CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 28 IULIE.VIDEO


 

 

 

 

 

 

 28 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

45o: A murit imparatul bizantin Teodosiu al II-lea; (n.401).A domnit  între  anii 408 si 450,a fondat Universitatea din Constantinopol în 425 și a creat și publicat în 438 Codexul Theodosian.

1015: A murit Vladimir Sveatoslavici, cneaz al Novgorodului (970-980) şi mare cneaz al Kiev-ului (980-1015); (n. 956),în timpul domniei căruia a fost adoptat oficial creştinismul în Rusia.

Sfantul  şi drept-credinciosul Vladimir (Sviatoslavici), Botezătorul Rusiei Kievene (958-1015) a fost Mare Cneaz al Kievului când ortodoxia a fost introdusă în teritoriile care astăzi formează Rusia şi Ucraina.

Sfantul Vladimir - Luminatorul Rusiei

  Fiind păgân, ca şi tatal său, Vladimir a fost un prigonitor al crestinilor. In urma unei lupte cu Yaropolk, printul Vladimir va cuceri si celelalte teritorii rusesti. El va aseza in toate localitatile statui pagane, dar, in mod special, statuia idolului Perun. In cele din urma, cei care refuzau cinstirea idolilor erau omorati.

In anul 987, in urma unei intruniri cu boierii sai, Vladimir cel Mare a hotarat sa trimita soli in celelalte tari vecine, spre a cunoaste si celelalte credinte. Astfel, solii au cercetat credintele intalnite in cale, printre care si pe cele practicate de musulmani, de evrei si de crestinii din apus.

Cand solii au ajuns in Conatantinopol, dupa participarea la Sfanta Liturghie, savarsita in Catedrala Sfanta Sofia, acestia au spus domnitorului lor: „Nu mai stiam daca ne aflam in cer sau pe pamant, caci n-am gasit in alta parte o alta ceremonie atat de frumoasa. Stim doar ca, acolo, Dumnezeu ramane impreuna cu oamenii, iar cultul ortodox depaseste pe oricare altul. Nu putem uita acea frumusete si, suntem siguri, ne-ar fi cu totul imposibil sa traim in Rusia altfel decat ei!”

Intre timp, Vladimir cel Mare continua sa cucereasca noi teritorii. In anul 988, dupa ce a cucerit tinuturile Cherson, din Crimeea, si Tavrichia, cneazul a trimis imparatului Vasile al II-lea Bulgaroctonul o scrisoare cu intentia declarata de a o lua de sotie pe sora lui, Ana, in varsta de 27 de ani. Aceasta era fiica imparatului Roman al II-lea si al imparatesei Teofana.

Deoarece niciodata nu se mai casatorise o printesa bizantina cu un print pagan, nenumarate cereri in casatorie fiind respinse de-a lungul timpului, imparatul bizantin i-a cerut si lui Vladimir sa lepede paganismului din poporul sau.

Sfantul Vladimir - Luminatorul Rusiei

Botezarea Sfantului Vladimir, marele cneaz al Kievului

Indemnat si de solii sai, care cunoscusera credinta crestina din imperiul bizantin, Vladimir cel Mare s-a botezat crestin, in cetatea Cherson, primind numele Vasile, in cinstea viitorului sau cumnat.

Dupa oficierea cununiei, Vladimir si Ana s-au intors in Kiev, cu mare alai. Indata, cneazul a ordonat distrugerea statuilor pagane si construirea de biserici crestine. Printre primele biserici construite de cneaz se numara si Biserica Adormirii Maicii Domnului, inaltata in anul 989, care este socotita drept prima biserica din piatra construita in Kiev El va ajuta si manastirile din Sfantul Munte Athos.

Printesa Ana Porfirogeneta a venit la palatul lui Vladimir insotita de episcopul Mihail si de multi preoti. Tot acum au fost aduse in Kiev si cinstitele Moaste ale Sfantului Mucenic Clement al Romei.

El a fost  nepotul Sfintei Olga , şi tatăl Sfinţilor Boris si Gleb Purtatorii de Chinuri  şi primii   sfinti ai ţinuturilor ruseşti). Este  praznuit  de Biserică în 15 iulie.

1057: A murit papa Victor al II-lea;(n. 1018).

A fost papa intre 13 aprilie 1055-28 iulie 1057 si  a fost cel de al cincelea papa  german al Romei numele sau  laic fiind  Gebhard Graf von Dollnstein-Hirschberg).

Predecesor – Leon al IX-lea

Succesor –  Stefan al  IX -lea

1468: In Tratatul moldo-polon,  regele  polonez Cazimir al IV-lea  s-a obligat să nu adăpostească nici un pretendent la tronul Moldovei.

1540: Thomas Cromwell  este executat prin decapitare fara judecata,  la ordinul regelui  Henry al VIII al Angliei , acuzat de trădare . Henry se căsătorește cu a cincea soție, Catherine Howard , în aceeași zi.

După execuţie, capul lui a fost  expus intr-o țeapă pe Podul Londrei .

1655: A murit  Savinien de Cyrano de Bergerac, poet, eseist şi dramaturg francez (teatru: “Moartea Agripinei”, “Pedantul păcălit”); (n.06.03.1619). Prin utopiile sale filozofice, il claseaza printre precursorii iluminismului.

Viața sa aventuroasă, precum și figura originală l-au inspirat pe scriitorul Edmond Rostand   în scrierea  comediei sale eroice Cyrano de Bergerac (1897).

 

1726: S-a născut Jedediah Strutt, inventatorul englez al masinii de tricotatl; (d.1797).

1741: A murit Antonio Vivaldi, compozitor, violonist si dirijor italian, cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical veneţian ( “Anotimpurile”); (n.04.03.1678).

 

1750: A decedat Johann Sebastian Bach, compozitor şi dirijor; (n. 21 martie 1685).

 

1794: Este executat prin ghilotinare în Piața Revoluției (place de la Révolution, astăzi place de la Concorde) din Paris, revolutionarul francez  Robespierre, supranumit si „Incoruptibilul”, împreună cu Saint-Just, Couthon şi alţi 19 dintre adepţii săi .

 A fost unul din discipolii filosofului Jean-Jacques Rousseau.

Imagine similară

(După Calendarul Republican, data executiei sale a fost  10 thrmidor, anul II).

A fost  cunoscut contemporanilor săi ca „Incoruptibilul” si  este una dintre cele mai cunoscute figuri ale revoluției franceze.

1804: S-a născut filosoful Ludwig Feuerbach, filosof german, unul din precursorii marxismului’\; (d. 1872).

1818: A murit matematicianul francez Gaspard Monge, creatorul geometriei descriptive ; (n.10 mai 1746).

1821: José de San Martín (în imagine),  a declarat independența Perului față de Spania.


1844: A murit Joseph Bonaparte, fratele mai mare al lui Napoleon şi rege al Spaniei; (n. 1768).

 

1868: A fost ratificat cel de-al 14-lea amendament al Constituţiei SUA,in baza caruia  populaţia afro-americană putea beneficia de cetăţenia acestei tari.

1892: S-a născut economistul Victor Bădulescu, membru al Academiei Române. (m. dec. 1953 / ian. 1954).

1902: S-a nascut Karl Popper, filosof englez de origine austriacă; (d. 1994).

1909:  S- a născut Aenne Burda, ( Anna Lemminger ) fondatoarea in 1949 a editurii de modă Burda. Revista Burda este tipărită astăzi în 16 limbi, fiind distribuită în peste 89 de ţări; (d.03.11.2005).

1912: S-a născut Elisabeta Rizea un simbol al rezistenţei anticomuniste din Romania; (m. 6 octombrie 2003).

Elisabeta Rizea, eroina a luptei anticomuniste din Romania,a fost aruncată timp de 12 ani  în  inchisorile comuniste.

1913: Se   încheie Tratatul de pace de la București dintre România, Serbia, Grecia, Bulgaria și Turcia, tratat care pune capăt celui de-Al Doilea Război Balcanic.

La 28 iulie 1913, stil vechi (10 august 1913, stil nou) se încheie Tratatul de pace de la București dintre România, Serbia, Grecia, Bulgaria și Turcia, tratat care pune capăt celui de-Al Doilea Război Balcanic.

Războiul începe la 16/29 iunie 1913, cînd Bulgaria își atacă aliații, Serbia și Grecia, cu motivul: neîntelegerile la împărțirea Macedoniei otomane.

După ce armatele sîrbești și grecești sunt extenuate de lupte, în război intră România și Turcia, care, practic fără mari lupte înaintează din două direcții opuse spre capitala Sofia. Evenimentele impun Bulgaria să se așeze la masa de negocieri.

Semnarea tratatului încununează Conferinţa de pace de la Bucureşti care își începe lucrările la 17 iulie 1913. Titu Maiorescu propune beligeranţilor un armistiţiu de 5 zile, răgazul necesar pentru a negocia. Delegaţii aprobă armistiţiul începînd din 18 iulie.

 Negocierile au continuat pînă la 28 iulie/10 august, cînd şefii delegaţilor statelor balcanice semnează totuşi tratatul. La ora 10,00 s-au auzit 21 salve de tun. Ceremonia are loc în clădirea ministerului de externe român din București, palatul Sturdza. Ulterior, la Mitropolie are loc un serviciu divin oficiat de mitropolit la care participă membrii delegaţiilor străine. La sfîrşitul ceremoniei are loc un banchet pentru toți participanţii.

Confrorm tratatului Cadrilaterul (judetele Durostor și Caliacra), pe aliniamentul Turtucaia-Balcic, aflat anterior în cadrul Bulgariei îi revine României. De asemenea pierdanta războiului, Bulgaria, mai cedează mari teritorii către Serbia, Grecia și Turcia (vezi harta).

Modificările teritoriale din Balcani în urma Păcii de la București din 1913

Vedeţi şi:

http://www.youtube.com/watch?v=GvZyfnEYoXc

1914: Declansarea Primului Razboi Mondial ( 1914 – 1918 ) prin atacarea Serbiei de catre Austria. Cele doua mari coalitii militareintrate in conflict armat  sunt: Tripla Alianta, in frunte cu Germania si Austro-Ungaria, si Antanta, in frunte cu Anglia, Franta si Rusia.

1928:  Deschidea oficiala a Jocurilor Olimpice de la Amsterdam

Gigantul american Coca-Cola participa pentru prima oara în calitate de sponsor la Jocurile Olimpice si tot pentru prima oara are loc ceremonialul aprinderii flăcării olimpice.

1929: S-a nascut Jacqueline Kennedy, soţia preşedintelui american John F. Kennedy; (d. 19.05.1994).

Foto: Jacqueline Lee Bouvier Kennedy

1942:  Cu scopul de a întări disciplina in randul soldaților sovietici  de pe frontul de est al celui de Al Doilea Război Mondial, Iosif Stalin  a dat Ordinul nr. 227, prin care interzicea soldaților să se retragă fără ordine explicite în acest sens, sub amenințarea Curții Marțiale si a executiei.

1942: A murit  Sir William Matthew Flinders Petrie, renumit arheolog englez; (n. 03.06.1853).

1954: S-a nascut Hugo Chávez, politician venezuelian, presedinte al Venezuelei.

1959: In  Bucuresti,la  orele 8:00 dimineata – un grup de cinci indivizi inarmati, patru barbati si o femeie, purtand masti pe fata si manusi, au atacat si jefuit masina Skoda Station, cu numarul de circulatie 53693 B, proprietate a Bancii de Stat a orasului Bucuresti, care stationa in fata filialei B.R.P.R. a raionului Gheorghe Gheorghiu-Dej, de unde au furat suma de 1.686.000 lei.

Dupa comiterea atacului banditesc, autorii au disparut, folosindu-se de un autoturism getax ….. Datorita muncii informative desfasurata de organele securitatii de stat, la data de 17 septembrie 1959, orele 19:00, au fost arestati autorii acestui act banditesc si unii din complicii si favorizatorii lor“. (Din raportul Comisiei de Ancheta a Securitatii Statului).

VIDEO:

http://www.youtube.com/watch?v=n3DA9IWXzbM&feature=player_embedded

1965: Războiul din Vietnam: Preşedintele american Lyndon B. Johnson anunţă creşterea numărului de trupe americane în Vietnamul de Sud de la 75.000 la 125.000.

1968: A murit  Otto Hahn, fizician si chimist german, membru de onoare al Academiei Române si laureat al Premiului Nobel în 1944, cel care a pus în evidenta, în 1938, împreuna cu F. Strassmann, fisiunea uraniului si a toriului (n.08.03.1879).

1969: A murit   Ramón Grau, preşedinte cubanez (1933–1934, 1944–1948);  (n. 13.09.1882).

1970: A decedat marele chimist si pedagog roman Costin Nenitescu ; (n.1902)

1976: Un cutremur devastator se produce în provincia Tangshan/China, soldandu-se cu peste 250.000 de victime. Este considerată cea mai mare catastrofă seismică.

1985: A murit  Valeria Sadoveanu, scriitoare, cea de-a doua sotie a lui Mihail Sadoveanu; (n. 1907).

2004:  A murit omul de stiinţă Francis Crick, laureat al Premiului Nobel în 1962 pentru descoperirea structurii dublu spiralate a ADN-ului (n. 8 iunie 1916).

28 iulie este:

 

 

In  Peru sărbătoare naţională – Ziua în care a fost proclamată independenţei acestei ţări sud americane; (1821).

 

Imagini pentru peru map photos

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

 

 

 

 

Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena

 

 

Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena fac parte din primii sapte diaconi ai Bisericii. Hirotonirea lor in treapta de diacon este relatata in Faptele Apostolilor (6,1-6). Ceilalti trei diaconi sunt: Stefan, Filip si Nicolae. Sfantul Stefan nu este praznuit in aceasta zi, pentru ca este sarbatorit pe 27 decembrie. Nicolae nu se numara printre ei pentru ca a cazut in erezie, iar Filip este pomenit de Biserica pe 11 octombrie.

Prohor a fost hirotonit episcop in Nicomidia si l-a insotit pe Sfantul Apostol Ioan pentru o vreme, in insula Patmos.

Nicanor a primit mucenicia in ziua in care Sfantul Stefan a fost ucis cu pietre.

Timon a fost episcop in Bastoria, o cetate din Arabia. Potrivit unei traditii, Timon a murit rastignit in aceasta cetate.

Parmena a vestit Evanghelia Domnului in Macedonia. A murit ca mucenic, la sfarsitul domniei imparatului Traian (98-117).

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=V1zp1jbdxD4

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

1.http://www.stelian-tanase.ro/bucuresti-strict-secret/povestea-dinastiei-7-romania-felix-17/

2.Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

3.Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric

4.Istoria md.

5.Istoricul zilei blogspot.com;

6.lessignets.com.

7.Mediafax.ro.

8.Wikipedia ro.

9.Rador.ro

Publicitate

28/07/2012 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 28/07/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: