INSPAIMANTATORUL CERNOBAL. Scary Chernobyl by Paul Fusco. VIDEO SI GALERIE FOTO
In ziua de 26 aprilie 1986, ora 01:23:58 am, la Centrala atomo-electrica de la Cernobâl , aflata la 200 km de Kiev, in Ucraina sovietica, a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii, atunci cand unul din cele patru reactoare ale centralei a explodat.
Vartejuri de foc si praf s-au ridicat la inaltimea de aproape doi kilometri in atmosfera, cu o puterea egala cu o suta de explozii atomice de la Hiroshima si Nagasaki luate impreuna, iar din reactorul afectat au fost aruncate pana la 1 miliard curie de energie radioactiva si aproximativ 156 tone de produse suprimate.
Se afirma ca efectele nu vor disparea nici in 300 de ani.
Conducerea sovietica nu a recunoscut in primele zile dimensiunea accidentului si nu a ordonat evacuarea populatiei decat mai tarziu.
Norul radioactiv de la centrala a ajuns pana in Marea Britanie si Suedia.
In prezent se lucreaza la un nou sarcofag de beton ce il va acoperi pe cel vechi, care a inceput sa se deterioreze si sa permita radiatiilor sa se scurga in atmosfera. Noul sarcofag va oferi siguranta pentru aproximativ 100 de ani.
Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) și Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a atribuit acestui accident 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse, pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați in 2002.
August 1989: Demonstrantii din Kiev cer guvernului sa faca publice documentele despre catastrofa nucleara de la Cernobâl. Pe unul din banere scrie : „Cerem un proces ca la Nurenberg pentru Cernobâl”.
Paul Fusco a lucrat ca fotograf in cadrul U.S. Army Signal Corps, în Coreea 1951 – 1953, si a studiat fotojurnalismul la Universitatea din Ohio, unde a primit licenta în 1957. Sa mutat la New York City şi a început cariera ca fotograf până în 1971.
El a facut reportaje importante referitoare la aspecte sociale în SUA, inclusiv situaţia minerilor sărăciţi din Kentucky; a vietii de ghetou din Latino în New York City; experimentele culturale în California; viaţa afro-americanilor din Delta Mississippi, prozelitismul religios în Europa de Sud şau despre muncitorii migranţi. De asemenea, el a lucrat în Anglia, Israel, Egipt, Japonia, Asia de Sud, Brazilia, Chile şi Mexic,a făcut un studiu extin asupra ţărilor Cortinei de Fier si a colindat din nordul Finlandei in Iran.
Fusco a abordat Magnum Photos, devenind asociat în 1973 membru cu drepturi depline în anul următor. Fotografiile lui au fost publicate pe scară largă în reviste importante din SUA, inclusiv Time, Life, Newsweek, New York Times Magazine, Jones Mama şi Astazi Psihologie, precum şi în alte publicaţii din întreaga lume.
Fusco sa mutat la Mill Valley, California, la începutul anilor 1980 fotografiind vieţile celor oprimaţi şi a celor cu un stil de viaţă alternativ.
Printre subiectele cele mai recente abordate sunt acelea legate de oamenii bolnavi de HIV / SIDA în California, persoanele fără adăpost şi sistemul de protecţie socială în New York, revolta zapatista din statul mexican Chiapas. El a lucrat de asemenea la un proiect pe termen lung de documentare asupra copiilor si adultilor bielorusi care s-au imbolnavit radiatiilor radioactive de la explozia centralei atomice de la la Cernobil.
Paul Fusco worked as a photographer with the United States Army Signal Corps in Korea from 1951 to 1953, before studying photojournalism at Ohio University, where he received his Bachelor of Fine Arts degree in 1957. He moved to New York City and started his career as a staff photographer with Look, where he remained until 1971.
Source: pphotographyb.blogspot.com
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns