CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

România sub asediu. Prof.Dinu C.Giurescu:”Ce se întâmplă acuma cu desfiinţarea judeţelor se înscrie în două tendinţe foarte clare din ultimii ani. Pe de o parte destrămarea teritorială a României şi, pe de altă parte, ştergerea identităţii noastre ca români. VIDEO


 

 

Prof.Dinu C.Giurescu (foto: Artlitera.ro)

DINU C. GIURESCU: „Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbuşirii hotarelor noastre”

Iniţiativa de a desfiinţa judeţele se înscrie într-un şir de acţiuni care sunt menite, pe de-o parte, să destrame unitatea teritorială a ţării şi, pe de altă parte, să şteargă identitatea noastră naţională. Se anulează, cu o trăsătură de pix, toată această întocmire care are o vechime între 600 şi 700 de ani, intrată în conştiinţa noastră, a mea.

Eu sunt din Vlaşca mai întâi, apoi din Argeş, şi pe urmă, evident, sunt din România, fiindcă Vlaşca şi Argeşul sunt parte din România. Ce facem? Ştergem cu buretele, ştergem cu pixul – tot? Unde voi fi? Din regiunea 1, cetăţeanul cu codul numeric personal cutare, pe care îl înscriu cu două-trei semne acolo, într-o listă şi, în felul acesta, am robotizat întreaga Românie.

Eu nu mai aparţin unui judeţ, nu mai aparţin României. Aparţin unor sigle, unor numere înscrise… E trist!

Aşadar, ce se întâmplă acuma cu desfiinţarea judeţelor se înscrie în două tendinţe foarte clare din ultimii ani. Pe de o parte destrămarea teritorială a României şi, pe de altă parte, ştergerea identităţii noastre ca români.

 

 Am să enumăr câteva argumente:

Primul: regiunile de dezvoltare, acel faimos proiect, din păcate al UDMR-ului: 50.000 Km² , taie Transilvania în două, pe linia trasată de arbitrajul de la Viena din ’40. Acesta este un fapt.

Al doilea: statutul minorităţilor care se pregăteşte. Dacă se adoptă, prin formulă magică a asumării răspunderii, vom crea zeci de autonomii teritoriale, sub pretextul autonomiilor culturale. Autonomii teritoriale în Transilvania care vor face tranziţia de judeţele secuieşti, şi până la graniţa cu Ungaria.

Al treilea argument: legea arhivelor, în speţă întoarcerea arhivelor la emitent! Dumneavoastră ştiţi ce înseamnă asta? Să le întorc unde? Emitentul a fost până în 1918 Ungaria sau Austria. Acolo le întorc?

 Eu cred că nu-şi dau seama oamenii de catastrofa pe care o pregătesc României.

 Dacă le-aş propune Statelor Unite să întoarcă arhivele de la Arhivele Naţionale Centrale din Washington DC la diferiţii emitenţi, eu cred că s-ar uita şi ar spune probabil că este un act de trădare naţională, de destrămare a unităţii Statelor Unite.

Al patrulea argument: legea educaţiei. Suntem educaţi după moda nouă europeană, în care 92% dintre elevii autohtoni au mai puţine drepturi decât 8% dintre elevii minoritari. E bine că au minoritarii drepturi, dar vreau ca şi majoritarii să aibă aceleaşi drepturi!

Aceeaşi lege enumeră 22 de principii directoare, unul din principii este şi cultura, identitatea şi istoria românească, dar în lege nu se află nimic pentru promovarea acesteia. Mai mult decât atâta: finanţarea este favorizantă pentru minoritari: dacă sunt 10 elevi minoritari români într-un sat, desfiinţăm şcoala respectivă, iar dacă sunt zece minoritari într-un sat, facem o şcoală specială. Iată, deci, ce înseamnă legea educaţiei europene… Nu mai vorbesc de autonomia universitară, care acolo e proclamată cu litere groase dar, în realitate, universităţile sunt supravegheate, acuma, cum nu au fost niciodată înainte, după bunul plac al rectorului şi al altora.

Al cincilea argument: nu mai avem manual de istoria românilor. Elevii de clasa a XII-a au un manual pe care scrie Istorie, iar înăuntru e tranşată, ca la abator, istoria românilor pe teme mari, pe care le înţelege un om care cunoaşte istoria românilor, dar nu unul care trebuie s-o înveţe, fiindcă principiul cronologic a fost desfiinţat.

Al şaselea argument: eu pot să insult acuma drapelul ţării, personalităţile marcante… În lege nu mai există incriminare penală pentru acest lucru, pentru profanarea sau batjocorirea simbolurilor naţionale. Fac ce vreau şi ce păţesc? În cazul cel mai bun, dacă acţionează guvernul sau autoritatea, primesc o amendă.

Al şaptelea argument: am aflat cu stupoare că asociaţia culturală Forumul Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş nu primeşte un leu de la Guvern pentru acţiunile sale culturale.


Al optulea argument: ora de istorie la televiziunea romană nu mai este. Nu mai există, pur şi simplu.

În al nouălea rând: desprinderea propagandistică, şi chiar mediatică, a celor două judeţe şi jumătate secuieşti.

În al zecelea rând: reforma sistemului sanitar, care poate să ducă foarte departe, spre dezastru.

Peste toate – şi cu asta am terminat – vine anularea Parlamentului. Asumarea răspunderii este o formulă extraordinară, ca să nu mai conteze Parlamentul. Marea Adunare Naţională era mult mai logică decât Parlamentul de astăzi. Spunea Constituţia din ’65: „forţa conducătoare din Republica Socialistă România este Partidul Comunist Român” – monopolul puterii. Era clară puterea.

 Deputaţii votau aşa cum spunea Partidul. Acuma nu! Avem un regim, chipurile, pluralist şi, în schimb, ne asumăm răspunderea încât orice lege poate să treacă în momentul de faţă, fiindcă Guvernul beneficiază de o majoritate aritmetică, care nu mai corespunde în niciun fel cu opţiunile şi cu sentimentele populaţiei.

Revin la judeţe. Acestea nu sunt o creaţie a lui Mircea cel Bătrân. Judeţele erau acolo şi Mircea le-a întărit. Nu sunt o creaţie a lui Carol I sau a lui Alexandru Cuza. Erau acolo. Domnitorul unirii şi fondatorul monarhiei le-au întărit doar.

Culmea este că Uniunea Europeană nu ne cere această desfiinţare a judeţelor.

 Este o mistificare grosolană, urâtă de tot, să spui oamenilor că UE ne cere aşa ceva. Dar nu este adevărat! Franţa şi-a menţinut zeci, sute de departamente, Germania la fel, Anglia la fel. Fiecare unitate teritorială cu numele ei este acolo, numai noi le desfiinţăm.

Partea cea mai gravă e că vor să ne şteargă memoria, vor să ne şteargă identitatea. Prin toate aceste răsturnări, prin toate aceste acţiuni de buldozer, pur şi simplu, vor să fiu ca frunza pe apă – căci frunza este acum un simbol – să nu mai ştiu ce e cu mine, să fiu un fel de cetăţean, aşa, al nimănui, care locuiesc într-o regiune desemnată printr-o cifră romană, şi care voi fi, încă o dată, înscris, printr-un indicativ numeric, într-o listă.

 Acest tip de om nu are decât nevoi imediate: trebuie să se ducă la mall, să cumpere o maşină şi să călătorească, poate, în străinătate, şi să se îmbrace bine. Asta este tot, dar în cazul ăsta România: adio!

Aici este partea cea mai gravă. Prin desfiinţarea judeţelor îmi iei baza mea teritorială care de sute de ani există acolo.

Quantcast

harta ardeal giurascu

Bunicul meu s-a născut în Buzău, şi judeţul Buzău există şi astăzi. De patru generaţii suntem buzoieni prin naştere. Ăla este primul loc. Îmi ştergi şi Buzăul? Ce fac? Unde sunt născut? În raionul Stalin din Bucureşti?

Se vehiculează teoria că noi am ajuns în Transilvania prin secolul XII-XIII… Asta este o veche temă de propagandă: neputând să conteste majoritatea absolută a românilor, au început să spună: „da, dar voi aţi venit după noi, şi noi am fost primii ocupanţi” şi alte teorii din acestea.

 În Ardeal, însăşi constituirea voievodatului Transilvaniei în cadrul regatului maghiar este un ecou al formei vechi de organizare, din vremea când românii conlocuiau cu slavii pe teritoriul Ardealului. (aşa cum a fost voievodatul Ţării Romaneşti).

Cât priveşte judeţele, să luăm două exemple: Maramureşul şi Bihorul. Sunt forme vechi de organizare pe care regatul maghiar, în momentul în care a încorporat Transilvania, le-a preluat şi le-a transformat în comitatele regatului. Iar mai târziu, când Ungaria a făcut dualismul cu Austria, a reînfiinţat toate judeţele.

 Judeţele din Transilvania sunt judeţele care s-au constituit de-a lungul vremilor. Atât de puternică era instituţia, încât Austro-Ungaria a extins această instituţie a comitatelor, echivalentă cu judeţele, pe toată Ungaria mare, aceea din 1867.

Tot ce am înşirat până acuma, acei paşi mai mari sau mai mici pentru destrămarea unităţii teritoriale şi a demnităţii româneşti, merg toate ca un şuvoi către o singură ţintă, suprimarea articolului 1 din Constituţie: România este stat naţional, unitar, suveran şi indivizibil. Asta le trebuie, asta vor să suprime.

 Şi o suprimă în momentul în care, în conştiinţa elevilor din liceu, dispare Istoria românilor ca materie de învăţământ, sau când cetăţenii dintr-o urbe nu mai au conştiinţa că sunt români. Poate nici măcar că sunt bucureşteni sau braşoveni, ci aşa, nişte cetăţeni în derivă printr-o regiune de dezvoltare, numerotată cu 1,2,3, 4 sau 5.

Dacă doriţi să rememoraţi, sau să vedeţi pentru prima oară, cine au fost cei care au distrus judeţele României, să ne întoarcem în 1950, ca să vă arăt o lege adoptată de Marea Adunare Naţională, chiar în anul care reprezenta debutul obsedantului deceniu. Aş spune cel mai urât, cel mai trist şi cel mai greu de suportat deceniu din istoria modernă a României.

E vorba de Legea nr. 5 din 1950, cea care desfiinţa judeţele României, şi o făcea sub conducere sovietică. Astăzi, la Punctul de Întâlnire am adus un extras:

„Marea Adunare Naţională a Republicii Populare Române
În temeiul art. 38 din Constituţia Republicii Populare Române, văzând Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 935 din 31 august 1950, adoptă următoarea lege pentru raionarea administrativ-economică a teritoriului Republicii Populare Române.


Articolul 1”
… Fiţi foarte atenţi la acest articol 1, fiindcă argumentaţia comuniştilor sovietici din anii ’50 seamănă foarte mult cu ceea ce oferă astăzi ca motivaţie, regimul Băsescu-Boc. Tot sub masca bunăstării economice şi a atragerii unor fonduri şi a cooperării dintre tot felul de persoane fizice şi juridice, sub aceeaşi motivaţie ne este propusă acum, ca şi atunci, desfiinţarea judeţelor.

 

Iată aşadar ce spune acest articol 1:
„Pentru asigurarea dezvoltării industriei şi agriculturii, în scopul construirii socialismului şi a ridicării nivelului de trai al oamenilor muncii, pentru a înlesni cât mai mult apropierea aparatului de Stat de poporul muncitor, pentru a contribui cât mai temeinic la asigurarea rolului politic conducător al clasei muncitoare şi la întărirea alianţei clasei muncitoare cu ţărănimea muncitoare, TERITORIUL ROMÂNIEI SE ÎMPARTE ÎN: REGIUNI; ORAŞE; RAIOANE.
Regiunile din Republica Populară Română şi capitalele lor sunt:…”

Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbuşirii hotarelor noastre. E de spus numai că fiecare om trebuie să-şi dea seama că soarta lui personală, afară de beneficiarii regimului, depinde de ce se joacă acuma. Se joacă integritatea teritorială a României, se joacă stabilitatea ei, se joacă identitatea, sentimentului că eşti român, se joacă apărarea ţării. Statul de astăzi nu mai apară România.

Statul de astăzi apară pe altcineva, dar nu obştea românească.
De aceea fiecare dintre noi, cu mijloacele pe care le are, trebuie să spună NU. „Nu!” – la ceea ce se pregăteşte în momentul de faţă şi să revenim la tradiţiile noastre, să revenim la puterea noastră din totdeauna.

 

(Textul de mai sus este o sinteză a afirmaţiilor făcute de Prof. Acad. Dinu C. Giurescu la emisiunea „Punctul de întâlnire” de la Antena 3 si a fost  preluat de  pe situl certitudinea.ro).

 

 Autor: Prof. Acad. DINU C. GIURESCU

 
Data publicarii: 17.11.2011

Publicitate

18/11/2011 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

 1. noroc ca mai sunt si romani care gandesc!

  putem macar sa-i urmam daca nu suntem capabili sa vedem singuri realitatea.

  Apreciază

  Comentariu de oltenia | 19/11/2011 | Răspunde

 2. Am citit undeva ca cursul istoriei este in forma de spirala, adica periodic ne vom intoarce la formele statale anterioare dar la un nivel mai inalt.Daca aceasta afirmatie este adevarat atunci vor aparea si orasele state ca in Grecia antica si oricum toate statele la un moment dat se vor destrama!De ce atata panica? Istoria isi va urma cursul cu sau fara consimtamantul nostru, cu sau fara noi!

  Apreciază

  Comentariu de penelope | 19/11/2011 | Răspunde

  • Cred ca ati citit o teorie filosofica privitoare la TIMP, car ar urma o evolutie in spirala.Cu evenimentele istorice ,nai ales cele care tin de evolutiile sociale,e mai complicat…Dar chiar si in cazul timpului,revenirea este absolut imposibila.Stiti ce spuneau anticii: „Panta rhei” adica Totul curge, nimic nu rămâne neschimbat ! Ramane intrebarea daca schimbarile se fac in bine sau duc la distugere.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 19/11/2011 | Răspunde

   • ca totul merge in spirala?la noi se merge din groapa in groapa..toti mergem si suntem in u.e in timp se va desfiinta si vama spre ungaria si spre bulgaria in restul u.e se circula fara oprire treci intr-o tara in alta fara sa te opreasca nimeni si nu este nimeni la frontiere …treci ca si cum ai trece dintr-o regiune in alta ..doar un indicator iti reaminteste ca ai trecut in portugalia , franta ,italia ,austria ..etc…si ca iti dai seama de felul cum arata arhitectura si felul cum se imbraca oamenii ,sau de anumite specii de copaci…von fi toti o singura tara ..u.e. ce tot ne uram unii cu altii …sa fim in stare sa ridicam tara asta cel putin pentru generatiile viitoare …ca uite cum lasam tara asta ..o ruina..

    Apreciază

    Comentariu de ina stana rebigan | 20/11/2011

 3. ROMANIA SI ASA ESTE DESTRAMATA ..AU REUSIT SI NE-AU AJUTAT PUTERILE MARI ALE EUROPEI INCA DIN SECOLELE TRECUTE IAR ACUM LA FEL DE 21 DE ANI NE TOT DESTRAMA …PENTRU CA NU SUNTEM UNITI ,…SUNTEM LASI , SI PUTUROSI …CA PORTIUNEA ACEEA DE TARA DE CARE TOT VORBITI CA SE VA DESTRAMA …AIUREA IN TRAMVAIUL 14 . UITE REPUBLICA MOLDOVA CE S-A DSTRAMAT ? NICI BELGIA NU S-A DESTRAMAT …SI A SUPRAVIETUIT CEVA TIMP SI FARA COALITIE GUVERNAMENTALA ..NICI SPANIA NU S-A DESTRAMAT …CA ACOLO SUNT CU ..CATALANII, VASCII DI PAIS VASCO …SI CU GALITIA ….NU S-A DESTRAMAT NICI CANADA …SI NICI ..NU SE VA DESTRAMA ROMANIA ,,PENTRU CA DEJA SUNTEM NOI DESTRAMATI …CE SA SE MAI DESTRAME? AVEM MULTE ZONE UNDE TRAIESTE DIASPORA ROMANA ..SI POATE TRAIESC MAI BINE S-AI MAI RAU …NU PREA AM FACUT MULTE CA SA FIM CUNOSCUTI …IAR FOSTUL REGE MIHAI A TACUT CA UN MUT SI NU A VORBIT DE ROMANIA ,SI NICI ACUM NU VORBESTE ..IN 13 ANI CAT AM FOST IN AFARA GRANITELOR ROMANIEI NU AM VAZUT NIMIC SCRIS ,PUBLICAT SAU NICI CEL PÙTIN NU A FOST BAGAT IN SEAMA DE NIMENI DINTRE MONARHICII EUROPEI …CU ASA ..LAS ..CINE AR STA DE VORBA?IAR ROMANII SUNT SI MAI LASI CA NU AU LUPTAT DUPA 1990 SA NE CEREM DREPTURILE ..CATIVA S-AU SFORTAT …MAI MULT SE SFORTA CEAUSESCU DECAT CEI DE DUPA UCIDEREA LUI . NU VA FIE FRICA ,OAMENI BUNI ,,CA NU ESTE PIEIREA ROMANILOR …IAR DACA AR FI ? NICI NU NE-AR SIMTI NIMENI LIPSA …POATE DOAR CORUPTII CA NU VOR MAI AVEA PE CINE MANIPULA …S-AU SE VOR MANIPULA PE EI INSISI ?
  ROMANIA ESTE CUNOSCUTA ACUM PRIN FAPTELE TIGANILOR SI CA O POSIBIL APIATA DE DESFACERE A GUNOAIELOR DIN EUROPA ..AICI NU SE MAI PRODUCE NIMIC …NU SUNT LOCURI DE MUNCA PENTRU TINERI ….AICI SE PRODUCE DOAR VRAJBA ,URA SI LOZINCI …NOI SUNTEM ROMANI …NE ESTE SI RUSINE SA MAI SPUNEM CA SUNTEM ROMANI CA CEI DIN U.E SUNT IN STARE SA NE LINSEZE ….SI NE IMPIEDICAM DE NISTE UNGURI SI GERMANI …VENITI AICI STIM CUM ..CA ERAU MURITORI DE FOAME IN TARILE LOR …SI AU JINDUIT LA BOGATIA SI GOSPODARIILE CASELOR ROMANILOR … PUTERILE EUROPEI AU DORIT ASA SI TOT EI CONDUC SOARTA NOASTRA …STATI LINISTITI CA ROMANIA VA AVEA ACELEASI FRONTIERE PANA CAND SE VA SFARSI OMENIREA …LA PROXIMA APROPIERE A ASTEROIDULUI DIN 2028 PE LANGA PLANETA NOASTRA TERRA …DAR NICI ATUNCI ….ROMANIA VA SFARSI PRIN INVADAREA CELOR FLAMANZI DIN AFRICA ,SUD-AMERICA SI CINE STIE ? INDIA ? AFGANISTAN ,PAKISTAN ? PENTRU CA SUNT MULTI SI NU AU CE MANCA INCA DE ACUM …DAR IN ROMANIA INCA AVEM PADURI ,APE ,CAMPII SI PUTEM SA PRODUCEM DAR MANCAM DOAR PRODUSE DIN U.E DE PROASTA CALITATE SI UDATE SAU HRANITE CU APE INFESTATE SI DIVERSE INSECTICIDE SI CHIMICALE …IN TOATA LUMEA , SE CONSUMA SOYA CA ESTE UN COMPLEMENT DE BAZA PENTRU MENTINEREA SANATATII ..IAR NOI NE RAZVRATEAM IMPOTRIVA LUI CEAUSESCU CA MANCAM PRODUSE CU SOIA …CE PROSTI ERAM ? NU ? IAR CAFEAUA IN AMESTEC ERA CU NAUT ..UN PRODUS BUN ,,,PE CAND IN TARILE EUROPENE CAFEAUA ARE IN AMESTEC UN PRODUS CARE DAUNEAZA SANATATII …ASA CA DOMNILOR …NU MAI PLANGETI CA SE DESTRAMA ROMANIA ..MAI BINE PLANGETI-L PE CEAUSESCU ASA CUM ERA …PARCA MAI BINE TRAIAM CAND CONDUCEA EL …DAR CARE S-AU PURTAT RAU AU FOST LANGAII DE LANGA EL ..DAR NU TOTI …ACESTI LANGAI SUNT LA PUTERE DE 21 DE ANI PLUS INCA 5-7-10-15 20 DIN TIMPUL LUI CEAUSESC ..FACETI SI DVS SOCOTEALA ..CA SUNT MAI TIRANI DECAT CEAUSESCU …MAI BINE ORGANIZATI NISTE MANIFESTARI SA IESIM IN STRADA CU MILIOANELE CARE MAI NE SIMTIM ROMANI SA CEREM SA PRODUCEM CEVA IN TARA NOASTRA SI SA MAI VINA SI ALTII LA CONDUCEREA TARISOAREI CA DE ACESTI LINGAI SUNTEM SATUI ..SI SA CEREM U.E. SA NU MAI FIM GROAPE EI DE GUNOI …NOI DORIM SA NE PRODUCEM PROPRIUL NOSTRU GUNOI …CA ESTE MULT MAI BUN DECAT AL LOR …HAI SA NE BUCURAM ..CA ROAMNIA NU SE VA DESTRAMA CA DEJA ESTE DESTRAMATA ..ATAT DE NOI CAT SI DE TARILE PUTERNICE ALE U.E

  Apreciază

  Comentariu de ina stana rebigan | 20/11/2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: