CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Aniversarea a 23 de ani de la acţiunea „Podul de Flori”. VIDEO


(video) Românii sărbătoresc 23 de ani de la acţiunea „Podul de Flori

Podul de flori

Românii sărbătoresc 23 de ani de la acţiunea „Podul de Flori”

Se împlinesc 23 de ani de la acţiunea „Podul de Flori”. Datorită acestei manifestații, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte. Simbolic, la aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri, de unde și provine denumirea acțiunii respective, informează UNIMEDIA.

În cadrul acțiunii, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13:00 și 19:00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără pașaport și viză.

De-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, au fost create opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita, Stânca – Costești, Iași – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albița – Leușeni, Fălciu –Țiganca, Oancea – Cahul și Galați – Giurgiulești.

La eveniment au participat aproximativ 1.200.000 de oameni.

„Era o tensiune emoțională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alții și se regăseau după ani și ani. La un moment dat, de partea cealaltă a râului s-a aruncat un bărbat în apă și a început să vină spre basarabenii de dincoace. Ai mei din Pererâta stăteau încremeniți. Aveau mari emoții și nu îndrăzneau să facă nici o mișcare până s-a aruncat un pererâtean în apă. După el au pornit și ceilalți.

S-au întâlnit toți la mijlocul Prutului și au încins acolo, în apă, o horă, lucru nemaivăzut și nemaiauzit nicăieri în altă parte a lumii. De aceea spun că par caraghioși astăzi cei care ironizează Podul de Flori. Nu poate fi ironizată lacrima bucuriei”, a spus Grigore Vieru, într-un interviu difuzat în 2008 de Stela Popa și portalul UNIMEDIA.

După această acțiune, procedurile de trecere a frontierei sovieto-române au fost simplificate considerabil.

 

 

 

 

 

06/05/2013 - Posted by | DIVERSE, LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. Da, emotionant eveniment cu podul de flori. Cred ca a fost regizat de KGB ca o supapa de siguranta prin care sa refuleze dorul unirii. S-a facut Podul de Flori si entuziasmul s-a diminuat mult. Mari manipulatori kaghebistii.
  Dar cel mai mult m-a impresionat moartea sotilor Teodorovici, pe soseaua pe drumul spre casa lor, dupa ce facusera un popas pe la Adrian Paunescu. Adrian Paunescu le-a purtat ghinion, a fost ca o cobe, parerea mea, poate gresesc.

  Apreciază

  Comentariu de Mucanu Aurel | 06/05/2013 | Răspunde

 2. iliescu tradator ,nu a vrut unirea

  Apreciază

  Comentariu de raulmarta35 | 06/05/2013 | Răspunde

  • Nu pot sa ma pronunt daca Ion Iliescu este tradator sau nu. Dar este evident ca s-a opus Unirii. De ce ? Numai dansul stie.
   Daca accepta Unirea insemna ca-i trada pe bolsevici. Daca nu accepta Unirea insemna ca-i trada pe romani. N-as fi vrut sa fiu in dilema Dansului.

   Apreciază

   Comentariu de Mucanu Aurel | 07/05/2013 | Răspunde

   • Unirea nu se poate face cu trupe straine pe teritoriul tarii si fara acordul Marilor Puteri. In 1990 asta era situatia…

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 08/05/2013

   • Unirea se poate face numai cu acordul URSS. Nici vorba de marile puteri. URSS este mare putere si este deajuns.
    Dupa ce muscalul ne-a luat Basarabia si a batjocorit-o cum au vrut muschii lui, nu mai sunt incantat si doritor s-o iau inapoi, batjocorita si umilita. Sa ramana la ei.

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 10/05/2013


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: