CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 12 NOIEMBRIE


 

12 noiembrie, istoricul zilei

 

 

764: Trupele  tibetane ocupa timp de cincisprezece zile Chang’an, capitala dinastiei chineze Tang.

 

 

1094: A murit  regele Duncan al II-lea al Scotiei; (n. 1060).

 

 

1555: Parlamentul englez restabileşte  catolicismul  in Anglia.

 

 

1623: A murit  Iosafat Kuncevic, arhiepiscop greco-catolic. În anul 1643 a fost canonizat ca fericit, iar în 1867 ca primul sfânt greco-catolic al Bisericii Catolice; (n.1580).

 

 

 

1793:  Jean Sylvain Bailly, primul primar al Parisului, este ghilotinat .

 

 

1814: Este sfinţită biserica cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului din cadrul clădirii mitropolitane principale din Chişinău, Basarabia ţaristă.

 

 

 1840: Într-o familie modestă din Paris a  vazut  lumina zilei Auguste Rodin, cel care avea să marcheze major limbajul sculpturii. În 1853, la vârsta de 14 ani, Auguste este admis la École Spéciale de Dessin et de Mathématiques („Şcoala specială de desen şi matematică”). A urmat cursurile desenatorului Horace Lecoq de Boisbaudran şi ale pictorului Stéphane Belloc.

A studiat apoi la Şcoala de Arte Decorative, dar a fost respins de trei ori în cursul acestor ani în încercarea de a fi admis la École des Beaux-Arts. Oarecum consolat, a urmat cursuri de literatură şi istorie la Collège de France şi a intrat în 1862 în ordinul monahal „Pères du Saint-Sacrement”, dar superiorul de acolo l-a încurajat să-şi urmeze destinul artistic. A debutat cu portrete şi desene, apoi a lucrat în atelierul lui Albert Carrier-Belleuse, reprezentant al stilului „seconde Empire”, realizând decoraţii murale, modele de ornamente şi vase la manufacturile de porţelan din Sèvres.

 A făcut litografii, picturi şi lucrări de grafică, dar nemuritor rămâne prin sculpturile sale ce exprimă libertatea unui spirit genial, capabil să depăşească reguli şi tipare academiste. A călătorit enorm, şi-a însuşit şi a esenţializat tot ce s-a creat până la el şi a dat strălucire cu geniu unor opere ce vor rămâne inegalabile.

Din uriaşa-i operă ce a deschis drumul spre sculptura modernă a secolului al XX-lea, vom numi doar câteva dintre cele mai cunoscute sculpturi şi monumente: „Gânditorul”, „Sărutul”, „Faun şi nimfă”, „Burghezii din Calais”, „Cele trei umbre”, „Mâna lui Dumnezeu”.

                                                                                     

 Cunoscut şi apreciat încă din viaţă de artişti, literaţi şi oameni de stat din Europa şi America, Rodin a devenit precursorul sculpturii moderne, influenţând definitiv întregul curs al istoriei artelor. A fost şi contestat de cei mai puritani ori de aceia violentaţi de marea sa libertate interioară, iar viaţa sa particulară tumultuoasă nu a fost niciodată dată drept exemplu. I s-a dedicat un muzeu memorial la Paris, iar lucrările sale se află în aproape toate marile muzee ale lumii. Ne este cu atât mai drag Rodin cu cât, prin atelierul lui, a trecut şi Constantin Brâncuşi pentru a învăţa mai multe din tainele artei de a da viaţă pietrei şi oricărui alt material sculptural.

A decedat  la 17 noiembrie 1917,  fiind înmormântat la Meudon-la-Forêt.

 

1842: S-a nascut  John William Strutt Rayleigh, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică 1904; (d. 1919).

 

 

1850: A decedat  Constantin Diaconovici Loga, pedagog iluminist bănăţean, cunoscut mai ales prin “Gramatica românească pentru îndreptarea tinerilor” (Buda, 1822), prima încercare de creare a unei terminologii gramaticale româneşti; (n.01.11.1770).

 

 

 

 

 1857: Se introduc în Moldova timbrele poştale avînd imprimat un cap de bour, vechea stemă a Moldovei, astăzi unele dintre cele mai valoroase mărci poștale din lume.

 

 

 

 

1861: Apare in  Bucureşti, Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei,  ziarul economic, politic, literar şi comercial „Ţăranul român„. Ziarul va apărea pînă pe 17 martie 1863 sub conducerea lui Ion Ionescu de la Brad.

 

 

1862:  S-a născut omul politic român  Vasile Goldiş, membru al Academiei Române; (m. 10 februarie 1934).

 

 

 

 

 

1864: Este sfinţită biserica de piatră Sfînta Treime din satul Iserlia, judeţul Cetatea Albă, Basarabia ţaristă. Construcţia bisericii a fost începută în 1860.

 

 

1866:  S-a născut Sun Yat-Sen, revoluţionar şi om de stat chinez a carui  doctrina  a stat la originea celor două căi pe care s-a dezvoltat ulterior societatea chineză divizată, a Republicii Populare Chineze şi a statului-insulă Taiwan .

 

 

 

Fondator şi prim preşedinte al Republicii China  între anii 1911 şi 1912, Sun Yat–Sen a promovat o politică de unitate şi democratizare a acestei ţări pe calea revoluţiei naţionaliste, a iniţiat reforme sociale şi economice care aveau în vedere modernizarea societăţii chineze; (m. 12 martie 1925).

 

 

1869: A decedat scriitorul  român Gheorghe Asachi; (n. 01.03.1788).

 

 

 

1878:  I.L. Caragiale  a citit la banchetul „Junimii”,  prima sa creație  dramatică: „O noapte furtunoasă”.

 

 

 

 

1884: La Timișoara  s-a introdus, pentru prima oara în Europa, iluminatul electric al străzilor.

 

 

 

 

1893: Este semnat  un tratat de frontiera intre  Pakistan şi Afganistan in care  Linia Durand a castigat recunoastere internationala ca o frontieră internaţională între cele două naţiuni.

Linia  de frontieră Durand  dîntre Pakistan şi Afganistan , despartea  pashtunii ( afganii ). Această linie avea o lungime  de aproximativ  1640 km  lungime si a fost stabilita după Acordul  semnat între un reprezentant al coloniei britanice India şi Amir  Khan Abdur Rahman, din partea Afganistanului . Tratatul ste numit după Henry Durand Mortimer , ministrul de externe britanic al vremii, partile semnatare  fiind de acord să nu exercite interferenţă dincolo de frontiera dintre Afganistan şi linia coloniei britanice  India , fiind acum frontiera afgano-pakistaneza, dupa declararea independentei de catre statul Pakistan.

 

 

1912: Primul ministru spaniol José Canalejas este asasinat de anarhistul Manuel Pardiñas.(n. 31.07.1854).

 

 

 

 

1905: In  Norvegia are loc un referendum, populatia pronuntandu-se  în favoarea monarhiei .

 

 

1912: Corpurile inghetate ale lui  Robert Scott şi a insotitorilor lui sunt  găsite  în Antarctica.

 

 

1916: In timpul Primului Război Mondial, in conditiile inaintarii trupelor germano-austro-ungare, autorităţile române părăsesc Bucureştii şi se mută la Iaşi.

 

1918: Austria devine republică.

 

1919: Primul zbor din Anglia spre Australia  a fost realizat de Ross și Keith Smith, care au decolat de la Hounslow, în apropiere de Londra (la 13 decembrie și au aterizat in localitatea australiana Darwin.

 

 

 

 

1920: Italia şi Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor semneaza Tratatul de la Rapallo .

 

 

1927:  Leon Troţki este  dat afara  din Partidul Comunist Sovietic ,  Iosif Stalin devenind  lideruul necontestat al Uniunii Sovietice.

 

1929:  S-a născut scriitorul german Michael Ende („Povestea fără sfârşit);  (m.1995).

 

 

1929: S-a nascut Grace Kelly, printesa de Monaco si fosta actrita. S-a nascut in orasul american Philadelphia si a urmat cursurile Academiei de Arta Dramatica.

 

 

La inceputul carierei a aparut in filme de televiziune si in piesele puse in scena pe Broadway, iar in 1951 a debutat in cinematografie. Intr-o scurta perioada a reusit sa se faca remarcata, in 1954 fiind recompensata cu un Oscar pentru aparitia in productia “The Country Girl”. Doi ani mai tarziu s-a casatorit cu printul Rainier de Monaco si a renuntat la actorie. Si-a pierdut viata intr-un tragic accident de circulatie in ziua de 15 septembrie 1982.

 

1933:  Hugh Gray  face  primele fotografii cunoscute de monstrul din Loch Ness.

 

 

1934:  A încetat din viaţă Pimen (Petru) Georgescu, mitropolit al Moldovei, membru de onoare al Academiei Române (n. 1853).

 

1938: Liderul nazist german  Hermann Göring a propus  un  plan  pentru a face din Madagascar o „patrie a evreilor”.

 

1941: In timpul celui de- al Doilea Război Mondial pe un ger  de -12 ° , armata sovietică  lansează pentru prima dată trupe de schiuri  impotriva trupelor  germane ajunse  în apropierea oraşului Moscova.

 

 

1942:  Al Doilea Război Mondial: Se desfasoara  batalia navala de la Guadalcanal  între fortele  japoneze şi cele  americane . Lupta va dura trei zile.

 

 

Nadia Comaneci1961: S-a nascut gimnasta romanca  Nadia Comaneci, o adevarata legenda a sportului international, care a intrat in istorie ca prima gimnasta care a fost notata cu 10, evenimentul avand loc la Jocurile Olimpice din 1976. Tot atunci, Nadia Comaneci a primit alte 6 note de 10 si a castigat 3 medalii de aur, una de argint si una de bronz. Nadia Comaneci s-a nascut in Onesti si a inceput sa practice gimnastica de la 6 ani, ulterior a fost inclusa in lotul national si a inceput sa fie antrenata de Bela si Marta Karoly. La 13 ani a inregistrat primul succes international, la Campionatele Europene de Gimnastica din Norvegia castigand 3 medalii de aur si una de argint. Un an mai tarziu, Associated Press a numit-o “Sportiva anului” ca urmare a titlurilor obtinute in toate competitiile. De altfel, Nadia a fost cea mai tanara cistigatoare a titlului olimpic, precum si prima gimnasta care a castigat trei ani consecutiv medalia de aur la individual la Campionatul European. In total, a adunat 18 medalii din aur la Olimpiada, campionatele mondiale si cele europene si alte 10 din argint si bronz. S-a retras din activitate in 1984 si a activat apoi in Federatia Romana de Gimnastica, contribuind la antrenarea lotului femin de junioare. Inainte cu o luna de izbucnirea evenimentelor din decembrie 1989, Nadia Comaneci a fugit din tara si s-a stabilit in Statele Unite. S-a casatorit in 1989 cu gimnastul american Bart Conner, iar in prezent este presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica si al Comitetului Olimpic Roman, si membra in alte foruri internationale.

 

 

1969: In timpul  razboiului din Vietnam :   jurnalistul de investigatii independent Seymour Hersh dezvaluie masacrarea locuitorilor vietnamezi de la My Lai de catre trupele americane.Relatarile lui Hersh vor declansa un val de emotie in Statele Unite si intreaga lume, in urma lor autoritatile judiciare americane deschizand un proces  faptasilor.

 

 

1969: A murit Liu Shaoqi , revolutionar comunist din China  şi om de stat; (n. 1898).

 

 

 

1982:  Iuri Andropov este desemnat succesor al lui Leonid Brejnev, în funcţia de secretar general al CC al PCUS.

 

 

1982: Guvernul polonez  il eliberează pe Lech Walesa,  liderul mişcării anticomuniste Solidaritatea scoasă în afara legii, după 11 luni de la internare.

 

 

Lech Walesa

Lech Walesa
 

Eliberarea sa a venit la numai două zile după ce poliţiştii au  folosit gaze lacrimogene si  tunuri cu apă pentru a dispersa mari demonstraţii pro-Solidaritatea  la Varşovia şi în alte oraşe.

 
 
1990 : Prinţul Akihito devine cel de al 125 împărat al Japoniei, fiind conform tradiției cel de-al 125-lea descendent direct al lui Jimmu, legendarul prim împărat nipon.
 
 

 

 

1997: Presedintele Emil Constantinescu a semnat decretul privind infiintarea Consulatului General al Romaniei la Cernauti.

 

1998: Societatea nationala de telecomunicatii Romtelecom a fost privatizata in urma semnarii contractului de vinzare-cumparare pentru 21,21% din actiunile de stat catre firma Hellenic Telecomunication Organization – OTE – din Grecia.

 

2000: A decedat compozitorul  român Henry Mălineanu;  (n. 25 martie 1920).

 

 

 

 

2001:  Războiul din Afganistan: forţele talibane părăsesc capitala tarii – Kabul.

 

 

2002 : A fost redeschis Institutul Social Român, după aproape o jumătate de secol de întrerupere a activităţii începută de Dimitrie Gusti în anul 1919.

 

 

 

 

2006 : Protocolul privind dispozitivele explozibile de război, care obligă cele 25 de state membre să efectueze sau să finanţeze operaţiuni de deminare post-conflict, a intrat în vigoare.

 

 

12 noiembrie  este in România – Ziua cercetaşului 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

Sfantul Atanasie Todoran

 

 

Sfantul Atanasie Todoran

 

Sfantul Atanasie Todoran este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 12 noiembrie. Mentionam ca in perioada 22-24 octombrie 2007, s-a hotarat canonizarea Sfintilor Martiri si Marturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu. Proclamarea oficiala a canonizarii lor a avut loc pe 11 mai 2008, la Manastirea Salva.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotarat trecerea lor in randul sfintilor, cu ziua de pomenire, 12 noiembrie.

Sfantul Atanasie Todoran s-a nascut in Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, intr-o familie de tarani liberi, inrudit cu stramosii poetului George Cosbuc.

Se pare ca inca din tinerete a facut parte dintr-un regiment care era asezat undeva langa Viena si, tot amanandu-i-se eliberarea, a dezertat si s-a intors acasa. Urmarit de oamenii imparatiei, s-a refugiat in Muntii Tiblesului, in Maramures si in Tara Chioarului.

Pentru vechea dezertare, a fost inchis cativa ani in Turnul Dogarilor din cetatea Bistritei. Dupa ce a fost eliberat, s-a intors la Bichigiu. Neexistand preot ortodox in sat, s-a opus cu indarjire impartasirii fiului sau cu azima, precum si spovedirii lui de catre un preot unit. Mentionam ca si-a ingropat baiatul in ritul credintei stramosesti.

In anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alaturi de alti fruntasi, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei si Somesului Mare. El a cerut ca prin infiintarea regimentului de granita, romanii sa nu fie siliti sa-si lepede credinta, caci de decenii ortodocsii transilvaneni se confruntau cu impunerea, aproape pe orice cale, a credintei unite.

Atanasie si-a dat seama ca nu s-a tinut seama de dorinta romanilor si a inceput sa se opuna pe fata procesului de militarizare. Nasaudenii vedeau limpede ca sistemul graniceresc urmarea sa-i converteasca la catolicism.

La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul numit „La mocirla”, era organizata sfintirea drapelelor de lupta si depunerea juramantului de catre noua companii ale Regimentului de granita nou infiintat. Generalul Bukow, trimis de Curtea din Viena sa urmareasca si sa impulsioneze in Ardeal trecerea la catolicism, a venit sa primeasca juramantul granicerilor nasaudeni si sa le sfinteasca steagul.

Cand militarii erau pregatiti pentru depunerea juramantului, in fata a iesit, calare, „mos Tanase Todoran”, in varsta de 104 ani, si le-a rostit granicerilor o cuvantare. Printre altele le spunea: „De doi ani noi suntem graniceri si carte n-am primit de la inalta imparateasa ca suntem oameni liberi!… si apoi asa nu vom purta armele, ca sfanta credinta sa ne-o batjocoreasca! Jos armele!”.

Soldatii care urmau sa depuna juramant de credinta fata de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncand armele jos, in semn de protest si nesupunere.

La scurt timp dupa aceea, s-au facut cercetari pentru ca vinovatii sa fie pedepsiti.

La 12 noiembrie 1763, pe acelasi platou din Salva a avut loc executia celor gasiti vinovati de revolta din luna mai. Atanasie Todoran a fost frant cu roata de sus in jos, iar capul i-a fost legat de o roata, „pentru ca i-a retinut pe oameni de la unire si de la inrolarea in statutul militar graniceresc…” – dupa cum se arata in sentinta de condamnare.

Impreuna cu Atanasie au fost martirizati prin spanzurare, „pentru aceeasi vina”, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra si Vasile Oichi din Telciu, alte nouasprezece persoane fiind supuse batailor cu vergi; multi dintre cei batuti au murit sub lovituri.

Tot astazi facem pomenirea Sfantului Ioan cel Milostiv

Sfantul Ioan cel Milostiv a trait in timpul imparatului bizantin Heraclie (610-641). S-a calugarit dupa moartea copiilor si a sotiei. Datorita virtutilor sale, a fost ales patriarh al Alexandriei.

Sfantul Ioan era cunoscut pentru ajutorul dat saracilor, de unde si numele de Eleemon, „Milostivul”.

 Se spune ca o data, primind in dar o patura cu cusaturi scumpe, n-a putut adormi pana nu a vandut-o, iar suma primita a dat-o saracilor. Se afla neincetat la dispozitia oricarei persoane care avea o rugaminte, o plangere sau o cerere. Nu s-a ingrijit doar de turma sa din Alexandria, ci si-a extins ajutorul si catre poporul din Palestina, cand acesta suferea din cauza invaziei persilor si a jefuirii Ierusalimului.

Potrivit traditiei, mergand Sfantul sa cerceteze pe bolnavi, l-a intampinat un strain si i-a cerut milostenie. El a poruncit slugii sale sa-i dea sase arginti. Strainul si-a schimbat hainele si l-a intampinat din nou pe Sfantul Ioan zicand: „Miluieste-ma, stapane, ca sunt robit”. El a poruncit din nou slugii sale sa-i dea sase arginti.

 Desi sluga i-a atras atentia ca saracul s-a deghizat ca sa mai ceara, patriarhul nu a spus nimic. S-a comportat ca si cand nu a auzit cele spuse de sluga sa. Strainul dupa ce a luat a doua oara milostenie, s-a deghizat si l-a intampinat din nou pe patriarh cerand ajutorul. Din nou sluja ii atrage atentia ca este aceeasi persoana, insa, patriarhul a raspuns: „Da-i lui doi arginti, ca nu cumva sa fie Hristosul meu, Care ma ispiteste pe mine!”

Sfantul Ioan cel Milostiv s-a impotrivit imparatului Heraclie, atunci cand acesta a incercat sa impuna erezia monoenergismului (conform careia in Hristos s-ar fi gasit doua naturi, divina și umana, dar o singura „energie”).

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

– Sfantului Cuvios Nil Pustnicul;
– Sfantului Cuvios Martin de Tours, facatorul de minuni, episcopul Frantei;
– Sfantului Prooroc Ahia;
– Sfantului Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;
– Sfintilor Mucenici Antonie si cei impreuna cu dansul Zevina, Ghermanos, Nichifor si Marato, fecioara; a Sfantului Mucenic Arsachie;
– Sfantului Leon, patriarhul Constantinopolului;
– Sfantului Mucenic Sava Nigdeli;
– Sfantului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

Maine, 13 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfantului Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului.

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=Ti8KqjHtCJ8

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. BBC
  3. Crestin Ortodox.ro;
  4. e.maramures.ro;
  5. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  6. Istoria md.;
  7. Istoriculzilei blogspot.com;
  8. Mediafax.ro;
  9. Ziarul Lumina.ro;
  10. Wikipedia.ro;
Publicitate

12/11/2011 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: