CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Prea Cuvioasa Parascheva si Imperiul Romano-Bulgar al Asanestilor


Sfanta Parascheva, sfanta Imperiului Vlaho- Bulgar

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul), din părinți creștini, de neam bun și bogați, având multe averi. Ei au botezat-o și au crescut-o pe Parascheva în credința creștină.

Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o face sa-si daruiasca hainele si,dezbrăcându-se de hainele bogate pe care le purta, le-a dat unui sarac,  iar ea a îmbrăcat hainele săracului.

Intr-o bună zi a fugit de acasă fără știrea părinților, plecând la Constantinopol, unde s-a închinat în bisericile lui Dumnezeu, la moaștele Sfinților de acolo și a ascultat povățuirile duhovnicești ale sfinților bărbați de acolo. Întărindu-se cu rugăciunile lor, a plecat din cetate, a trecut în Calcedon și în cele din urmă s-a așezat în Heracleea Pontului, mergând pe jos până acolo, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va ramane cinci ani.

De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.

Din putinele stiri privitoare la viata ei, aflam ca, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus, in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti.

 Și luand o corabie, a pornit către patria sa, ajungând acolo după o călătorie plină de primejdii pe mare. Apoi  s-a așezat într-un sat numit Calicratia, în biserica Sfinților Apostoli.

Doi ani a petrecut acolo, după care a adormit întru Domnul.

Intr-un mormant de pe tarmul marii, in apropiere de localitatea Epivat, au fost descoperite moastele Prea Cuvioasei Paraschiva si au fost asezate cu cinste in biserica “Sfintii Apostoli” din acea localitate.

Moastele au stat acolo circa la 200 de ani,constituind in tot acest rastimp mangaierea si intarirea tuturor credinciosilor din acel loc .

Minunile care se savarseau in jurul locului in care a salasluit  trupul ei neputrezit, a facut ca vestea despre puterile sale divine sa se raspandeasca in Tracia si in restul Peninsulei Balcanice.

Este foarte probabil, ca Patriarhia Constantinopolitana sa fi indeplinit o forma de canonizare a Prea Cuvioasei,dar nu avem date certe in acest sens.

După spusele lui Eftimie și Rafail, precum și ale lui  Meletie al Atenei si Dositei, patriarhul Ierusalimului , Sfintele sale Moaște au fost mutate de acolo în cetatea Târnovo , vechea capitală țarilor bulgari; iar de acolo s-au strămutat la Belgrad, apoi la Constantinopol.

Iar de la Constantinopol, Sfintele Moaște ale Cuvioasei Parascheva au fost aduse la Iași pe vremea domnitorului Vasile Lupu al Moldovei.

Despre Primul Imperiu Romano- Bulgar  condus de fratii Petru si Asan.

In anul 1186, in sudul Dunarii, bulgarii de neam turcic si romanii orientali (valahii), condusi de doi frati Petru si Asan, s-au rasculat impotriva statului bizantin condus de  imparatul Isaac al II-lea Angelos si au proclamat Imperiul romano-bulgar cu capitala la Tarnovo.

Razboiul cu bizantinii a durat pana in 1197, fara ca  niciuna din parti sa  reuseasca o lovitura decisiva. In 1195, imparatul Isaac al II-lea Angelos este detronat, tulburarile politice din Imperiul Bizantin permitand consolidarea puterii lui Petru si Asan.

Insa, dupa numai un an, Asan este asasinat de unul din verii sai, ce avea pretentii la tron. Petru porneste cu armata impotriva uzurpatorului,dar el isi gaseste refugiul la bizantini. La randul lui, Petru este asasinat in 1197, tronul revenind lui Ionita Caloian, cel de-al treilea frate al lui Petru si Asan.

In timpul domniei acestuia, Taratul a cunoscut o inflorire economica, dar si culturala. Luptele impotriva bizantinilor au continuat, Caloian cucerind o buna parte din sudul Peninsulei Balcanice.

Cel mai important eveniment din acea perioada a fost cucerirea Bizantului in urma celei de-a patra cruciade si infiintarea Imperiului Latin pe fostele teritorii bizantine. Pana la reconstituirea Imperiului Bizantin in 1261, taratul a fost pastratorul traditiilor ortodoxe, iar capitala Tarnovo considerata un al doilea Constantinopol.

Noul imparat al statului latin, Balduin I, a dorit cucerirea teritoriilor vlaho-bulgare si o serie de campanii militare au fost initiate. Acestea s-au terminat dezastruos pentru el, in urma infrangerii de la Adrianopole din 1205 fiind capturat de Ionita Caloian. Acesta moare in cursul aceluiasi an, legenda spunand ca a fost victima unui acces de furie a domnitorului vlaho-bulgar.

Dupa Adrianopole, tarul a cucerit o parte importanta a provinciilor noului Imperiu Latin si dorea sa ia sub stapanire si Constantinopolul.

Insa, Caloian a suferit acelasi destin ca cel al fratilor sai. A picat victima jocurilor de culise fiind ucis de un comandant cuman in timpul asediului Salonicului. Se presupune ca varul sau Boril ar fi avut un rol important in moartea sa, deoarece el a luat tronul desi ii apartinea de drept lui Ioan Asan al II-lea, fiul lui Caloian.

Acest var conduce taratul pana in 1218, moment in care Asan al II-lea se intoarce si reuseste sa il alunge pe Boril. Fiul lui Caloian domneste pana in 1241, taratul suferind apoi sub atacurile mongolilor, sarbilor si al ungurilor.

Asanestii vor conduce taratul pana in 1280, acestia fiind inlocuiti treptat de tari bulgari. Cu timpul statul isi pierde puterea, cunoscund doar mici periode de revigorare. In 1396 acesta va fi cucerit de Imperiului Otoman.

Este de mentionat ca bulgarii astazi revendica in totalitate taratul, referindu-se la acesta ca fiind un imperiu al bulgarilor. Insa, diferite surse istorice ale vremii reflecta o unitate a romanilor si a bulgarilor in cadrul acestui stat,  in crearea taratului vlaho-bulgar.

In plan religios intemeierea noului imperiu, face ca Biserica Ortodoxa de pe teritoriul acestui stat sa se proclame Patriarhie independenta.

Astfel am avut la Tarnovo, cunoscuta ca cetate a romanilor megleni,o  noua Patriarhie care nu este alta decat cea care precede pe cea de la Vicina,aceasta din urma  continuand-o pe  prima, dupa pierderile teritoriale ale statului Asanestilor in favoarea imperiului din Niceea dupa anul 1261.

Toti urmasii celor doi frati la conducerea noului imperiu din Balcani, adica Ioan (Ionita) Caloian, numit Coloianis in limba greaca (1197-1207), apoi Borila (1207-1218), Ioan Asan al II-lea (1218-1241), s-au inchinat si au venerat moastele Sfintei Paraschiva.

Putem afirma asadar ca, moastele Sfantei Paraschiva au fost primele moaste venerate in acest nou stat condus de romani.

În anul 1641 moastele Cuvioasei au fost aduse la Iasi  de către domnitorul Vasile Lupu  și așezate în ctitoria sa,  Biserica Sfintii Trei Ierarhi.

Aducerea moaștelor Cuvioasei  la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile  pe care Patriarhia de Constantinopol le avea către turci.

Întreaga poveste a strămutării moaștelor Cuvioasei la Iași este zugrăvită pe peretele de sud al Bisericii Sfintii Trei Ierarhi din Iași.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitana in Iasi.

În România, Sfanta Parascheva  este considerată ocrotitoarea Moldovei, şi este cea mai venerată dintre toţi sfintii ale căror moaste  se află pe teritoriul tarii noastre.

Sute de biserici de parohie din România sunt închinate ei pentru a le ocroti.

În popor, mai este cunoscută și ca Sfânta Vineri.

info-valahia.blogspot.ro; wikipedia;ortodox wiki

Publicitate

12/01/2013 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. Este sfanta Parascheva adica nume bulgaresc sau sfanta Parachiva, adica nume romanesc ?
  Ma intreb si eu ca prostul, de ce trebuie romanii sa se inchine la sfinti bulgari(Parascheva) ? Noi n-avem suficienti sfinti romani pe care sa-i preamarim ?
  Ar fi interesant de vazut daca bulgarii preamaresc pe Sfanta Paraschiva sau pe Sft Parascheva.
  Si mai sunt unii care criticau straduinta rusilor de a ne baga in fondul limbii romane puhoi de cuvinte rusesti.
  Si cand noi pronuntam de sute sau poate de mii de ani Paraschiv si Paraschiva, nu inteleg de ce mai sunt unii care ne obliga sa acceptam nume slave. Probabil urmasi de-ai lui Iorgu Iordan care gasise ca fondul principal de nume romanesti sunt de fapt bulgaresti. Din cati nationalisti se exprima pe net unul nu sare in sus la impunerea unor nume slavo-bulgare.
  Bulgarii, aia da nationalisti, nici euro nu vor sa pronunte ci vor evro ca chipurile nu se adapteaza graiului lor cuvantul euro.
  Dar la noi cum suna la ureche Paraschev ? La noi se adapteaza ? Printre nationalisti nu exista niciun lingvist ? Cat de romaneste i-ar suna la ureche si care ar fi usurinta graiului latin de a pronunta Paraschev ?
  Ma uit la francezi cum interzic, din dragoste de tara si de limba, folosirea in mass-media si in spatiul public al anglicismelor. Chiar si bulgarii folosec pronuntia Nev Iork in loc de New York si evro in loc de euro. Si nu numai. Astia da patrioti si nationalisti. Numai neamul romanesc este ca o mamaliga si accepta tot ceea ce i se impune de sus, chiar daca este in contra intereselor sale. Un popor de mamaliga pentru ca sa nu zic altfel. Si nu numai. Unii chiar te-ar lua si la bataie daca-i spui sa pronunte si sa scrie Sft Paraschiva si nu Sft Parascheva.
  Scuze, ma revolta ipocrizia asa-zisilor nationalisti si patrioti din zilele noastre pentru cum actioneaza.

  Apreciază

  Comentariu de Enachita Vacareanu | 17/01/2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: