CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O fictiune post-decembristă numita Ținutul Secuiesc


Cum vad extremistii unguri de azi , asa numita „Tara a secuilor”   sau „Székelyföld” sau … ” Terra Siculorum”.

 

 

 O FANTOMA BANTUIE ARDEALUL : TINUTUL SECUIESC !

 

 

S-a dezlantuit, in presa maghiara din Romania , o intreaga “turbulenta” vecina cu paranoia in jurul demersurilor iredentiste si mai ales revizionist-sovine pe tema unei fantome:”Tinutul Secuiesc”!

Acestea au fost declansate de personaje politice radicale, ca fostul episcop raspopit Tokes Laszlo,sau,mai nou, cativa lideri secui din judetele Covasna si Harghita,socotiti din generatia noua de politicieni udemeristi, dar crescuti in aceiasi nevroza colectiva a revendicarilor teritoriale ,intretinute iresponsabil de la Budapesta !

A conduce revansard o organizatie politico-civica in plin secol XXI ,ca pe un automobil de epoca,privind doar inapoi,spre Tratatul de pace de la Trianon,sau readucand in actualitate abuzivul Diktat de la Wiena , inseamna sa ramai mereu in afara istoriei,intretinand un conflict artificial ce poate genera conflicte tragice.

Scaunele secuiești au fost intodeauna doar unități separate de administrare judecătorească (nu comitate administrative!) ale secuilor din Principatul autonom Transilvania, menționate începând cu secolului al XIV-lea.

Nu mai vorbim ca dupa infrangerea catastrofala de la Mohacs , practic aproape doua secole (!) Ungaria a disparut de pe harta Europei , iar capitala Buda nu ramasese decat un pashalic al Turciei !

Abia in anul 1867,dupa “instituirea norocoasa” a dualismului austro-ungar , autoritățile maghiare de la Budapesta au decis desființarea scaunelor secuiești, iar în locul lor au apărut mai multe comitate (vármegyék), unde secuii au fost redistribuiți.

Si atunci n-a miscat nimeni in front, n-a cartit nimeni impotriva autoriatii de stat,desi atunci secuii chiar erau o populatie distincta fata de unguri,cu multe traditii specifice si viata comunitara proprie.

Cele şase Scaune Secuieşti erau : Scaunul Mureș, Scaunul Odorhei (Tileagd), Scaunul Ciuc, Scaunul Sepsi, Scaunul Chizd și Scaunul Orbai. Cele trei din urmă s-au unit sub nume de “Trei Scaune”(denumite Haromszek).

DECI,nicodata NU a existat ,ca unitate administrativa, “TINUTUL SECUIESC”!

In scopul viabilitatii unei “formule” de administrare inexistenta , doctrinarii lui Tokes si ideologii udemeristi tot fac trimitere la Proiectul de reorganizare a Austro-Ungariei , publicat (doar ca o SUPOZITIE de ordin privat a unui cercetator!) în anul 1906 de Aurel C. Popovici, intitulat Statele Unite ale Austriei Mari, prevedea (in CADRUL INDEPENDENTEI Transilvaniei!) ca “Scaunele secuiești” să fie una din cele 15 “țări” alcătuitoare ale confederației.

Scaunele secuiești, separate , ca unitati administrative, existente până în 1876, se întindeau pe mare parte din actualele teritorii ale județelor Covasna și Harghita, precum și în partea de mijloc a actualului județ Mureș; în afara acestei zone, cuprindeau și câteva localități din județele Alba și Cluj (între Turda și Vințu de Sus, care țineau în trecut de Scaunul Arieșului).

Scaunele secuiești, inițial șapte la număr, apoi cinci (prin constituirea celor Trei Scaune în unul singur)Dar acestea,ca unitati de administratie chiar si separate, au fost desființate în anul 1876, odată cu Reforma administrativă a Regatului Ungariei, în sensul extinderii organizării comitatelor la nivelul întregului stat.

Teritoriul fostelor scaune secuiești nu a avut si nu are nici în prezent un statut administrativ deosebit de mulțimea de ținuturi istorice românești, deci are doar administrație publică de tip județean.
Există o mișcare pentru a crea o regiune autonomă secuiască în această zonă, mișcare afiliată la Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (KMAT) al minorităților maghiare din Slovacia, Serbia, Ucraina, România și Croația, condusă de pastorul László Tőkés.

Potrivit recensământului din anul 2002, în județele Harghita, Covasna și Mureș trăiau 668.471 de maghiari (59,2%), dintr-o populație totală de 1.129.522 de locuitori.

În județele Covasna și Harghita, etnicii maghiari formează o majoritate de 73,8% și respectiv 84,1%.
Cea mai mare comunitate maghiară din România, alcătuită din 70.108 etnici maghiari (2002), este localizată în municipiul Târgu Mureș, alături de 75.553 români (2002).

Târgu Mureș, cu un total de 150.041 locuitori (2002), este cel mai important oraș al celor trei județe și al șaselea ca mărime din Transilvania.

 

 

Prof. Dumitru RUJAN

Situl prof.Ion Coja.ro

 

Publicitate

16/02/2013 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Maghiarii de rand sunt indoctrinati de liderii iresponsabili ai UDMR sa se simta ca intr-o tara ocupata.Sa urasca limba romana si sa le fie sila s-o invete.Ia sa se predea in scolile maghiare limba maghiara ca o limba straina,asa cum le impun ungurii romanilor din Ungaria. Sa admitem,dupa 8 sau 12 ani de invatat limba romana in orice scoala cu limba de predare maghiara,sa vina un cetatean al acestei tari,sa ranjeasca obraznic si sa-ti spuna:”Net tudom romano!” este o crima impotriva acestei tari,impotriva poporului roman care e obligat sa tolereze aceasta situatie.Profesorii care predau limba romana in scolile maghiare ce fac?Si ei ii indeamna pe elevi sa nu invete?!Cum au trecut examenele din scoala la limba romana acesti „nestiutori” care afirma ca nu stiu romaneste.Intre cele doua razboaie mondiala se admitea ca un ungur sa vina in fata judecatorului si sa-i spuna ca el nu stie romaneste.”Foarte bine” ii raspundea judecatorul „ai dreptul la un tranlator..ANGAJAT PE BANII TAI!”Subit,ungurul isi amintea ca el stie cate ceva romaneste.Azi din cauza politicienilor criminali care au guvernat tara trebuie sa platim acesti translatori din banii poporului roman!De cate ori ungurii de la noi vorbesc de Ungaria ii spun „onyo orszag” adica PATRIA MAMA!Ei nicodata n-au considerat ROMANIA(Transilvania,Ardealul) ca patria lor ,ci ca o tara ungureasca, vremelnic ocupata,ei fiind datori sa lupte inpotriva opresorilor romani pentru separare teritoriala si apoi unirea cu Ungaria.Acasta doctrina li se inoculeaza si la scoala si la biserica.La cealalta extrema se situeaza sasii si svabii a caror emigrare a constituit o pierdere enorma pentru Romania si care atunci cand vorbesc despre ea, in emisiunile in limba germana de la TVR, ii spun LIEBE HEIMAT!!(patria iubita).Atentie romani:SOMNUL NATIUNII NASTE MONSTRI!.Nu numai monstri ci si tampiti care in 1940 prosteau lumea cu:”ce-o sa ne faca ungurii?In Ardeal sunt peste 6 milioane de romani care o sa-i manance pe ungurii de acolo cu fulgi cu tot..(sic).Si au urmat 4 ani de sange si suferinte grele pentru romanii din Ardeal.Din pacate si astazi exista asemenea incalificabili care cauta sa ne imbete sau sa ne adoarma constiinta spunand ca acest pericol exista numai in capetele nationalistilor tembeli,uitand sau nestiind cuvinte acelui mare patriot ardelean:”Fiti nationalisti pentru ca in Ardeal acestia au fost si mari patrioti!”

  „Dixit et salvavi mea anima!”

  Ioan Marinescu

  Apreciază

  Comentariu de Ioan Marinescu | 17/02/2013 | Răspunde

  • Moarte tie, sa fii spanzurat in primul copac

   Apreciază

   Comentariu de mzsolt | 09/09/2014 | Răspunde

 2. MOARTE UNGARIRI HORTYSTE SI POLITICIENILOR ROMANI CARE AU PERMIS ZOAIELOR MAGHIARE SA RIDICE CLONTUL!!!

  Apreciază

  Comentariu de ROMAN | 24/03/2013 | Răspunde

 3. Trebuie zdrobit CAPUL hydrei,nu lasata sa ne duca la pieire prin asa ziisa „politica a pasilor marunti.A,tolera conducerii UDMR-ului sa-si indeplineasca,pas cu pas,politica lor iredentist- hortysta,echivaleaza cu o crima impotriva Romaniei si a poporului roman.
  Cum a scapat Bulgaria intre 1992-1996 de cca 1 milion de bulgari de religie musulmana,care s-au refugiat in Turcia.?!Ia sa vedem si noi cum au facut si sa scapam si noi de indizerabili!lLLA NOI HORTISTY ROMANI AU ALUNGAT DIN HARCOV IN 1992-1996 PESTE 26.000 DE ROMANI!Cum de au uitat TICALOSII CARE PROPAVADUIESC TOLERANTA ACEASTA CRIMA?!

  Apreciază

  Comentariu de ioan marinescu | 25/03/2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: