CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ce nu stiu tovarăşii – domni putini, medvedevi, voronini, lupi, formuzali si „patrioţii” de opereta ai R. Moldova sau Federaţiei Ruse


Ce nu ştie Putin şi alţii ca el

Mi se pare logic să critici Rusia atunci când îţi atentează la integritatea ta naţională şi statală.
Mai ales atunci când o fac oameni care n-au învăţat istoria la şcoală. Fie ei şi preşedinţi de ţară.
Tuturor celor care umblă cu „statalitatea moldovenească de la 1812” mă simt obligat să le dau o lecţie de istorie asupra felului cum percepeau ruşii din punct de vedere identitar populaţia majoritară a Basarabiei în perioada Imperiului Ţarist.

În Pamiatnaya knizhka Bessarabskoi oblasti na 1862 se menţiona că în anul 1812 „…populaţia rurală era constituită din locuitori români autohtoni şi un număr neînsemnat de colonişti bulgari… iar în oraşe, pe lângă români, mai locuiau greci, armeni, evrei şi, parţial, fugari ruşi” (p. 151).

Enumerând în descrierea statistico-militară, elaborată în 1827, toate naţionalităţile din Basarabia, ofiţerul rus R. Soşalski scrie că moldovenii „…sunt locuitori autohtoni ai regiunii Basarabia… vorbesc o limbă proprie, cunoscută sub numele de română şi care este întrebuinţată în toată Moldova, Valahia, în regiunile turceşti de peste Dunăre şi o parte din Transilvania” (Arhiva Istorică Militară de Stat din Rusia, Fond 437, dosar 18589, p. II, fila 5).

Într-o altă lucrare, Rumynskie gosudarstva Valahia i Moldavia v istoriko-politiceskom otnoshenii, publicată la St. Petersburg în 1859, istoricul rus S. Palauzov menţionează că „Pe spaţiul dintre râurile Tisa şi Nistru, care la nord are munţii Carpaţi, iar la sud se sprijină în şesul Dunării şi ţărmul nord-vestic al Mării Negre, locuieşte compact un popor, al cărui nume originar, fărâmiţat de etnografii moderni în câteva denumiri locale, nu este prezent nici pe o hartă geografică cunoscută a spaţiului conturat mai sus. Poporul acesta îşi numeşte pământul locuit de el Ţara Românească” (Pământul românilor), iar sie îşi zic români” (p.1).

În Bessarabskaya oblasti. Spisok naselennyh mest po svedeniam 1859 goda, Comitetul Central de Statistică al MAI al Imperiului Rus constata în legătură cu indicii demografici ai provinciei „..este limpede că judeţele de mijloc servesc drept loc principal de trai al neamului românesc” (p. 19).

Monitorul provinciei Basarabia, organul oficial al administraţiei din Basarabia, menţiona la 1860 în paginile sale că „Etnia principală care domină în Basarabia o reprezintă moldovenii băştinaşi, ei fiind o rămăşiţă a daco-românilor antici” (Bessarabskie oblastnye vedomosti, 1860, nr. 19, p. 78).

Tot în acelaşi context, etnograful rus A. Zaşciuk în Etnografia Bessarabskoi oblasti, publicată în volumul 5 al Zapiski Odesskogo Obshestva Istorii i Drevnostei, Odessa, 1863, menţiona că „…cel mai mare număr al locuitorilor din regiunea Basarabia îl alcătuiesc moldovenii sau românii” (p. 450), iar într-un alt pasaj remarca că moldovenii din Basarabia „…îşi zic români”. În Materialy dlea voennoi geografii i voennoi statistiki Rossii, acelaşi Zaşciuk scria că „..moldovenii predomină numeric în Basarabia şi vorbesc limba română” (p. 103).

Moldovenii din Basarabia erau consideraţi români şi la nivel oficial. Într-un act din 1862, provenit din Cancelaria guvernatorului Basarabiei, sunt enumerate naţionalităţile din provincie, inclusiv etnia română, care îi cuprindea pe volohi şi moldoveni (Arhiva Naţională a R. Moldova, F. 2, inv. 1, d. 7507, f. 7).

În anul 1884, un alt istoric rus, R. Orbinski, nota că, atunci când cobori de la nordul Basarabiei spre sud, se „evidenţiază elementul românesc al populaţiei şi …se manifestă forţa lui de românizare”, iar „…vitalitatea elementului românesc se exteriorizează prin diferite moduri, bunăoară, prin căsătorii mixte” prin care elementul alogen era românizat, indiferent dacă femeia „…era rusnacă sau moldoveancă”.
„Numai cu o astfel de viabilitate, conchide istoricul rus, s-a putut întâmpla ca acea neînsemnată populaţie romană, lăsată de Traian, să-şi păstreze naţionalitatea, pe parcursul a aproape două mii de ani şi nu s-a stins în marea slavă, care a înconjurat-o de la începutul secolului VI” (Ocerk proizvoditelnyh sil v Bessarabskoi gubernii, p. 15-16).

Comentând datele recensământului imperial din 1897, un alt istoric rus, D. Anucin, consemna că „Grupa romanică este reprezentată de români – 900 mii (asta deşi în recensământ erau numiţi moldoveni), care locuiesc în gubernia Basarabia şi în judeţele de lângă Nistru din gubernia Herson. Acest popor îşi apără cu putere limba şi chiar a românizat o parte din populaţia ucraineană locală” (Rossia. Naselenie, în „Entziklopediceskii slovari”, Sankt Petersburg, 1899, vol. 54, p. 143).

În cartea sa publicată cu ocazia centenarului anexării Basarabiei în 1912, N. Laşkov menţiona că „Naţionalitatea principală şi cea mai veche din Basarabia o reprezintă moldovenii”, precizând că „…românii din Moldova îşi zic moldoveni” (Bessarabia. K stoletiu prisoedinenia k Rossii. 1812-1912, Chişinău, 1912, p. 53).

Ca să scurtez această listă, voi mai expune câteva din cele mai reprezentative teze privind românitatea moldovenilor din Basarabia: G. Gore vorbea despre „…ţăranii români din Basarabia”; I. Doncev spunea că populaţia provinciei „este alcătuită din români… şi alte etnii”; un oficial rus, Kohmanski, l-a numit la 15 martie 1871 pe primarul Chişinăului I. Cristi drept român, menţionând meritele sale; P. Soroca a intitulat capitolul său din manualul de geografie asupra Basarabiei din 1878 Moldovenii sau românii, caracterul lor, obiceiurile şi modul de viaţă; în almanahul Basarabia (1913), P. Cruşevan scria că „..moldovenii sau românii alcătuiesc partea principală a populaţiei Basarabiei” (p. 175); în lucrarea fundamentală privind geografia Imperiului Rus (1910), V. Semionov-Tian-Şanskii spune clar că „…populaţia Basarabiei actuale este constituită cu preponderenţă din moldo-vlahii sau români… moldovenii provin de la daci sau geţi, care s-au amestecat cu romanii, de unde li se trage numele de român” (p. 202).

Voi încheia cu un citat din savantul rus L. Berg, originar din Basarabia, care menţiona într-o lucrare publicată în 1918 la Petrograd „Moldovenii sunt români care populează Moldova, Basarabia şi părţile învecinate cu Basarabia ale guberniilor Podolia şi Herson” (Bessarabia, p. 87).
Toate aceste constatări ar trebui să explice de ce chiar şi „clasicii” marxism-leninismului Marx, Engels şi Lenin ne considerau români. Că ceea ce s-a întâmplat după 1924, prin construcţia „moldovenismului sovietic”, este o altă poveste.

Într-un cuvânt, tovarăşi-domni putini, medvedevi, sneguri, lucinschi, voronini, lupi, formuzali, ţârzi, gavrilovi, krasnovi, kurţi soloviovi, mihaili, gurăi, taberi sau dubrovski/durakovi, minoritari ruşi, ucraineni sau găgăuzi, diferiţi „patrioţi” ai R. Moldovei sau Federaţiei Ruse, care au călărit şi mai călăresc ideea de „popor moldovenesc statuat istoric”, terminaţi cu aiurelile şi uitaţi-vă ce ne considerau aceiaşi ruşi, care chiar dacă erau imperialişti, nu avea capurile îmbâcsite cu diferite teorii totalitare stalinisto-moldovenisto-sovietice privind „naţiunea şi statalitatea moldovenească seculară”.

Octavian Țâcu

Timpul md.

Octavian Ţâcu s-a născut la 21 august 1972 în satul Costuleni, raionul Ungheni, R. Moldova.

Este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, 1994. Actualmente activează în calitate de şef de catedră la Facultatea de Istorie Contemporană Universală şi Ştiinţe Politice la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM).

Este autorul monografiei „Problema Basarabiei şi relaţiile sovieto-române în perioada interbelică” (1919-1939).

Este multiplu campion al R. Moldova la box, participant la Jocurile Olimpice din Atlanta 1996 şi medaliat cu argint la Cupa Europei 1999.

25/09/2012 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Totusi problema abordata recentde liderul de la kemlin a fost alta –Statalitatea si nu identitatea. De fapt Rusia considera ca este si parintele statalitatii Romaniei. Dupa unele infromatii se afirma ca in suita delegatiei ce a insotit premierul Filat la Moscova a fost si unistoric. Interesant cum comenteaza Institutul academic de istorie cele spuse de Putin. Nu de alta dar recent unii istorici filorusi au recunoscut in timpul lansarii unei carti istorice despre Bujeak la Universitatea de antropologie, autorii fiin N Rusev si I Grec, ca in 1812 a fost de FAPT o OCUPARE-ZOVOEVANIE a acestui teritoriu de catre un imperiu, care nu a considerat necesar sa intrebe dorinta localnicilor. La eveniment era prezent si ex presedintele Voronin. El a ascultat cu atentie si nu a spus nimic. A dat de inteles ca accepta concluzia. Interesant ca si atunci nimeni din ostoricii oficiali, filo si anti nu au spus nimic. De ce oare istoricii sunt lasi si cu mai multe fete. Se spune ca ei asteapta NO comenzi de SUS cum si CE SA SCRIE pentru politicieni. Cand istoria se va face cu argumente si documente credibile, dar nu cu declaratii sforaitoare la ecranele TV. oare nu trebuie sanctionati responsabilii din mass media ce admit asemenea erori. Cand com avea inspetori stiintific care sa amendeze de amatorii de Adrenalina istoriceasca asemenea celora de la politia rutiera. Cine ne va elabora un asemenea act normativ in baza caruia orice munciuna istorica sa fie sanctionata, fie si cu amenzi de un leu. Sper ca bugetul ar avea de castigat. Pentru prostie trebuie de platit cel putin, din continutul portmoneelor personale.

  Apreciază

  Comentariu de Eurorealistul | 26/09/2012 | Răspunde

  • Credeti ca istoricul din delegatia lui Filat a avut un cuvant de spus in timpul vizitei, sau ca l-a ascultat cineva? Rusii isi zamislesc istoriile lor strambe, care au rostul sa le justifice invaziile…Nu ma indoiesc ca Putin nu a spus nimic la lansarea acelei lucrai istorice…Ce putea spune, ca duce in continuare aceeasi politica de largire a imperiului rus, sub alte nume?
   Nu toti istoricii sunt lasi, multi dintre ei ,inclusiv rusi spun adevarul, dar asta nu face doi bani in ochii politicienilor rusi care continua de peste doua sute de ani aceeasi politica in privinta noastra si nu doar a noastra..

   Reprezentantii mass media” din R.Moldova sunt in proportie de peste 80% de trusturile de presa rusesti.Peste 80% din presa moldoveneasca este ruseasca. In aceeasi proportie este pe mana rusilor si economia tarii! Ce ar fi de discutat aici?
   Cine sa „amendeze” pe cine, atunci cand se falsifica cu nerusinare istoria noastra, atunci cand parghiile puterii nu sunt decat aparent in mana bastinasilor moldoveni?

   Atata vreme cat R.Moldova va fi sub ocupatia militara ruseasca , iar factorii de decizie vor fi majoritar agenti ai serviciilor secrete ruse,”adevarul”neadevarat al rusilor va fi atat de puternic, incat va acoperi vocile istoricilor care spun adevarul.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 26/09/2012 | Răspunde

 2. am citit cu interes ideile expuse aici si as vrea sa aduc un argument in plus la aceasta masluire a adevarului istoric legat de teritoriul romanesc sau daco get
  sunt roman si la scolile noastre din romania nimeni nu a facut cunoscut adevarul legat de aceste teritorii lasate in afara granitelor actulale ale romaniei ,abia de curand am aflat de hartile pe care romania le-a avut in 1942 cind ardealul se afla sub ocupatia hortista dar administra basarabia si transnistria pina la oceacov ,plus toata dobrogea cu acele 2 judete din cadrilater
  am aflat cu durere mare ca mai exista inca si alti romani in afara granitelor actuale vechi teritorii locuite de urmasii dacilor tinutul hertei ,maramuresul ramas acum ucrainei ,bucovina de nord ,valea timocului ,voievodina banateana si ar mai fi si crisana ramasa pe teritoriul ungariei

  poporul roman a fost distrus si inca se face continuu acest lucru cu ajutorul securitatii controlate de acei evrei care doresc sa distruga tot ce uman pe acest pamant
  limba romana vorbita de romanii din basarabia si transnistria e acea romana pe mai veche pe care o vorbesc si bunicii nostri de aici din romania nu exista o limba „moldoveneasca ” e doar aceeasi romana care nu a mai evoluat a ramas asa cum se vorbea acum 100 sau 200 ani in urma si in teritoriul actul romanesc ceea e si normal fara acces la scoli
  am aflat de curand cea si mai dureros peste 51% dinm teritoriul romaniei mari este in afara granitelor si ca de fapt populatia ar fi de vreo 30-35 mil de suflete ceea ce spune ff multe la nivel european
  sper sa ajungem si acele zile cind daco-getia sau isi recapete numele original si mai normal si toate suprafetele aferente pentru vesnicie si unirea credintei tuturor vorbitorilor de limba romaneasca

  internetul a ramas acum singura scoala care ne mai spune adevarul doar ca trebuie sa stim unde sa cautam

  Apreciază

  Comentariu de skyos | 28/09/2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: