CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 15 DECEMBRIE


15 decembrie, istoricul zilei

37 : S-a născut Nero (Claudius Drusus Germanicus Caesar), împărat roman între anii 54-68 d.Hr.

A rămas în istorie pentru cruzimea de care a dat dovadă provocând, în anul 64, vestitul incendiu al Romei de care i-a făcut răspunzători pe creştini împotriva cărora a declanşat prima persecuţie din istoria Romei; (m. 9 iunie 68}.

533: Generalul  bizantin  Belisarius  infrange oastea vandaliilor  comandata de Regele Gelimer, in bătălia de la Ticameron.

1025: A murit  imparatul bizantin Vasile al II-lea; (n. 958).

1072: A murit  sultanul turc  Alp Arslan; (n. 1029).

1467: In seara acestei zile doua coloane de ostasi moldoveni ataca frontal si din flancul drept Cetatea  Baia aparata de oastea maghiara condusa de  regele Mateias,dupa ce mai intai ii dadusera foc.

La 14-15 decembrie 1467, noaptea, armata moldovenească (circa 12.000 de oşteni), comandată de Ştefan cel Mare, dă foc oraşului Baia, fosta capitală a Ţării Moldovei, şi ii atacă pe invadatorii unguri.

Campania ungară la est de Carpaţi a fost organizată cu scopul de a-l înlocui pe Ştefan cel Mare de pe tron şi pentru readucerea Moldovei în sfera de influenţă ungară. Regele ungar Matei Corvin, atacă cu un efectiv de 25.000 oameni, armată mai bine echipată decît cea a lui Ştefan, precum şi dotată cu artilerie, inclusiv de asediu.

Pînă la Bătălia de la Baia, Şefan cel Mare a adoptat o strategie defensivă permiţînd ungurilor să înainteze. Ştefan-Vodă a atacat Baia dîndu-i în prealabil foc, avînd loc lupte crîncene stradale nocturne (o strategie nouă pentru acea perioadă) soldate cu mari pierderi omeneşti pe ambele părţi (după sursele ungare Ştefan a pierdut mai mult de jumătate din efectivul armatei).

Totuşi trebuie menţionat că o parte din armată lui Ştefan cel Mare nu a atacat, precum era convenit – trădare care l-ar fi putut costa pe domnitor victoria şi chiar viaţa. Defecţiunea era expresia nemulţumirii unei părţi a marii boierimi faţă de politica lui Ştefan. După bătălie, Ştefan cel Mare a omorît 24 mari boieri trădători printre care şi pe vornicul Crasneş, alţi 40 boieri de rang inferior fiind traşi în ţeapă.

Regele Mateias, ranit in spate, langa coloana,de o sageata cu trei varfuri si la picior de o lance,a trebuit sa fie purtat pe targa inapoi.

 Încheiată cu mari pierderi umane şi pentru unguri, Bătălia de la Baia a constituit ultima mare tentativă a coroanei ungare de a reinstitui prin forţa armelor suzeranitatea asupra Ţării Moldovei.

1613: S-a nascut  François de la Rochefoucauld, scriitor și moralist francez (d. 1680).

1675: A murit  Johannes Vermeer,pictor olandez, unul dintre cei mai mari pictori ai secolului al XVII–lea ale cărui lucrări, reprezentând cel mai adesea scene de interior, se disting prin claritatea culorilor şi prin esenţializarea compoziţiei; (n.31.10.1632).

Janos Bolyai1802: S-a nascut Janos Bolyai, matematician maghiar nascut in localitatea Cluj-Napoca. Si-a urmat tatal pe plan profesional, Farkas Bolyai – de asemenea un reputat matematician, in ciuda faptului ca in tinerete a lucrat ca inginer militar.

A surprins prin faptul ca inca dinainte de a merge la scoala facea calcule matematice complicate. Dupa ce a absolvit Academia Tehnica Militara din Viena a fost detasat la garnizoana din Timisoara ca ofiter-tehnic si a inceput sa se ocupe tot mai mult timp cu studiul matematicii.

Spre sfarsitul anului 1823 a reusit sa descopere formula geometriei neeuclidiene pe care el a caracterizat-o intr-o scrisoare adresata tatalui drept o “lume noua”, creata “din nimic”.

In alt capat al lumii, un alt matematician, rusul Nikolai Lobacevski, a definit si el o teorie similara, astfel incat aceasta a intrat in istorie cu numele de Geometria Lobacevski-Bolyai. Studiul tanarului matematician maghiar a fost publicat, ca anexa, intr-o carte scrisa de tatal sau si a fost extrem de apreciata. Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si-a luat numele si dupa el. Matematicianul s-a stins din viata pe 27 ianuarie 1860, in Tirgu Mures.

1832: S-a nascut Gustave Eiffel,  inginer și arhitect francez , proiectant al  celebrului Turnul Eiffel din Paris; (d. 1923).

1840: Rămășițele pământești ale lui Napoleon I, au fost aduse în Franța de pe Insula Sfânta Elena, locul în care a murit, și depuse în Domul Invalizilor din Paris.

1852: S-a nascut Antoine Henri Becquerel, fizician francez, laureat al Premiului Nobel; (d. 1908).

1859: S-a nascut  Lejzer Ludwik Zamenhof, supranumit ”Doktoro Esperanto”, medic şi lingvist polonez.

 Este recunoscut drept creatorul limbii esperanto, limbă artificială, bazată pe o gramatică schematizată şi pe un vocabular împrumutat din cele mai răspîndite limbi europene, inventată cu scopul de a deveni limbă internaţională. În 1887, a publicat (în limba rusă), sub numele de Doktoro Esperanto, volumul ”Limba internaţională. Prefaţă şi manual complet” ;(d.14.04.1917).

1860 : Impăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăşte alipirea Banatului la Ungaria fără a ţine seama de cererea românilor bănăţeni de a înfiinţa în Banat un „Căpitănat român„.

 

 1868 : Are loc concertul inaugural al „Societăţii filarmonice române” din Bucureşti,  sub bagheta lui Eduard Wachmann, primul director al orchestrei. În program au fost lucrări de Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn Bartholdy.

1876: A luat ființă Cercul Militar al ofițerilor din garnizoana București, actualul Cerc Militar Național; Construcția Palatul Cercului Militar Național, sediu de astăzi al instituției, a început în anul 1911 și s–a încheiat în 1923.

1885: Apare la București  revista modernistă „Analele literare”, editată de Mircea C. Demetrescu (până 1888).

1885: A murit  regele Ferdinand al II-lea al Portugaliei; (n. 29.10.1816) .

1887: S-a nascut  Adolf de Herz, dramaturg, membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români (d.10.03.1936)

1887: Apare lunar la Bucureşti, România, „Revista nouă” condusă de Bogdan Petriceicu-Haşdeu. Revista a fost editată pînă în septembrie 1895.

1887 :  S-a născut Cella Delavrancea, distins om de cultură, pianistă, prozatoare, fiica scriitorului Barbu Stefanescu Delavrancea (scrieri „O vară ciudată”, „Dintr-un secol de viaţă”); (m. 9 august 1991).

1914 : S-a născut Gheorghe Dumitrescu, compozitor, dramaturg (opere: „Răscoala”, „Tudor Vladimirescu”, muzică simfonică, vocală); (m. 20 februarie 1996).

1914:  S-a născut Ion Bostan, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film documentar („Aur de Voroneţ”, „Impresii din Deltă”); (m. 29 mai 1992).

1917: Primul Razboi Mondial – Un armistiţiu este incheiat  între noul guvern bolşevic rus şi Puterile Centrale .

1919: La Bălţi in Basarabia, România, apare revista bilunară „Uniunea literară„.

1926: S-a nascut  Mircea Olteanu, unul dintre primii chirurgi oftalmologi din lume care a operat sub anestezie generală nou născuţi sub două săptămâni; lui i se datorează înfiinţarea, în România, a unui centru de transplant de cornee, în care s–au realizat peste 3 500 de astfel de operaţii.

1938: Memorandumul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crișana, Satu Mare, Maramureș), semnat de Iuliu Maniu, Mihai Popovici și încă 48 de fruntași ai PNȚ, este prezentat regelui Carol al II–lea. În document se cerea „o schimbare de regim radicală” și respectarea principiilor democratice conform hotărârilor de la Alba Iulia din 1918.

1938:  Prin Decret Regal al lui Carol al II-lea s-a înfiinţat Frontul Renaşterii Naţionale ca unică organizaţie politică permisă.

1939: Debutul poetului Geo Dumitrescu  în revista „Cadran” (nr. 4) cu poezia „Cântec”, sub pseudonimul Vladimir Ierunca.

 

 

1944 : Reapare la Bucureşti, zilnic, ultima serie a revistei „Bilete de papagal”, director Tudor Arghezi (16 dec. 1944 – 12 feb. 1945)

1945: Generalul Douglas MacArthur emite în calitate de comandant suprem al Forțelor Aliate în Pacific un ordin prin care shintoismul nu mai este religie de stat în Japonia.

1947:  S-a născut George Pruteanu, lingvist, om de televiziune, jurnalist, critic literar, traducător şi politician (m. 27 martie 2008).

1948: Este înființată Opera Maghiară de Stat din Cluj.

1948: S-a nascut   prozatorul si  publicistul Cornel Nistorescu.

1948: S-a nascut  actorul american  Don Johnson.

1951: S-a nascut  Ioan Luchian Mihalea, fondatorul grupurilor „Song”, „Minisong” (d. 1993).

1958:  A încetat din viaţă fizicianul atomist Wolfgang Pauli, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1945; (n. 25 aprilie 1900).

Adolf Eichmann1961: In Tel Aviv, Israel, a fost condamnat la moarte pentru crime de razboi ofiterul nazist Adolf Eichmann, responsabil de producerea holocaustului.

Eichmann, care s-a alaturat SS-ului in noiembrie 1932, a fost insarcinat de catre Adolf Hitler sa se ocupe de politicile de exterminare. De altfel, dupa anexarea Austriei la Germania in 1938, ofiterul nazist a fost insarcinat sa “curete” orasul Viena de evrei, iar un an mai tarziu a avut o misiune similara in Praga. El a avansat ideea holocaustului ca “solutie finala la problema evreiasca” in luna ianuarie a anului 1942, la o intalnire cu Hermann Goering.

La scurt timp, ofiterul nazist a inceput sa se ocupe de identificarea si transportarea miilor de evrei de pe teritoriul Europei in lagarele de exterminare. Imediat dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Eichmann a fost capturat de catre trupele americane, insa a reusit sa fuga din inchisoare in 1946. El a ajuns in Orientul Mijlociu, iar de acolo s-a deplasat in Argentina, tara in care mai multi criminali de razboi nazisti si-au gasit refugiul datorita legilor privitoare la extradarea persoanelor date in urmarire.

In 1957, un procuror german a aflat locul in care se afla Eichmann iar dupa trei ani agentii secreti ai Mossad-ului l-au localizat intr-o suburbie a orasului Buenos Aires. Acesta se ascundea sub numele de Ricardo Klement. Pe 11 mai, agenti ai Mossad l-au capturat pe Eichmann, iar pe 20 mai acesta a fost scos din tara in secret pentru ca operatiunea nu era autorizata de catre autoritatile argentiniene. Procesul ofiterului nazist a inceput pe 11 aprilie 1961, iar sentinta a fost data pe 15 decembrie. Pe 31 mai 1962 Eichamann a fost spanzurat langa Tel Aviv, dupa care a fost incinerat si cenusa sa a fost aruncata in mare.

1964 : Oficialităţile canadiene au arborat pentru prima dată actualul lor steag cu  o frunză roşie de arţar in centru

1965: Navetele spațiale americane „Gemini 6” și „Gemini 7” au realizat prima întâlnire în spațiu.

1966 : A încetat din viaţă Walt Disney (Walter Elias), desenator, regizor şi producător al filmelor de desene animate „Mickey Mouse”, „Bambi”, fondator al unui vast imperiu comercial, creatorul parcului de distracţii „Disneyland”, inaugurat în 1955 (lăngă Los Angeles); ultimul parc de distracţii „Disneyland” a fost deschis la Paris, în 1992 Walt Disney (n. 5 decembrie 1901).

1968:  A murit  Theofil Simenschy, filolog, eseist şi traducător („Un dicţionar al înţelepciunii”, „La construction du verbe dans les langues indo-européennes”) ; (n.27.01.1892).

1970: Naveta spațială rusească Venus–7 efectuează prima aterizare a unei sonde pe planeta Venus.

1972 : S-a nascut Cristian Boureanu, politician roman (n.Lusaka, Zambia).

Este membru de marcă al Partidului Democrat Liberal din Romania.

1972 : România a devenit membră a FMI şi a Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţii specializate ale ONU.

1973:  Asociaţia Americană de Psihiatrie elimina homosexualitatea din lista oficială a tulburărilor psihice.

1973: s-a nascut  Constantin Popescu, scenarist, regizor şi producător la casa de producţie cinematografică „FILMEX”. În anul 2002 a debutat la editura Cartea Românească cu romanul „Mesteci şi respiri mai uşor…” (Premiul de debut „Radu G. Ţeposu” şi cel al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, precum şi premiul Prometheus al Fundaţiei Anonimul)

1989:  Începerea Revoluţiei anticomuniste şi anticeauşiste din România: în faţa casei pastorului Tokes se adună mulţimea ca semn de sprijin împotriva termenului de evacuare dictat de Judecătoria Timişoara. La un moment dat un securist este luat la bătaie. Seara se cântă „Deşteaptă-te române” şi se strigă lozinci.

 

 

1990:  S-a constituit Convenţia Naţională pentru Instaurarea Democraţiei la care au aderat: Partidul Ecologist Roman, PNL, PNŢCD, PSDR, UDMR. Programul prevedea instaurarea unei societăţi profund democratice.

1994 : Biroul Executiv Central al PDSR a validat protocolul de fuziune cu Partidul Solidarităţii Sociale condus de Miron Mitrea.

1994 :  Comitetul Executiv al CDR şi-a dat acordul pentru reintegrarea PNL în alianţă, decizia finală fiind luată la 20 decembrie.

1995: La Conferința Uniunii Europene de la Madrid ( Spania), șefii de stat și de guvern au convenit asupra noii monede europene. Aceasta a fost denumită „EURO” și a înlocuit moneda națională din Germania, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia incepand cu data de  1 ianuarie 2002.

1997: Este semnat Tratatul de la Bangkok prin care  sud-estul Asiei devine o  zona libera de arme nucleare .

1998 : Senatul a ratificat acordul româno-ungar de înfiinţare a batalionului mixt de menţinere a păcii.

2002: Pentru prima dată, România a fost nominalizată în cadrul galei Premiilor MTV Europa (Barcelona) prin introducerea secțiunii „Cel mai bun artist român”; câștigătoare a fost trupa „Animal X”.

2003:  Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a hotărît, prin hotărîre judecătorescă definitivă, reconstituirea sau înlocuirea dosarului referitor la judecarea şi executarea soţilor Elena şi Nicoae Ceauşescu, în decembrie 1989. Preşedintele instanţei militare, general magistrat Ion Panaitescu, a dispus declanşarea procedurii pentru recuperarea actelor din dosarul privind executarea cuplului Ceauşescu.

2004:  Biroul Electoral Central a transmis Curţii Constituţionale, pentru validare, rezultatele centralizate în urma turului doi de scrutin pentru alegerea preşedintelui României, care îl stabileau ca învingător pe Traian Băsescu, candidatul Alianţei D.A. PNL-PD.

2008 : Liderul PDL, Emil Boc, a fost desemnat pentru postul de prim-ministru de preşedintele României Traian Băsescu, în locul lui Theodor Stolojan, care a renunţat la această funcţie.

2008: A decedat   economistul american de origine română Anghel Rugină; (n. 1913).

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana

 

 

Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana

 

 

Sfantul Elefterie s-a nascut in Roma intr-o familie de nobili crestini. De mic a ramas orfan de tata fiind crescut numai de mama sa, Antia, care, potrivit traditiei, fusese botezata de catre Sfantul Apostol Pavel. Aceasta a incredintat cresterea si educatia singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei. Vazand marile daruri ale lui Dumnezeu care lumineaza sufletul copilului, episcopul l-a hirotonit diacon la varsta de cincisprezece ani, preot la varsta de optsprezece ani, si episcop al Iliricului la varsta de douazeci de ani.

Acolo Sfantul Elefterie a atras pe multi la credinta in Hristos invatand si propovaduind. De aceea, imparatul Adrian a ordonat comandantului Felix ca sa il aresteze pe Sfantul Elefterie si sa il aduca la Roma. Sosind comandantul la Valona (Albania de astazi), orasul unde isi avea scaunul episcopal Sfantul Elefterie, si intrand in biserica, l-a vazut slujind  pe acesta. Deodata inima lui Felix s-a schimbat, si a trecut la crestinism.

Felix a primit botezul de la Sfantul Elefterie, apoi a plecat impreuna cu acesta la Roma. Mergand inaintea imparatului, Sfantul Elefterie a marturisit ca Hristos este Dumnezeul tuturor. Adrian l-a supus pe Sfantul Elefterie multor torturi: biciuiri, ardere pe pat de fier, aruncarea in smoala clocotita, si arderea in cuptor de foc.

Dar Sfantul Elefterie s-a izbavit din toate aceste chinuri cu puterea lui Hristos. Vazand minunile, Caribus, eparhul de la Roma, s-a ridicat si a marturisit ca si el este crestin. Caribus a fost torturat si apoi decapitat impreuna cu Fericitul Felix.

La urma, calaii imperiali au taiat si cinstitul cap al Sfantului Elefterie. Mama sa, Antia, a fost ucisa cu sabia pe cand imbratisa si saruta pe fiul ei mort. Trupurile lor au fost mutate la Valona, unde si astazi se preaslaveste Dumnezeu prin minunile care se savarsesc la moastele Sfantului Elefterie.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

Sfintei Antia, mama Sfantului Elefterie;

Sfantului Coremon;

Cuviosului Pavel;

Sfintei Mucenite Suzana.

Sfantului Mucenic Elefterie Cubiculariu;

Sfantului Mucenic Vah cel Nou;

 Maine, 16 decembrie, facem pomenirea Sfantului Proroc Agheu, Sfantului Mucenic Marin si Sfintei Teofana.

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE -TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=r4Lpg6oNJh4

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Crestin Ortodox.ro;
  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
  4. e.maramures.ro;
  5. Istoria md;
  6. Istoricul zilei blogspot.com;
  7. Mediafax.ro;
  8. Wikipedia.ro
Publicitate

15/12/2011 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: