42% dintre romani cred ca soarele se invarte in jurul Pamantului!
In urma cu doi ani aflam din presa, ca aproape jumatate dintre romani erau convinsi ca Soarele se invarte in jurul Pamantului…
Mi-am amintit de aceasta stire astazi, cand aniversam ziua de nastere a lui Nicolaus Copernic, astronomul polonez care sustinea ca Pamantul se roteste in jurul axei sale şi, ca şi alte planete, se învârt în jurul Soarelui care este centrul Universului nostru.
Nicolaus Copernicus (19 februarie 1473 – 24 mai 1543)
Naționalitatea sa este reclamată și de germani, dar majoritatea istoricilor îl consideră polonez. Afost doctor în drept, canonic, economist, matematician şi astronom.
El a dezvoltat celebra sa teorie privind miscarea corpurilor ceresti, intr-o vreme in care se credea că Pământul era centrul universului şi ca celelalte planete se învârt în jurul sau.
Lui Copernicus i-a fost teamă sa nu fie pedepsit de Biserica Catolică şi a aşteptat sa-si publice teoria până la sfârşitul vieţii sale, la varsta de 70 de ani.Si-a publicat lucrarea 24 mai 1543, cu putin timp înainte de moartea sa.
Opera sa a stat la originea a revoluţiei ştiinţifice din secolul al 17-lea, care a continuat prin Kepler şi Galileo.
Citez din articolul: 42% dintre romani cred ca soarele se invarte in jurul Pamantului.Romania si stiinta: ingrijorator, scandalos sau trivial?
Cel putin unul din trei romani probeaza a fi: creationist, geocentrist si cu cunostinte precare de genetica, fizica sau medicina.
Chiar daca sunt majoritari cei care raspund ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui (52%), este remarcabil faptul ca pentru 42% dintre romani Soarele se invarte in jurul Pamantului.
60% dintre romani exprima acordul cu afirmatia conform careia “Ne bazam viata prea mult pe stiinta si nu destul pe credinta”, aproximativ 4 din 5 romani cred ca “Exista miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de stiinta”
22% dintre romani considerau in 2005 ca horoscopul este “foarte stiintific”, aceasta fiind cea mai ridicata rata din tarile europene, dupa Cipru.
De asemenea, Romania se situeaza printre primele societati europene in ceea ce priveste proportia adultilor care cred in existenta unor numere norocoase: aproximativ jumatate dintre romani erau de acord in 2005 cu afirmatia ca “unele numere sunt deosebit de norocoase pentru anumiti oameni”, fata de media EU29 de aproximativ o cincime.
Sa incercam sa citim extrasele de mai sus, avand in minte cateva intrebari:
-
Intelegem ca sub ochii nostri are loc o reorientare profunda a proceselor economice in jurul cunoasterii si cercetarii stiintifice?
-
Suntem constienti ca revolutia informationala si revolutia manageriala obliga tarile lumii sa-si regandeasca strategiile nationale?
-
Suntem constienti ca educatia este din ce in ce mai mult tratata ca un sector economic de importanta strategica?
-
Ar fi interesant de vazut cum am putea comenta urmatoarele concluzii ale cercetarii conduse de profesorul Lazar Vlasceanu :
-
Stocul public de cunoastere stiintifica din Romania contemporana releva un deficit stiintific accentuat: aproximativ 80% din populatie nu dispune de cunostinte stiintifice elementare si de un vocabular stiintific activ; de asemenea, aproximativ 80% dintre romani nu stiu cum este aplicata metoda experimentala de cercetare si opereaza precar cu probabilitatile
-
In context european, romanii sunt mai putin “alfabetizati” din punct de vedere stiintific. Deficitul cognitiv “stiintific” al publicului roman este unul dintre cele mai mari din Europa. Conform datelor Eurobarometrului special 224, Valul 63.1/2005, Romania se afla pe locul 24 din 29 de tari europene (EU29), in ceea ce priveste nivelul cunoasterii stiintifice a publicului.
Romanul duce cu usurinta viata grea de pe acest pamant pentru ca este sigur de viata frumoasa pe care o ava avea in Rai. De aceea nu se sinchiseste de toate afronturile guvernelor post decembriste. iisus ii va mantui pe lumea cealalata.
ApreciazăApreciază