CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO DIN ITALIA: “Personajul Zlatan există de peste doi ani! Este vorba de ironizarea ţiganilor. Nimeni de la emisiunea Lo Zoo nu are nimic împotriva românilor, afirmă realizatorii emisiunii într-un comunicat postat pe Facebook.”


Realizatorii emisiunii „Lo Zoo” spun ca nu au ironizat românii, ci pe ţigani

“Personajul Zlatan există de peste doi ani! Este vorba de ironizarea ţiganilor. Nimeni de la emisiunea Lo Zoo nu are nimic împotriva românilor sau în general a străinilor. Emisiunea Lo Zoo este o parodie la adresa mafioţilor italieni, sunt glume despre homosexualitate, despre DJ-ii de culoare, despre milanezii lăudăroşi, despre cei din sud şi despre lumea politică!! Este vorba de pură satiră, nimic mai mult!!

Nu este în niciun caz rasism sau vreo intenţie de a jigni pe cineva!”, afirmă realizatorii emisiunii într-un comunicat postat pe Facebook.

Realizatorii emisiunii „Lo Zoo”, de la postul italian Radio 105, susţin, într-un comunicat, că materialele difuzate nu ar trebui să ofenseze pe nimeni, dat fiind că este vorba de o pură „satiră”, subliniind că românii nu sunt ironizaţi în niciun fel, ci doar „ţiganii”.

În plus, potrivit postului de radio, comunitatea românilor nu doar că nu a fost ofensată în niciun fel, ci nici măcar nu se simte vizată. „Nu românii sunt furioşi, ci jurnaliştii. (…) Am mulţi prieteni români şi chiar romi sinti care sunt fani Zlatan.

Eu parodiez comportamentele unor persoane din Est, dar în niciun caz nu ironizez o întreagă comunitate. Emisiunea Lo Zoo este un program de satiră şi parodiem anumite probleme din Italia. (…) Zlatan nu va muri niciodată”, precizează Alan Caligiuri, realizatorul emisiunii. 

Comunitatea românilor din Italia şi un consilier al Primăriei Romei au denunţat vineri emisiunea radiofonică „Lo Zoo”, a realizatorului italian Alan Caligiuri, difuzată la postul Radio 105 din Roma. „Emisiunile satirice ale lui Zlatan Ţiganul (n.red. – personajul interpretat în emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculând cele mai urâte stereotipuri la adresa comunităţii noastre”, a reacţionat Gazeta Românească, publicaţia comunităţii românilor din Italia.

„Zlatan Ţiganul” este prezentat ca „omul care trăieşte în mizerie”, făcând trafic de droguri, furând, cerând taxe de protecţie, ocupându-se de proxenetism şi trafic de copii. În plus, în cadrul emisiunii „Lo Zoo” (Grădina zoologică”), a fost difuzat un cântec în care se face referire la România, fiind numită „Zingaria” („Ţigania”), melodia despre români conţinând versurile „iau cuţitul, fac trotuarul”. În plus, melodia sugerează că imigranţii români se ocupă cu „tâlhării şi crime”.

Comunitatea românilor din Italia avertizase că există suficiente elemente pentru a semnala cazul Oficiului italian Antidiscriminare.

Emisiunea a fost condamnată şi de Federico Rocca, care este consilierul primarului Romei pentru relaţia cu Uniunea Europeană. „Cântecul «iau cuţitul, fac trotuarul», difuzat de postul Radio 105, lansează un mesaj îngrijorător şi discriminatoriu la adresa tuturor imigranţilor originari din România, dintre care cei mai mulţi nu se regăsesc în modelul prezentat în acest cântec”, a reacţionat Federico Rocca, citat de site-ul Libero-news.it.

„Este clar că intenţia autorul cântecului este exclusiv de a ironiza, mai ales ţinând cont de spiritul emisiunii difuzate. Totuşi, cred că această iniţiativă nu contribuie la dialogul şi la convieţuirea paşnică, ci dimpotrivă, enervează lumea şi riscă să marginalizeze numeroasele persoane care trăiesc legal şi corect în Italia”, a subliniat oficialul de la Roma, cerând conducerii postului Radio 105 să renunţe la difuzarea materialelor de acest fel. 

La rândul său, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a condamnat „utilizarea aluziilor de factură negativă la adresa cetăţenilor români în cadrul unei emisiuni radio din Italia”, se arată într-un comunicat al MAE remis sâmbătă.

„Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, condamnă utilizarea aluziilor de factură negativă la adresa cetăţenilor români în cadrul unei emisiuni radio din Italia (Radio 105) şi a unei melodii promovate de acest canal radio, în care prezentatorul interpretează un personaj cu un comportament infracţional provenind din «Zingaria», România sau Albania”, se arată în comunicat.

„Deşi este vorba despre o parodie, clişeele de factură negativă la adresa cetăţenilor români reprezintă o generalizare nejustificată şi un gest condamnabil cu atât mai mult cu cât, promovarea în media a stereotipurilor de acest tip pot incita la discriminarea întregii comunităţi de români.

 Apreciez reacţia promptă a reprezentantului Primăriei Romei, precum şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Italia, fapt ce demonstrează solidaritatea la adresa şi în cadrul unei comunităţi ai cărei reprezentanţi sunt foarte bine integraţi şi au un rol important în dezvoltarea economiei Italiei per ansamblu”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, citat în comunicat.

MAE precizează că ambasada României la Roma s-a autosesizat şi va acţiona pe lângă instituţia abilitată – Oficiului italian Antidiscriminare – pentru a condamna aluziile de acest fel şi pentru a solicita retragerea dreptului de difuzare a melodiei respective.

MAE reiterează că respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români.

„Considerăm că astfel de manifestări nu fac decât să susţină şi să dezvolte o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor stereotipuri negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni”, afirmă MAE.

Sursa: Agentia org.

Luni, 14 noiembrie 2011

Publicitate

14/11/2011 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , ,

13 comentarii »

 1. in sfarsit, se misca si MAE……nu mananca bani tarii degeaba

  Apreciază

  Comentariu de oltenia | 14/11/2011 | Răspunde

 2. erata: banii

  Apreciază

  Comentariu de oltenia | 14/11/2011 | Răspunde

 3. NE-AM SATURAT SI NOI ROMANII DIN ITALIA DE TIGANI,UNEORI CERSEC IN MERCATO,CHIAR MIE S-A INTAMPLAT SA-MI CEARA UN EURO ,IAR CAND AM INTREBAT DACA AU AUZIT DE MUNCA AU DEVENIT AGRESIVI,INTELEGAND CA SUNT ROMANCA.
  CHIAR SI ITALIENI REUSESC ACUM SA INTELEAGA DIFERENTA DINTRE NOI SI TIGANI!PANA ACUM NE CREDEAU EGALI!

  Apreciază

  Comentariu de tesoruccio49 | 14/11/2011 | Răspunde

  • Pai da,ne-am saturat,bumai ca tiganii sunt voit confundati cu romanii in campanii bine conduse de forte antiromanesti ,provenite in special din spatiul ex.sovietic.Propaganda asta ostila se bazeaza pe faprul ca occidentalii nu prea stiu ce e cu tiganii astia…
   In Italia nici nu prea exista tigani autohtoni,asa ca pentru ei posesorii de pasaport romanesc sunt automat socotiti cu totii…romani.
   In plus,tiganii cand sunt arestati in occident spun ca sunt romani,nu tigani.
   Fortele antiromanesti din strainatate speculeaza din greu acest lucru.Periodic, apar in principalele ziare din Occident, de obicei IN aceeasi ZI,articole emotionante in care sunt infatisate talhariile facute de „romani” sau bancuri imputite in care romanii sunt vazuti ca fiind hoti de buzunare,jegosisi cu paduchi…
   Ciudat,dar in inchisorile occidentale principalele grupuri de arestati nu sunt reprezentate totusi de cetatenii romani ,ci demafiotii rusi,albanezi sau marocani si turci…Concluziile vin de la sine.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 14/11/2011 | Răspunde

   • cine ti-a spus tie ca in Italia nu exista tigani autohtoni? 80% din populatia tiganeasca a Italiei E DE CETATENIE ITALIANA. doar 20% vine din est.
    Problema principala a acestei porcarii de cintec e existenta cuvintului „Romania” in text, care apoi vine chemata „zingaria”. Poate reusiti voi sa intelegeti, ca vad ca aia de la 105 tot o ard cu par in ochi….. ne doare-n cot de personajul zlatan, nu vrem ca Romania sa fie = ZINGARIA.

    Apreciază

    Comentariu de Mada | 14/11/2011

   • Am vorbit cu italieni,nu inventez nimic.Mi-au spus ca pana sa intre in UE Ungaria,Slovacia,Romania si Bulgaria,tari cu o semnificativa populatie de tigani,in Italia nu erau decat cateva mii de tigani,originari din Croatia.Problemele au inceput de vreo 15 -20 de ani la ei.Apropos, ti se pare ca eu as vrea ca Romania sa se numeasca „Zingaria”?Eu am relatat numai ca indivizii aia de la LO Zoo spun ca au facut ironii in legatura cu tiganii,nu cu romanii.Sa nu uitam ca a identifica pe tigani cu Romania se rasfrange partial si asupra italicilor.Ia fii atent(a) aici ce frumos suna „Rom”-Roma.
    Stiai ca tigancilor li se zice…”romance”nu ” românce” ? Stii originea cuvantului „romanes”? dar a celui de tigan?

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 14/11/2011

   • ca ai vorbit cu italienii nu inseamna nimic. daca ii intrebi pe ei, 90% din romanii din Italia sint delincventi, marea majoritate a violurilor le fac romanii etc.
    In Italia la popolazione zingara è stata quantificata al 2007 in circa 200.000 persone di etnia rom e sinti.[18] Altre fonti parlano di 130/150 000 presenze [19], di questi i Rom propriamente detti, di antico insediamento, sarebbero 45.000, di cui circa l’80% è cittadino italiano, mentre il restante 20% è costituito da rom provenienti dai paesi dell’Est Europa.[2]

    Si stima che circa la metà di questa popolazione sia composta da minori, bambini e giovani adolescenti mentre solo il 2,5 – 3% supera i 60 anni. Il tasso di natalità è elevato (mediamente 5/6 figli per i nuclei familiari di nuova formazione), così anche il tasso di mortalità ha indici molto alti.[10]

    In Italia la popolazione romaní si divide in:

    Rom italiani (con cittadinanza): circa 90.000, di cui:
    30.000 residenti nel Sud Italia, distinguibili in:
    Rom abruzzesi e molisani: giunti in Italia al seguito dei profughi arbëreshë dall’Albania dopo la battaglia di Kosovo Polje nel 1392, parlano romanì oltre ai dialetti locali e praticano l’allevamento e il commercio di cavalli, oltre che, nel caso delle donne, la chiromanzia (romnìa), diversi nuclei sono emigrati in vari centri del Lazio a partire dal Novecento
    Rom napoletani (napulengre): ben integrati, fino agli anni settanta si occupavano principalmente della fabbricazione di attrezzi da pesca e di spettacoli ambulanti
    Rom cilentani: comunità di 800 persone residente ad Eboli, con punte di elevata alfabetizzazione
    Rom pugliesi
    Rom calabresi: uno dei gruppi più poveri, con 1550 ancora residenti in abitazioni di fortuna
    Camminanti siciliani:
    Rom harvati: 7.000 persone giunte dalla Jugoslavia settentrionale dopo la seconda guerra mondiale. I khalderasha ne costituiscono un sottogruppo.
    Rom lovari: circa 1.000 persone, si occupano principalmente dell’allevamento di cavalli (la parola viene dall’ungherese ló, che significa appunto cavallo).
    Rom balcanici: circa 70.000
    Rom jugoslavi: presenti principalmente in campi del Nord Italia. Meno del 10% dei minori frequenta le scuole pubbliche e bassissimo è il tasso d’impiego degli adulti.
    Khorakhanè („lettori di Corano”): caratterizzati dalla religione musulmana e provenienti da Kosovo e Bosnia-Erzegovina, sono il gruppo più numeroso di rom stranieri presente nel Bresciano. La migrazione è avvenuta dalla seconda metà del 1991 fino all’estate del 1993, in concomitanza con l’aggravarsi della situazione bellica nella ex Jugoslavia
    Dasikhané: caratterizzati dalla religione ortodossa, provenienti da Romania o Bulgaria.
    Rom romeni: sono il gruppo in maggior crescita; hanno comunità a Milano, Roma, Napoli, Bologna, Bari, Pescara, Genova, ma si stanno espandendo anche nel resto d’Italia.
    Sinti: circa 30.000, residenti principalmente in Nord e Centro Italia e occupati principalmente come giostrai, mestiere che sta scomparendo e che li costringe ultimamente a reinventarsi in nuovi mestieri, da rottamatori a venditori di bonsai.

    A questi si aggiungono i clandestini, il cui numero non è stabilito ufficialmente.

    Apreciază

    Comentariu de Mada | 14/11/2011

   • Bun,si cve l;egatura are ce spui aici cu subiectul articolului?Atentie,Arbaresii din Calabria,Napoli si Sicilia nu sunt tigani,sunt…albanezi .Or fi venit odata cu albanezii,atunci cand Albania a fost ocupata de turci,dar nu sunt albanezi, tot asa cum tiganii veniti din Romania nu sunt romani…Italienii isi fac curaj cand spun ca au doar 200000 de romi si sinti(adica tot tigani)in Italia…Daca noi nu stim cati tigani avem,nici ei nu au cum sa stie,doar fac estimari…

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 14/11/2011

   • Asadar Italia are circa 90.000, cetateni tigani. Pe pasapoartele lor scrie ca sunt tigani?Daca nu scrie,de unde se stie cati sunt acesti tigani italieni si cati sunt tigani veniti din alte parti?La totalul populatiei tarii e aproape nesemnificativa cifra de 90000 de suflete si chiar 200000 nu inseamna mare lucru…
    Oare pana la venirea tiganilor din Europa de Est,Italia avea necazurile pe care le are acum cu tiganii?Eu cred ca nu prea se auzea de ei..
    Problema e alta,anume ca tiganii,indiferent de tara de provenienta sufera de mimetism si pretind ca ar face parte din poporul majoritar al tarilor de unde vin.
    Italienii sau francezii nu au de unde sti ce nationalitate are un infractor provenit din Romania.Crede cineva ca in timpul unei anchete, un tigan insista ca e rrom sau sinti?Sa fim seriosi.

    Uite cum se creaza probleme de imagine pentru popoarele din tarile de provenienta.D
    e fapt nu prea se intelege care e problema d-tale si ce te supara la acest articol? Italienii se scuza si spun ca nu au atacat romanii si ca au ce au cu tiganii.
    Crezi ca ar trebui sa mai spuna ceva redactorii acelei emisiuni umoristice?Sa-si puna cumva cenusa in cap?

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 14/11/2011

   • Daca mai ai ceva de spus,iti voi raspunde maine.Acum sunt cam ocupat ,

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 14/11/2011

 4. da,tiganii sint parodiati si in Romania.Exista filme,emisiuni tv care-i satirizeaza si nimeni nu se supara.Atita timp cit nu se urmareste nici o actiune de discriminare ,atita timp cit nu se pomeneste „roman” alaturi de tigan,zic ca nu ar fi probleme,,,,zic…

  Apreciază

  Comentariu de mariana | 14/11/2011 | Răspunde

  • mda…deci… ce rost are sa vorbesti cu peretii….. asta o tine pe-a ei cu parodierea tiganilor, cind NU ASTA E PROBLEMA. dar ce sa facem, un desen?!

   Apreciază

   Comentariu de Mada | 14/11/2011 | Răspunde

   • De fapt ce vrei d-ta si ce doresti sa spui?
    Vad ca esti tare pornit,dar nu prea se intelege pe cine ai d-ta necaz.
    Pe italieni,pe mine,pe tigani,pe autorii emisiunii aceleia?Daca nu poti sa explici coerent in limba romana de ce esti suparat, nu e o idee rea sa incerci sa faci un desen,poate vei fi mai inteligibil…Sau vorbeste cu peretii la care faci referire…

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 14/11/2011


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: