CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Proiectul “Descoperă România”, pentru românii/vlahii din Timoc a fost blocat de autorităţile sârbe


Fișier:Timvlach.jpg

Regiunea din estul Serbiei unde romanii (numiti de sarbi”vlahi”) sunt majoritari.

În data de 15 septembrie a.c., Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat proiectul „Descoperă România”. Acţiunea este destinată comunităţii româneşti/vlahe din Serbia de Răsărit şi constă în organizarea unor excursii culturale, în România, de joi până duminică, urmând ca la fiecare serie să participe aproximativ 100 de persoane, transmite Romanian Global News, citând un comunicat al DRP.

Pe parcursul a patru săptămâni (15 septembrie – 9 octombrie 2011), 400 de români din Serbia de Răsărit vor vizita principalele obiective culturale din Bucureşti, Târgovişte şi Curtea de Argeş.

Acest proiect face parte din acţiunile care au ca obiectiv păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni.

Din păcate, în dimineaţa zilei de 15 septembrie, în momentul în care autocarele firmei româneşti de transport, ce urmau să-i aducă în excursie pe primii 100 de români timoceni, s-au prezentat în punctual de trecere a frontierei pentru formalităţi, autorităţile vamale sârbe le-au blocat accesul, fiind reţinute în vama, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Este a doua oară când autorităţile sârbe încearcă blocarea venirii în România a unor români timoceni, încălcând grav dreptul la libera circulaţie, drept şi principiu fundamental al unui stat democratic.

Liderii asociaţiilor româneşti din Timoc şi Ambasada României de la Belgrad încearcă să găsească soluţii pentru a-i duce pe cei 100 de români timoceni în vamă, de unde autocarele româneşti îi vor prelua pentru a-i aduce în România.

Sursa: Romanian Global News

„Descoperă România” este denumirea unui proiect lansat joi, 15 septembrie, la inițiativa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

Acest proiect face parte din acţiunile care au ca obiectiv păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni. 

Astfel, pe parcursul a patru săptămâni (15 septembrie – 9 octombrie 2011), 400 de români din Serbia de Răsărit vor vizita principalele obiective culturale din Bucureşti, Târgovişte şi Curtea de Argeş.

 

Publicitate

15/09/2011 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: