CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Pentru alfabetul latin, bulgarii le tăiau românilor limba…


Pentru alfabetul latin bulgarii ne tăiau limba…

Există mai multe surse care atestă acest fapt. În perioada anilor 106-900 strămoşii noştri foloseau alfabetul latin, alfabet prin care la noi ajungeau sfintele scripturi creştine.

Către anul 900, aproape întreg spaţiul populat de români (inclusiv Republica Moldova de astăzi),era sub dominaţia Imperiului Bulgar, care se creştinase de curând şi adoptase  grafia slavonă.

Anume în acel timp regii bulgari, pentru a ne stăpâni mai bine, au impus  românilor grafia şi limba slavonă.

 Conform poruncilor date atunci, preoţilor noştri care îndrăzneau să citească în limba latină in Biserica, li se tăia limba, iar cărţile şi toate documentele scrise cu litere latine au fost arse…

Intr-o carte tipărită la Buda, în 1844  în limba bulgară, întitulată Ţarstvenica,  se spune:

„S’au însemnat în nişte cărţi vechi scrise de mână că, după reposarea patriarhului bulgar, Sfântul Ioan carele a ridicat pe Asan la împărăţie, a chemat Asan dela Ohrida pe părintele Teofilact, a luminat şi a curăţit toată Bulgaria de eresurile de cari multe se aflau atunci în ea.

După aceea a invitat pe împăratul Asan de a trecut în Valahia, să o cucerească şi să o cureţe de eresul roman, care pe atunci domnea în ea; şi Asan s’a dus şi a supus amândouă Valahiile sub stăpânirea sa, şi a silit pe Valahi, cari până atunci citeau în limba latină, să lese mărturisirea romană, şi să nu citească în limba latină, ci în cea bulgară, şi a poruncit ca celui ce va citi în limba latină să i se taie limba, şi de atunci Valahii au început a citi bulgăreşte”.

Publicat  de Dr. Veaceslav Stavila – Jurnalul istoricului de veghe.md.

Este cazul, cred, să luăm foarte serios în atenţie si  mărturia cronicarului Paisie de la Hilandar,care spunea ca  ţarul Ioan Asan al II-lea (1218-1241) „a poruncit vlahilor, care până atunci citeau în limba latinească să lepede legea romană şi să nu citească în limba latină, ci în cea bulgară. Şi a poruncit care va citi în limba latină să i se taie limba. Şi aşa vlahii au primit de atunci legea ortodoxă şi au început să citească bulgăreşte”

Un comentariu:

” Se implinesc 641 de ani de la anexarea Bulgariei de  catre Vladislav(Vlaicu Voda)! Adica azi sarbatorim ziua Bulgariei romanesti! Si azi in Bulgaria in fosta capitala Vidin , sunt romani care nu pot invata romaneste!’

Citeste pe http://info-valahia.blogspot.com

Bibliografie:

Dimitrie Cantemir,  DESCRIPTIO ANTIQUI ET HODIERNI STATUS MOLDAVIAE, Partea III, Capitolul V– Despre literele moldovenilor…

Vedeţi si:

http://www.theophilos.3x.ro/Biblioteca/Carti/ONLINE/Credinta%20adevarata/

4.%20Marturia%20marilor%20istorici%20romani.html

16/09/2012 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

8 comentarii »

  1. nene, dar ce scriau romanii in perioada aia? ca nu s-a gasit nimic, este vorba de Mileniul Intunecat – de care noua ne e cam rusine

    Apreciază

    Comentariu de Mihai Codruț Nanu | 16/01/2013 | Răspunde

    • Nene, se vorbeste clar in articol de faptul ca pana la impunerea alfabetului chirilic( sec.IX)de catre bulgari, in tarile romane Scripturile erau crise in limba latina.Nu au ramas pana in zilele noastre? Daca citeati atent, ati fi aflat ca au fost arse acele carti si ca in locul lor preotii au fost obligati sa tina slujbele in slavona.Daca nu respectau porunca, li se taia limba…

      Apreciat de 1 persoană

      Comentariu de cersipamantromanesc | 17/01/2013 | Răspunde

  2. Inseamnă că până atunci romanii au fost romano-catolici: „Şi aşa vlahii au primit de atunci legea ortodoxă şi au început să citească bulgăreşte”

    Apreciază

    Comentariu de Ionică Takacs | 11/07/2018 | Răspunde

  3. Câți bulgari mai există/ ca etnie turanică ? au fost slavizați// destul de curând, adică asimilați de slavi. Bulgarii nu ne-au cucerit, noi i-am dominat pe ei în perioada Asăneștilor, în Evul mediu timpuriu. este nevoie de bunăvoință pentru a lămuri acest fapt./
    precum și că populație geto/dacică romanizată ( din toate colțurile Imperiului ) existau extinse la sud și la nord de Dunăre, în zona Dobrogei, în Câmpia Tisei… laolaltă cu popoare migratoare aflate în proces de expansiune.
    Bulgarii/ neam turanaic, precum turcii. Asimilați de slavii cu care noi am conviețuit, dar după formarea noastră prin procesul de colonizare/ atât cât a durat. teoriile noi aduc fapte mai complexe, ,dar mergând pe firul tradiției, luând în considerație substratul thraco ilir/ prin care ne înrudim cu albanezii/ suntem bătrânii Europei/ pe o arie extinsă, după cum a afirmat George Călinescu în monumentala istorie. desigur că persistența vorbirii de origine latină a deranjat, a dus la reacții crude din partea vecinilor… de ieri și de azi.

    Apreciază

    Comentariu de tatianapanaitescu | 29/01/2021 | Răspunde

    • Vechea Bulgarie Mare este un stat creat în 632 de bulgarii conduși de hanul Kubrat, mărginit spre vest de Nistru, spre sud de Marea Neagră, spre sud-est de Munții Caucaz, și spre est de râul Volga. Bizanțul a recunoscut noul stat printr-un tratat semnat în 635.

      Presiunea din partea hazarilor a avut drept rezultat pierderea părții estice a Bulgariei Mari, în a doua jumătate a secolului VII. Unii dintre bulgarii din acel teritoriu aveau să migreze spre nord-est, formând un stat cunoscut drept „Volga Bulgaria” (la confluența dintre râurile Volga și Kama), stat ce a dăinuit până în secolul al XIII-lea.

      Primul Ţarat Bulgar

      În urma unei lupte îndelungate împotriva Imperiului bizantin, spre mijlocul secolului al VII-lea, slavii s-au infiltrt populând o mare parte a Peninsulei Balcanice şi o serie de regiuni învecinate din nord-vestul ei. Formarea primelor state slave de sud s-a produs în condiţiile luptei continue împotriva Bizanţului, autoritatea care stăpânise teritoriile pe care s-au aşezat triburile slavilor. Dintre toate statele slavilor de sud din perioada Evului Mediu timpuriu, statul bulgar a atins cea mai mare dezvoltare economică şi politică. La baza lui a stat Uniunea celor şapte triburi slave din Moesia Inferior. În istoria formării statului bulgar un rol determinant l-a avut tribul turcic al bulgarilor care, împins de avari, s-a apropiat în secolul al VII-lea de triburile de slavi din sudul Dunării şi au ocupat partea de nord a Sciţiei Mici sub conducerea lui Asparuh, fiul hanului Vechii Bulgarii Mari, Kubrat.
      Asparuh a migrat împreună cu mai multe triburi bulgare către cursul inferior al fluviilor Dunărea, Nistru si Nipru. După 670, el și-a extins regatul către peninsula Balcanică, trecând Dunărea cu o hoardă de cca.50.000 de oameni si a cucerit Moesia si Scythia Minor (Dobrogea) de la Imperiul Bizantin.
      Limba sud-slavă locală a fost adoptată treptat si de bulgarii turanici cuceritori, care si-au păstrat dominatia asupra majoritătii slave.

      Aceşti protobulgari vor devenii aliaţii cei mai importanţi ai slavilor în campaniile lor îndreptate împotriva Bizanţului. Din contactul acestor populaţii a rezultat un nou popor în Europa sud-estică, slavii însuşindu-şi de la protobulgari doar denumirile tribale, fenomen ce a avut loc în cursul secolelor VII-VIII.

      În urma incursiunii din 681, prin care bulgaro-slavii au ajuns până în Tracia, aceştia au obţinut independenţa faţă de Bizanţ, care s-a obligat chiar să le plătească subsidii. Capitala acestui stat slavo-bulgar a fost stabilită la Pliska și îngloba în graniţele lui trei etnii: foarte numeroasa populaţie romanizată a vlahilor(protoromânilor), slavii sosiți ulterior şi protobulgarii. Hanii care s-au succedat după Asparuh au întărit statul bulgar de-a lungul secolelor al VII-lea și al IX-lea au făcut din Bulgaria o mare putere militară, învingând o armată arabă în timpul celui de-al doilea asediu arab al Constantinopolelui.
      Krum a dublat teritoriul țării, l-a ucis pe împăratul bizantin Nicefor I la bătălia de la Pliska, și a introdus primul cod de legi scrise. Apoi, în 864, Boris I

      În cursul secolelor IX-X a avut loc slavizarea triburilor protobulgare şi a început o nouă etapă istorică sub hanul Boris (852-889), care a abolit tengriismul (religiile șamanice din Asia Centrală), trecând la creștinism. și a introdus alfabetul chirilic,transformăand Bulgaria într-un regat creştin iar urmaşul lui, Simion (889-927), va fi primul care va purta titlul de ţar. Simeon cel Mare a domnit 34 de ani, începând cu 893, și în timpul său Bulgaria a atins expansiunea maximă, într-o perioadă de maximă înflorire a culturii bulgare.

      În timpul ţarului Simion, în anul 924, se încheie o pace între Imperiul Bizantin şi ţaratul Bulgar, pace în urma căreia Bulgaria obliga imperiul la plata unor subsidii. Cu domnia ţarului Petru (927-969) începe decăderea puterii bulgarilor, proces ce va fi terminat, în 1018, odată cu victoria pe care o reportează Vasile II, ce se va numi după acest moment Bulgaroctonul. În urma acestei victorii împăratul dispune organizarea a două theme – Paristrion şi Bulgaria -, care să cuprindă teritoriul Dobrogei, respectiv în mare parte cel al fostei provincii Scithia Major; cu aceeaşi ocazie este desfiinţată şi patriarhia independentă a Bulgariei şi până în 1185 la răscoala fraţilor vlahi Petru şi Asan statul bulgar şi-a încetat existenţa.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 30/01/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: