CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 APRILIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

14 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

70: Asediul Ierusalimului. Titus, fiul imparatului roman Vespasian, inconjoara cu patru legiuni  capitala evreilor.

 

193: Septimius Severus este proclamat imparat roman de catre armata din Illiricum ( in Balcani).

966:  Dupa casatoria  cu printesa  crestina  Dobrawa de Boemia, regele polonez Mieszko I  se converteste la crestinism, fapt  considerat de istorici  momentul fondarii statului polonez.

 

 

971: Împăratul bizantin Ioan I Tzimiskes, (925 – 10 ianuarie 976) ii alunga pe rusii kievieni din  Preslav ( actuala Bulgarie). A fost împăratul Imperiului Bizantin de la data de 11 decembrie 969, până la 10 ianuarie 976.

 

 

 

Fișier:Lebedev Svyatoslavs meeting with Emperor John.jpg
Intalnirea lui Sviatoslav cu imparatul Ioan Tzimiskes.

Autor: Klavdii Vasilievici Lebedev (1852–1916).

Dupa infrangerea de la Preslav, Sviatoslav s-a refugiat in cetatea Durostorum, la Dunare, unde dupa un asediu de trei luni a cerut bizantinilor pace . Rușii au restituit bizantinilor  Durostorul, au eliberat toti  prizonierii, permitandu-li-se  retragă din Moesia (teritoriul Bulgariei de azi) și să se reîntoarcă în patria lor.

 

 1205: Bătălia de la Adrianople dintre bulgari și cavalerii Crucii ai lui Balduin I de Constantinopol.

Însă în februarie 1205, grecii din Tracia s-au revoltat si au fost  sprijiniti de  țarul Ionita caloian al Bulgariei si Vlahiei.  ale cărui propuneri de alianță fuseseră respinse cu aroganță de către Balduin. Garnizoana cruciată din Adrianopol a fost alungată.  Balduin a  pornit în marș pentru a asedia cetatea dar trupele cavalerilor cruciați au fost anihilate de către o armata alcatuita din  bulgari, valahi, cumani și greci.

Balduin, imparatul Imperiului  Latin de Constantinopol, ales în data de 9 mai 1204 și încoronat pe 16 mai la  Sfanta Sofia, a fost capturat de către bulgarii condusi de Ionita Caloian.

Pentru o lungă perioadă, nu s-a știut nimic despre soarta lui Balduin, timp în care fratele său Henric de Hainaut și-a asumat regența Imperiului Latin. Abia în iulie 1206  moartea sa a devenit certitudine.

Se pare că inițial, el a fost bine tratat ca prizonier de către Ioniță Caloian, fiind văzut ca un ostatec de preț, însă ar fi fost apoi sacrificat de către conducătorul bulgar într-un moment de furie a acestuia, probabil ca urmare a pierderii Filipopolului, oraș care a trecut din nou în stăpânirea cruciaților.

În conformitate cu o legendă bulgară, Balduin și-ar fi provocat singur pieirea, ca urmare a tentativei sale de a o seduce pe soția lui Caloian. Pe de altă parte, cronicarul bizantin Georgios Akropolites  notează că țarul bulgar și-ar fi confecționat o cupă din craniul lui Balduin, după cum procedase  cu împăratul bizantin Nichifor I ,  cu aproape 400 de ani înainte, hanul protobulgar Krum.

Oricum s-ar fi petrecut lucrurile, Ioniță Caloian (care primise coroana regală de la Papa Inocențiu al III-lea, i-a raportat suveranului pontif că Balduin a murit în închisoare. În prezent, un turn din forăreața  Tsarevets  din capitala de atunci a Bulgariei, Veliko Tarnovo , poartă denumirea de „Turnul lui Balduin”, presupunându-se că ar fi vorba de turnul în care Balduin ar fi fost întemnițat.

 

1457: La Orbic, in ţinutul Neamţului,  Ştefan cel Mare il invinge pe  domnitorul Petru, dupa care merge la Suceava și pe locul ce se chema câmpia Direptății, lângă cetatea de scaun, întreabă pe toți de față, dacă le este cu voie să le fie domn. Întreaga adunare în frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, târgoveți, ostași și “toată țara” proclamară pe Ștefan ca domn legiuit al Moldovei în scaunul părinților și strămoșilor acestuia.

 

 

 

 

 

1574: Are loc lupta de la Jilişte, unde Ioan-Vodă cel Cumplit al Moldovei zdrobeşte oastea turco-munteană, venita pentru a-l instala  domn pe Petru Şchiopul.

 

Ioan Vodă cel Viteaz (Ioan Vodă cel Cumplit) (n.1521-d.1574), domn al Moldovei 1572-1574

 

La 14 aprilie 1574 are loc lupta de la Jilişte, unde Ioan-Vodă cel Cumplit al Moldovei zdrobeşte oastea turco-munteană care urma să-l instaleze domn pe Petru Şchiopul.

Intrigile domnului Munteniei Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) la Poartă, care urmărea înscăunarea pe tronul Moldovei a fratelui său, Petru Şchiopul, susţinute cu daruri bogate (100 000 galbeni) marelui vizir Mehmed Sokollu au înrăutăţit relaţiile sultanului Selim II-lea cu Ioan-Vodă al Moldovei.

Sultanul cere principelui Transilvaniei şi paşei de Buda să împiedice refugierea domnului Moldovei pe teritoriul lor şi pregăteşte schimbarea chiar şi forţată a domniei în Moldova.

Ioan-Vodă cel Cumplit al Moldovei, nu ascultă se sfatul boierilor şi se pregăteşte de luptă cu turcii. Domnitorul moldav cere ajutorul regelui Uniunii polono-lituaniene, Henric de Valois (1573-1574) şi viitorului rege Henric al III-lea al Franţei (1574-1589) dar este refuzat de ambii. Singurul sprijin Ioan-Vodă l-a obţinut din partea a 1 200 de cazaci polonezi, conduşi de hatmanul Sviercevski.

Domnul Moldovei dispunea de 20 000 pe pedestraşi, 10 000 de călăraşi (călăreţi) şi de 110 guri de foc, din care 80 tunuri de mare calibru. Gruparea turcă era formată din 40 000 – 50 000 otomani ai beiului de Silistra şi din ostaşi din Muntenia. Armata a urmat cursul Bucureşti – Rîmnicu-Sărat – Milcov (hotarul cu Moldova) şi şi-a instalat tabăra la Focşani, pe malul Rîmnei, afluent al Putnei, lîngă Jilişte.

Ioan Vodă a înaintat pe direcţia Iaşi – Vaslui – Bîrlad – Tecuci – Focşani. Avangarda oştii sale în frunte cu vornicul Ţării de Jos, Dumbravă şi a lui Sviercevski, cam 5 000 -6 000 călăreţi, a biruit în seara zilei de 23 aprilie 1574 straja munteană, lîngă tabăra otomană. Ioan-Vodă atacă masiv în dimineaţa zilei de 24 aprilie, iar surprindere atacului fiind atît de mare încăt a urmat un mare măcel. Domnul Munteniei Alexandru II-lea era să-şi piardă capul, iar fratele său Petru Şchiopul, s-a refugiat în cetatea otomană a Brăilei.

La tronul Munteniei a fost înscăunat Vintilă, cu ajutorul moldovenilor vornicului Dumbravă, dar după 4 zile acesta a fost surprins de ostaşii lui Alexandru şi decapitat. Turcii urmau să vină cu noi întăriri de peste 60 000 de oameni.

Detalii… Ioan Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei.

 

 

1629: S-a nascut Christiaan Huygens, matematician, fizician olandez; (d. 1695).

 

1759: Moare Georg Friedrich Handel, compozitor, organist si violonist german;(n.23 februarie  1685).

 

 

 

 

 

 

1828: Începe Războiul ruso-turc 1828-1829. Trupele Rusiei ţariste trec Prutul şi în cîteva zile ocupă Moldova şi Muntenia. În locul domnilor celor două principate, care se retrăseseră, se instituie o administraţie militară rusă, în frunte cu contele Pahlen, numit preşedinte deplin împuternicit al adunărilor (divanurilor Moldovei şi Valahiei). Războiul a durat pînă la 2 septembrie 1829, stil vechi (14 septembrie, stil nou).

 

 

1839: Apare la Iaşi, Moldova, sub conducerea lui Gheorghe Asachi, periodicul Foaie sătească a Principatului Moldovei. Periodicul conţinea suplimente consacrate agriculturii, industriei şi negoţului. Foia sătească a Principatului Moldovei a apărut pînă la 6 iulie 1851.

 

 

 

1849: Kossuth Lajos proclama Ungaria stat independent, dar interventia habsburgica si tarista duce la inabusirea in sange a revolutiei declansate la 15 martie 1848 .

 

 

 

Lajos Kossuth(foto:britannica.com.)

 

1865: Abraham Lincoln este impuscat de John Wilkes Booth si  moare a doua zi.

 

 

Foto: Procesiunea funerara a presedintelui Lincoln

 

 

1884: Apare la Sibiu, Transilvania, ziarul politic şi cultural Tribuna, condus între 1884 şi 1886 de Ioan Slavici. Ziarul Tribuna va apărea pînă pe 16 aprilie 1903.

 

 

 

 

 

 1912: Vasul Titanic a lovit aisbergul care avea sa-i cauzeze scufundarea in dimineata zilei urmatoare .

 

1916:  In Bulgaria este adoptat calendarul gregorian.

 

 

1924: Se infiinteaza, la Bucuresti, Asociatia Romaneasca pentru Liga Natiunilor.

 

 

1930: A murit  poetul si dramaturgul rus Vladimir Maiakovski (n. 19 iulie 1893) .

 

Foto: Maiakovski

 

 

1931: Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei a fost nevoit sa abdice si sa fuga din tara. Spania s-a proclamat, pentru a doua oara, republica

 

 

1935: S-a nascut  scriitorul elvetian  Erich von Däniken,  autorul best-sellerului  mondial “Amintiri despre viitor” (Enigme nedezlegate ale trecutului)in care se pun intrebari legate de  monumente și obiecte care nu se încadrează în cronologia și istoria clasică, neputând fi  concepute  nici cu mijloacele moderne de astăzi. Existența și crearea lor este atribuită de autor extratereștrilor care ar fi vizitat Pământul in timpul istoriei sale indepartate.

 

 

1956: S-a emis HCM nr. 623,  care a dat dreptul de a se intoarce in localitatile de origine  tuturor persoanelor stramutate, redandu-le casele si terenurile posedate anterior .

 

 

1986: Presedintele american Ronald Reagan ordona lansarea de atacuri aeriene impotriva Libiei,ca raspuns la atacul terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest, cand doi soldati americani au fost ucisi.Atacurile aviatiei americane  au provocat  moartea a  cca. 60 de oameni.

 

1986: Moare  scriitoarea franceza Simone de Beauvoir

 

 

 

Nascuta  la 9 ianuarie 1908, Simone de Beauvoir  a fost o eseistă, scriitoare (Premiul Goncourt 1954), și în același timp o figură de marcă a existențialismului și a feminismului în Franța si o militantă a mișcării intelectuale contestatare de după război.

Printre cele mai cunoscute dintre romanele sale se numara: “L’Invitée” (1943), “Le sang des autres”,(1945) “Tous les hommes sont mortels” (1946) “Les Mandarins”, (1954), premiul Goncourt .

Iata cateva  citate din  cugetarile  sale :

 

 • Sclavul care se supune, a ales să se supună.

 • Tineretul nu-i iubește pe învinși.

 • Pentru a lăsa o urmă pe lume, trebuie să fii solitar.

 • Nu murim din cauză că ne-am născut, nici pentru că ne-am trăit viața, nici de bătrânețe. Murim de ceva anume.

 • Ceea ce e scandalos într-un scandal, e faptul că ne obișnuim cu el.

 • Umanitatea preferă viața, rațiunilor de a trăi.

 

 

 

2009:  A murit scriitorul francez Maurice Druon;  (n. 1918).

 

photo Maurice Druon

Maurice Druon a fost  membru al Academiei Franceze și membru de onoare al Academiei Române din 1996. A fost laureat al prestigiosului Prix Goncourt în 1948 pentru romanul Les grandes familles, tradus în română sub titlul de Marile familii.Un alt mare roman istoric al sau a fost “Regii blestemati”,tradus de asemenea in limba romana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORODOX

 

 

 

 

 

SFANTUL CUVIOS IERARH PAHOMIE DE LA GLEDIN

 

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Pahomie s-a nascut in jurul anului 1674, in satul Gledin, primind numele de botez Petru. Ajunge in Moldova unde este primit ca frate la Manastirea Neamt. Aici va parcurge, dupa randuiala, toate incercarile duhovnicesti. In 1697, la varsta de 25 de ani, a fost calugarit. Dupa moartea parintelui egumen Ioan, este numit, la nici treizeci de ani, staret al Manastirii Neamt, pe care o va conduce pana in anul 1704.

 Cuviosul Pahomie pleaca la Kiev, unde, la Lavra Pecerska, il cunoaste pe Sfantul Dimitrie al Rostovului, caruia ii devine ucenic. Se intoarce la Manastirea Neamt in 1706 si se hotaraste sa aleaga sihastria intr-o padure langa Muntele Chiriacul.

De aici, sihastrul Pahomie a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman. L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat in Biserica Sf. Nicolae, la 8 noiembrie 1711. La 1 martie 1714, Pahomie paraseste de buna voie scaunul arhieresc. Ajunge la Neamt, unde va sta patru zile, si de aici se va retrage din nou, langa Muntele Chiriacu. Dupa multe necazuri, Pahomie a pornit in pribegie la Kiev, oprindu-se la Lavra Pecerska.

A trecut la cele vesnice la 14 aprilie in anul 1724. Inainte de a se muta la Domnul a imbracat marea schima sub numele Pimen. Moastele sale sunt pastrate pana astazi in Paraclisul Sfantul Stefan din Lavra Pecerska.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 14-15 noiembrie 2006 a aprobat canonizarea Sfantului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, avand ziua de sarbatorire pe 14 aprilie. Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Pahomie, Episcopul Romanului a avut loc in data de 14 aprilie 2007 in localitatea Gledin, judetul Bistrita-Nasaud.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Martin Marturisitorul, papa al Romei;

– Sfintilor marturisitori episcopi: Serghie, Pir si Teodor

– Sfantului mucenic Ardalion comediantul;

– Sfintei mucenite Tomaida;

Maine, 15 aprilie, facem pomenirea Sfintilor Apostoli Aristarh, Pud si Trofim.

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro

 3. Istoria md.

 4. e.Maramures.ro

 5. Petre Otu, Alexandru Duţu, Alexandru Magdearu, Mircea Soreanu, 100 de mari bătălii din istoria României, Bucureşti, 2009.

 6. Wikipedia.ro

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=WBm0IgmVS0U

Reclame

14/04/2013 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: