CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 IULIE. VIDEO


16 iulie, istoricul zilei

622: Are loc Hegira, stramutarea  profetului Mahomed de la Mecca la Medina, considerată  începutul erei musulmane. Anul 1 al Hegirei din calendarul musulman corespunde cu data de 16 iulie  d. I. Hr.

1054: Marea Schismă dintre bisericile creştine occidentale şi bisericile orientale de rit bizantin.Patriarhul Mihail I Kerularios şi Papa Leon al IX-lea se excomunică reciproc  iar  Biserica  de la Roma se separa  definitiv de cea de la Constantinopol.

Principalele cauze au fost disputele  asupra autorității papale și  clauzei Filioque   în Crezul de la Niceea  dar  au existat și cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdicția asupra anumitor regiuni, sau de alte practici liturgice.

Filioque ( lat.), este un  termen teologic care se referă la problema „purcederii” Sfântului Duh de la Dumnezeu  Tatăl și de la  Dumnezeu  Fiul . Problema  a constituit  pretextul unei dispute istorice între Biserica Răsăriteană (Ortodoxă) și cea Apuseană (Catolică), teologii ortodocși susținând că Duhul Sfânt purcede numai de la Tatăl, în vreme ce colegii lor catolici consideră că Sfântul Duh purcede de la Tatăl și de la Fiul.

1264: Prima menţiune documentară a oraşului Bistriţa.

 

1342: A murit Regele Ungariei Carol Robert D’Anjou (n.1288).

Foto:  Carol I Robert de Anjou, rege al Ungariei. Pe vremea când tinar fiind, locuia la Timișoara. Singura sa imagine de epocă conservată (1317, catedrala Sf. Martin)

Batalia de la Posada in Cronica pictata de  la Viena.

In timpul domniei sale, Tara Romaneasca sub conducerea voievodului Basarab I si-a obtinut independenta fata de  Ungaria, dupa ce armata lui Carol Robert de Anjou,  a fost surprinsă si infranta  într-o ambuscadă la Posada  in 9 noiembrie 1330.

1377:  Încoronarea regelui Richard al II-lea al Angliei.

Richard al II-lea al Angliei (6 ianuarie 1367- 14 februarie 1400)

1544: Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu „Catehismul românesc”,  prima carte tipărită în limba română, dupa ce  in anul 1550  tipărise  primul Tetravanghel   slavo-român . 

1647:  Tommazzo Aniello (Masaniello), conducator al rascoalei populare din Neapole a fost ucis; a luptat împotriva dominatiei spaniole,  fiind proclamat capitan-general al poporului din Neapole.

masaniello

1661: Banca suedeză „Stockholms Banco” emite primele bancnote din Europa. Acestea au purtat numele de Kreditivsedlar. 

kreditivsedlar

  Foto: Kreditivsedlar

 1782 : Are loc premiera mondială a operei Rapirea din serai   de Wolfgang Amadeus Mozart.

 1796: S-a nascut Jean-Baptiste Camille Corot, pictor francez (d. 1875),cel mai mare peisagist francez al secolului al XIX-lea (“Tiganca cu mandolina”, “Arborii de pe malul lacului”, “Catedrala Chartres”) (d. 22.02.1875).

1872: S-a nascut  Dimitrie Anghel, poet si prozator, reprezentant al simbolismului român (“Oglinda fermecata”, “Legenda funigeilor”); (d.13.11.1914).

1872:  S-a născut Roald Amundsen, celebrul explorator care a atins primul Polul Sud; (m. 18 iunie 1928).

1896: A murit Edmond de Goncourt, scriitor francez , initiator al romanului documentar alaturi de fratele sau – Jules-Alfred de Goncourt.

Dupa moartea fratelui sau, Edmond de Goncourt a intemeiat “Academia Goncourt”, care distribuie un premiu anual, pentru cel mai bun roman aparut in Franta; (n. 26.05.1822).

 

 

1898: Vizita oficială, la Petersburg, a lui Carol I, regele României (1866-1914) – prima vizită, după cucerirea independenţei, a unui şef de stat român în Rusia. (16/28 – 19/31).

 

 

1911: S-a nascut actrita si dansatoarea americană  Ginger Rogers  (d.1995 )

 

 

 

 

 

 1920: „Acordul de la Spa” privind reparaţiile datorate de Germania puterilor învingătoare din Primul Război Mondial. României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparaţiilor germane şi 10,55 % din cele orientale (de la Ungaria, Austria şi Bulgaria).

 1921: A avut loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. dr. Ioan Cantacuzino. (16-23).

1933:  S-a născut la Suceava,  cunoscutul  actor român de teatru şi film Gheorghe Cozorici(“Padurea spanzuratilor”, “Vanatoare de vulpi”, “Ciuleandra”, “Gioconda fara suras”, “Moartea unui artist”) ;(d.18.12.1993 Bucuresti ).

 1941: Unităţi române ale Diviziei 1 Blindată aflate sub comanda generalului Sion, au pătruns prin lupte în partea de nord a orașului Chişinău în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe 16 iulie 1941, orele 3, la două săptămîni de la începutul operațiunilor militare ale Armatelor 3 și 4 Române și a Armatei 11 germane în Basarabia, unităţile Diviziei 1 Blindată sub comanda generalului Sion au pătruns prin lupte în partea de nord a orașului Chişinău.

Îndată după aceea, Divizia 72, care după lupte grele dar victorioase deschise drumul prin Călărași, către Chișinău, a luat în stăpînire partea de vest a orașului. O parte decisivă în obținerea succesului general l-a avut și Devizia 50. În seara zilei de 16 iulie 1941, orașul Chișinău, capitala Basarabiei, a fost eliberat de Armata Română. 

Defilarea trupelor romane dupa eliberarea Chisinaului

În dimineața zilei de 17 iulie, majoritatea așezărilor au îmbrăcat straie de sărbătoare, unde toate edificiile publice erau poavazate cu drapele române și germane. La catedrale s-a ținut un TE-deum la care au asistat prefecții și primarii, militarii și locuitorii.

Populația a ascultat la radio cuvîntarea Regelui Mihai I al României ”Împreună cu mama mea, țara întreagă, ne închinăm cu smerenie înaintea ofițerilor, subofițerilor și trupei române și germane, care și-au jertfit viața pentru dezrobirea pămîntului strămoșesc. Iar vouă ostași care v-ați vărsat sîngele pentru țară, pentru onoarea neamului și pentru tron vă închin recunoștința noastră caldă și mărturia de griji ce v-o purtăm. Prin faptele voastre ne-a spălat umilirea și ne-a deschis mîndru drumul viitorului. Trăiască România și toți cei ce-au luptat și sîngerat pentru ea!”.

În zilele următoare, Divizia 1 Blindată a continuat, purtînd lupte înverşunate, să urmărească diviziile 90 şi 95 puşcaşi sovietice care se retrăgeau spre Tighina. După forţarea Nistrului, Grupul de armate general Antonescu a fost desfiinţat, iar trupele componente redistribuite altor unități.

Detalii… Luptele trupelor blindate din Armata Română în Bucovina, Basarabia, Ucraina și Crimeea (1941-42).

 

 1943: A murit Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu. A fost  fondatorul revistei literare şi al cenaclului “Sburătorul” ;(n. 31 octombrie 1881).

 

 

1945: S-a nascut Virgil Tănase, scriitor român, stabilit la Paris după 1977.

1945:  A avut loc prima experienţă nucleară din lume (în pustiul Alamogordo – SUA).

În deşertul Alamogordo – SUA, a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test”, în care s-au folosit şase kilograme de plutoniu şi care a declanşat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT; ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.

 

 

 

 

 

1961: Atleta romanca Iolanda Balaş, multiplă campioană, a stabilit, într-un concurs desfăşurat la Sofia (Bulgaria), al 14-lea (ultimul) record mondial la săritura în înălţime: 1,91 m.

 

 

Europe Championship. New Record Of Romanian Athlete Iolanda Balas On June 1958.

1965: Presedintele francez Charles de Gaulle şi preşedintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta; considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), în prezent ocupă locul al patrulea.

 


 1969: Este lansată racheta Saturn V în cadrul misiunii Apollo 11 care va duce pentru prima dată oameni pe Lună.

1976: S-a nascut  in Bucuresti  Serban Huidu, prezentator român la radio şi de televiziune.

 

1979:  Saddam Hussein îl înlocuieşte la conducerea Irakului pe Ahmad Hassan al-Bakr, care a demisionat, invocînd motive de sănătate, din funcţiile de preşedinte al Republicii, de secretar general al partidului Baas şi de preşedinte al Consiliului Comandamentului Revoluţiei.

 

 

1985: A murit scriitorul german Heinrich Böll.

A fost primul scriitor german, de după al doilea război mondial, căruia i–a fost decernat in 1972  Premiul Nobel pentru Literatură . A scris romanele “Tablou de grup cu doamnă”, “Părerile unui clovn”; (n.21.12.1917).

 

 

 

 

1989:A murit marele dirijor austriac de origine aromana Herbert von Karajan ; (n. 1908).

 

 

 

1990: În Ucraina a fost adoptată Declaraţia privind independenta  de stat.

 

 

 

 1992: A avut loc prima şedinţă a Consiliului Naţional al Audiovizualului, în cadrul căreia Titus Raveica a fost ales preşedinte.

 

 

 

1999 : A murit  intr-un accident de avion John Kennedy jr., fiul fostului preşedinte american J.F. Kenedy ;(n. 1961).

 

 

 

2000:Se produce ultima eclipsă de lună a secolului XX.

 

 

 

2001:  Preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi chinez, Jiang Zemin, au semnat la Kremlin  un tratat de prietenie şi cooperare între Moscova şi Beijing, primul de acest  fel  după mai bine de 50 de ani.

 

 

2007:  Marina Pissareva, responsabil rus al grupului media german Bartlesmann în Rusia, a fost  asasinată la reşedinţa sa din apropierea Moscovei.

2012 : A  murit Jon Lord ,  cantaret,compozitor, pianist, compozitor  englez , membru al formatiilor muzicale Deep Purple,Paice Ashton Lord,si Flower Pot Men  (n. 1941)

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Atinoghen

 

 

 

 

 

Sfantul Atinoghen

 
 
Sfantul Atinoghen a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). Sfantul Atinoghen a vietuit impreuna cu zece ucenici intr-o manastire de langa cetatea Sevastiei si a fost episcop al Pidahtoei.

Dregatorul Filomarh i-a cerut sa lepede credinta in Hristos si sa aduca jerfe idolilor. Atinoghen a refuzat si a marturisit: “O, prigonitorule, cei de care zici ca au pierit nu au pierit deloc, ci se afla acum in ceruri, bucurandu-se cu ingerii.”

Pentru ca refuza sa implineasca porunca lui Filomarh, va fi supus la multe chinuri. Inainte de a fi decapitati, un inger al Domnului s-a pogorat si i-a intarit. Dupa ce ucenicii sai au fost ucisi, s-a auzit un glas din cer, zicandu-i: “Astazi, cu Mine si cu ucenicii tai, vei fi in rai si toata dorinta ta se va implini”.

Sfantul Atinoghen dupa ce a auzit aceste cuvinte, si-a plecat cu veselie capul sub sabie si asa a trecut la cele vesnice.

Sfantul Vasile cel Mare ii atribuie Sfantului Atinoghen imnul „Lumina lina”, din randuiala Vecerniei. Particele din moastele Sfantului Atinoghen se afla in biserica Manastirii Stavropoleos din Bucuresti.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
– Sfantului Mucenic Avudim;
– Sfantului Mucenic Faust;
– Sfantului Antioh, fratele Sfantului Mucenic Platon;
– Sfintilor 15.000 de mucenici din Pisidia;
– Sfintilor Parinti care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=0eJjz2km9IQ

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Gheorghe Radu, Basarabia pământ românesc. Aspecte istorico-documentare, Editura Cartea Doamnei, Piatra Neamț, 2009;

  2. Istoria md;

  3. Istoricul zilei blogspot.com;

  4. lessignets.com;

  5. Mediafax.ro;

  6. Wikipedia.ro;

  7. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  8. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

16/07/2012 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: