CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 6 MAI. VIDEO


6 mai, istoricul zilei

  1501:  S-a nascut  Papa Marcel al II-lea; (d. 1555).

1574: S-a nascut  Papa Inocenţiu al X-lea; (d. 7 ianuarie 1655).

Pictura de Diego Velasquez .Papa  Inocentiu al X-lea a deținut funcția de papa  între anii 1644-1655.

1527: Trupele conduse de Charles, duce de Burbon, au invadat Roma, ucigând peste 4.000 de locuitori si jefuind bogatii inestimabile.

Roma fost  devastata  de  armatele   Imparatului Sfantului imperiu roman de natiune germana Carol  Quintul. Garda Elvetiana care apara Vaticanul  s-a baricadat in curtea Bazilicii Sf.Petru si  a aparat Sfantul Scaun in fata asediului a  mii de soldati .

147 luptatori din Garda Elvetiana  au cazut eroic in lupta in care au supravietuit numai 42. Papa a fost salvat  printr-un  pasaj secret  lung de 750 metri,existent si in zilele noastre,care leaga Vaticanul  de  Castelul Sant’Angelo.


Aceasta lupta  eroica este celebrata la fiecare 6 mai, data care a devenit ziua prestarii juramantului  pentru noii recruti din Garda Elvetiana.

1600: Mihai Viteazul îl alunga pe Ieremia Movila si ocupa Moldova, realizand astfel prima unire politica a celor trei tari Romane  intitulandu-se   “domn al tarii Romanesti si al Ardealului si a toata tara Moldovei”.

La 21.X/1.XI.1599 Mihai îsi facuse intrarea triumfala în Alba Iulia, întreg teritoriul Transilvaniei trecand sub autoritatea sa în urma victoriei de la Selimbar  din 18/28.X.1599.

1638: A murit  Cornelius Otto Jansen, filosof şi teolog olandez; (n. 1585).

1639: A fost încheiată construcţia Bisericii “Trei Ierarhi” din Iaşi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, adevărată bijuterie arhitectonică; aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir şi Vasile Lupu

                                                       

                                     

 1682: Ludovic al XIV-lea al Franţei îşi mută întreaga curte la  palatul Versailles.

 

Palatul Versailles (în franceză Château de Versailles) este un palat regal construit la Versailles, în Franţa. A fost reşedinţa regilor Franţei Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea şi Ludovic al XVI-lea. Acest palat se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franţa, nu numai prin frumuseţe, ci şi prin prisma evenimentelor al căror teatru a fost. Devine reşedinţă regală permanentă începând cu anul 1682, când regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris, până în 1789, când familia regală a fost forţată să se întoarcă în capitală, cu excepţia câtorva ani din timpul Regenței. Palatul Versailles reprezintă un simbol al sistemului monarhiei absolute adoptat de către Ludovic al XIV-lea.

În acest castel, în Camera Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles. În 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franţei. ( wikimapia.org  ).

1758: S-a nascut  mareşalul  francez  Masséna; (d. 1817).

1758: S-a   nascut revolutionarul francez  Maximilien Robespierre;  (d. 1794).

Maximilien François Marie Isidore de Robespierre ( decedat la 28 iulie 1794),dupa  Calendarul Republican, 10 thermidor an II), a  fost executat prin ghilotinare în Piața Revoluției,  astăzi Place de la Concorde). A fost unul din discipolii lui Jean-Jacques Rousseau si  una dintre cele mai cunoscute figuri ale revoluției franceze. .

Sa născut la Arras, într-o familie înstărită. Avocat, el a fost ales deputat al Stării a treia, devenind  cunoscut prin discursurile sale din clubul iacobin și  la procesul regelui. A fost , supranumit “Incoruptibilul” pentru că ducea o viață austera si ales lider al grupării radicale iacobine.

Maximillian Robespierre

Maximillian Robespierre

În 1793, a provocat căderea grupului girondinilor iar ca membru al Comitetului Salvării Publice a fost adeptul și apologetul unei politici de teroare împotriva adversarilor politici, care a dus la decapitarea prin ghilotinare a multor reprezentanți de frunte ai Revoluției franceze.

 Robespierre rămâne in istorie un personaj controversat, prezentat de unii ca idealist iar de alții ca un fanatic.

1791:  Este emis Decretul prin care Palatutul  Luvru din   Paris a fost transformat în muzeu.

 1849: Trupele maghiare conduse de maiorul Hatvani sunt înfrânte decisiv de către Armata revoluţionară a lui Avram Iancu.

Craisorul muntior- Avram Iancu

1856:  S-a nascut  psihiatrul austriac   Sigmund Freud; (d. 1939).


Sigmund Freud, medic austriac de  origine evreiasca , f ondator al psihanalizeiNascut Sigismund, acesta isi va schimba numele la varsta de 22 de ani pentru ca nu ii placea sonoritatea celui primit la botez.

A absolvit ”summa cum laude” studiile secundare in 1873, dupa care se inscrie la Universitatea din Viena unde studiaza medicina. In aceeasi perioada incepe sa studieze modul de functionare al sistemului nervos. Dupa absolvirea scolii, a lucrat o perioaca ca medic in spitale de psihiatrie, pentru ca apoi sa plece la Paris, cu o bursa din partea statului austriac, unde s-a specializat in diagnosticarea afectiunilor sistemului nervos. Primele cercetari asupra glandelor sexuale, la anghile insa, le face in 1876, pentru ca un an mai tarziu sa publice rezultatul analizelor sale.

Incepe sa studieze psihiatria in 1879, iar doi ani mai tarziu isi obtine doctoratul in medicina. In 1885, foloseste hipnoza ca tratament intr-o clinica privata. Incepe sa isi publice mare parte din cercetari, starnind antipatii in randul colegilor care il acuza pentru practicile sale medicale. In 1902, Freud a fost numit profesor la Universitatea din Viena, multi dintre studentii sai preluandu-i ideile.

Tot in aceasta perioada, medicul si-a dobandit faima in lume, in clinica lui venind sa se trateze inclusiv americani. Succesul nu il ocoleste, astfel incat in 5 martie 1902 imparatul Franz-Joseph semneaza nominalizarea lui Freud ca „profesor extraordinarius”.

La opt ani dupa acest eveniment are loc congresul de constituire a Fundatiei internationale de psihanaliza. Cu ajutorul discipolilor sai, Freud a reusit sa puna bazele Societatii Internationale de Psihanaliza in anul 1910. A fost numit membru de onoare al Societatii regale de medicina din Anglia. S-a refugiat in Londra dupa ocuparea tarii sale de catre nazisti, iar in acelasi an – 1939 – in data de 23 septembrie a incetat din viata.

 1859: A decedat naturalistul  şi exploratorul  german Alexander von Humboldt; (n. 1769).

 Alexander von Humboldt 

1861: S-a nascut  Rabindranath Tagore (Thakur Rabindranath), scriitor, poet indian, laureat al Premiului Nobel ;(d. 1941).


Click to show "Rabindranath Tagore" result 1

 1868 ( stil nou 18 mai):  S-a nascut  Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei; (d. 1918).

Nikolai II a venit la tron în 1894, şi a condus ţara într-o perioada dificila   pentru Rusia. După Revoluţia  din Rusia din 1917 Nikolas II a fost arestat şi  trimis la Tobolsk oraş din Siberia, şi mai târziu la Ekaterinburg.

La data de 16 iulie 1918, fostul ţar Nikolas II-lea, sotia sa Aleksandra, cele patru fiice, ţareviciului Alexis, au fost asasinaţi în subsolul casei Ipatiev   din  Eaterinburg,, la   ordinul personal  al lui Lenin.

  

Casa Ipatiev din Ecaterinburg

Rămăşiţele lor au fost   duse  intr-o   padure    din afara orasului  cadavrele au fost   arse dupa  ce asasinii   au incercat    să le dizolve în acid şi în cele din urmă au   fost aruncate într-o mină inundată.

Cadavrele au fost descoperite abia  in 1979, dar din motive politice nu au fost exhumate decat in 1991, exact la o zi după preluarea puterii în 1991 de catre presedintele Boris Eltin.

Mai multe echipe de experţi, ruşi, britanici şi americani   au    investigat aceste rămasite timp de  10 ani, expertizele   ADN   confirmand  ca  oasele  apartin  ta rului   Nikolai, sotiei  sale  A leksandra, celor  patru fiice, ţareviciului Alexei, si  a patru slujitori.

Pe 4 august 2000, Nicolae și membrii apropiați ai familiei lui au fost canonizați  de sinodul bisericii ortodoxe ruse, drept „cuvioși (supuși pătimirii)”.

Ei erau deja venerați de unii membri ai bisericii ortodoxe ruse din afara Rusiei cu  câțiva ani înaintea canonizării lor.

1872: A fost infiintata agentia diplomatica romana la Berlin. 

 1888: Victor Babeş face primele vaccinări antirabice la Bucureşti.

 1889: Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziţiei universale din Paris.

Ideea construirii turnului a aparut  cand guvernul francez a decis capentru comemorarea  centenarului Revolutiei franceze, sa organizeze o expozitie internationala.

Autoritatile au initiat si un concurs de proiectare a unui monument care sa fie amplasat in centrul Parisului, in Champ-de-Mars.

Au fost trimise peste 100 de proiecte, in final fiind selectat cel trimis de Gustave Eiffel, un inginer necunoscut la acea vreme. El a propus comisiei construirea unui turn de otel care sa depaseasca ca inaltime orice cladire din capitala Frantei. Structura a fost construită între anii 1887-1889 din fier forjat, (după o tehnologie descoperită de inginerul român Gheorghe Pănculescu). A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai.

Turnul a fost cea mai inalta constructie din lume pana in 1930 cand a fost finalizata cladirea Chrysler din New York. Turnul Eiffel este inalt de 984 de picioare si este asamblat din peste 18.000 de piese metalice, legate intre ele cu mai mult de un milion de nituri. Structura de otel este sustinuta de patru stalpi de piatra, din care se ridica patru coloane care se unesc, formand un singur turn vertical.

Platformele, fiecare cu cate o punte de observatie, sunt situate la trei nivele. Ascensoarele urca in curba de-a lungul stalpilor.

In 1909, celebra constructie a fost salvata de la demolare doar pentru ca pe aceasta era montata antena pentru transmisiunile radio.

Proprietarii terenurilor pe care era construit turnul au cerut ca acesta sa fie mutat sau  distrus,  pentru a putea  sa isi reintre in drepturi, pentru ca incheiasera  cu organizatorii expozitiei universale un contract de inchiriere pe 20 de ani.

 

1895:  S-a nascut Rudolph Valentino, actor american de origine italiană; (d. 1926).

 

1899: România participă la prima Conferinţă a Păcii, care a avut loc la Haga. La acest forum internaţional se încheie Convenţia asupra reglementării paşnice a conflictelor internaţionale.

1910:  A murit  regele Eduard al VII-lea al Regatului Unit; (n. 1841).

1910: George al V-lea devine rege al Angliei după moartea tatălui său, Eduard al VII-lea.

1915:  S-a nascut Orson Welles, regizor, scenarist şi actor american; (d. 1985).

1925: A fost infiintata Mitropolia Basarabiei.

1928: La Alba Iulia, a avut loc o mare adunare convocata de Partidul National Taranesc, cu scopul de a obliga guvernul liberal sa demisioneze.

1937: Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, ia foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakenhurst, New Jersey. Victime, 36 de pasageri şi membri ai echipajului.

1940: Scriitorului  american John Steinbeck  i se decerneaza   premiul Pulitzer pentru romanul său “ Fructele mâniei “.

John Steinbeck (1902-1968) 

1943:  S-a nascut  Laurenţiu Ulici, critic literar   si  om  politic   roman.

    Laurențiu Ulici a fost senator în legislatura 1996-2000 din partea   Partidului Alternativa României si  președinte al Uniunii Scriitorilor din România, din 1995 până la  decesul sau in  16  noiembrie 2000.

Moartea  sa   a fost accidentală, prin intoxicare cu oxid de carbon, din cauza unei sobe stricate, și s-a produs în Făgăraș, unde președintele de atunci al Uniunii Scriitorilor se afla la o reuniune a scriitorilor. Împreună cu el a decedat și șoferul său.

 1949:  A decedat  Maurice Maeterlinck, poet belgian, laureat al Premiului Nobel; (n. 1862).

1953:  S-a nascut  Tony Blair, prim-ministru al Marii Britanii, lider al Partidului Laburist.  

     

  

1954: Atletul britanic Roger Banister a devenit primul om din lume care a alergat o milă (1.601 metri), în mai puţin de patru minute.

Roger Bannister

1961:  Se stinge din viață și este înmormîntat în satul natal Lăncrăm, Lucian Blaga, poet, dramaturg şi filozof român( n.  9 mai  1895).

Lucian Blaga (n.1895-d.1961), poet român

Lucian Blaga (n.1895-d.1961), poet român

 

La 6 mai 1961 se stinge din viață și este înmormîntat în satul natal Lăncrăm, Lucian Blaga (n. 9 mai 1895, s.Lăncrăm, jud.Alba, Transilvania), poet, dramaturg şi filozof român. Lucian Blaga este considerat unul dintre cei mai mari poeţi pe care i-a avut poporul român şi care vă dăinui veşnic prin operele sale.

Detalii… Lucian Blaga, biografie

1961: S-a nascut actorul american  George Clooney.

George Clooney

1984: Are loc, la Palatul Sporturilor din Bucureşti, gala de adio a gimnastei Nadia Comăneci. Cu prilejul retragerii sale din activitatea competiţională, marea noastră gimnastă primeşte din partea preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Samaranch, Ordinul Olimpic.

 

 

1990: “Podul de flori” de peste Prut – prima deschidere a frontierelor dintre România şi actuala Republica Moldova.

VIZIONATI AICI 

1991:  A murit regizorul roman Virgil Calotescu; (n. 1928).

1992:  A murit renumita actrita si cantareata germana  Marlene Dietrich; (n. 27 decembrie 1901).

VIDEO: VIZIONATI AICI

1994:  A murit  Moses David Rosen, rabin  şef al Cultului Mozaic din România; (n. 1912).

1994: Inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii, considerat de experţi ca “lucrarea secolului”. Eurotunelul, cu o lungime de 50,3 km, situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării, a costat 10 miliarde de lire sterline

 A fost nevoie de 13.000 mii de oameni si 6 ani pentru finalizarea lucrarilor, iar pentru constructia sa au fost exacavati 4 milioane de metri cubi de calcar. Pana in momentul inaugurarii, inginerii au visat la darea in folosinta a unui asemenea tunel de prin 1800. O prima tentativa s-a inregistrat in 1880, dar din cauza dificultatii proiectul a fost rapid abandonat. Eurotunelul acopera distanta dintre Kent (Anglia) si Normandia (Franta), adica 50 km, dintre care 39 trec pe sub fundul Canalului Manecii. La aceasta ora, tunelul este cea mai lunga linie de metrou subacvatic din lume.

2003: A fost inaugurată, la Moscova, prima staţie de metrou din lume aflată la cea mai mare adâncime. Staţia Park Pobedi (Piaţa Victoriei) este construită la 90 de metri sub pământ.

.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul si Dreptul Iov

A doua zi de pasti; Sfantul si Dreptul Iov

Sfantul si dreptul Iov a trait in Avsitida, teritoriu intre Arabia si Idumeea. Tatal sau se numea Zaret, iar mama sa, Vosora. Persoana lui Iov este una istorica, nu este o legenda sau un mit. Despre existenta istorica a lui Iov ne certifica Iezechiel care il aminteste pe Iov drept unul dintre cei mai mari drepti ai Vechiului Testament, alaturi de Noe si Daniel; Isus, fiul lui Sirah – Iov a tinut fara abatere toate caile dreptatii; Iacob – Iov este un model de rabdare pentru cei credinciosi.Sfantul si dreptul Iov a fost un barbat cinstit, drept si temator de Dumnezeu, si foarte bogat.

Cand a implinit 70 de ani, Dumnezeu a ingaduit sa cada asupra lui cumplite ispite aduse de diavol. Intr-o singura zi, Iov si-a pierdut toata averea, si in aceeasi zi i-au murit toti fiii si fiicele. Dupa aceea el insusi a cazut in niste boli cumplite, trupul lui prefacandu-se tot intr-o rana din cap pana in picioare. Dar Iov nu a grait nimic rau impotriva lui Dumnezeu, ci a indurat tot chinul cu rabdare pana la sfarsit. De amintit sunt si cuvintele lui: “Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma voi intoarce in pamant”.

Dupa toate cele indurate, Dumnezeu i-a intors deplin sanatatea, i-a dat bogatii mai mari decat avusese inainte, si i-a daruit alti sapte fii si trei fiice, tot atatia copii cati ii murisera. Sfantul si dreptul Iov a trait inca 170 dupa aceasta mare incercare, ajungand pana la varsta de 248 de ani. In toti anii vietii lui pe pamant dreptul Iov a adus neincetat slava lui Dumnezeu.

Sfantul si Dreptul Iov este socotit de toata crestinatatea ca fiind pilda de rabdare in incercarile ingaduite de Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
– Sfintilor Cuviosi Mamant, Pahomie si Ilarion;
– Sfantului Mucenic Dimitrion;
– Sfintilor Mucenici Danax, Mesir si Terinos;
– Sfantului Mucenic Donat;
– Sfantului Mucenic Varvar.

Maine, praznuim aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim.

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. e.maramures. ro ;

  5. Wikipedia.ro

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=uii_CmALwiA

Publicitate

06/05/2012 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: