CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 6 MARTIE. VIDEO6 martie, istoricul zilei

 

 961 –  Generalul (si viitorul imparat) bizantin Nichifor Fokas, cucereste  dupa un asediu de 9 luni cetatea Candia (azi Heraklion), masacrandu-i pe aparatorii arabi.Este sfarsitul Emiratului Creta. 

 

 1447 – Incepe pontificatul Papei   Nicolae al V-lea (Tommaso Parentucelli,n. cca. 1397- 24 martie 1455). Pontificatul său a fost marcat de evenimente dramatice, dintre care cel mai important este Caderea Constantinopolului.

image

A pus capat schismei antipapei Felix al V-lea si a fondat Biblioteca Vaticanului.

 

Michelangelo Buonarroti Simoni: Judecata de Apoi-Capela Sixtina

1475: S-a nascut Michelangelo Buonarroti Simoni, pictor, sculptor si arhitect italian.
S-a nascut la Caprese, Toscana, fiind al doilea din cei cinci fii ai familiei. Tatal sau, oficial florentin, a avut legaturi cu familia Medici care avea sa ii sustina cariera artistica pentru un timp. In 1488, pe cand avea 13 ani, tatal sau il trimite ca ucenic in atelierul pictorului Domenico Ghirlandaio, unul dintre cei mai importanti pictori din Florenta.

In paralel, tanarul Michelangelo a studiat insa si sculptura cu Bertoldo di Giovanni, fost elev al lui Donatello. Doi ani mai tarziu, acesta a ajuns la curtea lui Lorenzo de Medici (Magnificul), mecena al artelor, unde a avut ocazia sa cunosca personalitati ilustre ale vremii. In aceasta perioada a realizat lucrari ca Madona della Scala si Lupta centaurilor. A ramas in palatul familiei Medici pana la moartea protectorului sau (1492), dupa care a parasit Florenta si s-a stabilit in Bologna, lucrand pentru Biserica „San Domenico”.

S-a mutat apoi in Roma, la cererea oficialilor de la Vatican executand mai multe sculpturi cu tematica religioasa, dar si celebra lucrare Bachus. Peregrinarile sale au continuat insa, pentru ca in 1534 sa revina la Vatican la cererea lui Papa Clement al VII-lea. Michelangelo a primit sarcina sa picteze Capela Sixtina cu tema Judecatii de Apoi, lucrare cu care a socat comunitatea catolica de la Vatican.

In momentul dezvelirii frescei, papa Paul al II-lea (succesorul lui Clement al VII-lea) a fost socat, iar criticii l-au acuzat de blesfamie datorita faptului ca personajele pictate erau goale. In ciuda atacurilor virulente, a continuat sa lucreze in slujba Bisericii Catolice pana la sfarsitul vietii, concentrandu-se indeosebi pe arhitectura dupa ce in 1549 a fost numit arhitect sef al Bisericii „San Pietro”. A murit in 18 februarie 1564, iar conform dorintei sale a fost ingropat in Biserica „Santa Croce” din Florenta.

 

 1490 – A murit Ivan cel Tanar,(n.15 februarie  1458), fiul cel mai mare   din prima căsătorie al Marelui Cneaz  Ivan al III-lea al Rusiei cu Maria din Tver și moștenitorul tronului.
Ivan  cel Tanar a lăsat un fiu pe nume Dmitri Ivanovici  din căsătoria sa cu Elena , fiica lui Stefan cel Mare al Moldovei. Ivan al III- lea a ales să-l excludă de la succesiunea tronului  in urma masinatiunilor  soției sale, Sofia Paleolog , în favoarea fiului sau Vasili . După mai multe certuri între Elena și  soacra sa, Sofia, Ivan cel Tanar  a fost  aruncat in închisoare la 11 aprilie 1502. Elena a fost incriminat  ca ar fi sprijinit secta   Skhariya cunoscuta  ca „Erezia iudaizanta” și a murit în închisoare, la 18 ianuarie 1505. Fiul sau a murit patru ani mai târziu.

1521 : Fernando Magellan, navigator portughez aflat in slujba regelui Spaniei, a descoperit insula Guam.

 

 

1619 –  S-a nascut  Hector Savinien de Cyrano de Bergerac ( d. 28 iulie 1655), aventurier, dramaturg și eseist francez.
Prin utopiile sale filozofice, a fost un precursor al iluminismului.
În domeniul literar a fost influentat der Molière și conceptele utopice ale unor filozofi ca Thomas Morus și Tommaso Campanella.
Viața sa aventuroasă, precum și figura sa originală l-au inspirat pe Edmond Rostand în scrierea comediei eroice Cyrano de Bergerac (1897).

1806 –  S-a nascut poeta britanică Elisabeth Barrett Browning; (d.1861).

1836 – Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13 zile împotriva a mii de soldați mexicani conduși de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului.

1837 –  Prin decret imperial rus, mănăstirea Căpriana revine din subordinea eparhiei Chişinăului, în cea a mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos.

Mănăstirea Căpriana, gubernia Basarabia, poză sf. sec.XIX

Mănăstirea Căpriana, gubernia Basarabia, poză sf. sec.XIX

La 6 martie 1837 prin decret imperial rus, mănăstirea Căpriana revine din subordinea eparhiei Chișinăului în cea a mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos, dar pînă la 9 martie 1873, cînd e trecută în subordonarea Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

Mănăstirea Căpriana, unul din cele mai vechi așezăminte monastice din Repubica Moldova, situată în codrii ce acoperă ținutul deluros al Moldovei Transprutiene, numiți cîndva codrii Lăpușnei, reprezintă un monument de valoare culturală și istorică excepțională pentru neamul românesc. Localitatea deosebit de pitorească, este situată într-o depresiune încîntătoare, fiind înconjurată din trei părti de coline împădurite.

Vezi și… Mănăstirile din Republica Moldova.

1853 – A avut loc, la Venetia, premiera operei „Traviata” de Giusepe Verdi.

1866 – S-a născut Dumitru Kiriac-Georgescu, compozitor, profesor, dirijor de cor şi folclorist, unul dintre precursorii şcolii moderne de compoziţie în România; (m. 8 ianuarie 1928).

1869: Dimitri Mendeleev a prezentat in premiera, in cadrul unei conferinte a Societatii Ruse de Chimie, tabelul periodic al elementelor.

Acesta a realizat prima varianta a sistemului periodic al elementelor chimice in 17 februarie 1869. Atunci el a ordonat pentru prima data cele 63 de elemente chimice cunoscute la acea vreme in ordinea cresterii maselor atomice.

A realizat tabelul folosindu-se doar de simbolurile elementelor, pe care le-a aranjat pe orizontala, iar apoi pe verticala, aceasta din urma structurare ajutandu-l sa descopere Legea periodicitatii (proprietatile fizice si chimice ale elementelor sunt intr-o dependenta periodica de greutatile lor atomice).

Sistemul conceput de Mendeleev nu a fost acceptat usor, colegii sai fiind neincrezatori in teoria sa. Versiunea finala a tabelului a fost realizata in 1871, insa profesorul rus a lasat spatii libere in tabel tocmaiu in ideea descoperirii de noi elemente chimice.

Sistemul periodic numara in prezent 118 elemente chimice, din care 90 se gasesc in stare naturala (2 lichide, 11 gaze si 77 solide), iar altele 28 artificiale. Pana in 1984 s-au produs din acestea 6.845.000 de compusi.

 

1883 – A fost adoptata  Legea pentru aderarea României la Convenţia Internaţională a metrului, încheiată, la Paris, la 8/20 mai 1875.

 

1897 – In România a  intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineaţa de duminică şi alte 14 sărbători pe an, dar condiţionat pentru întreprinderile industriale la discreţia Camerei de Comerţ, care trebuiau să decidă cazurile cînd  se lucra continuu.

1899 – A decedat  Ieronim G.Baritiu, publicist și traducător român, fiul lui George Barit; (n.1848).

1899 – A decedat Ka’iulani prințesa moștenitoare a insulelor Hawaiene (n.1875)

1903 – S-a nascut imparateasa   Kojun soția imparatului Hirohito  al Japoniei (d. 2000).

1919 – Consiliul Militar interaliat de la Paris  a transmis Ungariei hotărârea privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania,pînă la încheiearea păcii care va hotărî noile graniţe politice („Nota Vyx).

 

1920 – S-a născut la Prajesti, judetul Bacau, Ernest Maftei, actor român, epigramist si adept al Miscarii Legionare; (m.19 octombrie  2006).

Ernest Maftei

In Mișcarea Legionară a aderat la varsta de  17 ani, ajungand unul dintre militantii ei de frunte in judet.În dosarele de la Securitate, era numit chiar al treilea cel mai periculos om pentru comunismul român.  În momentul în care primește ordine de la București să ridice 136 de evrei suspectați de activități comuniste și subversive, el preia pe toți cei din listă și îi ascunde la Prăjești unde îi angajează la cariera de piatră care aparținea tatălui său. În urma acestei acțiuni tatăl său este arestat mai târziu și încarcerat.

A fost judecat de către comuniști de mai multe ori însă a fost achitat tot timpul din cauza intervențiilor evreilor salvați de el și care au depus mărturii pentru a-l ajuta. Pentru a scăpa de opresiunile comuniste preia numele de Irimia Valahul.

A participat activ la evenimentele din 21 decembrie 1989 apărând în fața demonstranților cu un steag fără stemă (nedecupat) și a rămas în stradă până la finalizarea evenimentelor.

A participat si la protestele din iunie și a fost bătut și lăsat inconștient pe malul Dâmboviței fiind salvat ulterior de un trecător.

A fost  unul dintre  marii actori ai filmului românesc și unul dintre cei mai populari actori români.

Alături de Colea Rauru și alți actori, a înființat Uniunea Cineaștilor din România.

A colaborat la realizarea popularei  emisiunii „Ferma”, specializată pe teme din viața rurală și agricultură, transmisă pe canalul TVR.

În 1995, a devenit membru al partidului „Pentru patrie”, alăturându-se camarazilor săi împreună cu care luptase și suferise în închisori.

1926 – S-a nascut marele regizor polonez Andrzej Wajda.

1927 – S-a nascut renumitul scriitor columbian,Gabriel Garcia Marquez,  laureat al  Premiului Nobel pentru literatura.

 

1937 – S-a nascut  Valentina Tereșkova, prima femeie cosmonaut.

 

Click to show "Valentina Tereshkova" result 12

1939 – A încetat din viaţă Miron Cristea (Elie Cristea), primul patriarh al României, prim-ministru între 1938-1939; (n. 20 iulie  1868).

Patriarhul Miron Cristea

Participant la Marea Adunare Nationala de la Alba lulia din 1 Decembrie 1918 si membru al delegatiei romanilor transilvaneni care a prezentat actul unirii la Bucuresti. Membru de onoare al Academiei Romane (1919),

La 18 dec. 1919 a fost ales mitropolit primat al Romaniei intregite, iar in ziua urmatoare investit si inscaunat.

La 4 febr. 1925 devine primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind instalat in noua demnitate la 1 nov. 1925.

Sub el s-a facut unificarea  bisericeasca din noul stat roman unitar, s-a organizat Biserica noastra ca Patriarhie, s-a votat Statutul de organizare si functionare al BOR.  din 1925.

In timpul pastoririi lui, a reaparut revista ” Biserica Ortodoxa Romana”  (1921), a initiat aparitia revistei „Apostolul”, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucurestilor (1924), s-a ingrijit de traducerea si tiparirea Bibliei sinodale din 1936 (in traducerea preotilor pofesori Gala Galaction, Vasile Radu si mitropolitul Nicodim), precum si a unor editii din Noul Testament, a sprijinit tiparirea de carti teologice in Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, a infiintat Seminarul teologic „Miron Patriarhul” din Campulung (1922) pentru orfanii de razboi si Academia de Muzica religioasa din Bucuresti (1927), a sprijinit o serie de tineri teologi la Studii peste hotares sub el s-a ridicata actualul palat patriarhal si a fost repictata catedrala patriarhala, a ctitorit schitul de lemn de la Toplita.

 A publicat culegeri de folclor, o Iucrare de iconografie, cateva volume de cuvantari.

 Pe plan politic, a facut parte din „Regenta” (20 iul. 1927 – 8 iun. 1930) si a fost prim-ministru (10 febr. 1938 – 6 mart. 1939).

1945 – Instaurarea guvernului dr. Petru Groza (sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti).

Dr. Petru Groza

1947 – S-a nascut  Gheorghe Turda interpret român de muzică populară.

1948 – A fost creată Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) – instituţie specializată a ONU.

1951: Începe procesul lui Ethel si Julius Rosenberg.

Julius and Ethel Rosenberg (AP/WWP)

Au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj  în favoarea URSS, careia i-au  furnizat  date secrete privind bomba atomica.

Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953   în faimoasa inchisoare Sing Sing din statul New York.

1953 – Ghiorghi Maximilianovici Malenkov a fost numit succesor al lui Iosif Stalin pe postul de prim-secretar al Partidului Comunist al URSS.

1957 – A încetat din viaţă Constantin Rădulescu-Motru, filosof, psiholog, pedagog român; (n. 1868).

1957 – Ziua naţională a Republicii Ghana (fosta Coastă de Aur); aniversarea proclamării independenţei.

1963 –  A decedat  în închisoarea cu regim de exterminare fizică a deținuților politici de la Ramnicul Sarat,omul politic roman Ion Mihalache; (n.3 martie 1882).

Ion Mihalache

Ion Mihalache a fost învățător, om politic, ministru în mai multe guverne, fondator și președinte al Partidului Taranesc , vicepreședinte al Partidului National- Taranesc.

 

 1964 – A decedat regele Paul I al Greciei; (n.1901) si este urmat la tron de  Constantin al II-lea.

Constantin al II-lea ( n.  2 iunie 1940)  a fost rege al grecilor din 1964,  până la abolirea monarhiei în 1973.

1967 –  Fiica lui Stalin, Svetlana Allilueva, a depus o cerere oficială de azil politic la ambasada americană din India.

1973 – A decedat  scriitoarea  americană Pearl.S. Buck, laureată a Premiului Nobel ( n.1892).

 

1989 –  Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe sovietic a anuntat abolirea  „doctrina Brejnev” în relatiile cu statele din estul Europei, afirmând că „viitorul fiecărei țări est-europene se află în propriile ei mâini”.

1994- A decedat Melina Mercouri, renumita actrita greacă, cantareata, și politician (n. 1920)

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea

Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea

Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea au fost conducatori in armatele imparatului bizantin Teofil (829-842). Cand musulmanii au asediat orasul Amoreea (in Galicia, Asia Mica), au luat in sclavie pe cei 42 de comandati, impreuna cu alti crestini. Comandantii au fost inchisi in temnita timp de sapte ani, in vreme ce toti ceilalti crestini au fost fie vanduti ca sclavi, fie ucisi. In timpul celor sapte ani de temnita, comandantii au fost sfatuiti de musulmani sa imbratiseze credinta islamica.

Cand acestia le-au grait comandantilor: „Mohamed este adevaratul proroc iar nu Hristos,” comandantii au raspuns: „Daca ati avea doi care se cearta pentru un camp, cum ca este al lui, unul avand multi martori care adeveresc aceasta, iar celalalt nici unul, ce ati zice, ca al cui este campul?” La acest raspuns sefii musulmani au zis: „Fara indoiala ca al celui cu multi martori.”

Atunci comandantii au marturisit: „Drept ati raspuns. Asa este si cu Hristos si cu Mohamed al vostru. Hristos are multi martori: Prorocii din vechime, Moise si Ioan Botezatorul, pe care si voi il recunoasteti si care a dat marturie pentru El. Mohamed insa nu are ca marturisitor decat pe el insusi.” I

n urma acestor marturisiri, musulmanii au grait: „Credinta noastra e mai buna decat cea crestina pentru ca vedeti si voi ca Dumnezeu ne-a dat noua izbanda asupra voastra, a crestinilor! Vedeti bine ca cele mai bogate pamanturi si imparatii din lume sunt ale noastre, si ca ele sunt si mai numeroase si mai intinse ca ale voastre!”. Fara momente de asteptare, comandantii au zis: „Daca asa ar fi, atunci idolatriile egipteana, babiloniana, elenistica, romana, si inchinarea la foc a persanilor ar fi adevaratele credinte, caci iata, odata toate aceste neamuri au fost stapanitoarele lumii!

Este limpede pentru oricine ca victoria, bogatia si puterea voastra nu dovedesc si adevarul credintei voastre. Noi stim ca Dumnezeu uneori da biruinta crestinilor, iar alteori ingaduie sa fie subjugati ca sa-si vada mai bine pacatele si sa se curateasca de ele prin pocainta si credinta adevarata.”

Prizonierii au rezistat la toate ofertele si la amenintarile musulmanilor, si dupa multe chinuri, au fost ucisi pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos.

Tot astazi, face pomenirea:
– Sfantului Cuvios Arcadiu;
– Sfantului Cuvios Isihiu;
– Sfantului Cuvios Maxim;
– Sfantului Mucenic Eufrosin;
– A aflarii cinstitei Cruci si a piroanelor de Sfanta Elena, mama Sfantului imparat Constantin cel Mare;
– Sfintilor Iulian si Evul.

 

VIDEO ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=I7V-TJ20oQk

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro:

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. Neagu Djuvara, O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, Humanitas, Bucureșt, 2008.

  5. Mediafax.ro;

  6. e.maramures.ro;

  7. Wikipedia.ro

Publicitate

06/03/2013 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: