CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

DOSARE ISTORICE. MOARTEA LUI STALIN, ARESTAREA SI EXECUTAREA LUI BERIA. VIDEO


5 martie 1953 – Moartea lui Stalin

Pe 1 martie 1953, dupa un chef de pomina, desfasurat la resedinta sa din Kuntevo, la circa 15 km de Moscova, in compania ministrului de Interne Lavrenti Beria si a viitorilor premieri Ghiorghi Malenkov, Nikolai Bulganin si Nikita Hrusciov, Stalin n-a mai iesit din camera sa toata ziua.

 Desi garzilor li s-a parut suspecta tacerea din incapere, nimeni n-a indraznit sa intre si abia la ora 22:00 Beria a fost anuntat de situatie, sosind, in primele ore ale zilei de 2 martie; usa a fost deschisa si Stalin, gasit in stare de inconstienta, pe podea, a fost consultat de medicii veniti in graba, care au diagnosticat un atac cerebral.

 Trei zile mai tirziu, teribilul tiran se stingea din viata, fiind imbalsamat pe 9 martie.

Oficial, cauza mortii a fost o hemoragie cerebrala; trupul lui Stalin a fost depus in Mausoleul lui Lenin pina pe 31 octombrie 1961, cind a fost ingropat la zidul Kremlinului, din ordinul lui Hrusciov, care demarase un amplu proces de destalinizare.

 Desigur, inca din momentul disparitiei sale s-a presupus ca Stalin fusese otravit. In memoriile fostului ministru de externe al URSS, Molotov, publicate in 1993, acesta precizeaza ca l-ar fi auzit pe Beria spunind ca “l-a eliminat” pe dictator.

 In 2003, mai multi istorici rusi si americani au sustinut ipoteza ca Stalin ar fi fost ucis cu varfarina, o puternica otrava de sobolani, inodora si nedetectabila la orice autopsie practicata in anii ’50, otrava care predispune victima la hemoragii cerebrale.

Varianta otravirii dictatorului de catre Beria este cu atit mai plauzibila cu cit epurarile ce au urmat “complotului doctorilor evrei” ar fi putut sa-l vizeze, in cele din urma, si pe terifiantul ministru, de a carui putere Stalin ajunsese sa se teama si care era, la rindul sau, evreu.

26 iunie 1953 – Arestarea lui Beria

 

Lider incontestabil al aparatului de represiune al lui Stalin, Lavrenti Beria a fost cea mai influenta figura a guvernarii staliniste, de numele sau fiind legate crime oribile si atrocitati inimaginabile. Avand aceleasi origini etnice ca si Stalin, Beria a urmat o scoala tehnica in Suhumi si s-a alaturat partidului bolsevic in martie 1917, cand avea doar 18 ani si era student la Baku.

 Ulterior, va fi cooptat in randurile serviciului de securitate al bolsevicilor, temutul CEKA si, dovedind o cruzime infioratoare in reprimarea revoltei nationalistilor georgieni, in 1924, a fost cooptat in structurile de putere ale URSS, unde devine cel mai fidel aliat al conationalului sau georgian, Stalin, in lupta pentru putere.

 Numit de atotputernicul dictator in fruntea noului serviciu de securitate, NKVD, Beria a inlocuit jumatate din membri acestuia, instaland in loc o retea proprie de agenti, majoritatea din regiunea Caucazului, dezvoltand practic o politie secreta proprie, ce actiona ca un stat in stat si care a comis nenumarate atrocitati – printre altele, el este principalul responsabil de masacrul ofiterilor polonezi de la Katyn si de deportarea a milioane de persoane, acuzate de colaborationism cu nazistii, in Asia Centrala.

 Considerat responsabil de moartea lui Stalin – el i-ar fi marturisit, spunea ministrul de externe Molotov, in memoriile sale, publicate abia in anul 1993, ca „l-ar fi scos din schema” pe dictator, sugerand prin aceasta ca l-ar fi otravit, Beria a fost arestat pe data de 26 iunie 1953 si, judecat in secret, a fost condamnat la moarte si executat prin impuscare pe 23 decembrie, in acelasi an.

Desigur, motivul oficial pentru care troika Malenkov, Molotov si Hrusciov, l-au indepartat pe Beria, a fost pretinsa lui incercare de a negocia cu occidentalii reunificarea Germaniei, motiv pentru care a fost considerat tradator.

 GABRIEL TUDOR

revistamagazin.ro

01/03/2013 - Posted by | LECTURI NECESARE | , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: