CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

A FOST UN SPION GERMAN ÎN FRUNTEA ARMATEI ROMÂNIEI, LA ÎNCEPUTUL PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL ?


Șeful Marelui Cartier General al Armatei Romane murea misterios la 12 noiembrie 1916, la doar cateva luni de la intrarea tarii in razboi.

Generalul Vasile Zottu a detinut formal comanda Armatei Romane in aceasta perioada si a raspuns de elaborarea ipotezelor de razboi si a planului de campanie pentru anul 1916. Tehnic, insa, atributiunile de sef al Marelui Cartier General erau indeplinite de un subordonat al lui Zottu, generalul Dumitru Iliescu.

Scurta biografie

Vasile Zottu s-a nascut la Bucuresti in data de 14 noiembrie 1853. Dupa absolvirea scolii de ofiteri, participa la Razboiul de Independenta comandand un pluton din Compania 3 Geniu.

Activeaza, apoi, in Batalionul de Geniu pana in ianuarie 1879, cand e mutat la Regimentul 2 Linie.

Ajunge sef al sectiei II din marele Stat Major, comandant al Scolii de Infanterie si Cavalerie.

Intre 18 noiembrie 1911 – 31 martie 1914 este comandant al “Cetatii Bucuresti” dupa ce indeplinise o scurta perioada (31 martie – 18 noiembrie 1911) functia de sef al Marelui Stat Major.

O decizie controversata

Comandantul Armatei Romane era, conform Constitutiei, Regele. Regele Ferdinand conducea Armata in timpul razboiului prin intermediul Marelui Cartier General – care era, de fapt, Marele Stat Major mobilizat.

De la data de 1 aprilie 1914, seful MStM era generalul de divizie Vasile Zottu, numit printr-o decizie controversata: la data respectiva a fost trecut in rezerva pentru limita de varsta si, in aceeasi zi, a fost concentrat si numit sef al MStM.

Desi era seful Marelui Cartier General, generalul Zottu nu a condus decat cu numele operatiunile Armatei.

Lista lui Gunther

Dupa cum am mai relatat,  in perioada celor doi ani de neutralitate a Romaniei, s-a purtat un adevarat razboi invizibil de cumparare a personalitatilor pentru a sprijini una din cauze. Atat Antanta – Anglia, Franta, Rusia – cat si Puterile Centrale – Germania, Austro-Ungaria – plateau bani buni pentru ca ziaristii, scriitorii, politicienii sa imbratiseze una dintre tabere.

In acest context, autoritatile descopera un recrutor german – un anume Gunther (sau Guenther) pe lista caruia se aflau intre Constantin Mile (ziarele Adevarul, Dimineata), Ioan Slavici (ziarul Minerva), Tudor Arghezi, Gala Galaction, Matei Caragiale si numele lui Vasile Zottu, seful Marelui Stat Major.

O sinucidere si o greseala strategica

La 12 noiembrie 1916 [Vasile Zottu] s-a sinucis în locuinta sa din Bucuresti, din strada N. Golescu nr. 15. Motivele acestui gest neobisnuit sunt controversate în istoriografia românã. Radu R. Rosetti scrie cã generalul Zottu era „un om de bine, cu simtãmântul onoarei foarte dezvoltat, cum a dovedit si prin sinuciderea sa dupã dezastrul de la Turtucaia”.

Generalul Zottu a fost însã bãnuit cã, prin unele activitãti ale sale, ar fi favorizat transmiterea cãtre inamic a Planului de campanie al armatei române.

De altfel, numele sãu a apãrut pe celebra „listã a lui Günther”, alãturi de ale celor care au colaborat cu Puterile Centrale. Sinuciderea ar fi fost determinatã de respectivele acuzatii.

Informat de aceste scurgeri de informatii, prim-ministrul Ion I. C. Brãtianu l-a pãstrat nominal ca sef al Marelui Stat Major, pentru a nu avea neplãceri cu Puterile Centrale, dar a însãrcinat o altã persoanã, respectiv pe generalul Dumitru Iliescu, cu pregãtirea armatei pentru rãzboi.

Oricum, generalul Vasile Zottu era „vãdit nepotrivit pentru un loc de asa mare rãspundere”. Numirea si, mai ales, mentinerea cu atributii pur nominale în fruntea celui mai înalt comandament în vremuri atât de frãmântate pentru tarã a constituit o mare gresealã.

România a intrat, practic, în Primul Rãzboi Mondial fãrã sef al Marelui Stat Major, iar pregãtirea armatei pentru acest mare examen a fost încredintatã generalului Dumitru Iliescu, subșef al acestui organism. (Blogul Unstory).

 

 

 

 

Sursa

 

 

 

Cititi si :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2013/03/03/o-istorie-aproape-nestiuta-dimitrie-cantemir-agent-secret-rus-la-27-de-ani/

 

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2013/05/05/fascinanta-poveste-a-mariei-tanase-video/

Publicitate

04/05/2013 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , ,

16 comentarii »

 1. romania are parte numai de tradatorii. jegurile

  Apreciază

  Comentariu de raulmarta35 | 08/05/2013 | Răspunde

 2. Generalului Vasile Zottu nu i se poate atribui culpa de tradator. El si-a inceput cariera sub domnitorul – devenit mai tarziu regele – Carol I, avandu-l pe acesta drept model de conduita si angajament. Deci, in ceasul cel mai incercat al domniei lui Carol I si al existentei Romaniei, seful MStM nu putea avea in minte si in fapta decat ilustrul model si angajament al regelui sau: participarea la razboi alaturi de Puterile Centrale, cum o consfinteau si tratatul cu acestea. Tradatori au fost aia care au schimbat tabara in timpul conflictului. Romania nu avea ce cauta in acel razboi alaturi de Antanta, cu un general, Iliescu – om de casa al lui Bratianu -, care a trimis armata la razboi cu pantalonii rupti la spate, cu pusca legata cu sfoara, cu o jumatate de caciula pe cap, flamanzi, expusi imbolnavirilor, fara aliati siguri. Faptul ca si-a curmat singur viata – dovada a inaltului sau simtamant cavaleresc -, efect al catastrofelor militare de la inceputul razboiului – pe care nu el il pregatise, ci generalul Dumitru Iliescu -, si doar pentru ca nominal ocupase respectiva functie, vine sa ne arate ce tragic a fost destinul Romaniei. Am pierdut, intai, un rege adus la deznadejde de proprii sai supusi, apoi, un mare om de arme, adus in acelasi hal de deznadejde de proprii sai subordonati. Si catastrofa n-avea sa se termine aici. Cea pe fustele si pe intrigile careia a fost tarata Romania in acel razboi (impotriva dorintei batranului rege Carol) daduse viata unui dezertor care, mai tarziu, prin uzurpare, avea sa fie marea pacoste ce a salasluit pe tronul Romaniei: Carol al II-lea.

  Apreciază

  Comentariu de cristian vasilescu | 09/01/2014 | Răspunde

  • „Romania nu avea ce sa caute alaturi de Antanta ?” Ce spui domnule ? Inca nu ai aflat acum,dupa 100 de ani,ca am fi pierdut razboiul si mai mult de-atat,Romania ar fi disparut de pe harta ?
   Cat despre acel general, oricum am lua-o a tradat.Furnizarea de date secrete ,chiar si fata de aliati tot tradare se chiama.
   Nu tradare trebuie sa numim ce au facut acei ofiteri in timpul lui Ceausescu si o liota de „activisti” , atunci cand au „colaborat”cu „aliatul”URSS ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 09/01/2014 | Răspunde

 3. Ferdinand n-a fost in stare sa implineasca dorinta unchiului sau, aceea de a abdica de pe tronul Romaniei. Romania in hotarele ei n-a putut fiinta decat 22 de ani, pentru ca intregirea unei tari se face prin baioneta impunsa in inamic, nu pe fustele unei muieruste. Fie ea si regina Romaniei.

  Apreciază

  Comentariu de cristian vasilescu | 09/01/2014 | Răspunde

 4. Cred ca am fost destul de clar atunci cand am spus ca tradatori sunt aia care schimba tabara in timpul conflictului. Eram alaturi de Centrali la declansarea lui. Apoi, nu dumneavoastra sunteti cel chemat sa-mi predea lectii de istorie.

  Apreciază

  Comentariu de cristian vasilescu | 10/01/2014 | Răspunde

  • Asadar, dupa parerea d-tale generalii care au vandut secrete Romaniei dusmanului erau patrioti?…:))
   Ar fi trebuit sa stii ca Nu hotaraste un ofiteras ce este bine si ce nu.
   Mai ales in probleme militare astfel de tradari inseamna uciderea de catre dusmani zeci de mii de soldati si cotropirea tarii.
   On ofiter are datoria sa respecte ordinele si sa pastreze secretul militar.Nu-l intereseaza pe el ca pana in 1914 Romania avea un tratat cu nemtii si austro-ungarii si pe urma a rupt alianta…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 10/01/2014 | Răspunde

 5. E bine sa ne ascundem in biblioteci. La revedere!

  Apreciază

  Comentariu de cristi vasilescu | 12/01/2014 | Răspunde

 6. Un om politic are datoria sa respecte comandamentele neamului. Bratianu, la debutul Primei Conflagratii, si le-a respectat doar pe ale sale si pe cele ale partizanilor sai. Pe linia comandamentelor neamului vine si atitudinea – fara repros – a generalului Vasile Zottu. Datoria Romaniei era sa mearga alaturi de Centrali. Asa cum voia Carol I.

  Apreciază

  Comentariu de cristian vasilescu | 13/01/2014 | Răspunde

  • Ce bine e „sa respecti comandamentele neamului”,vanzand pe bani grei secrete militare care costa viata a zeci de mii de romani.
   Toti tradatorii pretind ca au facut ce au facut pentru a-si servi tara …Sunt pline cartile de istorie de astfel de „servitori” !

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 13/01/2014 | Răspunde

 7. Eu nu discut participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial decat pe schema propusa de mine.

  Apreciază

  Comentariu de cristian vasilescu | 14/01/2014 | Răspunde

 8. Nu chiar. Invit doar la o mai adanca reflectie. Ar fi absurd sa nu ma plec in fata unui adevar indubitabil. In cazul lui Vasile Zottu, el nu este cert decat din documente. Istoria nu se face doar pe documente. Se mai ia in calcul si simptomatologia. Generalul Vasile Zottu nu era facut din plamada celor care pactizeaza cu inamicul (cum a facut, mai tarziu lt./col. Sturza). Insa o verificare minitioasa sunt chemati sa o faca specialistii care sunt familiarizati, nu numai cu respectivul caz, dar si cu atmosfera epocii. Asta m-a determinat sa-i scriu acel panegiric.

  Apreciază

  Comentariu de cristian vasilescu | 15/01/2014 | Răspunde

  • Importanţi oameni politici şi militari din vârful ierarhiei militare a timpului s-au pus în slujba Germaniei şi Austro-Ungariei. Printre aceştia se afla şi generalul Vasile Zottu, şeful Marelui Stat Major, care se va sinucide atunci când va afla că lista trădătorilor a fost sustrasă de ofiţerii de contrainformaţii români de la ambasadorul german Von de Bussche .
   Ce alte date mai sunt necesare ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 15/01/2014 | Răspunde

 9. E necesar sa se stie ca tradatori sunt aia care schimba tabara in timpul conflictului. Adica aia care au invartit politica Romaniei in frunte cu „magarul cela de Ferdinand”, cum ii spunea Petre Carp, altfel decat o voia Carol I. Atitudinea generalului Zottu vine pe linia comandamentelor pe care se obligase sa le respecte inca de pe vremea lui Carol I. Observ ca nu sunteti atent la nuante. Un istoric e obligat sa le ia in calcul. Cazul generalului Zottu trebuie reconsiderat, dar nu noi suntem cei chemati sa o faca. Daca nu, inseamna ca cineva vrea s-o lase asa cum a cazut. Ca asa e la popoarele care se conduc dupa Vechiul Testament, desi avem pretentia ca traim in limitele dreptei credinte, cea ortodoxa. Vor tapul ispasitor. Nu tine. Nu mai tine.

  Apreciază

  Comentariu de cristian vasilescu | 16/01/2014 | Răspunde

  • Tradatori sunt cei care isi tradeaza tara si poporul.O tara poate schimba tabara, dar un militar sau un civil nu-si poate trada patria pentru bani sau alte avantaje asa cum a facut acel general pe care d-ta il vezi „erou’.Repet,nu el avea caderea sa faca politica de aliante a tarii,el avea datoria sa execute ordinele primite .Faptul ca s-a sinucis cand a fost descoperita tradarea sa nu-l absolva de numele de tradator.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 17/01/2014 | Răspunde

 10. In armata pe care a facut-o generalul Zottu – a mai de capatai armata, model Carol I – doar baionetele oarbe executa ordinele. Cele inteligente le pun in discutie sau nu le executa, eventual demisionand. Generalul Zottu nu trebuie tratat ca un biet ofiteras (cum vad ca se intampla). El era insasi Armata.
  E bine sa incetam corespondenta. Din capul locului vederile noastre sunt opuse.
  Va Salut!

  Apreciază

  Comentariu de cristian vasilescu | 20/01/2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: