CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

HERODOT, PARINTELE ISTORIEI, DESPRE DACI, DESPRE OBICEIURILE SI CREDINTELE LOR


 

 

Herodot din Halicarnas a fost un istoric  grec, care a trăit în secolul al V-lea î.HR. (484 î.Hr. – cca.425 î.Hr.). Este considerat părintele  istoriei.

A  scris si despre  obiceiurile şi religia Geto-Dacilor :

“Iata în ce fel se socot ei nemuritori: credinta lor este ca ei nu mor, ci ca cel care piere se duce la Zamolxis, divinitatea ; pe care unii îl cred acelasi cu Gebeleisis .

Tot în al cincilea an arunca sortii, si întotdeauna pe acel dintre ei pe care cade sortul îl trimit ca solie la Zamolxis, încredintându-i de fiecare data toate nevoile lor.

Trimiterea solului se face astfel: câtiva dintre ei, asezându-se la rând, tin cu vârful în sus trei sulite, iar altii, apucându-l de mâini si de picioare pe cel trimis la Zamolxis, îl leaga de câteva ori si apoi, facându-i vânt, îl arunca peste vârfurile sulitelor.

Daca, în cadere, omul moare strapuns, ramân încredintati ca zeul le este binevoitor; daca nu moare, atunci îl învinuiesc pe sol, hulindu-l ca este un om rau; dupa ce arunca vina pe el trimit dupa un altul.

Tot ce au de cerut îi spun solului cât mai e în viata.

Când tuna si fulgera, tracii despre care este vorba trag cu sagetile în sus, spre cer, si îsi ameninta zeul, caci ei nu recunosc vreun alt zeu, afara de al lor”.

draconar part copy 162x300 Epopeea steagului dacic de lupta Partea I

 

Stindardul dacilor

Herodot vorbeste despre Zamolxis, zeul dacilor :

“Dupa câte am aflat de la elenii care locuiesc în Hellespont si în pont, acest Zamolxis, fiind om ca toti oamenii, ar fi trait în robie la Samos ca sclav al lui Pythagoras, fiul lui Mnesarhos.

Apoi, câstigându-si libertatea, ar fi dobândit avutie multa si, dobândind avere, s-a întors bogat printre ai lui.

Cum tracii duceau o viata de saracie crunta si erau lipsiti de învatatura,  Zamolxis acesta care cunoscuse felul de viata ionian si moravuri mai alese decât cele din Tracia, ca unul ce traise printre eleni si mai ales alaturi de omul cel mai întelept al Elladei, lânga Pythagoras, a pus sa i se cladeasca o sala de primire unde-i gazduia si îi ospata pe cetatenii de frunte; în timpul ospetelor, îi învata ca nici el, nici oaspetii lui si nici urmasii lor în veac nu vor muri, ci se vor muta numai într-un loc unde, traind de-a pururea, vor avea parte de toate bunatatatile.

În tot timpul cat îsi ospata oaspetii si le cuvânta astfel, pusese sa i se faca o locuinta sub pamant.

Când locuinta fu gata se facu nevazut din mijlocul tracilor, coborând în adâncu incaperilor subpamântene, unde statu ascuns vreme de trei ani.

Tracii au fost cuprinsi de parere de rau dupa el si-l jelira ca pe un mort. În al patrulea an se ivi însa iar si în fata tracilor si asa îi facu Zamolxis sa creada în toate spusele lui.”

Herodotus. Bust in the Agora Museum, Athens (Greece). Photo Marco Prins.

 Herodot

12/02/2013 - Posted by | ANTICHITATE | , , , , , , , ,

12 comentarii »

 1. Ce barbarie, sa- arunce in sulite pe soli. Bine ca am trecut sau ne-au trecut la crestinism.

  Apreciază

  Comentariu de Vasile Roaita | 12/02/2013 | Răspunde

  • Si daca era o aruncare simbolica? Te-ai gandit la posibilitatea asta? Bine ca ai trecut la crestinism sa respecti crucea, instrumentul de tortura roman. Asta e barbarie si tu un mare idiot.

   Apreciază

   Comentariu de Spike Backtrack | 21/09/2013 | Răspunde

   • Merci de compliment(idiot). Poate ar fi timpul sa citesti si printre randuri, nu numai rand cu rand.

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 29/09/2013

  • asa barbari erau mai oameni decat omeni civilizati si crestini de azi

   Apreciază

   Comentariu de marius | 21/09/2013 | Răspunde

   • Nu cred. Adu-ti aminte ca Burebista, in disperare de cauza, a incercat sa desfiinteze viile vazand probabil ce influienta nociva are vinul asupra oamenilor. N-a reusit. Parerea mea sincera este ca de aici ni se trage, prea mult vin si derivate. Chiar si Herodot observase la daci ca „tracii duceau o viata de saracie crunta si erau lipsiti de învatatura, „.
    Si nimeni nu pune ordine.
    Exista 2 miliarde de musulmani care n-au treaba cu alcoolul si n-au murit din cauza asta. Ba parca sunt mai vitali ca oricand.
    Romanii ar trebui sa invete din lectiile istoriei. Dar cine sa-i invete ?

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 29/09/2013

 2. Băi , nea Mucanu , matale vorbeşti mult dar prost . Pe vremea lui Burebista , cu vii sau fără vii , dacii se învecinau cu suebii . Până acolo se întindea regatului lui . Apoi Traian a fost atât de impresionat de aceşti barbari încât i-a imortalizat făcându-le statui colosale . Unele din porfir . Ştii ce reprezenta porfirul în epoca aceea , nu ? … şi câte şi mai câte

  Apreciază

  Comentariu de Oroles | 04/12/2013 | Răspunde

 3. Eu nu barfesc si nu calomniez. Critic pentru ca aceasta(critica) are sau ar trebui sa aiba un caracter constructiv. Nu sunt si nici nu voi fi vreodata o „periuta”. Nu-mi voi peria poporul, ca altii, pentru ca „lauda de sine nu miroase-a bine”(tot poporul o spune).
  Cateodata stau si ma gandesc ca Petre Tutea avea dreptate. Nu prea merita sa te stroflocesti pentru neamul romanesc pentru ca este efort in zadar.

  Apreciază

  Comentariu de Mucanu Aurel | 05/12/2013 | Răspunde

 4. petre tutea era cumparat

  Apreciază

  Comentariu de suedezu | 12/01/2015 | Răspunde

 5. ZAL MOXE inseamna ZEUL MOSH adica cel mai batran dintre zei si se pare unicul.

  Apreciază

  Comentariu de dacu ddd | 01/01/2016 | Răspunde

  • Este scris numele „Zamolxeos”, iar semnificatia tradusa e „cel ce a facut liniste in interiorul sau”… la fel cum si Merlin inseamna „mare linistita”… Deci in ambele (si altele) cazuri semnifica pe cel ce a ajuns la starea de liniste interioara si iluminare. Era o tehnica meditativa si scop de atins pe care dacii o cunosteau (preotii daci) si stapaneau de milenii, evident existand mai multi „Zamolxeo” intre care Unul a fost amintit ca fiind „cel mai mare dintre ei”. banuiti de cine e vorba…?

   Apreciază

   Comentariu de Agastya Kos | 08/03/2019 | Răspunde

 6. N-a priceput mare lucru Herodot despre daci si cum ar fi fost sa-i laude pe acestia, traind in mijlocul „helenilor” ce se credeau buricul pamantului! La fel ca Ovidiu care-si deplangea soarta de-a trai printre barbarii ce-i zgariau urechile fine cu limba lor (din care de fapt se tragea latina!) si el „cu interes” sa fie rechemat la …Roma! E comic cum eroul eroilor puternicul puternicilor acelorasi „heleni” purta numele Hera-clit! :-D Cand toti zeii si mithologia pantheonului „grec” e de fapt „dacic”, ce poti sa mai spui decat ca „dacii erau barbari”…

  Apreciază

  Comentariu de Agastya Kos | 08/03/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: