CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

16 SEPTEMBRIE 2012 – MARŞUL UNIRII: ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE LA CHISINAU. VIDEO


Maesul Unirii

10.000 de persoane au solicitat pe străzile din Chişinău unirea Republicii Moldova cu România. Cea mai amplă manifestaţie unionistă publică din ultimii ani s-a desfăşurat în ciuda încercărilor unor formaţiuni pro-ruse şi a unor lideri politici de a împiedica prin mijloace de intimidare şi de presiune exprimarea liberă a voinţei populare, se arată într-un comunicat de presă al Platformei Civice Acțiunea 2012.
Forţele de ordine nu au permis, iniţial, accesul în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, locul de întâlnire al unioniştilor, percheziţionând toate persoanele care doreau să participe la manifestaţie şi interzicând tinerilor să ia parte la eveniment.

De asemenea, mai multe autocare din raioanele republicii, care transportau unionişti spre Chişinău, au fost blocate în repetate rânduri pe traseu. La presiunea celor deja strânşi în scuar şi care scandau împotriva acestor abuzuri, autocarelor le-a fost permis accesul în oraş, dar cu o întârziere de o oră, unioniştii fiind nevoiţi să se alăture pe parcurs coloanei de manifestanţi. ,,Am fost legitimat de două ori, alături de colegii mei şi nu ni s-a permis accesul în scuarul Academiei, sub pretextul că nu am fi majori. Am fost, astfel, nevoiţi, să ne alăturăm Marşului Unirii după ce manifestanţii au părăsit scuarul”, a declarat Elena Matei, elevă la Liceul ,,Gheorghe Asachi” din Chişinău.
Reprezentantul Platformei Civice ,,Acţiunea 2012”, Constantin Codreanu, a declarat că a sosit vremea demarării procesului de unificare a celor două state româneşti. ,,Am încredere că participarea masivă la Marşul Unirii va responsabiliza factorii decizionali de pe ambele maluri ale Prutului şi va constitui fundamentul în iniţierea procedurilor de unificare de facto a Republicii Moldova cu România”, a punctat acesta.
Cei peste 10000 de unionişti au demonstrat unor oameni politici de la Chişinău, precum premierul Vlad Filat, că inamicii unui stat sunt aceia care se împotrivesc sau care ignoră doleanţele cetăţenilor lui şi nu aceia care îşi exercită dreptul de a şi le exterioriza public.

În acest sens, numeroşi oameni de cultură, formatori de opinie, istorici sau politicieni s-au alăturat acţiunii stradale pentru a sprijini dezideratul reîntregirii naţionale, formând un Cordon al Libertăţii.
În cadrul marşului unionist, toţi participanţii au prezentat o serie revendicări comune pentru asigurarea direcţiei europene a Republicii Moldova: revizuirea Constituţiei prin schimbarea denumirii limbii de stat în limba română, soluţionarea conflictului transnistrean, respectarea dreptului minorităţilor la conservarea limbii şi culturii conform normelor europene şi scoaterea Partidului Comuniştilor în afara legii.
Marşul Unirii a fost organizat de Platforma Civică Acţiunea 2012, o coaliţie de peste 30 de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă din România, Republica Moldova, alte ţări europene şi din Statele Unite ale Americii, care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

Un marş unionist similar va avea loc în Bucureşti pe data de 21 octombrie 2012, cu obiectivul de a sensibiliza opinia publică din România referitor la necesitatea Unirii.

Basarabia literara.ro

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=3nvoKB7d7KU&feature=player_embedded

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=YuPpNrcSqZw&feature=player_embedded

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=uBtLO6erkQQ&feature=player_embedded

17/09/2012 - Posted by | ROMANII DIN JURUL ROMANIEI | , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. 1- Este nesemnificativ sa se piarda vremea cu amanuntele printre care si asa-zisa limba moldoveneasca. Nu va irositi puterile si vremea cu o himera implementata tocmai de cei ce vor sa va iroseasca fortele. Unirea este principalul aspect si nu „titulatura” limbii. Va veti chinui poate ani si ani sa modificati limba moldoveneasca in limba romaneasca si cand veti reusi nu veti mai avea putere de unire. Veti fi deja extenuati.
  2- Nu va bazati pe clasa politica din Romania in privinta unirii. Clasa noastra politica este rusofila si rusofona si a fost implementata de rusofilul si rusofonul Ion Iliescu in decembrie 1989. Tara este condusa tot de Ion Iliescu chiar daca presedinte este Basescu si premier este Ponta si guvernator BNR Isarescu. In Romania poporul, romanii majoritari nu cracnesc in fata puterii politice, este manipulata si batjocorita de aceasta in mod ordinar inca din 1989. Noi nu avem cum sa cerem unirea pentru ca ne este frica de ce ne pot face organele de represiune ale acestei clase politice.
  3- Nu sunt defetist si nici pesimist. Dar voi basarabenii deja ati fost cu viclenie dezbinati. Bolsevicii au venit in 1944 la putere la voi si au interzis insemnele naziste(si bine au facut) dar au interzis si insemnele romanesti fiind chipurile fascisto-legionare. Acum la voi, aceeasi asupritori(alta Marie cu alta palarie) va manipuleaza interzicand insemnele comuniste prin lege incepand cu 01 oct 2012. Dumneavoastra doriti scoaterea Partidului Comunist in afara legii. Probabil sunt multi rusi in in Partidul Comunist al lui Voronin. Dar sunt si multi romani/moldoveni vorbitori de moldoveneasca/romaneasca. De ce vreti sa le bagati pumnul in gura la alti romani ? De ce vreti sa-i anihilati ? Nu sunt tot romani ? Este optiunea lor, cred in idealurile socialiste. De ce vreti sa-i „lichidati” pe acesti romani doar pentru simplul fapt ca au alta optiune decat voi, unionistii ? Va comportati precum asa-zisul patriot Ion Antonescu, zis mare patriot roman, de fapt criminal de razboi cum l-a numit tribunalul, Antonescu care a dat ordin de macelarire a mii si zeci de mii de romani pentru simplul fapt ca erau legionari, fie prin impuscare fara judecata fie trimis in linia I-a pe frontul sovietic pentru a servi drept carne de tun si unde ce faceau acei romani ? Ucideau alti romani care erau trimisi in linia I-a de Stalin sa apere cauza sovietica. Nu va mai dezbinati pe criterii politice sau religioase. Nu va mai lasati dezbinati. Daca voi sunteti dezbinati, cum sa va mai uniti si sa va adaugati la multiplele noastre dezbinari precum majoritarii si minoritarii, ortodocsii si neortodocsii, etc ? Va dati seama ce haloimis va iesi ?
  4- Recunosc ca nu sunt fan unionist dar nici contra. Ma gandesc ca ne-am mai unit(sau am fost uniti de altii, cu un scop perfid) odata, in 1918. Si uite ce a iesit. Antonescu, chipurile pentru a recupera Basarabia pierduta, a atacat alandala URSS transformand-o astfel in mare putere mondiala(cum mai sunt si la fotbal unii atacanti ratangii care il fac astfel „mare” pe portarul advers). Ce n-am inteles la Antonescu este de ce nu s-a unit cu URSS si n-a pornit razboi contra lui Hitler ca sa ne luam Ardealul inapoi. De ce erau mai importanti pentru el romanii din Basarabia decat romanii din Ardeal sau decat cei din Cadrilater sau decat cei din Banatul sarbesc ?
  De ce va spun toate acestea, voua unionistilor Basarabeni, desi sanse ca sa le aflati sunt minime ? Pentru ca ma inspir din perena invatatura romaneasca a proverbelor ei printre care doua sunt importante in acest caz :
  – Cine nu-si cunoaste istoria risca s-o repete;
  – Ai grija ce-ti doresti pentru ca s-ar putea sa se realizeze.
  PS-1 Nu comentez proverbele, ii las pe altii sa se implice.
  PS-2 Desi nu m-am mai dus de ani de zile la votare, daca insa se va supune la vot unirea am sa-mi exprim optiunea de DA, UNIREA.

  Apreciază

  Comentariu de Petrica | 17/09/2012 | Răspunde

 2. Lucrurile mar se vad de la distanta. Fie de timp, sau geografica. Atunci cand apar probleme, oamenii cauta cauza apartitiei lor. Fie in medicina, sau in prolitica. Una din cauze este dupa mine, ca noi nu avem istorici curajosi sa spune in orice perioada faptelor pe nume. Anume lasitatea istricilor au creat probleme de mentalitate. S-a temut sa spuna adevarul pe ambele maluri ale Prutului. Unii istorici si acum au luat apa in gura. Dupa mine problema e simpla. In cazul dat nu e vorba de UNIRE, UNIONISTI, ci de alt proces REUNIFICARE, REFACERE a spatiului cultural, spiritual romanesc, care pe timpuri a purtat mai multe denumiri. cea mai veche este DACIA. Daca acest spatiu va fi refacut, REUNIFICAREA se va produce de la sine. NOI AM FOST SI RAMANEM UN POPOR, UN NEAM Desi am fostRupt in doua, trei, patru, dupa 1812, 1940, 1944. Acum e timpul sa REFACEM DACIA CRESTINA dupa cum se canta in Imnul Forului democrat al romanilor de pretutindeni
  Deci, nu e UNIRE, ci REUNIFICARE. Asa au procedat germanii, vietnamezii. Asa speram ca vor proceda coreenii. Se pot UNI doar strainii. Dar noi refacem si reunificam ceea ce au dezbinat hoardele pagane
  Acum este necesar ca aceasta idee sa ajunga si la urechea si mintea strainului, care a venit dupa 1940 aici fara a ne sti istoria, limba si datina stramoseasca. Ati vazut multa literatura pentru ei ??? Daca se va lucra si pe acest taram, rezultatele vor fi altele.
  Si a treia idee – TREBUIE CA ODATA SI ODATA SA FIE SCRIS IN LEGEA SUPREMA –PROBLEMELE STIINTIFICE TIN DE COMPETENTA ACADEMIEI DE STIINTE, SI NU DE MOFTURILE UNOR PARTIDE ALOLINGVE CE ASPIRA LA PUTERE sE CERE SI UN ARTICOL IN CODUL PENAL SI CONTRAVENTII ADMINISTRATIVE PRIVIND RESPONSABILITATEA PENTRU MANIPULARE DEZINFORMARE CU REA VOINTA Cand minciuna va fi penalizata, atunci multi se vor gandi pana vor deschide gura in spatiile publice

  Istoria si limba trebuie aparata cu legi eficiente. In caz contrar ne vom balaci mult timp in mizeria creata de manipulatori,dezinfrmatori diferitor diversionisti, care provoaca ura si discordie. E timpul ca Adevarul stiintific despre istorie si limba sa fie aparat de legi eficiente AIE are acum posibilitate sa adopte asemenea legi. Maine ar fi prea tarziu

  Apreciază

  Comentariu de Eurorealistul | 18/09/2012 | Răspunde

  • Draga eurorealist,

   Ai dreptate, eronat m-am exprimat cu privire la „Unire”. Nu-i vorba de „Unire” ci de „Reunificare”. O subtilitate a limbii române pe care cred ca numai etnicii români o inteleg iar minoritarii care o inteleg o ignora tendentios.

   In ceea ce priveste Dacia, ma indoiesc ca initial a fost crestina. S-a inceput crestinarea, parerea mea, dupa cucerirea romana.
   Criteriul primordial al reusitei reunificarii n-ar trebui sa fie crestinarea pentru ca unii sunt crestini ortodocsi, altii uniti, altii de alte culte si multi atei. Iar multi nu stiu nici ei ce sunt.

   Criteriul primordial ar trebui sa fie românitatea pentru ca românii greco-catolicii se vot gandi la latinitate si la Vatican iar ortodocsii se vor gandi la lumea slava a crestinatatii care este condusa de la Moscova desi unii ar crede ca de fapt suntem condusi de la greci(de la Muntele Athos cum crede Gigi unde da milioane de euro) sau de Constantinopol sau de la Ierusalim iar altii cred ca suntem perfect autocefali ceea ce eu nu prea cred.
   De exemplu evreul chiar daca adera la cultul Mesiei, chiar daca devine musulman sau crestin el tot evreu ramane. Sangele apa nu se face.
   Si noi sa ne unim ca români, indiferent de optiunea politica sau religioasa, adica român de român.

   Apreciază

   Comentariu de Petrica | 19/09/2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: