CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO. MINISTRUL INVATAMANTULUI DIN R.MOLDOVA: „Atunci când operăm cu noțiunea de limba română avem tot dreptul moral și științific să facem acest lucru”,


 

”Atunci când spunem limba moldovenească recunoaștem că este vorba despre un grai al limbii române. Or, substituirea denumirii corecte a limbii prin grai nu este o soluție bună pentru noi, de aceea vom continua să edificăm un sistem educațional axat pe adevărul științific, pe faptul că denumirea corectă a limbii de stat este limba română”.

Așa a comentat pentru ARENA ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, cererea de chemare în judecată depusă de Partidul Social Democrat la Curtea de Apel Chişinău , prin care solicită ca instanţa să oblige ministerul  să asigure procesul de însuşire a limbii de stat – limba moldovenească.

Mihail Șleahtițchi a precizat că juristul Ministerului Educației va participa la procesul de judecată intentat de PSD. ”Vom veni cu argumentele noastre, ca toată lumea să înțeleagă că atunci, când operăm cu noțiunea de ”limba română” avem tot dreptul moral și științific să acem acest lucru”, a menționat oficialul.

În context, ministrul Șleahtițchi a mai spus că în acțiunea PSD-ului se poate observa ”o tentativă politică de a pune la îndoială adevărul și de a vorbi despre niște lucruri care nu sunt recunoscute nicăieri”.

”Știm că chiar la noi, în mediul alolingv se operează cu sintagma ”limba română” , dacă mergem în toate școlile din Republica Moldova vedem că în orar se regăsește limba română, toate atestatele sau diplomele pe care le eliberăm vin cu limba română”, a relatat oficialul.

ARENA precizează că Partidul Social Democrat a anunțat vineri, 16 septembrie, că a acționat în judecată Ministerul Educaţiei, solicitând instanţa să oblige Ministerul să asigure procesul de însuşire a limbii de stat – limba moldovenească – în toate instituţiile de învăţămînt. 

 PSD și-a argumentat decizia prin faptul că se încalcă  intenţionat Constituţia R. Moldova şi Legea învăţământului, atunci când în sistemul de învăţământ este impusă studierea limbii statului vecin România – limba română.

Diana Madan

Arena md.

  Mihai Șleahtițchi: Avem dreptul să operăm cu noțiunea de ”limba română” (video)

 

Publicitate

16/09/2011 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. are dreptate

    Apreciază

    Comentariu de fanu | 13/11/2011 | Răspunde

  2. in mod logic cu cea spus l-a distrus pe fuieriu si fanii sau sclavii lui si pe basescu care baleaza mereu

    Apreciază

    Comentariu de veru | 13/11/2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: