CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

UPDATE: Vadim Pisari, tânărul moldovean de 18 ani, ar fi fost împușcat de pacificatorul rus cu gloanțe care au fost interzise, acum mulţi ani, prin convenţii internaţionale


Corpul neînsufleţit al tânărului ucis de un pacificator rus a fost adus la Pârâta în după-amiza zilei de ieri. Acesta a fost escortat de un echipaj al poliţiei. Localnicii au deplâns moartea tânărului cu flori și lumânări şi au cerut lichidarea posturilor de pacificatori din zonă, blocând traseul Chișinău-Dubăsari.
Mai mulţi locuitori ai satului Pârâta au declarat pentru presă că Vadim Pisari a fost un tânăr ascultător, responsabil şi cuminte. Tătăl tânărului, Simion Pisari a spus pentru publicaţia ,,Adevărul” că va lupta până în pânzele albe pentru a demonstra cine se face vinovat de acest tragic incident.

Între timp, Procuratura Dubăsari a intentat un dosar penal în baza articolului 151, aliniat 4, din Codul Penal, „Vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale”. Deocamdată, Procuratura Generală nu a anunţat dacă a eliberat sau nu mandat de arest pe numele ofiţerului armatei Federaţiei Ruse Veaceslav Cojuhari, care ar fi tras de patru ori în maşina condusă de Vadim Pisari.

ARENA reaminteşte că Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani din satul Pârâta, a fost împuşcat pentru că ar fi ignorat somaţiile pacificatorilor ruşi de a se opri pe podul de la Vadul-lui-Vodă. După câteva ore de la incident, Vadim Pisari s-a stins pe masa de operaţie de la Spitalul de Urgenţă din Chişinău.

Anastasia Rotaru

 

 Foto: Timpul.md

„Autorităţile moldoveneşti, se pare că, fără nicio ezitare au folosit „tema de acasă”. Asta deoarece nu doar îi țin apărarea unui agresor beat, dar și-l victimizează”.

Astfel comentează cele întâmplate pe podul de la Vadul lui Vodă, redactorul agenției de presă Regnum, Modest Kolerov.

Ultimele acțiuni ale părții moldovenești „dau motivul să credem că atacul contra pacificatorilor ar putea fi unul planificat de autorităţile Republicii Moldova, având drept scop să deraieze propunerile noului lider de la Tiraspol cu privire la facilitarea regimului de trecere al așa-zisei frontiere moldo-transnistrene. Pacificatorii ruşi au respins atacul – motivul pentru care Republica Moldova se arată nemulțumită,” consideră Kolerov.

 

Acesta face paralelă cu acțiunile armatei georgiene din august 2008, când „pacificatorii ruși din Osetia de Sud au devenit victime ale nimicirii neprovocate, fapt pentru care Saakaşvili a fost nemulțumit”.

Jurnalistul rus presupune că „provocatorul beat” din RM va fi transformat într-un erou național, iar autoritățile moldovene pregătesc un scenariu asemănător cu cel al războiului ruso-georgian din 2008, dar și înlocuirea Ambasadorului actual al Federației Ruse.

„Degradarea intelectuală a viceprim-ministrului moldovean nu trebuie să ascundă acel fapt că autoritățile moldoveneşti şi-au asumat responsabilitatea pentru atacul provocator contra pacificatorilor ruşi. Astfel, Rusia şi Transnistria au dreptul să ceară investigarea implicării directe a autorităţilor Republicii Moldova în planificarea şi punerea în aplicare a acestui atac”, conchide redactorul agenției de presă Regnum, Modest Kolerov.

UNIMEDIA amintește că un pacificator rus a împușcat mortal la 1 ianuarie un tânăr de 18 ani, cetățean al R. Moldova. Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, a declarat că pacificatorul a fost nevoit să tragă în tânăr, din motiv că mașina cu care se deplasa era furată, iar tânărul nu deținea permis de conducere. Ministerul de Interne a dezmințit declarațiile ambasadorului rus: mașina nu era furată, iar tânărului avea carnet de conducere.

Sursa: UNIMEDIA

Iata ce spun despre aceasta tragedie, cu greselile de ortografie si de limba  specifice,portavocile propagandei colonialiste rusesti din R.Moldova:

„Mişcarea de Tineret Voievod cere de urgenţă înlăturarea provocatorilor de la protestele din faţa postului forţelor de menţinere a păcii din Vadul lui Vodă.

Lozincile pro romane şi pro NATO scandate de mai mulţi reprezentanţi ai unor forţe politice radicale ar putea duce la destabilizarea situaţiei din regiune şi de la abaterea esenţială a problemei posturilor pacificatoare.

Deasemenea reprezentanţii Voievod cer scoaterea blocurilor din beton într-o formă paşnică fără violenţe.
Incidentul care a dus la moartea tînărului în vărstă de 18 ani scoate în evidenţă un şir de probleme a posturilor pacificatoare şi incapacitatea acestora de gestiona raţional anumite situaţii de conflict. Mai mult decît tît considerăm că aceste posturi sunt inutile şi nu pot rezolva careva posibile atentate.

 După 20 de ani un lucru este cert nimeni nu-şi doreşte să se războiască pentru anumite interese şi ambiţii ale unor politicieni. Cele 15 posturi permanente pacificatoare instituite în 1992 nu este nimic altceva decît o ruşine naţională a unui război lipsit de sens.

Populaţia din satele din regiune cu părere de rău trăiesc încă acele clipe de groază prin prezenţa militarilor în zonă. Crează dificultăţi pentru libera circulaţie, ce reprezintă un drept prevăzut în Carta Drepturilor Omului şi bagă spaima în copii, simpli cetăţeni care traversează aceste posturi zilnic.
Scoatem blocurile din beton !!
În condiţiile în care regimul smirnovist a capitulat iar elitele politice de la Chişinău şi Tiraspol trasează noi obiective, un prim semn pentru dezamorsarea situaţiei din stînga Nistrului ar fi eliminarea blocurilor din beton şi retragerea forţelor pacificatoare.

 Populaţia din localităţile unde sunt amplasate posturile respective este obosită de prezenţa militarilor în zonă. Acest lucru trebuie de realizat întro formă paşnică, în mod demonstrative şi de a chema populaţia ambelor maluri la dialog şi înţelegere.
Să înlăturăm provocatorii!!
Pentru a evita careva scenarii neplăcute sau care ar putea genera reacţii negative a baştinaşilor de pe ambele maluri ale Nistrului forţele de ordine sunt obligate să-i înlăture de la proteste pe provocatori şi în acelaşi timp fără a recurge la forţă. Lozincele si poeziile pro romanilor a fost o armă pentru a reactiva spiritele naţionale acum 20 de ani.

Trebuie să nu repetăm greşelile de acum două decenii şi să nu fim induşi în eroare de nişte persoane care au devenit o unealtă a tiraspolenilor pentru a-şi argument acţiunile armate.

Cerem scoaterea blocurilor de beton şi înlăturarea provocatorilor !!

Preşedinte Măşcarea de Tineret Voievod Nicolae Pascaru”

UPDATE: Tânărul de 18 ani ar fi fost împușcat de pacificatorul rus cu gloanțe incluse în lista neagră. Experţii spun că acestea sunt extrem de periculoase și au fost interzise, acum mulţi ani, prin convenţii internaţionale.

Surse din Ministerul de Interne au declarat pentru „Adevărul” că Vadim Pisari a fost ucis dintr-un Kalaşnikov de model AKC-74 cu gloanţe de calibrul 5,45 cu centrul de greutate mişcat. Proiectilele au fost interzise prin convenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ion Dediu, procuror-şef al Secţiei investigaţii şi infracţiuni în Forţele Armate, nu a confirmat, dar nici nu a negat informaţia. „Aşteptăm rezultatele expertizei balistice. Este vorba despre confidenţialitatea anchetei. Nu răspund la întrebări provocatoare”, a spus succinct procurorul. La fel ne-a răspuns şi copreşedintele Comisiei Unificate de Control, Ion Solonenco.

Publicitate

04/01/2012 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: