CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 27 DECEMBRIE


 

 

27 decembrie, istoricul zilei

 

 

1391:  Prima menţiune documentară a „logofătului” (şeful cancelariei domneşti) în Ţara Românească.

 

 

1571:  S-a născut Johannes Kepler, astronom şi astrolog, cel care a descoperit că Pământul şi planetele se mişcă în jurul Soarelui, pe orbite eliptice; (m. 15 noiembrie 1630).

 

 

1585: A încetat din viaţă Pierre de Ronsard, poet francez, principal reprezentant al Pleiadei (şcoală literară franceză din secolul XVI) („Ode”, „Imnuri”); (n. 11 septembrie 1524).

1654:  S-a nascut  Jakob Bernoulli, matematician elvetian; in urma cercetarilor sale asupra sirurilor de numere a ajuns la celebra inegalitate care ii poarta numele – „Inegalitatea lui Bernoulli”; (d.16.08.1705 ).

1715 : S-a nascut András Adányi, scriitor, poet şi călugăr iezuit maghiar; (d.12.12.1795).

1717 : S-a născut Papa Pius VI (m. 1799).

 

 

1784: Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt prinşi în pădurea Scoruset din Munţii Gilăului, apoi duşi şi închişi la Alba Iulia, Transilvania.

 

Vsile Ursu Nicola / Horea, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

Ion Oargă / Cloşca, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

Gheorghe / Marcu Crişan, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

 

 

 

 Crişan, al treilea conducător al răscoalei, este prins la 30 ianuarie şi întemniţat de asemena la Alba Iulia.

1806:  Constantin Ipsilanti revine la Bucureşti. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său, de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Ţara Românească şi Serbia.

 

1816: La Iaşi, Moldova, a avut loc primul spectacol de teatru în limba română la iniţiativa cărturarului român Gheorghe Asachi.

Gheorghe Asachi, cărturar român, iniţiatorul apariţiei primei piese de teatru în limba română

 

Cea mai importantă realizare a inginerului Asachi este primul spectacol de teatru jucat de români în limba româna. Evenimentul a avut loc la Iaşi în 27 decembrie 1816: Mirtil si Hloe după Salomon Gessner şi Jean Pierre Clovis de Florian.

 Gheorghe Asachi a tradus piesa, a desenat decorurile, a făcut regia şi a pictat cortina, o imitaţie după un desen adus de la Roma adaptat la realităţile din Moldova. Această „înfăţişa pe Apolon cu muzele întinzînd mîna Moldovei, pentru a o ridica, simbolul nefiind lipsit de frumuseţe şi de tîlc”(Ioan Massof, Teatrul românesc. Privire istorică, I, 1961).

În Procuvîntarea la editia din 1850 a piesei, Asachi îşi aminteşte împrejurările acestei premiere absolute în cultura română: „Într-o epohă de străinomanie, la 1816, am fost înfiinţat un teatru de societate în casele răposatului hatman Constantin Ghica, boier generos şi iubitor de cultură. Actorii erau fii şi fiice ale acestor familii carii reprezentau piese franceze”.

La premiera din 1816 a piesei Mirtil si Chloe actorii purtau frumoase costume naţionale româneşti.

Anul 1816 se consideră anul înfiinţării teatrului de la Iaşi, care va purta ulterior numele lui .  

 

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi
 
   

1822:  S-a născut Louis Pasteur, chimist şi biolog, membru al Academiei Franceze; a descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor şi vaccinul antirabic (aplicat pentru prima oară în 1885), punând astfel bazele imunologiei; a stabilit metoda conservării berii prin pasteurizare; (m. 28 septembrie 1895).

1831 : Charles Darwin se îmbarcă în călătoria sa istorică la bordul navei regale  britanice HMS Beagle.

1832:  S-a născut Pavel Mihailovici Tretiakov, critic şi umorist rus, fondatorul Galeriei de artă plastică care îi poartă numele.

1892 : S-a pus prima piatră la temelia Catedralei Sfântul Ioan Evanghelistul din New York, considerată cea mai mare catedrală din lume

1897:  S-a născut Tudor Vianu, poet, estetician şi filozof român, membru al Academiei Române; a fost director general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, director general al Bibliotecii Academiei Române, director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

A scris studii de estetică şi stilistică, memorialistică, a analizat din punct de vedere estetic fenomenul literar românesc şi universal („Arta şi frumosul”, „Arta prozatorilor români”); (m. 21 mai 1964).

 

 

1899: Se naşte principesa Maria a României, sotia lui Alexandru Karagheorghevici, rege al Serbiei.

 

 

Principesa Maria a României (Marie de Hohenzollern) se naște pe data de 27 decembrie 1899, Gotha, Germania (d. 22 iunie 1961, Londra, Marea Britanie). A fost a doua fiică a regelui Ferdinand I, principesă a României, regina Iugoslaviei. În familie era numită Mignon spre a fi deosebită de mama sa.

La 8 iunie 1922 s-a căsătorit la Belgrad cu principele Alexandru al Iugoslaviei, unicul fiu al regelui Petru I Karagheorghevici, şi a adus pe lume trei băieţi: Petru, Tomislav şi Andrei. A devenit regină în 1929.

Soţul său a fost asasinat la Marsilia, în timpul unei vizite oficiale în Franţa, de un terorist croat (9 octombrie 1934). Tronul a revenit astfel fiului său Petru, care avea să guverneze sub îndrumarea reginei-mame.

Mutaţiile politice suferite de Regatul iugoslav în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale au condus la abolirea monarhiei. În atare situaţie, Principesa Marie a trăit în exil  până la moartea sa.

 

1901 : S-a născut Marlene Dietrich, figură legendară a cinematografului, actriţă de film, teatru, music-hall, operetă, cântăreaţă (filmele: „Îngerul albastru”, „Stigmatul răului”); (m. 6 mai 1992).

1909:   Se retrage din partid şi de la şefia PNL-ului pe motiv de boala D.A.Sturza; I.I.C. Brătianu este numit în funcţia de prim-ministru.

1909:  D.A. Sturdza, pe motive de boală, se retrage din partid şi de la şefia PNL-ului; I.I.C. Brătianu este numit în funcţia de prim-ministru.

1913 : A murit Infanta Antónia a Portugaliei, fiica reginei Maria a II-a a Portugaliei şi mama regelui Ferdinand al României; (n. 17.02.1845).

 

1917 : Guvernul României decide curăţarea teritoriului Moldovei de trupele ruse bolşevice, care săvîrşeau jafuri şi asasinate.

 

1918: Consiliul de Miniştri al României a dispus instituirea la Chişinău a unei Comisii pentru incheierea  lucrărilor Sfatului Ţării din fosta Basarabie ţaristă.

 1923 : A murit Gustave Eiffel, inginer francez, cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel care îi poartă numele; (n. 15.12.1832).

 

1925: A încetat din viaţă Serghei Aleksandrovici Esenin, poet rus, unul dintre cei mai sensibili si iubiti poeti rusi (s-a sinucis);(n.1895).

1925: S-a nascut  Michel Piccoli, actor francez de film (“Le Mepris”, “La voie lactée”).

1943: S-a nascut Joan Manuel Serrat, cantautor catalan.

Conferinta de la Bretton Woods1945: A fost infiintata Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si a fost creat Fondul Monetar International (FMI), institutii specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite, ca urmare a conferintei de la Bretton Woods, din Statele Unite ale Americii.

BIRD si-a inceput operatiunile la un an dupa infiintare, iar in 1947 a devenit institutie specializata a ONU. Scopul pentru care a fost creat BIRD era de sustinere a investitiilor pentru reconstructia tarilor afectate de razboi. Structura organsimului cuprinde Adunarea Guvernatorilor, Consiliul de Administratie, care numara 20 de membri si din randul carora este ales presedintele. BIRD acorda imprumuturi doar statelor considerate “sanatose” din punct de vedere economic. Romania a devenit membru al institutiei in 1972.

FMI, de asemenea, ofera ajutoare financiare, insa si in cazul acestuia conditiile impuse sunt extrem de dure. Obiectivele infiintarii FMI au constat in promovarea unui sistem mondial de plati si crearea de rezerve monetare pentru ajutorarea statelor cu probleme financiare. Institutia are sediul la Washington si are o structura similara cu a BERD-ului.

1945: Coreea a fost divizata.

 1948 : S-a nascut actorul francez Gerard Depardieu; („Cyrano de Bergerac”, „Vidocq”).

Doina Melinte1956: S-a nascut Doina Melinte, atleta romana, alergatoare pe curse de semifond.
S-a nascut in localitatea Hudesti, judetul Botosani si a inceput sa practice sportul din copilarie, activand intr-o echipa de handbal.

S-a mutat apoi la Bistrita si s-a apucat de atletism la clubul din localitate.

 Prima performanta sportiva a obtinut-o prin calificarea pana in semifinala in cursa olimpica de 800 de metru de la Moscova, pentru ca in urmatorii ani sa se impuna printre cele mai bune semifondiste din lume.

Este medaliata cu aur pe distanta de 800 m si cu argint pe 1.500 m la Olimpiada din 1984, laureata cu bronz la Campioanatul european din 1986, respectiv la cel mondial din 1987 pe distanta de 1.500 m.

S-a retras din competitiile sportive in 1993. Intre 1990-1992, a fost deputat de Bacau, aleasa pe listele Frontului Salvarii Nationale.

 

 

1959: A murit  Ion Manolescu, actor român de teatru și film. În 1919 a înființat și a condus primul sindicat al artiștilor din România. A ocupat și funcția de inspector general al teatrelor; (n.17.02.1881).

 

1977 : A încetat din viaţă Alexandru Ciucurencu, pictor, membru corespondent al Academiei Române; în anul 2003, UNESCO a inclus în calendarul aniversărilor culturale şi numele lui Alexandru Ciucurencu, marcând 100 de ani de la naşterea pictorului (n. 27 septembrie 1903, Tulcea).

1978:  În Spania se instaurează democraţia după 40 de ani de regim dictatorial.

1985:  Gherilele palestiniene au ucis 20 de persoane pe  aeroporturile din Roma şi Viena.

1989: In cadrul primei plenare a CFSN a fost adoptat Decretul-Lege nr.2 privind constituirea, organizarea si functionarea CFSN si a consiliilor teritoriale ale FSN. Totodata, a fost ales Biroul Executiv al CFSN: presedinte – Ion Iliescu; prim-vicepresedinte – Dumitru Mazilu; vicepresedinti – Cazimir Ionescu, Kiraly Karoly; secretar – Dan Martian; membri – Bogdan Teodoriu, Vasile Neacsa, Silviu Brucan, Gheorghe Manole, Ion Caramitru, Nicolae Radu.

 

1991: A fost deschis, pentru public, Muzeului Naţional Cotroceni (înfiinţat la 10 iulie 1991).

1995:  Armata guvernamentală bosniacă şi forţele sârbilor bosniaci evacuează poziţiile-cheie de pe linia frontului din jurul oraşului Sarajevo.

1996: A murit  Nicolae Militaru, politician comunist și general de armată român, acuzat de tradare  in beneficiul U.R.S.S., primul ministru al apărării după Revoluția română din 1989 ; (n.10.11.1925).

1998:  Comisia Europeană a aprobat crearea unei bănci comune, cu sediul la Viena, de către cea de-a treia bancă privată germană, Dresdner Bank şi Banca Naţională din Paris (BNP), care are ca scop administrarea activităţilor celor două instituţii în Europa de Est

2000 – Cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de creştinism şi a sfârşitului de mileniu, Banca Naţională a României a pus în circulaţie o monedă comemorativă din aur, având un tiraj de numai 1.000 de exemplare

2004:  Viktor Iuşcenko şi-a revendicat victoria în alegerile prezidenţiale din Ucraina.

2006 :  A încetat din viaţă fostul preşedinte american Gerald Ford. El a fost singurul preşedinte care nu a fost ales prin vot direct pentru posturile de preşedinte şi vicepreşedinte al Statelor Unite.

2007: Moare asasinata  Benazir Bhutto, om politic pakistanez, prim-ministru al Pakistanului (1988-1990 şi 1993-1996), prima femeie prim-ministru dintr-o ţară musulmană .

A murit, ucisă în urma unui atentat sinucigaş la Rawalpindi, în cursul unei manifestaţii electorale; (n.21.06.1953).

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Arhidiacon Stefan

Sfantul Arhidiacon Stefan

Sfantul Stefan era iudeu de neam, din semintia lui Avraam. Marindu-se numarul crestinilor dupa intemeierea Bisericii si crescand numarul cererilor pentru diverse slujiri ale Apostolilor, au fost alesi din cadrul comunitatii, sapte barbati „plini de Duh Sfant si de intelepciune”.

Acestia aveau menirea sa slujeasca atat in cadrul slujbelor religioase cat si sa supravegheze buna oranduiala la mesele comune. Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae. Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre. Ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfantul Stefan cunostea foarte bine Scriptura si propovaduia cu multa putere pe Hristos. Saducheii si fariseii au pus niste barbati sa spuna ca L-au auzit rostind cuvinte de hula impotriva lui Moise si a lui Dumnezeu. In vremea aceea, blasfemia era pedepsita cu moartea.

Ajuns in fata sinedriului, i-a infruntat pe judecatori, iar acestia au cerut ca Stefan sa fie ucis cu pietre. In acele momente, Sfantul Stefan a avut o viziune in care l-a vazut pe Hristos „stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Si a zis: Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu.“ (Faptele Apostolilor)

Pentru ca exista obiceiul ca cei omorati cu pietre sa nu fie inmormantati in cavoul familiei, se crede ca a fost pus in mormantul unui crestin.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415.

Sfantul Apostol Stefan, cel dintai martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfa crestina pentru toti.

Maine, 28 decembrie, facem pomenirea:
– Sfintilor douazeci de mii de mucenici ce au ars in Nicomidia;
– Sfantului Ind;
– Sfintilor Gorgonie si Petru;
– Sfantului Mucenic Zinon;
– Sfantului Mardonie;
– Sfantului Dorotei;
– Sfantului Teofil diaconul;
– Sfantului Migdonie;
– Sfantului Glicherie preotul;
– Sfintei Domna;
– Sfantului Nicanor, apostolul;
– Sfantului Mucenic Secund;
– Cuviosului Parintelui nostru Vavila;
– Cuviosului Simeon (Simon) „al pietrei”, Izvoratorul de mir, ctitorul Manastirii Simonopetra (Simonos-Petras) din Muntele Athos.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=pyjJI-94xro

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodoc.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 4. enciclopediaromaniei.ro;
 5. e.maramures.ro;
 6. Istoria md;
 7. Istoriculzilei blogspot.com;
 8. Mediafax.ro;
 9. Wikipedia.ro
Publicitate

27/12/2011 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Consistnte și deosebit de interesane postări
  Te-am inserat în blogroll-ul meu

  Apreciază

  Comentariu de Napocel | 27/12/2011 | Răspunde

  • Multumesc. Am sa umblu si eu la blogroll in curand pentru ca am de facut modificari.Am vazut blogul tau si constat ca discutiile acolo sunt foarte intense.Trebuie sa inscriu si blogul amicului Liviu din Iasi care este intr-adevar fabulos.
   Inca odata La multi ani si un an nou mai bun,fara tradatori si mankurti!

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 27/12/2011 | Răspunde

 2. Un An Nou fericit!

  Apreciază

  Comentariu de Napocel | 27/12/2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: