CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO SI FOTO:”CRIZA CONSTITUȚIONALA” DIN RUSIA DIN OCTOMBRIE 1993 SI LOVITURA DE STAT A PRESEDINTELUI BORIS ELȚIN


imagine
” Criza constituţionala din 1993 ” din Rusia a avut loc ca urmre a  conflictului deschis  dintre presedintele rus Boris Elțin si Parlamentul Rusiei , care s-a desfasurat  intre  douăzeci şi unu septembrie – patru octombrie 1993 .
Potrivit unor surse neoficiale , în acele zile au  fost ucisi cca. 1300 de oameni .Vârful crizei s-a produs  in zilele de  trei-patru octombrie 1993 .

In cele ce urmeaza prezetam documente fotografice si filme despre evenimentele tragice din acele zile ,evenimente care au condus la prabusirea completa a regimului comunist.

imagine

 Conflictul a devenit deschis atunci cand preşedintele Elțin a emis un decret № 1400  urmarind  ”reforma constituţională în Federaţia Rusă ” , prin care  Consiliul Suprem al Federaţiei Ruse şi a Congresul Deputaţilor Poporului isi încetau activitatea.

imagine

 Curtea Constituţională  a Rusiei , reunita în sesiune de urgenţă ,a ajuns la concluzia că decretul încalcă Constituţia rusă şi  drept urmare,Consiliul Suprem a refuzat să se supună decretului prezidenţial neconstituţional ,descriind acţiunile lui Elțin  drept o lovitură de stat .

imagine

 

imagine

 

imagine

 La cladirea a Consiliului Suprem – Casa Albă au început să vină cetăţeni  moscoviţii , locuitori din Sankt-Petersburg , Nijni Novgorod şi alte oraşe şi regiuni din Rusia .

imagine

imagine

 03 octombrie

Demonstranţii au spart cordoanele poliţiei în blocada podul Crimeea

imagine

imagine

Miliţiile şi Anpilova Makashov au luat cu asalt Primăria .

imagine

 Ruslan Khasbulatov  a chemat populația să ia cu asalt Kremlinul

Demonstranţii , condusi de Anpilova şi Makashov , sa-u deplasat  spre centrul de televiziune Ostankino  şi au cerut să li se  ofere o transmisie live .

imagine

Scutierii şi vehicule blindate grele au deschis focul din arme automate la mulţimea adunată în centrul de televiziune , omorând cel puţin 46 de oameni .

04 octombrie

La ordinul ministrului apărării P. Grachev au sosit la Moscova tancuri din   Divizia Taman.

In noaptea de  trei – 04 octombrie a fost elaborat planul de asalt al Casei Albe , la care au participat aproximativ 1700 de militari , 10 tancuri şi 20 de transportoare blindate de infanterie .

imagine

 La ora 09:20 depe malul opus al râului ,tancurile început bombardarea etajelor superioare ale clădirii Consiliului Suprem .

imagine

imagine

La 15:00 Forţele Speciale Alpha şi Vympel au primit ordinul  să ia cu asalt Casa Albă . Comandanţii celor două grupuri speciale au incercat  înainte de atac să negocieze cu liderii Consiliului Suprem o predare paşnica  a aparatorilor cladirii si reuşind la ora 17  să -i convinga să se predea .

imagine

Forţele Speciale Vympel , a căror conducere a refuzat să se supună ordinelor de atac , au fost ulterior transferate de la FSB la Ministerul de Interne  ceea ce  a dus la demisia în masă a luptătorilor sai .

imagine

 Dupa ora 17 , în acord cu sprijinitoriiluie Elţîn ,apărătorii  Consiliului Suprem au iesit din cladire .

imagine

Potrivit unor date neconfirmate , la 100 de metri peste capetele lor s-a deschis focul . . Potrivit martorilor oculari , în acest moment a fost cel mai mare număr de morti .

imagine

imagine

 În această poveste cu o multime de episoade intunecate ,ambele părţi se acuză reciproc de  provocari,de folosirea lunetiştilor şi a unor bandele criminale . Susţinătorii a Consiliului Suprem afirmă ca la evenimente a participat de partea  lui Elţîn grupul sionist provocator  Beitar ,special sosit la Moscova din Israel .

Rezultatul politic al evenimentelor :

In Rusia a fost eliminată întreaga structură a puterii sovietice . În timpul perioadei de tranziţie in Rusia s-a stabilit un regim personal  de conucere  al lui  Boris Elţin . Curtea Constituţională a fost blocata  Eltin , abrogand prin decrete Constituţia şi legile  existente .

Liderii şi membrii Casei Albe şi participantii la asaltul Primăriei si al Televiziunii  Ostankino au fost arestaţi,iar  după alegerea noului parlament iertati .
Câteva luni mai târziu a fost adoptata o nouă constituţie care a dat  mai multă autoritate preşedintelui Federaţiei Ruse.

Privite la 17 ani de la producerea lor,evenimentele din octombrie 1993 au avut toate caracteristicile unei lovituri de stat ,o lovitura care a demolat structurile sovietice ale statului rus.Din acest punct de vedere,putem spune ca ironia istoriei a facut ca ”revolutia din octombrie 1917” condusa de Lenin sa iși gaseasca sfârsitul in octombrie 1993.

Sursa:nnm.ru

Publicitate

21/04/2012 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Cele mai mari taine le are actualul secol. Cine stie ce a urmarit Eltzin si anturajul lui, odata ce le nu mai iesea din betii de facea tzarade rusine oriunde se ducea. Dupa el au inceput multe probleme in Rusia care continua si in prezent. A crescut numarul baietilor deshtepti ce sau inbogatit peste nopate si au scos capitalul din stat. Ce a castgat poporul dupa venirea lui, decat razboiul din cecenia, care continua si acum, Numarul betivanilor nu scade… Posbil ca vom afla rezultatele acetui conflict doar cand vor aprea memoriile martorilor oculari, care au fost in preajma ambelor tabere, sau nu vom afla nici odata…

    Apreciază

    Comentariu de Niku Lae | 22/04/2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: