CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

MARTURII DIN ZIUA UNIRII


24 ianuarie 1859:  S-a infaptuit Unirea Principatelor Române, cu principele moldovean Alexandru Ioan Cuza pe tron.

Nicolae Grigorescu: Self-portrait of the young Grigorescu

Nicolae Grigorescu

Simula Amoros prăji minciuna stă cu regele la masă alexandru vlahuță 1907 - pacific-lights.com

Alexandru Vlahuță

(autoportret)

Într-o zi, marele pictor Nicolae Grigorescu (muntean), îi spunea scriitorului moldovean Alexandru Vlahuţă, autorul magistralei lucrari “Romania pitoreasca”:

“Ne vine vestea ca s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg.

Atunci am vazut eu ce va sa zică bucuria unui popor.

Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau luau vorba de Cuza, de unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului.

Şi era un ger de crăpau pietrele. Da’ unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie.”

TRAIASCA ROMANIA !  LA MULTI ANI FRATI  ROMANI !

24/01/2013 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. La Multi Ani !
  Ia uite ce talent la scriere avea si N. Grigorescu ! Mai sa ma ia lacrimile.
  Lasand emotia la o parte eu nu cred ca UNIREA mare sau mica va mai dura mult.
  Contrar a ceea ce ne-a transmis Kogalniceanu cum ca Unirea natia a facut-o, eu cred ca Unirea si cea Mica si cea Mare au facut-o masonii din tara la indicatiile masonilor ce conduc Europa sau eventual lumea. Si nici decum biserica ortodoxa romana.
  Poate ca cei ce ai faptuit Unirea cea Mica si cea Mare au avut interesele lor strategice in zona. As putea zice chiar ca au avut un gand malefic si chiar ca au fost/sunt sadici. Altfel nu-mi explic de ce Marile Puteri au aprobat Unirea in 1918 pentru ca pe dupa 20 de sa admita cu nonsalanta si Dictatul de la Viena si mai ales zmulgerea Basarabiei(teritoriul asa cum il intelegem noi azi nu cum era in vechime) de la trupul mamei Romania si cedarea ei pe vecie odiosului regim bolsevic. Daca ti se da, ca fiind de drept al tau, ca sa te bucuri si apoi il iei inapoi nu este un gest de sadism, de suflet hain ? Atat din partea celor care au aprobat cat si din partea celor care au luat.
  Avand in vedere acest gest neprietenes, chiar malefic si sadic, ma pot astepta la orice de la sinistrii si odiosii care ne conduc.
  Decembrie 1989, stabilita asa de oculta lui Gorbaciov, este o zi nefasta pentru neamul romanesc. Ne-au distrus economia, industria, transporturile maritime si de pe calea ferata, au distrus flota comerciala, agricultura, silvicultura, legumicultura, pomicultura, mineritul si tot ceea ce se putea distruge pentru a ne lasa pe drumuri, a nu mai avea locuri de munca si a fi nevoiti sa fugim unde vedem cu ochii si sa cersim din poarta in poarta. Rezultatul va fi ca romanii ramasi in Ardeal vor fi nevoiti sa accepte umbrele maghiara si romanii din Banat vor accepta cu „bucurie” umbrela sarbeasca. Pai credeti ca de-a moaca s-au implicat sarbii si ungurii in Banat-Timisoara in a-l rasturna si asasina pe Ceausescu pe care Sergiu Nicolaesu a declarat la TV ca l-ar fi dat plebei sa-l linseze de viu ? De unde atata ura ? Si se mai impauneaza ca sunt crestini de 2000 de ani.
  Ce sa mai zic de Moldova de dincoace de Prut. Muscalii vor lua si Moldova si Delta Dunarii si vor face Moldova Mare. Sa vezi atunci bucurie pe moldoveni. Nu m-as mira ca noua Moldova Mare sa includa si Maramuresul de unde au venit Descalecatorii Musatini. Si drept multumire ca s-au desprins de trupul romanesc vor primi poate si Nordul Bucovinei si sudul Basarabiei si insula Serpilor luate cu japca de ucrainieni. Insula Serpilor s-a pierdut definitiv chiar de catre guvernele postdecembriste care in procesul cu Ucraina de la Haga privind zona litoralului partea romana nici n-a deschis vorba despre Insula, chipurile ca nu este subiectul disputei. Dar recunoscand ca apele din jurul Insulei Serpilor sunt ale Ucrainei, implicit Insula este a Ucrainei. Si chiar daca ai 4 clase, cu una mai mult ca trenul, si tot iti dai seama de faradelege.
  Ce sa mai amintim de Dobrogea. Aceasta ve deveni de jure si de facto teritoriul bulgaresc.
  Mai ramane Muntenia si Oltenia. Ce-o mai fi si cu ele numai Dzeu stie.

  Apreciază

  Comentariu de Enachita Vacareanu | 27/01/2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: