CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

MARSUL MEMORIEI ORGANIZAT LA CHISINAU CU PRILEJUL IMPLINIRII A 20 DE ANI DE LA DECLANSAREA RAZBOIULUI MOLDO-RUS DE PE NISTRU


 

(video) 20 de ani! „Marșul Memoriei” a fost organizat azi la Chișinău

Foto: UNIMEDIA

Reprezentanți din conducerea țării, sute de veterani, dar și oameni care au avut de suferit în urma războiului de pe Nistru, au comemorat astăzi, 2 martie, 20 de ani de la începutul războiului de pe Nistru. Totul a început dimineață cu o liturghie la Catedrala Nașterea Domnului din Capitală și s-a sfârșit cu un marș al „Memoriei”, început în Piaţa Marii Adunări Naţionale și încheiat la Complexul memorial “Eternitate”. La depunerea de flori a fost prezentă conducerea țării, care și-a exprimat regretul pentru cele întâmplate și a adus omagii pentru sutele de combatanți care au murit în conflictul armat de pe Nistru.

Premierul Vlad Filat a declarat că obiectivul de reintegrare a țării reprezintă o acțiune concretă pentru ca jertfa celor care au căzut în război să fie îndreptățită.

”A fost un război care ne-a fost impus, un război nedrept, care i-a luat din rândul nostru pe cei mai demni, care a făcut jertfe atât printre locuitorii de pe malul drept, cât și pe malul stâng al Nistrului. Acea rană a rămas încă pe corpul țării noastre.

Însă, la distanță de 20 de ani putem spune că cei mai demni, cei mai buni dintre noi au făcut față provocării, au stat la straja țării și au ocrotit independența, integritatea și suveranitatea statului”, a mai adăugat Filat.

În același context, Marian Lupu, Președintele interimar al Republicii Moldova a adus și el mulțumire și omagiu celor peste 300 de tineri care au murit pe frontul de luptă. ”Ei au contribuit la apariția și edificarea statului nostru”, a menționat sursa.

Prezent la eveniment, primarul Capitalei Dorin Chirtoacă a mulțumit celor care au luptat pentru apărarea țării. ”Nu este exclus că astfel de lucruri se vor mai întâmpla. Să păstrăm gloria și memoria celor care au apărat cu prețul vieții independența noastră”, a menționat edilul.

Primul președinte al R. Moldova a ținut și el un discurs în fața mulțimii. ”Regret profund că Republica Moldova nu este încă reîntregită, boala separatismului altoită în liderii de la Tiraspol nu poate fi vindecată. Asta pentru că aceștia sunt susținuți de forțele radicale din Federația Rusă. O lume întreagă nu îi poate convinge să-și retragă armata sovietică. Cinste și slavă eroilor căzuți pe câmpul de luptă” , a spus Mircea Snegur.

Veteranii, cu lacrimi în ochi, își aduc aminte de acele moment groaznice prin care au trecut, unde și-au pierdut rudele și prietenii apropiați. De asemenea, o parte din luptătorii de pe Nistru și-au exprimat nemulțumirea față de autorități, care, spun ei, îi susțin insuficient.

Evenimentele dedicate comemorării războiului de pe Nistru au început în această dimineața cu o liturghie la Catedrală, apoi a urmat o depunere de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, participanții la manifestație au organizat un „Marș al Memoriei”, care s-a încheiat la Complexul memorial ”Eternitate”.

UNIMEDIA precizează că oficial, 2 martie 1992 este considerată ziua declanșării Războiului de pe Nistru, atunci când Republica Moldova devine membru ONU, ceea ce duce la recunoasterea caracterului ilegal al auto-proclamatelor „republici” nistreană și găgăuză. Primele ciocniri însă au avut loc încă în 1991, prin blocarea podurilor de la Dubăsari, Ștefan Vodă, Gura Bâcului.

La 2 martie, președintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor rebele care atacaseră posturi de poliție loiale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului. Separatiștii, ajutați de trupele sovietice, și-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată.

La 21 iulie 1992 Chișinăul și Moscova au semnat un acord de încetare a focului. De-a lungul râului Nistru a fost instituită Zona de Securitate, compusă din trei sectoare, cu lungimea de 225 km şi lăţimea 15-21 km.

În 2010, Parlamentul de la Chișinău a desemnat ziua de 2 martie este drept Zi a Memoriei. În acest an, cei cca 28 mii de veterani ai războiului vor fi decorați cu medalia „Crucea Comemorativă”

Conform datelor părţii transnistrene, în conflictul armat din 1992 au decedat cca 800 de transnistreni. Potrivit Ministerului Apărării în conflictul armat de pe Nistru au decedat 287 de moldoveni.

Sursa: UNIMEDIA

 

http://unimedia.md/jwplayer/player.swf

Publicitate

03/03/2012 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: