stiu ce deschidere a maxilarului, si sunetele trebuie sa loveasca intr-un anumit fel cerul gurii/bolta palatina. Ma rog, justificari panslaviste. Spun sincer, nu sunt ipocrit, cand o sa-i aud pe basarabeni(pe toti) ca vorbesc romaneste si nu moldovineste(romaneste cu accent rusesc), atunci am sa-i cred de iubire de neam romanesc.
   O problema similara am intalnit-o la fotbalistul Raducioiu. La vreo doi ani dupa ce plecase in Italia, la o scurta revenire in Romania i-a fost luat un interviu la TV si surpriza, dl fotbalist vorbea cu puternic accent italian, amesteca cuvinte italiene printre cele romanesti. Ii placea sa se dea italian desi cred ca mai degraba juca teatru. Probabil si basarabenilor le-a placut sa se dea rusi sa se dea bine cu stapanul. Dar la basarabeni cred ca rusificarea este pe vecie, nu le mai iese din sange. Pentru romani si Romania cred ca sunt pierduti pe vecie. Sa fie sanatosi. Asa ne-a fost noua si lor soarta.

   Apreciază

   Comentariu de Mucanu Aurel | 15/05/2013 | Răspunde

 3. e pamint romanesc si altceva nu ma intereseaza..

  Apreciază

  Comentariu de Criseea | 10/08/2013 | Răspunde

 4. Nu disting foarte bine , dar mi se pare ca stema Tribaliei are doi lupi (simbol dac) pe ea. Interesant.
  Materialul cu harta si stemele, foarte frumos! Felicitari! Pentru hata si pentru toate materialele de pe site.

  Apreciază

  Comentariu de Argenna | 23/08/2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: