CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 17 APRILIE69: Aulus Vitellius Germanicus devine imparat al Romei. A domnit din 17 aprilie 69 până în 22 decembrie 69,fiind unul din împărații aparținând Anului celor patru împărați.

A fost un propiat al împăraților Caligula, Claudius și Nero, consul în anul 48, guvernator (proconsul) al Africii in anul 61 si este numit de Galba, în decembrie 68, guvernator al Germaniei Inferior. Proclamat împărat de legiunile din provinciile revoltate împotriva lui Galba (1 ianuarie 69), Vitellius își trimite trupele în Italia si il invinge pe Otho (proclamat împărat si el la 15 ianuarie 69 dupa asasinarea lui Galba, de legiunile dunarene si asiatice).Patru zile mai târziu Vitellius a fost recunoscut împărat și de către Senat.

După proclamarea ca împărat a lui Vespasian, la 1 iulie 69, de către legiunile din Orient, depășit de evenimente, Vitellius rămâne inactiv la Roma. Legiunile trimise de Vespasian, obțin la 24 octombrie o victorie categorică la Cremona. Este ucis de fortele lui Vespasian la 20 decembrie 69 în timpul luptelor de stradă pentru cucerirea Romei.

 

 

1647: Moare cronicarul moldovean Grigore Ureche (n. 1590).

 

 

 

 

1790: A incetat din viata Benjamin Franklin.(n. la Boston in 1706).
A fost una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din asa numitii Parinti Fondatori ai acestei tari, diplomat, om de stiință, inventator, filozof, profesor și om politic.
A organizat prima bibliotecă din America, a inventatat multe lucruri indispensabile si in zilele noastre cum ar fi ochelarii bifocali și paratrăsnetul,fiind unul din pionierii studierii electricitatii.
Franklin a fost cel care i-a convins pe englezi să retragă “Legea timbrului” si i-a convins pe francezi să intervină în Războiul de Independență al Statelor Unite de partea coloniilor rasculate. În Statele Unite, a fost unul din semnatarii de frunte ai Declarației de Independență a Uniunii și al Constituției americane.

 

 

1813: Este inaugurată eparhia Chişinăului şi a Hotinului în Basarabia ţaristă.

 

 

1822: Delegaţiile marii boierimi muntene şi moldovene sosesc la Constantinopol pentru a prezenta revendicările clasei dominante din ţările române.
La 17 aprilie 1822 delegaţiile marii boierimi muntene (şapte boieri) şi moldovene (şase boieri) sosesc la Constantinopol (astăzi Istanbul) pentru a prezenta revendicările clasei dominante din ţările române. Acestea erau:

-restabilirea domniilor pămîntene;
-consolidarea privilegiilor boierimii prin concentrarea puterii în mîinile unui grup restrîns de mari boieri;
-excluderea grecilor din funcţiile civile şi ecleziastice;
-dreptul exclusiv pentru pîmînteni de a ocupa slujbe publice;
-introducerea unor reforme progresiste etc.
Domniile pămîntene au fost ulterior restabilite prin numrea de către Poartă, la 1 iulie 1822 a domnitorilor: Ioan (Ioniţă) Sturdza în Moldova şi Grigore Ghica în Muntenia.

 

 

1876: La Bolgrad, gubernia Basarabia, apare ziarul Bălgradski glas. Ziarul a fost editat pînă la 27 august 1877.

 

 

1880: În România este aprobată legea privind înfiinţarea băncii de scont şi emisiune – Banca Naţională a României, cu un capital de 12 000 000 lei.

Primul director a fost Teodor Mehedinţeanu, urmat apoi de Eugeniu Carada.

 

 

1894: S-a nascut Nikita Hrușciov, conducătorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (d. 1971).

 

 

1895: S-a nascut Ion Vinea, poet, prozator și traducător; (d. 1964).

 

1896: A murit, la Craiova, Traian Rafael Radu Demetrescu, poet, prozator si publicist. (n. 1866).

 

1897: Thornton Wilder, scriitor american, laureat al premiului Pulitzer pe anul 1926 (d. 1975)

 

1907: In urma fuzionarii principalelor grupari conservatoare Petre P. Carp a devenit seful Partidului Conservator.

 

 

1901: Statul român cedează Academiei Române colecţiile Bibliotecii Centrale din Bucureşti

1917: În cadrul administraţiei guberniale de zemstvă a Basarabiei, s-a format Comisiunea şcolară moldovenească pentru întocmirea unui plan de naţionalizare a învăţămîntului.

 

 

1918: S-a infiintat, la Paris, Comitetul National al Romanilor din Transilvania si Bucovina, sub presedintia lui Traian Vuia, apoi a dr. Ioan Cantacuzino; a militat pentru independenta Transilvaniei si unirea acesteia cu Romania.

 

 

1920: Congresul Partidului Poporului din România, intrunit in zilele de 16-17 aprilie condus de Alexandru Averescu, aceptat fuzionarea cu gruparea lui Sergiu Niţă a Ligii Poporului din Basarabia , ceea ce a permis extinderea Partidului Poporului în Basarabia. Noul partid a avut de înfruntat în Basarabia opoziţia Partidului Ţărănesc, cel mai popular partid din Basarabia la acel moment.Trebuie menţionat că Congresul Partidului Poporului din România a fost constituit la 3 aprilie 1918 (16 aprilie 1918, stil nou) la Iaşi in România.

1924: Au luat fiinta studiourile cinematografice Metro Goldwyn Mayer.

 

 

1931: La Calcutta, India are loc un accident aviatic, in urma caruia aviatorul Radu Beller moare, iar principele G.V Bibescu este grav ranit.

 

 

1941: Iugoslavia a capitulat, in timpul luptelor din cel de-al doilea razboi mondial.1942: A murit Jean Baptiste Perrin, fizician francez, laureat al Premiul Nobel; (n. 1870).

 

 

1945: Moare Ion Pillat, poet si eseist, laureat al Premiului National pentru Literatura pe anul 1936, membru al Academiei Romane. (n. 1891).

 

 

1945: A murit poetul si prozatorul Mircea Streinul; (n. 1910).

 

 

1947: S-a infiintat Filarmonica de Stat “Oltenia” din Craiova.

 

 

1948: Si-a deschis portile Facultatea de Agronomie, prima facultate din Craiova.

 

 

1964: Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singura in jurul lumii.

 

1964: Compania Ford lanseza la Targul Mondial de la New York celebrul Ford Mustang.

 

 

1964: The Rolling Stones isi lanseaza primul album, care le poarta numele.

 

1964: A murit actorul George Vraca. (n. 1896).

 

 

1969: Urmare a invaziei unor tari din Pactul de la Varsovia in Cehoslovacia,Alexander Dubček, parintele “Primaverii de la Praga”, a fost inlocuit la ordinul Moscovei din functia de prim–secretar al CC al PC din Cehoslovacia de catre Gustav Husak.

 

 

 

 

1969: Shirhan Sirhan este condamnat pentru asasinarea lui Robert F. Kennedy.Sirhan Sirhan s-a nascut in 1944 in Ierusalim intr-o familie de crestini maroniti, dar el si-a schimbat religia.
Familia sa a sosit in California cu viza de refugiati.

In seara de 5 iunie Sirhan l-a asasinat pe Robert Francis Kennedy in timp ce acesta participa la o intrunire electorala, motivandu-si crima pe faptul ca acesta si-ar fi declarat sustinerea pentru Israel in timpul razboilui de sase zile din iunie 1967.Sirhan a fost declarat vinovat pe 17 aprilie 1969 si condamnat la moarte 6 zile mai tarziu.Pedeapsa i-a fost comutata la inchisoare pe viata in anul 1972 si este in prezent detinut in inchisoarea de stat Corcoran.A depus 14 cereri succesive de eliberare conditionata,dar fara succes.

 

 

 

 

1970: Naveta spatiala Apollo 13 a revenit pe Pamant, dupa o misiune dramatica, care a tinut lumea cu sufletul la gura.

 

 

1975: Khmerii rosii au preluat puterea la Pnom Penh, instituind cel mai cumplit regim de teroare din sec. XX, care a plasat Cambodgia in umbra istoriei contemporane.

 

 

1985: A murit D. I. Suchianu, critic de film, eseist si traducator. (n. 1895).

 

 

1991: Delegației Parlamentului României i s-a acordat statutul de delegație asociată la Adunarea Atlanticului de Nord (din 14 noiembrie 1998, AAN și-a schimbat numele în Adunarea Parlamentară a NATO.

 

 

1996: Inauguarea oficiala, la Cernavoda, a primului reactor al Centralei nucleare electrice. Au participat presedintele Ion Iliescu si primul ministru canadian, Jean Chretien.

 

 

2007: Moare Gil Dobrica, solist vocal (n. 1946)

 

17 aprilie -Este sarbatoarea nationala a Republicii Arabe Siriene.

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

SFANTUL SIMEON, EPISCOPUL PERSIEI

 

Sfantul Simeon, episcopul Persiei

 

 Sfantul Simeon, episcopul Persiei, a patimit pentru Hristos impreuna cu peste o mie de crestini in anul 341. Tot atunci au primit moarte muceniceasca Sfintii Audel si Anania, precum si Ustazan, eunucul imparatului persecutor.
Sinaxarul aminteste marturisirea lui Fusik, un functionar imperial, care in ascuns era crestin. Fusik l-a intarit pe preotul Anania, in timp ce acesta se afla cu capul pe butuc, zicandu-i: “Nu te teme, parinte, ci inchide doar ochii si fii tare, si Domnul te va binecuvinta cu vedera Luminii celei ceresti.” In acel moment, imparatul insusi, vazand ca este crestin, i-a omorat pe Fusik si pe fiica acestuia, Asikitria.

Sfantul Simeon i-a intarit pe crestinii persecutati, ca nu cumva acestia de frica mortii sa se lepede de Hristos. La sfarsit, dupa ce si-a vazut turma incheindu-si cu cinste viata pe acest pamant, i s-a taiat si lui capul.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Preacuviosului Acachie, episcopul Melitinei.

– Sfantului mucenic Adrian;

– Sfantului Agapet, papa al Romei;

– Sfantului Macarie, Arhiepiscopul Corintului;

Maine, 18 aprile, facem pomenirea Cuviosului Ioan, ucenicul Sfantului Grigorie Decapolitul.

 

 

Bibliografie (surse):

Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008; Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric; e-Maramures.ro; Istoria md.; Wikipedia.ro;

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Publicitate

17/04/2012 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: