VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 1 MARTIE
1 martie, istoricul zilei
492- Moare Papa Felix al III-lea
Felix al III-lea provenea dintr-o familie aristocratica romana, fiind fiul unui preot si bunicul Sfantului Grigorie cel Mare. La data inscaunarii sale ca Papa, era vaduv si tatal a doi copii.A fost ales Papa pe 13 martie 383.
1146 – Inscaunarea Papei Eugeniu al-II-lea.
Eugeniu al III-lea (Bernardo Paganelli de Montemagno), a fost papa intre anii 1146 à 1153.
Fost călugăr cistercian,el s-a bucurat de sprijinul Sf. Bernard de Clairvaux, impreuna cu care a continuat reforma iniţiată de Papa Grigore al VII-lea.
El a initiat a doua cruciada, a creat Sacrul Colegiu, a început construcţia palatului papal şi a aprobat infiintarea Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim (în prezent Ordinul de Malta).A murit la 8 iulie 1153 în orasul Tivoli.
1445: S-a nascut Sandro Botticelli, pictor italian. Pe numele real Alessandro di Mariano Filipepi, este considerat unul dintre artistii reprezentativi ai picturii Renascentiste.
S-a nascut in Florenta si pana sa studieze pictura cu Antonoi del Pollaiuolo a invatat meseria de aurar de la tatal sau. Din 1470, artistul si-a deschis propriul atelier, iar restul vietii a creat lucrari pentru celebra familie Medici sub a carei protectie a intrat si care i-a finantat majoritatea operelor.
Botticelli a fost poreclit “botticello”(“butoi mic”) de fratele său mai mare. Din 1481, Botticelli a fost chemat la Roma de către Papa Sixtus IV pentru a decora Capela Sixtină alaturi de alti mari pictori.Printre operele sale celebre se numara “Primavara”, “Adoratia magilor”, “Nasterea lui Venus”. De asemenea, in 1481, s-a numarat printre artistii desemnati de Vatican sa decoreze Capela Sixtina, insa contributia sa nu a fost una insemnata.
1562 – Peste 1.000 de hughenoți sunt masacrați de catolici în Wassy, Franța; începutul războaielor religioase franceze .
Acesta este începutul războaielor religioase care vor macina Franţa timp de peste treizeci de ani.
Hughenot este un nume dat protestantilor calviniști francezi Se pare ca denumirea acestora provine din cuvantul german Eidgenossen care inseamna “uniti prin juramant”.
Erau organizați în comunități independente sub autoritatea unui sinod național în 1559 si au creat un aparat administrativ și militar prin care au devenit un corp autonom în cadrul statului, deseori în conflict cu puterea monarhică. În urma războaielor religioase care i-au opus catolicilor, hughenoții au reușit să obțină libertatea de cult, locuri în parlament și sa detina controlul a cca. 100 de fortărețe, printre care La Rochelle, Cognac și Montauban. Puterea militară hughenotă a fost desființată apoi de Cardinalul Richelieu (asedierea si cucerirea orașului La Rochelle, 1628); Ludovic al XIV-lea a completat acțiunea de consolidare a monarhiei și de restaurație catolică deplină (revocarea Edictului din Nantes, 1685), obligând numeroase comunități de hughenoți să emigreze în țări protestante.
1565: A fost fondat orasul Rio de Janeiro.
Rio a fost fondat de către cavalerul portughez Estacio de Sá ( 1520-1567), care l-a numit “São Sebastião do Rio de Janeiro (Râul St Sebastian ianuarie) în onoarea regelui Sebastian al Portugaliei.
1632 – Champlain devine guvernator al Noii Frante de pe continentul american,in actuala Canada de azi.
Samuel de Champlain a fost numit în această funcţie de către Cardinalul Richelieu.
1746: Constantin Mavrocordat domnul Tarii Romanesti (1744-1746) , clerul înalt și boierii hotărăsc eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorc în țară; liberi ca persoană, țăranii rămân totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze boierului 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova.
1788: S-a nascut in Herta-Hotin, Gheorghe Asachi. Carturar enciclopedist si scriitor al inceputurilor literaturii romane, sprijinitor al stiintei si artelor, intemeietor si deschizator de drumuri in invatamant, teatru, presa; (d.1869)
A lansat, in 1829, publicatia “Albina Romaneasca”.
1810: S-a nascut Frederic Chopin, compozitor si pianist polonez.A murit la 17 octombrie 1849
1812: S-a nascut Nicolae Kretzulescu, medic si politician roman.
1840: Adolphe Thiers devine prim ministru al Franței.
1865: A murit Marea Ducesă Anna Pavlovna a Rusiei, soția regelui William al II-lea al Olandei (n. 1795)
1865: A incetat din viata, la varsta de 46 de ani, Nicolae Filimon, nuvelist, romancier, cronicar dramatic si muzical.
1867: A aparut la Iasi, apoi la Bucuresti, revista “Convorbiri literare”,organ de presă al „Junimii”– grupare politică și literară condusă de Titu Maiorescu care a exercitat o puternica influenta asupra miscarii literare romanesti.
Primul redactor, apoi director al acestei reviste, a fost Iacob Negruzzi. Publicatia a aparut pana in 1944, cu o singura intrerupere intre anii 1916 si 1919.
1872: In Statele Unite, a fost infiintat primul parc national din lume: Yellowstone.
1877: Puterile semnatare ale Tratatului de la Paris din 1856 au adoptat, la Londra, un protocol prin care recomandau Turciei sa acorde unele libertati popoarelor supuse. Ca urmare a refuzului Turciei, in zona Balcaniului va izbucni razboiul.
1886: S-a nascut Oskar Kokoschka, pictor si poet englez de origine austriaca.
De la 1903 la 1909, Kokoschka a urmat cursuri de pictura la Viena Kunstgewerbeschule (s-a prezentat la admitere împreună cu Hitler şi, spre deosebire de viitorul dictator, el a reuşit).
Opera lui Kokoshka a inspirat generatii de pictori.A murit pe 22 februarie 1980.
1889: Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat, prin decret, principe al Romaniei, cu titlul de Alteta Regala.
1896: Cercetatorul francez Henri Becquerel, laureat cu premiul Nobel, a descoperit radioactivitatea.
1904: S-a nascut în Clarinda, Iowa, Glenn Miller, dirijor de orchestra american.
El a format o orchestra pentru trupele americane în timpul celui de-al doilea război mondial
Multe titluri ajung primele locuri în Hit Parade şi fac inconjurul Americii {Tuxedo Junction, Chattanooga Choo Choo).
A murit pe 15 decembrie 1944 într-un accident de avion între Londra şi Paris.
1906: A debutat revista “Viata romaneasca”, revista “literara si stiintifica”, sub directia lui Constantin Stere si Paul Bujor, secretar de redactie fiind Garabet Ibraileanu.
1907: Serviciul medical de urgenta “Salvarea” si-a inceput activitatea in Romania , la inițiativa dr. Mina Minovici.

Dr.Mina Minovici
1910: S-a nascut actorul David Niven; (d. 29 iulie 1983). A fost unul din cei mai prolifici si cunoscuți actori englezi de film.
1912: A fost efectuat primul salt cu parasuta dintr-un avion, premiera apartinandu-i lui Albert Berry.
Capitanul Berry s-a parasutat dintr-un avion care zbura deasupra orasului St Louis din Statele Unite ale Americii.
1922: S-a nascut Yitzhak Rabin, premier israelian, castigator al premiului Nobel pentru Pace. A fost asasinat in noiembrie 1995.
1925: S-a nascut la Bacau Solomon Marcus, matematician roman, membru al Academiei.
1927: S-a nascut Harry Belafonte, muzician si actor american.
1931: S-a nascut in Buhuşi, judeţul BacăuElisabeta Bostan, regizor de film roman.

1938: A incetat din viata Gabriele d’Anunzio, principe de Montenevoso (n. 12 martie 1863, Pescara) poet, romancier, nuvelist și dramaturg italian, președinte al Academiei italiene.
1939 – Se semnează la Bucureşti, România, un acord internațional prin care Anglia, Franţa, Italia şi România consimt la primirea Germaniei în Comisia Europeană a Dunării.
1941 – Bulgaria devine aliat al Germaniei naziste.
La 1 martie 1941, Bulgaria a aderat la Pactul Tripartit, devenind oficial un aliat al Germaniei. Armatelor germane li s-a permis intrarea in Bulgaria de unde au atacat în luna aprilie, Grecia şi Iugoslavia. Armatele bulgare nu s-au implicat în atac, dar participa la ocupaţia de ambelor ţări anexand parti din teritoriul lor.
http://www.macedoniainfo.com/Macedonia=WestBulgaria.htm
Situaţia se agravează in randul evreilor din BULGARIA. Multi dintre ei sunt plasati în arest la domiciliu şi obligati la plata unui impozit special care permite statului să le preia un sfert din proprietati.
1944: Are loc premiera piesei „Steaua fără nume“ de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din București.
Mihail Sebastian (la naștere Iosif Hechter); n. 18 octombrie 1907, Braila- d. 29 mai 1945, Bucuresti.
1946: Banca Angliei este naționalizată.
1950: Savantul Klaus Fuchs este condamnat de un tribunal londonez la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS si vanzarea catre aceasta de secrete atomice.
1953: Liderul sovietic Iosif Stalin a suferit un atac cerebral care i-a adus sfarsitul.
După cum spune Hrusciov în autobiografia sa, Stalin participa deseori la chefuri nocturne alături de aghiotanții săi, după care dormea pana tarziu a doua zi. La 1 martie 1953, după un dineu pe durata întregii nopți, alături de ministrul de interne Lavrenti Beria și viitorii premieri Malenkov, Bulganin si Hrusciov, Stalin a cedat, suferind un atac cerebral care i-a paralizat partea dreapta a corpului.
El a murit patru zile mai târziu, la 5 martie 1953 , la vârstă de 73 de ani. Hemoragia cerebrala a fost declarata oficial, drept cauză a morții. Trupul său a fost mumificat și depus în Mausoleul lui Lenin unde a ramas până la 3 octombrie 1961 , când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică. Trupul lui Stalin a fost îngropat, după aceea, lângă zidul Kremlinului.
S-a sugerat că Stalin ar fi fost asasinat. Fostul exilat comunist Avtorhanov a adus în discuție această ipoteză în 1975. In memoriile sale politice publicate în 1993, afirmă că Beria s-a lăudat în fața sa că l-ar fi otrăvit pe Stalin.
În 2003 , un grup de cercetători ruși și americani au lansat ipoteza că Stalin ar fi ingerat o puternică otravă folosită împotriva șobolanilor, care provoacă fluidizarea sângelui și hemoragii și atacuri cerebrale. Cum acest tip de otravă este insipidă, varianta aceasta este plauzibilă. Cum a murit Stalin, se va putea afla cu certitudine doar dacă se va face autopsia cadavrului sau care este îmbălsămat.
1954: In cadrul unui experiment, Statele Unite au detonat o bomba cu hidrogen de 15 megatone in Atolul Bikini din Oceanul Pacific care a dus la una dintre cele mai puternice contaminari radioactive ale Planetei.
1958: A fost creat Parlamentul European, for consultativ al Uniunii Europene.
1961: A fost infiintat, prin decizia presedintelui american John F. Kennedy, “Corpul Pacii” (Peace Corps)
1978: Sicriul actorului Charlie Chaplin a fost furat din incinta unui cimitir elvetian in care vedeta fusese inmormantata.
1993: A fost reinfiintata Curtea de Conturi, organul suprem de control financiar si de jurisdictie in domeniul financiar in Romania, reinfiintata dupa 45 de ani de la intreruperea activitatii.
1997: Romania a aderat la Acordul Global privind Tehnologia Informatiilor.
1999: Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis trecerea Bancorex sub administrare speciala.
1999: România devine parte a Convenției de echivalare a diplomelor în domeniul învățămîntului superior în Europa.
2000: Social-democrata Tarja Kaarina Halonen își preia funcția de președinte al Republicii Finlanda, fiind prima femeie aleasă în această funcție.
2001 – India a anuntat ca populatia tarii a trecut de un miliard de persoane.
Ajungând la 1020000000 de oameni, India a devenit prima ţară după China care treacut acest prag.
2002:In Spania euro devine moneda oficiala, inlocuind moneda nationala peseta.
ZIUA NATIONALA A VELSILOR (GALEZILOR) DIN MAREA BRITANIE.
Velsii sunt una dintre cele şase naţiuni celtice din Europa şi tara lor este in prezent parte a Regatului Unit al marii Britanii si Irlandei de Nord. In velsa tarii i se spune Cymru (pronunţat Kum-ri),iar in latina i se spunea Cambria.
Drapelul velsilor
Pina la cucerirea ei în 1282 de către Edward I al Angliei, Ţara Galilor era divizata în numeroase principate independente. Ca urmare a Actului de Unire emis de regele Henric al VIII-lea (el însuşi provenit dintr-o familie de origine velsa), ţara a devenit parte componentă a regatului Angliei în 1536.
http://www.lemonde.fr/web/article/0 ,1-0 @ 2-3546,36-657524,0. html
Prin traditie, fiul cel mare al regelui Angliei ia titlul de Print de Wales.
MARTIE
Este prima lună de primăvară si o luna a indragostitilor. In vechime 1 martie semnifica si data începerii noului an agricol.
Este numele dat acestei luni de către romani în cinstea zeului razboiului,Marte.
Martisor
Povestea martisorului incepe acum mai bine de 2000 de ani, pe vremea dacilor si a romanilor, dar traditia este mult mai veche. Se spune ca stramosii nostri purtau monede gaurite, atarnate de un fir impletit – colorat in alb si negru. Banutii erau de aur, argint sau metal obisnuit, indicand cat de bogata sau de saraca era persoana care ii purta. Albul insemna revenirea la viata a naturii si caldura verii, in timp ce negrul semnifica frigul iernii.
Aceste martisoare erau purtate la incheietura mainii sau prinse in piept cu un ac, iar fetele credeau despre ele ca le vor aduce noroc, frumusete si le vor feri de razele arzatoare ale soarelui verii. Cand copacii infloreau, femeile agatau firul de o ramura, iar cu moneda respectiva cumparau cas, pentru ca tot restul anului pielea lor sa fie alba si moale. In timp, rolul de talisman sau obiect purtator de noroc al martisorului s-a transformat in simbol al iubirii. In acelasi timp, si firul negru a devenit rosu.
Sapaturile arheologice au scos la iveala martisoare cu o vechime de peste 8000 de ani! Sub forma unor pietricele de rau, vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie era data de foc, sange si soare – insemnand nasterea si viata, adica femeia. Iar albul era limpezimea apelor, culoarea norilor, zapada rece si pura – semnificand intelepciunea barbatului. Impletirea snurului arata legatura inseparabila dintre cele doua elemente ale vietii.
Traditia banutului este legata, de asemenea, de legenda Babei Dochia, pastorita cu cele sapte cojoace, transformata intr-o stanca. Se spune ca Dochia a gasit intr-o zi o moneda, a gaurit-o, a legat-o de un snur din fire de lana – albe si negre – impletite, purtand-o la gat in semn de noroc.

In traditia romaneasca, de 1 martie se daruia celor dragi un mic talisman legat cu un snur alb-rosu ori pur si simplu snurul bicolor. Martisorul simbolizeaza venirea primaverii, realuarea unui nou ciclu al naturii odata cu reinvierea Dochiei. Prima referire la martisor din tratatele folclorice a aparut in lucrarea cercetatorului Iordache Golescu, iar profesorul Simion Florea Marian a reluat ideea in cartea “Sarbatorile la romani“, unde se spune ca de 1 martie copiilor li se lega la mana un banut din aur ca sa le poarte noroc si sa fie feriti de vraji. Amuleta trebuia purtata 12 zile dupa care era prinsa de ramura unui copac. Chiar si acum, daruirea unui martisor persoanei dragi s-a pastrat ca un obicei al romanilor in intreaga tara.
CALENDAR CRESTIN ORTODOX
Sfanta Mucenita Evdochia
Sfanta Mucenita Evdochia era originara din cetatea Heliopolis, din provincia Liban (Frigia), si a trait in timpul imparatului Traian. O buna parte a vietii si-a petrecut-o in desfranare, agonisind o avere insemnata. Schimbarea sa launtrica s-a petrecut in chip minunat, datorita monahului Gherman. In urma convorbirilor duhovnicesti cu acesta, Evdochia a luat hotararea de a primi Botezul.
Dupa ce a fost botezata de catre Teodot, episcopul cetatii, ea si-a impartit toata averea saracilor, apoi s-a calugarit. In manastire s-a daruit celei mai aspre vietuiri, in desavarsita ascultare, in posturi, privegheri, si rugaciuni. Nu dupa mult timp, obstea manastirii a cerut-o stareta.
Pentru pocainta sa adanca, Dumnezeu a invrednicit-o cu darul invierii mortilor. Cuvioasa a dobandit moarte muceniceasca, in timpul persecutiei din vremea lui Vincentiu, conducatorul cetatii Heliopolis.
Tot astazi, Biserica face pomenirea:
– Sfintei Domnina din Cir;
– Sfintei Mucenite Antonina;
– Sfintilor Marcel si Anton;
– Sfintilor Mucenici Silvestru si Sofronie;
– Sfintilor Mucenici Nestorian si Tribimiu;
– Sfintilor Mucenici Harisie, Nichifor si Agapie;
– Cuviosului Agapie;
Maine, 2 martie, Biserica face pomenirea Sfantului Mucenic Teodot.
Bibliografie (surse): Lessignets.com; emaramures.ro; Wikipedia.ro; Istoria md;Today in history
VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns