CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Fobia patologică a Rusiei faţă de tot ce este românesc si furia cu care falsifica trecutul istoric


Foto: Daniel Roxin blog.

 

 

Răscolitul trecutului şi fobia patologică a Rusiei faţă de tot ce este românesc

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat recent Rusiei restituirea tezaurului românesc, care constă în aproximativ 94 de tone de aur.

Hoţeşte, Rusia a replicat că tezaurul României a fost întors încă în perioada URSS-ului şi nu este bine de răscolit trecutul în astfel de chestiuni sensibile.

Declaraţia a venit din partea reprezentatului oficial al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Aleksandr Lukaşevici. Este interesant cinismul cu care Rusia neagă crimele şi hoţiile pe care le-a săvârşit în trecut. Rusia ne recomandă să nu răscolim trecutul care nu-i convine.

Chestiunea Basarabiei anexate, a deportărilor în masă, a foametei, a colectivizării forţate – toate ţin de domeniul trecutului şi nu trebuie răscolite. În orice caz, aşa susţin oficialii ruşi.

Pe de altă parte, atunci când vine vorba de chestiuni care ţin de interesul expansionist al Rusiei, cum ar fi victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, oficialii ruşi sunt gata să răscolească trecutul mult şi bine.

An de an, ruşii glorifică victoria asupra fascismului, mărșăluiesc în parade pompoase, poartă stindarde și drapele cu simbolica sovietică şi bagă pe gât tuturor popoarelor cotropite de ea ideea eliberării.

Popoarele sunt atât de zombate de Kremlin, încât nu prea răscolesc trecutul adevărului istoric, ci doar papă din trecutul eliberării sovietice. Interesant este că Rusia sărbătoreşte an de an victoria asupra fascismului şi în acelaşi timp reprezintă una din cele mai mari spelunci de xenofobie din lume. Doar în Sankt Petersburg, Moscova şi Novgorod activează mai mult de o duzină de grupări de neofascişti, aşa-numiţii skinheads. Kremlinul, această hidră rusească cu două capete, a depășit orice limită a echivocului cinic: spune una şi face alta.

În același timp, presa rusă, într-o mare majoritate, este de mult angajată în lustruirea imaginii Kremlinului pe plan intern şi trâmbiţează despre nesimţirea Uniunii Europene, NATO şi a României, în special. Pe plan internațional însă, nimeni nu mai crede în brașoavele gogonate prezentate de mass-media rusească.

 

Îmi reamintesc un reportaj de la Pervîi Canal, reportaj realizat în România în cele mai bune tradiţii ale propagandei sovietice.

În material, Bucureștiul era prezentat doar prin prisma unui cartier țigănesc. Se crea impresia că întreg Bucureștiul este un oraş plin de gunoi, țigani, prostituate, aurolaci ş.a.m.d.

În astfel de culori am putea face un reportaj din Butovo, de exemplu, cartier din Moscova, unde tinerii moscoviți încep să se alcoolizeze și să se drogheze de pe la 12-14 ani.
Înseamnă oare asta că toată Moscova este plină de drogați şi alcoolici? Bineînțeles că nu, însă vă asigur că o jumătate din cei care vor privi un astfel de reportaj vor crede că acesta este adevărul. Aşa că imaginea hidoasă a României creată de media-lingăii Kremlinului este o bombă cu efect întârziat.

Ce să mai vorbim, antipatia Rusiei faţă de tot ce este românesc este atât de mare, încât recent Ministerul Afacerilor Externe s-a declarat împotriva faptului ca o nouă staţie de metro din Sankt Petersburg să fie numită după oraşul Bucureşti. E de domeniul fantasticului, dacă nu a infantilismului cronic.

De când o structură atât de solidă precum este Ministerul Afacerilor Externe din Rusia se preocupă de denumirile staţiilor de metro? E de râsul găinilor, sau de plânsul curcanilor.

Imaginaţi-vă că ministrul moldovean de Externe îi întruneşte pe toţi oficialii pentru a redenumi bulevardul Moscova din Chişinău! Eu nu pot să-mi imaginez aşa ceva, pentru că e ceva din domeniul prostiei absolute. Aşa că, atâta timp cât va exista Kremlinul, va exista şi românofobia cronică promovată de acesta.

Un articol de: Marin Basarab
Timpul md.

15/10/2012 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , ,

6 comentarii »

 1. Poate ca le cer americanii Moscovei sa se fobeasca la noi cu atata inversunare.
  De unde atata ura ? Cui serveste ?Qui prodest ? In 22 de ani de democratie si libertate a exprimarii, nu am aflat inca explicatia. Nu-i foc fara fum. Undeva este un foc ce provoaca acest fum al urii antoromanesti. Foc care asteapta doar o adiere de vant ca sa expandeze. Asta ar fi interesant de aflat, cine intretine acel foc de iese acest fum al urii contra noastra nu numai de la Moscova ci si de la Budapesta si poate si din alte parti.

  Apreciază

  Comentariu de Mucanu Aurel | 15/10/2012 | Răspunde

  • Atata vreme cat va ocupa Basarabia, Moscova va intretine si ura impotriva Romaniei.Nu poate face altfel, pentru ca stie ca nu are cum fi prietena cu noi, daca a facut ce a facut impotriva noastra…Fiind pe pozitia agresorului, isi construieste o pozitie care sa „justifice cum poate agresiunea.Refuzul de a restitui Tezaurul e doar o parte a problemelor ridicate de agresiunea continua a Moscovei, care este prizoniera propriei sale politici imperialiste. In fapt,Moscova are astfel de animozitati nu doar cu noi, dar si cu Tarile Baltice, Polonia s.a. , fata de care refuza sa-si recunoasca agresiunea si vinovatia.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 16/10/2012 | Răspunde

   • Raspunsul mi se pare logic. Adica Moscova face pe saparata ca sa n-o mai abordam cu Basarabia, Transnistria si Tezaurul.
    Mai sunt si alte variante care sa explice aceasta ura viscerala ?

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 16/10/2012

   • Nu exista absolut nici o alta varianta in afara de aceea ca hotul( adica Rusia), striga hotii si inventeaza o alta istorie pentru a-si justifica poftele hraparete.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 17/10/2012

   • Multumesc pentru raspunsuri. Apropo de politica Moscovei care imi aduce aminte de vechiul proverb romanesc : „Fa-l sa te urasca si vei avea putere asupra lui”. Cam asta face ImperiulTarist de Rasarit. Sa fie sanatos ca eu tot n-am sa-l dusmanesc.

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 18/10/2012

   • Nici sa uitam de ei si primejdia pe care o reprezinta, nu avem voie…

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 19/10/2012


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: