CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: Specialistul Lucian Gheorghe, originar din România, expert în informatică şi în inteligenţă artificială, participa la un program Nissan de construire a unor automobile capabile sa citeasca gândurile şoferilor


 

Producatorul japonez  de automobile Nissan, colaboreaza  cu cercetatorii elvetieni pentru a construi o masina care va prezice intenţiile şoferului său.

 

 

În viitor, va ramane sa ne intrebarm  cât de departe  va putea o masina sa mearga cu citirea gandurilor noastre.

Nissan si-a anunţat colaborarea cu École Polytechnique Federale de Lausanne, în Elveţia (EPFL),  pentru  conceperea unei  masini care ar putea ghici  intenţiile conducatorului auto.

 Ideea nu este doar aceea ca  maşina sa  fie condusa de mintea conducătorului auto si  de aceea  cercetatorii  germani  propun si  o frână pentru masina,  care sa se  bazeze pe semnalele date de  creier.

Cum ar putea sti o maşină ce  gândeşti? 

 Cercetatorii elvetieni, condusi de  profesorul José del R. Millan , au creat o interfaţă care permite scaunului cu rotile să ia singur virajele, interpretând gândurile celui care se află în el . 

 

  

 

 

Dar masina  va  citi mai mult decât mintea conducătorului auto, ea  va fi echipata cu senzori care vor putea scana  si  autovehiculul , analizand încrucişat   mediul aflat în jurul maşinii si  coreland datele obtinute cu gândurile şoferului.

Combinând astfel datele de mediu cu intenţiile şoferului, maşina va face alegeri inteligente. Ideea producătorilor este de a îmbina inteligenţa şoferului cu cea a autovehiculului, pentru a da naştere unui mediu  de deplasare pentru automobile  mai sigur.

 

 

 

 

Colaborarea EPFL- Nissan  este parte a unui plan de şase ani. Alte proiecte includ  conceperea unor tehnologii de  control inteligent   pentru  asistenţă la distanţă, şi de detectare a obiectelor în mişcare , precum si  mai multe modalităţi de a automatiza si mai mult  conducerea autovehiculelor.

In acest  program, cercetatoriilor de la EPFL  li  s-a alăturat  un cercetător de la Nissan, Lucian Gheorghe, originar din România, specialist în informatică şi în inteligenţă artificială, care şi-a petrecut ultimii 14 ani din viaţă în Japonia, dupa ce a absolvit Institutul de  informatică şi inteligenţă artificială de la Kobe University.

La Nissan, Lucian a fost responsabil de cercetari in domeniul unor sistemelor  de asistare  a pilotului, precum şi in căutarea de noi modalităţi de adaptare a programelor de cercetare  în domeniul ştiinţelor  creierului la automobile.

” Cercetarile asupra creierului uman  m-au  ajutat să înţeleg sarcina conducătorului auto si caile de a-i reduce stresul . În urma colaborării noastre cu EPFL, cred că  vom fi  în măsură să găsim soluţii de inginerie, care sa ne duca  mai aproape de  simplificarea deplasarilor  pentru toata lumea „, a spus el.

Surse: Technology Review şi EPFL

Publicitate

30/09/2011 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: