CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Mars de doliu la Chisinau: 200 de ani de OCUPATIE ruseasca.VIDEO


MARŞUL DEMNITĂŢII NAŢIONALE


Mare Doliu la Chisinau:
200 de ani de OCUPATIE ruseasca !
1812 – 16 MAI – 2012

UNIREA, DIN NOU ACTUALĂ LA CHIŞINĂU

Împlinirea a 200 de ani de la raptul Basarabiei prin pacea ruso-turcă de la Bucureşti a scos în stradă circa 7 000 de persoane la Chişinău. Manifestanţi de toate vârstele au cerut reunirea teritoriului pruto-nistrean la România şi plecarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Prima oprire a coloanei de unionişti a fost la ambasada Rusiei, unde s-a ţinut un moment de reculegere şi s-a scandat dur împotriva trupelor din Transnistria considerate de ocupaţie. “Toată istoria noastră au făcut aşa, au spus că ne eliberează când de fapt ne-au subjugat. Vrem să plece de la Nistru” a spus Tatiana Miron, venită special din Italia pentru eveniment.

Marşul a continuat pe strazile capitalei Republicii Moldova, spre ambasada Turciei, cealalăt semnatară a tratatului de la 16 mai 1812.

Manifestaţia a luat sfârşit printr-un concert organizat la Teatrul de Vară, loc folosit  deseori în timpul mişcării de eliberare naţională de la sfrşitul anilor ’80 din Basarabia.

Cei mai vocali pe tot parcursul marşului au fost tinerii. Sergiu Grosu, din satul Chişcăreni, raionul Sîngerei a declarat: “Nu putem aştepta încă o generaţie pentru a înfăptui unirea. Trebuie să fim împreună în statul român, aşa cum strămoşii noştri au decis.”.

Manifestanţi au venit de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar şi din România, un autocar şi multe alte maşini şi delegaţii sosind sâmbătă şi duminică.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Unirii şi de Acţiunea 2012, două platforme care înglobează zeci de asociaţii şi partide de pe ambele maluri ale Prutului. Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este formată din ONG-uri şi persoane care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012
13 mai 2012

Mii de oameni au participat astăzi la Marşul Unirii desfăşurat în Capitală. Cântece româneşti, oameni îmbrăcaţi în costume naţionale, sute de drapele ale României şi Republicii Moldova – aşa a arătat manifestaţia prilejuită împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Rusia ţaristă.

Participanţii au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după care au mers spre Amabasada Rusiei, înarmaţi cu pancarde: „Unirea face puterea” şi scandând „Armata Rusă, afară!”.

 Marşul urmează să continue şi la 16 mai.

Publicitate

14/05/2012 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Unda Verde. Dupa 200 de ani de Temnita Grea -> Basaarabia este Libera si poate sa Revina in Acasa Parinteasca-ROMANIA. Cu o singura conditie: Sa revina cu Lanturi Grele la Mani si la Picioare. Amintiri pentru tot restul vietii…

    Apreciază

    Comentariu de TEMNITA RUSEASCA: | 14/05/2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: